Anna Smolarska 77 Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa (edytowane) Temat jest wielowątkowy. 1. Odświeżanie na liście maili W przypadku skasowania jakiejś wiadomości kursor podświetla którąś kolejną wiadomość, ale tak jakby to robił od niechcenia, bo nie działa wtedy poprawnie ani Shift ani CRTL, by zaznaczyć większą ilość maili. O podglądzie nie wspomnę. O ile pamiętam nie działa "w dół", ale działa "w górę" czy odwrotnie. Trzeba kliknąć na jakąś wiadomość, wtedy się dobrze "przyczepi" i można już używać Shift i CRTL dowolnie, i w górę i w dół. 2. Zamówienia klienta ZK- lista: Klikam na jakieś zamówienie (podświetlam tylko) i scrolluję sobie niżej w poszukiwaniu czegoś. Nagle mig i znów ląduję na zamówieniu, które było zaznaczone. Całe moje przeglądanie listy do śmieci, zaczynam od nowa klikając co jakiś czas na kolejne zamówienie, by przy automatycznym odświeżeniu znów nie trafić na sam początek tylko przynajmniej gdzieś do środka. 3. Zamówienie klienta- obsługa okna konkretnego zamówienia: Tutaj mam więcej zastrzeżeń. Pomijam ideę ogólną, że dwuklik nie oznacza automatycznie edycji i trzeba używać Popraw (to samo dotyczy edycji aukcji). Zwiększa to klikalność i jest mniej intuicyjne. Trochę to śmieszne, bo jak wchodzę w konkretną transakcję (tworzoną aukcję), to w 95% by coś poprawić, ale ktoś uznał inaczej i lepiej mnie stale trzymać za rozedrganą rękę, bym czegoś nie zepsuła. Wracając. Jestem w ogólnym oknie zamówienia (nie wchodzę w Pakowanie), nawet wchodzę poprzez Popraw. Zaczynam czynności typu wystawianie paragonu i drukowania etykiety (albo poprawka na liście asortymentu, poprawka adresu), a potem chcę zmienić ręcznie status zamówienia (mam swoje definicje statusów). No ale nie.... tak łatwo to nie będzie. Po wystawieniu paragonu nagle to okno traci prawo do edycji i muszę znów naciskać Popraw, by np poprawić coś w adresie. Generuję etykietę i znów okno traci prawo do edycji, znów muszę nacisnąć Popraw. No istna klikarnia i marnotrastwo czasu. Co gorsza po np wystawieniu paragon, wygenerowaniu etykiety jeszcze okno się przewija do góry, więc aby wydrukować etykietę muszę zjechać na dół myszą do przycisku. W oknie pakowanie mniej jest tego, ale to też wymaga kolejnego zjechania w dół na malutki link i kliknięcia w niego, a po zamknięciu okna znów tracę prawo do edycji i znów muszę naciskać Popraw. Taka jakby nadgorliwość w tym odświeżaniu była i jakby pilnowano użytkownika na każdym kroku, czy aby na pewno wie co robi. Dodatkowo jeszcze to wyskakujące okno, gdy coś zmieniamy w polach ZK, że tą zmianą wyłączamy pole z synchronizacji. No przecież WIEM, CO ROBIĘ. I tak za każdym razem. Może wystarczy jeden "ptaszek" o treści "nie pokazuj więcej"? Doświadczeni użytkownicy odpoczną od kontroli. Sello zawsze było mordercą myszy, ale tu to już przesadziliście. Może tak mniej pilnowania ludzi w trakcie ich pracy? To my robimy kilkadziesiąt-kilkaset ZK dziennie, nie trzeba nas pilnować na każdym kroku jak dzieci. Za to jeśli chodzi o odświeżanie listy ZK po zmianie statusu, to już tacy gorliwi nie jesteście. Zmieniam status, a to ZK sobie wisi kilka, kilkanaście sekund mimo, że do filtra nie pasuje. 4. Są sytuacje, że na liście zamówień akurat w jakiejś zakładce i przy użytych w niej filtrach jest pusta lista, np zakładka "do wysyłki" pod koniec pracy jest pusta. No ale podgląd asortymentu na dole dalej pokazuje ostatnią widoczną listę towarów z ostatnio widocznego zamówienia. Tu nikt nie wymyślił pustego okna i nie zadbał o jego odświeżenie. 