Skocz do zawartości

Sfera Zdarzeniowa - zapis ZK - pobieranie danych z cenników.

Polecane posty

Dzień Dobry,

Natknąłem się na pewny problem po aktualizacji subiekta do 61.0.4

Stworzyłem plugin sfery zdarzeniowej, który sprawdza ceny na zamówieniu do klienta na każdej pozycji i porównuje do cen z cennika. 
I Tutaj zaczęły się pojawia dziwne kwoty.

W tym miejscu sprawdzam czy ceny z dokumentu są zgodne:

bool flag = dokumentZK.WyliczenieVAT == 1 && pozycjaDokumentu.Cena.NettoPrzedRabatem != pozycjaDokumentu.CenaZCennika;

I dostaje informację, że towar kosztuj 14.20 zł. 
Jak sprawdzam w cenniku (cennik dodatkowy klienta) to widzę, że cena jest 13,90.

W momencie kiedy debuggerem sprawdzam jakie informacje są w pozycjaDokumentu to w polu CennikId jest null.

Sprawdzałem ustawienia cenników i wszystko jest skonfigurowane poprawnie (cennik nie jest zakończony, odpowiedni klient jest wybrany). 
Na zamówieniu też widzę, że cennik od tego klienta jest brany pod uwagę.

Co ciekawe cena 14.20 widnieje w innych cennikach klientów ale w podstawowym cenniku jest kompletnie inna.

Sam plugin działał już rok bez problemów - dopiero teraz został mi problem zgłoszony (1.5 tyg temu aktualizowałem z wersji 59 na 61).

Teraz zauważyłem - jak z menu cen na zamówieniu wybrałem przelicz ponownie pozycje to informacje o cenniku się zaciągnęły i zaczął poprawne dane widzieć.

Tylko, że jest to problem ponieważ jeśli to nie jest tworzenie nowego zamówienia tylko otworzenie istniejącego to nie koniecznie chcę na nowo przeliczać wszystkie pozycje.

W dniu 29.07.2026 o 13:16, Bartłomiej Warchoł napisał:

I dostaje informację, że towar kosztuj 14.20 zł. 
Jak sprawdzam w cenniku (cennik dodatkowy klienta) to widzę, że cena jest 13,90.

No tak, ale cena w polu CenaZCennika jest zapisywana na moment wystawiania dokumentu - nie jest później aktualizowana po edycji cennika. Zakładam więc, że powyższe zamówienie było wystawiane w momencie gdy w cenniku była cena 14.20, a potem zmieniła się ona na 13.90. Jeśli chce Pan mieć zawsze "świeże" ceny to należałoby się odwołać do tabeli pozycji cennika poprzez IPozycjeCennika.Dane.

W momencie kiedy debuggerem sprawdzam jakie informacje są w pozycjaDokumentu to w polu CennikId jest null.

A jaka jest wartość w polu FunkcjaWyliczaniaCenyBazowej dla tej pozycji? Być może cena na tej pozycji była pobrana z plugina (np. ostatnia cena sprzedaży), a nie z cennika.

Jak powstało to zamówienie? Zostało dodane w programie ręcznie / jako realizacja np. oferty / sferą?

Sam plugin działał już rok bez problemów - dopiero teraz został mi problem zgłoszony (1.5 tyg temu aktualizowałem z wersji 59 na 61).

Póki co nie wiązałbym tego z aktualizacją - wszystko na razie wskazuje na specyfikę danych w bazie.

Cytat

A jaka jest wartość w polu FunkcjaWyliczaniaCenyBazowej dla tej pozycji? Być może cena na tej pozycji była pobrana z plugina (np. ostatnia cena sprzedaży), a nie z cennika.

Jak powstało to zamówienie? Zostało dodane w programie ręcznie / jako realizacja np. oferty / sferą?

Niestety nie umiałem już tego wywołać. Próbowałem się kierować Pana poniższymi wyjaśnieniami ale niestety się nie udało.

Cytat

No tak, ale cena w polu CenaZCennika jest zapisywana na moment wystawiania dokumentu - nie jest później aktualizowana po edycji cennika. Zakładam więc, że powyższe zamówienie było wystawiane w momencie gdy w cenniku była cena 14.20, a potem zmieniła się ona na 13.90. 

Mimo to wziąłem pod uwagę Pana radę i cene pobieram prosto z cennika a nie z pola CenaZCennika.

• Lubię to 1
  • Dodaj nową pozycję...