Jarosław Bazak 0 Napisano 3 Sierpnia Udostępnij Napisano 3 Sierpnia w Sfera w Subiekt nexo PRO - czy potrzebna Sfera PRO+ i jak zbudować DanePolaczenia w aplikacji zewnętrznej? Dzień dobry, buduję własną aplikację integracyjną do Subiekta nexo PRO i utknąłem na dwóch sprawach - jednej licencyjnej i jednej technicznej. Środowisko: - Subiekt nexo PRO 60.0.0.9195 (instalacja przez InsLauncher) - MS SQL Server 2019 Express - aplikacja zewnętrzna: konsolowa, .NET 8, uruchamiana z Harmonogramu zadań na serwerze, bez interfejsu użytkownika - docelowo: aktualizacja danych kontrahenta i zmiana opiekuna z naszego panelu CRM, później wystawianie dokumentów z zamówień 1. LICENCJA Czy licencja Subiekt nexo PRO uprawnia do uruchomienia zewnętrznej aplikacji korzystającej ze Sfery, czy konieczny jest moduł Sfera PRO+? Pytam, bo w opisie wersji PRO widnieje "Sfera dla Subiekta nexo - możliwość tworzenia własnych rozwiązań", w cenniku nie ma osobnej pozycji "Sfera dla Subiekta nexo" (są tylko odpowiedniki dla linii GT), a opis Sfery PRO+ mówi wyłącznie o Sferze zdarzeniowej i Menu sferycznym, czyli o rozszerzeniach wewnątrz programu. Jeśli jednak wymagana jest Sfera PRO+ - czy trzeba nią objąć wszystkie stanowiska licencji, czy tylko to jedno, na którym działa integracja? 2. DANEPOLACZENIA W APLIKACJI URUCHAMIANEJ SAMODZIELNIE Aplikacja nie jest uruchamiana z poziomu nexo, więc Odbierz() odpada. Zostają dwie drogi i przy obu mam pytanie: a) WczytajZTestowegoPlikuStartowego(plik) - jak wygenerować taki plik startowy? Z którego miejsca w programie? b) Jawne(...) - jakie wartości podać dla parametrów plikStartowy oraz nazwaWdrozenia przy instalacji przez InsLauncher? Katalogi wdrożenia mam pod AppData\Local\InsERT\Deployments\Nexo\<wdrożenie>\{Binaries, Config, Work} i podaję je odpowiednio jako katalogBinariow, katalogPlikowKonfiguracyjnych i katalogTymczasowy. Moja próba wygląda tak: var dane = DanePolaczenia.Jawne( @".\INSTANCJA", "Nexo_MojaFirma", true, null, null, // uwierzytelnianie Windows do serwera false, null, katalogBinariow, katalogConfig, katalogWork, null, // plikStartowy - tu zgaduję "<nazwa katalogu wdrożenia>"); var mp = new MenedzerPolaczen { DostepDoUI = false }; using var uchwyt = mp.Polacz(dane, ProductId.Subiekt, null, null); Efekt: DanePolaczenia tworzy się bez wyjątku, ale właściwość WersjaSfery jest pusta, a Polacz kończy się NullReferenceException. Wygląda na to, że dane połączenia są niekompletne, tylko nie wiem które pole jest tu kluczowe. 3. DROBIAZG Czy sesja Sfery zajmuje stanowisko licencyjne na czas działania? Chcę zaplanować uruchomienia integracji tak, żeby nie odbierać stanowiska pracownikom w godzinach pracy. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź. Link to postu
Radomił Ząbik 423 Napisano 4 Sierpnia Udostępnij Napisano 4 Sierpnia w Sfera w Subiekt nexo PRO - czy potrzebna Sfera PRO+ i jak zbudować DanePolaczenia w aplikacji zewnętrznej? 1.NEXO PRO - Wystarcza do aplikacji zewnętrznych, jak konsolowa. Sfera PRO+ służy do integrowania elementów bezpośrednio w programach, np. własna opcja menu w Subiekcie. 2.W SKD w katalogu narzędzia, znajduje się plugin do VS, proszę go zainstalować i skorzystać z szablonu, który stworzy instalator itp. To najlepsza metoda tworzenia programów. 3.Tak zajmuje stanowisko, ale np. jak na tym samym komputerze, ktoś działa na Subiekcie i Sfera odpala się z licencją Subiekta, to działają na jednej - liczy się Program+Komputer. 1 Link to postu
Paweł Kubacki 413 Napisano 4 Sierpnia Udostępnij Napisano 4 Sierpnia w Sfera w Subiekt nexo PRO - czy potrzebna Sfera PRO+ i jak zbudować DanePolaczenia w aplikacji zewnętrznej? Wszystko, co Pan napisał jest prawdą. Muszę tylko doprecyzować jedną kwestię. Godzinę temu, Radomił Ząbik napisał: 3.Tak zajmuje stanowisko, ale np. jak na tym samym komputerze, ktoś działa na Subiekcie i Sfera odpala się z licencją Subiekta, to działają na jednej - liczy się Program+Komputer. Tak rzeczywiście będzie pod warunkiem, że zarówno w programie, jak i w dodatku sferycznym zalogowany jest ten sam użytkownik. Jeżeli na jednym komputerze jednocześnie pracuje dwóch różnych użytkowników, każdy z nich zajmuje jedno stanowisko licencyjne. W efekcie wykorzystywane są dwa stanowiska z licencji. 1 Link to postu
Polecane posty