5. O podglądach maili już wcześniej pisałam, ale do tej pory działa to paskudnie. Podgląd maili- tu pełna amerykanka. Raz wyświetla tylko nagłowek, raz zostaje podgląd po poprzednim mailu, albo jest pusto w oknie podglądu. Tu jest masakra, nawet nie będę wymieniać tych błędów, niech twórca sam sobie potestuje co zrobił, zwłaszcza, że już o tym pisaliśmy, ja sama screeny robiłam. To tylko dla przypomnienia w ogólnym temacie "Odświeżanie". W jednym przypadku jesteście nadgorliwi, w drugim niedbali i niewrażliwi na nasz dyskomfort i dezorientację, że coś nadal jest na liście, a nie powinno, albo znajdujemy się w nieznanym miejscu na którejś liście. To wszystko składa się na ogólne wrażenie niestabilności i niepewności w pracy. Niby to nic, ale wprowadza chaos i wrażenie niedopracowania. Zamiast skupić się na pracy to jeszcze musimy się kopać z programem, który wie lepiej, albo nie zwraca na coś uwagi. Idzie sezon, będzie takich irytacji wielokrotnie więcej. Edytowane 29 Sierpnia przez Anna Smolarska 1 Cytuj Link to postu
Agnieszka Bodalska-Sznurowska 22 Napisano 31 Sierpnia Udostępnij Napisano 31 Sierpnia w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Pomijam ideę ogólną, że dwuklik nie oznacza automatycznie edycji i trzeba używać Popraw (to samo dotyczy edycji aukcji) Co do tej kwestii to tak na szybko podpowiem - żeby można było już wdrożyć zmiany i przyspieszyć obsługę - że domyślną akcję na dwuklik można ustawić w każdym module (Definicje widoków -> zakładka polecenia -> Domyślne polecenie). Tak jak było wcześniej wspomniane (i to niestety dotyczy też części poruszonych tu tematów), korzystamy z mechanizmów nexo i nie na wszystko mamy bezpośredni wpływ. 1 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 31 Sierpnia Udostępnij Napisano 31 Sierpnia w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Klikam na jakieś zamówienie (podświetlam tylko) i scrolluję sobie niżej w poszukiwaniu czegoś. Nagle mig i znów ląduję na zamówieniu, które było zaznaczone. Całe moje przeglądanie listy do śmieci, zaczynam od nowa klikając co jakiś czas na kolejne zamówienie, by przy automatycznym odświeżeniu znów nie trafić na sam początek tylko przynajmniej gdzieś do środka. Wynika to zapewne z zakończenia pobierania zamówień. Wtedy odświeżana jest lista zamówień i tak się zachowuje odświeżona lista. Nie wiem czy zapamiętywanie pozycji suwaka poprawi tę sytuację, bo lista jest doczytywana dynamicznie w trakcie przewijania i może być dziwny efekt przy takim odświeżaniu i przewijaniu listy. Inne rozwiązanie, to umożliwić blokowanie widoku przed odświeżaniem po synchronizacjach. W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: No ale nie.... tak łatwo to nie będzie. Po wystawieniu paragonu nagle to okno traci prawo do edycji i muszę znów naciskać Popraw, by np poprawić coś w adresie. W przypadku, gdy jest otwarta formatka do edycji i wykonywane są jakieś operacje zewnętrzne, zamówienie musi zostać zapisane, bo inaczej nastąpi konflikt dostępu do danych. Z jednej strony użytkownik coś edytuje a z drugiej mechanizm w tle tworzy dokument/etykietę, która też chce w zamówieniu coś zapisać. Dlatego przed wykonywaniem takich operacji okno prosi o potwierdzenie zapisu. Nie wiem czy jest na to prosty sposób, ale wydaje się, że w innych programach również tak jest, że edycję trzeba rozpocząć i zakończyć zanim wykona się na takim zamówieniu inną operację. Chyba najlepiej mieć po prostu klawiaturę z klawisze F4 pod ręką w takich sytuacjach, bo jakakolwiek próba ingerowania w te mechanizmy spowoduje więcej problemów niż da rozwiązań. W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Generuję etykietę i znów okno traci prawo do edycji, znów muszę nacisnąć Popraw. No istna klikarnia i marnotrastwo czasu. Warto zauważyć, że w Sello 1 takiego problemu nie było, bo nie było opcji tworzenia dokumentów z wnętrza formatki transakcji. Tutaj taką możliwość dodaliśmy (nie trzeba z niej korzystać, można nadal zamykać okno zamówienia) no ale jest to okupione koniecznością wyjścia z edycji zamówienia na czas tworzenia dokumentów/etykiet. W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Co gorsza po np wystawieniu paragon, wygenerowaniu etykiety jeszcze okno się przewija do góry, więc aby wydrukować etykietę muszę zjechać na dół myszą do przycisku. Po edycji w tle, formatka jest przeładowywana, dlatego wraca na górę. Rozwiązania są dwa: większy monitor, na którym widać te dolne przyciski bez przewijania okna skorzystanie z górnego menu Operacje, aby wystawić dokument W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Taka jakby nadgorliwość w tym odświeżaniu była i jakby pilnowano użytkownika na każdym kroku, czy aby na pewno wie co robi. Raczej bym porównał to do naszej dramatycznej walki z platformą nexo , o to, aby dało się operacje robić z wnętrza okna. Normalnie takie rzeczy są niemożliwe. Co do zasady edycja służy do edycji danych i należy ją zakończyć i zamknąć okno aby przetwarzać dokument dalej. I można tak robić, jak producent przykazał. Natomiast w Sello NX dodaliśmy operacje wewnątrz okna edycji ale ma to swoje konsekwencje i raczej zawsze będzie miało. Sytuacja gdy ktoś edytuje sobie swobodnie dane, które w tle się przetwarzają jest wysoce niewskazana. Proszę sobie wyobrazić, że trwa tworzenie etykiety i ktoś w tym momencie zmienia adres. Program musi mieć pewność jakie dane są aktualne i które ma wziąć, nie może tak być, że ktoś zmienia je w trakcie przetwarzania. W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Dodatkowo jeszcze to wyskakujące okno, gdy coś zmieniamy w polach ZK, że tą zmianą wyłączamy pole z synchronizacji. No przecież WIEM, CO ROBIĘ. I tak za każdym razem. Może wystarczy jeden "ptaszek" o treści "nie pokazuj więcej"? Doświadczeni użytkownicy odpoczną od kontroli. Oby potem nie pisali, że paczka poszła na zły adres . Ale myślę, że to akurat możemy poluzować. W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Sello zawsze było mordercą myszy, ale tu to już przesadziliście. Nie, no chyba w Sello 1 właśnie likwidowaliśmy wszystkie takie zgłoszone miejsca i było dziesiątki poprawek, które zmniejszały liczbę kliknięć. Po wejściu na platformę nexo też byliśmy zdruzgotani ilością kliknięć jakie trzeba wykonać do prostych operacji i staramy się w miarę możliwości je ograniczać, ale nie przeskoczymy niektórych tematów od nas niezależnych, które dotyczą całej platformy albo modułów wspólnych nexo. W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Może tak mniej pilnowania ludzi w trakcie ich pracy? To my robimy kilkadziesiąt-kilkaset ZK dziennie, nie trzeba nas pilnować na każdym kroku jak dzieci. Może automatyzacja nexo, myślę że pozwoli ona wyręczyć z klikania w różne rzeczy na oknach - ale tu też potrzebne są pewne zmiany procesów zapewne. W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Za to jeśli chodzi o odświeżanie listy ZK po zmianie statusu, to już tacy gorliwi nie jesteście. Zmieniam status, a to ZK sobie wisi kilka, kilkanaście sekund mimo, że do filtra nie pasuje. To jest celowe działanie platformy nexo, bo cytuję "użytkownicy GT narzekali na znikanie elementów po zapisie". No więc, tak źle i tak niedobrze . Znów nie nasza kwestia, tylko platformowa. Dlatego trudno mi bronić takich tematów, bo też uważam, że tak być nie powinno, ale nie jest to nasz wybór jak to działa. W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: 4. Są sytuacje, że na liście zamówień akurat w jakiejś zakładce i przy użytych w niej filtrach jest pusta lista, np zakładka "do wysyłki" pod koniec pracy jest pusta. No ale podgląd asortymentu na dole dalej pokazuje ostatnią widoczną listę towarów z ostatnio widocznego zamówienia. Tu nikt nie wymyślił pustego okna i nie zadbał o jego odświeżenie. Też to zauważyłem kiedyś. Widocznie do tej pory nikt nie uznał tego, za istotny problem . Oczywiście temat zapisany do poprawy, ale kiedy i przez kogo to trudno powiedzieć na tę chwilę. W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: 5. O podglądach maili już wcześniej pisałam, ale do tej pory działa to paskudnie. Podgląd maili- tu pełna amerykanka. Raz wyświetla tylko nagłowek, raz zostaje podgląd po poprzednim mailu, albo jest pusto w oknie podglądu. Tu jest masakra, nawet nie będę wymieniać tych błędów, niech twórca sam sobie potestuje co zrobił, zwłaszcza, że już o tym pisaliśmy, ja sama screeny robiłam. To tylko dla przypomnienia w ogólnym temacie "Odświeżanie". Przekazane do twórców maili . W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: W jednym przypadku jesteście nadgorliwi, w drugim niedbali i niewrażliwi na nasz dyskomfort i dezorientację, Mechanizmy działające w Sello NX w przeważającej większości należą do platformy nexo a moduły takie jak automatyzacja, maile, asortyment, klienci, strona główna, wydruki, podglądy i inne są zarządzane przez inne zespoły (innych produktów). Dlatego są w nich różnice w działaniu. W Sello 1 to nasz zespół odpowiadał za każdy moduł, choć odziedziczony po Subiekcie GT, ale mieliśmy nad nim pełną kontrolę i staraliśmy się aby każdy moduł zachowywał się identycznie. Tutaj tak nie jest, to praca zbiorowa - stąd różne doświadczenia w różnych zakątkach programu a niestety nie zawsze możemy tam wejść i poustawiać wszystko po naszemu, tak jakbyśmy chcieli - a chcielibyśmy i to wielokrotnie :). Po prostu prócz naszych e-commercowych interesów są też interesy księgowych, kadrowych. Ile możemy, tyle staramy się zrobić w różnych tematach, ale proszę mieć na uwadze, że to jednak praca zbiorowa . Powyższe zgłoszenia zapisujemy oczywiście i trafią do odpowiednich zespołów. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 77 Napisano 31 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa 13 godzin temu, Agnieszka Bodalska-Sznurowska napisał: domyślną akcję na dwuklik można ustawić w każdym module (Definicje widoków -> zakładka polecenia -> Domyślne polecenie). Dziękuję, działa 👍. Wprawdzie tylko dla zdefiniowanych fabrycznie zakładek, ale przesiadłam się na nie kasując swoje i korzystam z tej możliwości ustawienia. Niestety na własne zakładki nie działa, ale można się jakoś dostosować. Powinna być jednak możliwość ustawienia swojej kolejności tych zakładek, ale już o tym pisaliśmy. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 77 Napisano 31 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa (edytowane) 9 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: tak się zachowuje odświeżona lista To zachowuje się bardzo wkurzajco. Przeglądam np zamówienia z ostatnich 30 dni, by odszukać po numerze wewnętrznym coś, co wróciło nieodebrane. Aby odszukać takiego delikwenta zawsze muszę ścigać się tym odświeżaniem, czyli klikam jakieś losowe zamówienie na kolejnej stronie, byleby przy odświeżeniu nie wylądować na początku listy. No irytujące to jest ogromnie delikatnie mówiąc. 9 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: jakakolwiek próba ingerowania w te mechanizmy spowoduje więcej problemów niż da rozwiązań Skoro wchodzę w edycję i wykonuję szereg operacji, to nie po to, by po każdej stracić prawo edycji i znów musieć klikać Popraw. Niech to sobie w tle zapisuje, ale niech mi nie wyskakuje z trybu edycji. 9 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: Generuję etykietę i znów okno traci prawo do edycji, znów muszę nacisnąć Popraw. No istna klikarnia i marnotrastwo czasu. Warto zauważyć, że w Sello 1 takiego problemu nie było, bo nie było opcji tworzenia dokumentów z wnętrza formatki transakcji. Tutaj taką możliwość dodaliśmy (nie trzeba z niej korzystać, można nadal zamykać okno zamówienia) no ale jest to okupione koniecznością wyjścia z edycji zamówienia na czas tworzenia dokumentów/etykiet. Niech więc robi to w tle, nie muszę o tym wiedzieć. Niech się zawiesza na ten czas bez prawa edycji, ale niech nie każe mi znów klikać Popraw, po każdym drobiazgu. Wpiszę nr przesyłki- muszę Popraw, by dalej coś zmienić, zmienię na Faktura- znów muszę klikać Popraw. No takie trzymanie za ręce jest wkurzające. Żebyśmy się dobrze zrozumieli: to Popraw wymuszane jest PRZED kolejną zmianą, a nie W CELU zapisania zmiany. 9 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Po edycji w tle, formatka jest przeładowywana, dlatego wraca na górę. Rozwiązania są dwa: większy monitor, na którym widać te dolne przyciski bez przewijania okna skorzystanie z górnego menu Operacje, aby wystawić dokument Wymyślcie coś trzeciego: 3. nie wiem, że to działa, bo działa w tle i mi w życiu nie przeszkadza. Nic mi nie przeskakuje i dalej jestem w trybie edycji w miejscu, gdzie skończyłam. To wy jesteście twórcami, a my klientami 😛 9 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Proszę sobie wyobrazić, że trwa tworzenie etykiety i ktoś w tym momencie zmienia adres. Program musi mieć pewność jakie dane są aktualne i które ma wziąć, nie może tak być, że ktoś zmienia je w trakcie przetwarzania. No i to jest sedno problemu. Pilnujecie nas przesadnie zamiast zawieszać działanie okna na czas niezbędny i koniec, dalej jesteśmy w trybie edycji. Taki problem może powstać podczas drukowania paragonu i generowania etykiety. Na czas tych czynności zamrozić okno z adresami przy etykietach (wyszarzyć) a przy paragonie/fakturze zablokować wszelkie kwoty, listę towarów i dane odbiorcy (wyszarzyć). Skończy się procedura generowania paragonu/etykiety, to okno wraca do edycji, bez irytującego Popraw do klikania. Na koniec procesów muszę zmienić status zamówienia, i to Popraw wkurza tyle razy ile mam transakcji dziennie. Jeśli coś nie może być edytowane- wyszarzyć, ale dać ludziom trochę swobody w celu przyspieszenia pracy. Dziś musiałam kliknąć Popraw ok 50 razy. Przy 10-tym zaczynam rzucać mięsem...... Zupełnie zbędna czynność. Konflikt programista-użytkownik. 9 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: myślę, że to akurat możemy poluzować. Ludzki Pan 😁 9 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: To jest celowe działanie platformy nexo, bo cytuję "użytkownicy GT narzekali na znikanie elementów po zapisie". Do tej pory nie są tacy uprzejmi, jeśli chodzi o kasowanie w GT. Jak się coś skasuje, to koniec, można iść do domu. Nie ma cofnij od chyba początku GT, ale to tak a'propos. Może da się wyłączyć z tej funkcjonalności zamówienia ? Jak zmieniam status na "Zakończone", to nie po to, by musieć łuskać myszą kolejne zamówienie na liście, podczas gdy to Zakończone sobie radośnie wisi. Tak to działało w starym Sello i nikt chyba nie narzekał. Jak za szybko zniknie, to dalej ma się to w zakładce Wszystkie. Zakładka Nowe fajna do przygotowywania paczek dla pakującego. Zmieniam status na "Do pakowania" (swój), ląduje w zakładce "Do wysłania", ale zanim tam trafi, to sobie w zakładce Nowe powisi radośnie i powkurza jeszcze, bo muszę myszą klikać kolejne zamówienie zamiast się na nim ot normalnie znaleźć po zniknięciu poprzedniego. W skali dnia tych zbędnych czynności jest dużo. Męczy to umysł, oczy, myszę. Niby pierdoły, a zabierają czas i energię. Ja ze swoim czepianiem mogę w całości być forwardowana decydentom działów odpowiedzialnych za niektóre nadgorliwości, zbędny flegmatyzm w widokach albo zbuki w dziale pocztowym. Wielu skorzysta na uproszczeniu tego systemu. Edytowane 31 Sierpnia przez Anna Smolarska Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Przeglądam np zamówienia z ostatnich 30 dni, by odszukać po numerze wewnętrznym coś, co wróciło nieodebrane. A czemu nie korzysta Pani z wyszukiwarki pod F8? Czy brakuje tam jakiejś funkcji wyszukiwania? W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Skoro wchodzę w edycję i wykonuję szereg operacji, to nie po to, by po każdej stracić prawo edycji i znów musieć klikać Popraw. Niech to sobie w tle zapisuje, ale niech mi nie wyskakuje z trybu edycji. No nie może zapisać w tle, bo wtedy przy próbie zapisu danych na formatce pojawiłby się komunikat serwera SQL "Dane zostały zmienione w tle". Edycja i zapis danych może wykonywać jedna osoba/automat/cokolwiek w jednym czasie. W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Niech więc robi to w tle, nie muszę o tym wiedzieć. Niech się zawiesza na ten czas bez prawa edycji, ale niech nie każe mi znów klikać Popraw, po każdym drobiazgu. Wpiszę nr przesyłki- muszę Popraw, by dalej coś zmienić, zmienię na Faktura- znów muszę klikać Popraw. No takie trzymanie za ręce jest wkurzające. Żebyśmy się dobrze zrozumieli: to Popraw wymuszane jest PRZED kolejną zmianą, a nie W CELU zapisania zmiany. Operacje dzieją się w tle, ale dostęp do danych zamówienia musi być wykluczający. Nie może być jednocześnie edycji zamówienia przez użytkownika i edycji zamówienia przez automat działający w tle. W module pakowania mamy taki mechanizm zrobiony, który umożliwia edycję paczki (tym samym zamówienia) i wykonanie operacji w tle (bo właśnie tam takie zatrzymywanie pakowania było problematyczne) ale jest to totalne odejście i wyłom od platformy nexo - zresztą całe to okno jest bardzo dużym "customem" i od początku było tak tworzone. Powtórzenie tego na oknie "nexowym" jakim jest zamówienie wysyłkowe będzie bardzo dużym wyzwaniem. Nawet, jeślibyśmy dodali przywracanie edycji po wykonaniu operacji, to powstałby inny problem, z miganiem okna, przewijaniem do początku itp. Mnie zastanawia liczba zmian jaką ma Pani potrzebę wykonywać w oknie zamówienia. Większość z nich da się robić automatycznie, a jeśli nawet faktycznie zachodzi potrzeba modyfikacji, to po prostu trzeba oddzielić proces edycji zamówienia od wystawiania dokumentów i etykiet, a zamiast poprawia naciskać klawisz F4. W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Wymyślcie coś trzeciego: 3. nie wiem, że to działa, bo działa w tle i mi w życiu nie przeszkadza. Nic mi nie przeskakuje i dalej jestem w trybie edycji w miejscu, gdzie skończyłam. To wy jesteście twórcami, a my klientami 😛 Wymyślić to my możemy, ale realizacja tania nie będzie . W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Pilnujecie nas przesadnie zamiast zawieszać działanie okna na czas niezbędny i koniec Nikogo nie pilnujemy, tak po prostu jest, bo tak jest skonstruowana edycja danych w bazie. "przy okienku może stać tylko 1 osoba" . A wieszanie programu na czas realizacji zadania zapewniam, że po 2 dniach będzie denerwować. Już tam byliśmy, były zgłoszenia aby operacje działy się w tle i nie blokowały programu, bo marnuje to dużo czasu. Raczej wielokrotna edycja zamówienia i w ogóle edycja zamówienia nie są podstawową ścieżką pracy. W przetwarzaniu zamówień celem jest raczej aby wszystko działo się automatycznie i nie trzeba było nic tam zmieniać. W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Skończy się procedura generowania paragonu/etykiety, to okno wraca do edycji, bez irytującego Popraw do klikania To nie jest takie proste. Platforma nexo tak nie działa i jeśli zaimplementujemy taki mechanizm obchodzący typowe zachowanie, pojawią się inne problemy, z mruganiem, przeskakiwaniem okna itp. A i tak trzeba będzie czekać na zakończenie wykonywania operacji, która może trwać i kilkadziesiąt sekund - zależnie od dyspozycji serwera kurierskiego chociażby. A wystarczy zmienić lekko procedurę obsługi zamówienia, lub kliknąć F4 w razie potrzeby. To jest o niebo prostsze, tańsze i pod ręką już teraz. W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Na koniec procesów muszę zmienić status zamówienia, i to Popraw wkurza tyle razy ile mam transakcji dziennie. F4, zmiana zachowania entera z podgląd na edycja, lub automatyzacja nexo i problemu zniknie i więcej czasu na kawę pozostanie . W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Jeśli coś nie może być edytowane- wyszarzyć, ale dać ludziom trochę swobody w celu przyspieszenia pracy No właśnie w celu przyspieszenia pracy i swobody przenieśliśmy te operacje aby były w tle, bo inaczej trzeba by było czekać i patrzyć jak Sello łączy się z serwerem paczek, generuje etykietę, czeka na wygenerowanie, pobiera, drukuje. Ale nadal, generowanie etykiet/dokumentów nie powinno się wykonywać w trakcie jakichś grubych zmian w oknie zamówień. To jest po prostu zły scenariusz pracy i nie zmienimy magicznie fundamentów platformy nexo, aby dopuścić możliwość edycji tego samego dokumentu z kilku źródeł jednocześnie. W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Dziś musiałam kliknąć Popraw ok 50 razy. Przy 10-tym zaczynam rzucać mięsem...... Zupełnie zbędna czynność. Konflikt programista-użytkownik. Z mojej perspektywy, wygląda to trochę jakby narzędzie było używane niezgodnie z przeznaczeniem. Nie umawialiśmy się przecież w jakim scenariuszu ma działać program więc został on stworzony tak, jak pozwala na to platforma nexo z dodatkami, które sami wnieśliśmy aby pewne rzeczy usprawnić. Zatem jest przyjęty jakiś sposób działania, są takie i takie ograniczenia i cechy, pewne rzeczy wymagają dopasowania się użytkownika do programu. Nie da się tak po prostu zmienić działania niektórych procesów żeby za wszelką cenę dopasować je do tego, jak użytkownik chce korzystać. Śrubokręt nie zastąpi młotka, chociaż młotek może czasami zastąpić śrubokręt . W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Do tej pory nie są tacy uprzejmi, jeśli chodzi o kasowanie w GT. Jak się coś skasuje, to koniec, można iść do domu. Nie ma cofnij od chyba początku GT, ale to tak a'propos. Nie ma, bo to jest coś o czym myśli się na początku tworzenia platformy. GT powstawał 30 lat temu gdzie o cofaniu nawet nikt nie miał pojęcia pewnie . Samo usuwanie dokumentów powoduje czasami dziesiątki różnych operacji w różnych tabelach wzajemnie powiązanych danych i gdyby to miało mieć jeszcze operacje odwracalne, to ło matko . W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: Może da się wyłączyć z tej funkcjonalności zamówienia ? Jak zmieniam status na "Zakończone", to nie po to, by musieć łuskać myszą kolejne zamówienie na liście, podczas gdy to Zakończone sobie radośnie wisi. Tak to działało w starym Sello i nikt chyba nie narzekał. Wyłączyć nie. Trzeba dorobić obejście czegoś co jest wbudowane w fundament nexo. Sello 1 bazowało na modelu GT i jakieś zgłoszenia chyba tego znikania też się i tam zdarzyły. Najwyraźniej w całym GT było więcej zgłoszeń tego problemu, że w nexo postanowiono zrobić odwrotnie. Czy to dobrze czy nie? Zależy. W dniu 31.08.2026 o 22:38, Anna Smolarska napisał: a ze swoim czepianiem mogę w całości być forwardowana decydentom działów odpowiedzialnych za niektóre nadgorliwości, Forwarduję . Cytuj Link to postu
Emil Dziarmaga 11 Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa Odpowiadając na jedną kwestię, o ile dobrze zrozuiałem. Tutaj zamiast minimalnych 30 sekund, zrobić tak, aby było to 1. I temat by rozwiązało. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 77 Napisano 2 Września Autor Udostępnij Napisano 2 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa 3 godziny temu, Emil Dziarmaga napisał: Tutaj zamiast minimalnych 30 sekund, zrobić tak, aby było to To okno już wydeptałam w te i we w te. Nie da się ustawić mniej niż 30 sekund. Pisałam o tym kiedyś i temat się rozmył, ale dzięki za chęci 🙂 Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 77 Napisano 2 Września Autor Udostępnij Napisano 2 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa (edytowane) 7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: A czemu nie korzysta Pani z wyszukiwarki pod F8 Jestem myszowa, wolę 3 kliki myszą niż szukanie na klawiaturze skrótów. Próbowałam szukania i nie wyszukuje mi po nr wewnętrznym. Musialabym cały wpisywać z literami chyba, nie próbowalam po 1 nieudanej próbie. Ponadto to nie rozwiązanie. Chcę sobie przewijać listę, po 5-10 ekranów, to powinnam mieć taką możliwość, a nie musieć się ścigać z odświeżaniem, które mnie przeniesie w miejsce kursora. 7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: To nie jest takie proste. Poddaję się. Ja mówię, co uwiera, a odbijam się od technicznych zagadnień. Zaczęłam szukać innych skrótów/ metod pracy. Doszłam do fajnej kolejności, ale tu ulepszeniem byłoby wyciągnięcie Pakowanie z menu Operacje jako osobny przycisk, gdzieś zaraz obok Popraw, przed Operacje. Zawszeć to 1 klik mniej (obecnie Operacje/Pakowanie). To nie powinno by trudne. 7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Z mojej perspektywy, wygląda to trochę jakby narzędzie było używane niezgodnie z przeznaczeniem. Starszy schemat, ktory właśnie porzucam: Transakcja-Dwuklik-Paragon-Etykieta-Popraw-Zmiana Statusu-Zapisz. Wiąże się to w ciągłym wychodzeniem z trybu edycji i odświeżaniem, a tym samym przewijaniem okna do góry po każdej operacji. Nie używam okna Pakuj. To okno lepiej się sprawdza podczas wystawiania faktur KSeF. Ja mam podwójną numerację, a w oknie Pakuj nie pozwala na edycję numeru faktury. Dziś testuję: Transakcja-Operacje-Pakowanie-Paragon-Etykieta-Zamknij Okno-Dwuklik (zmienione już i dwuklik wchodzi w opcję Popraw)-Zmiana Statusu-Zapisz. Do tej drugiej opcji przyda się Pakowanie obok Popraw zamiast wchodzenia z menu Operacje i muszę z okna Pakowanie rezygnować przy fakturach do KSeF. 7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Mnie zastanawia liczba zmian jaką ma Pani potrzebę wykonywać w oknie zamówienia. Może ktoś opracował szybszy schemat działania? Napisałam zbiorczo, co w ZK zmieniam, nie oznacza, że we wszystkich to samo. Dochodzi regularne przerabianie zagranicznych zamówień na Pa+Fsd, bo tak mi łatwiej kontrolować było obrót, by nie wdepnąć w OSS. Z tego całego posta została tylko próba zmiany odświeżania z przewijaniem do początku. Pozostanie w miejscu widocznym obecnie na przewijanych listach czy w oknach po procesie odświeżania wielu użytkownikom będzie przydatne. 7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: a zamiast poprawia naciskać klawisz F4 Choćby mi płacili za każde F4, to no way 7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: GT powstawał 30 lat temu gdzie o cofaniu nawet nikt nie miał pojęcia pewnie . Samo usuwanie dokumentów powoduje czasami dziesiątki różnych operacji w różnych tabelach wzajemnie powiązanych danych i gdyby to miało mieć jeszcze operacje odwracalne, to ło matko . Jakoś dokument z inwentaryzacji da się cofnąć i jeszcze nikt od tego nie umarł 😛 To, że nie zostało wprowadzone Cofnij (ostatnią komendę) nie znaczy, że się nie da, tylko ciśnienie oddolne było za małe. No ale to nie na temat. Skupiliśmy się na punkcie 3, a pozostał punkt 1 i 2, równie uciążliwe w trakcie pracy (nie będę się podpierać "Szukaj"), bo to tak naturalne czynności, że aż wstyd, że to działa tak dziwacznie.. Edytowane 2 Września przez Anna Smolarska Cytuj Link to postu
Emil Dziarmaga 11 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa 12 godzin temu, Anna Smolarska napisał: To okno już wydeptałam w te i we w te. Nie da się ustawić mniej niż 30 sekund. Pisałam o tym kiedyś i temat się rozmył, ale dzięki za chęci 🙂 No ja do tego też zmierzam, bo za każdym razem trzeba wciskać f5 - my mamy z tym duży problem. W starym sello znikało od razu. "to nie jest takie proste" 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa 11 godzin temu, Anna Smolarska napisał: Nie da się ustawić mniej niż 30 sekund. Pisałam o tym kiedyś i temat się rozmył, ale dzięki za chęci 🙂 Myślę, że to by zajechało serwer bazy danych jakby co sekundę miał pobierać listę zamówień . 11 godzin temu, Anna Smolarska napisał: Poddaję się. Ja mówię, co uwiera, a odbijam się od technicznych zagadnień Rozumiem, że może uwierać, ale nie są to tematy, które da się łatwo rozwiązać - co oznacza, że najpewniej nie będą zrealizowane. 11 godzin temu, Anna Smolarska napisał: Choćby mi płacili za każde F4, to no way Kolega ma na stole takie duży, pluszowy klawisz ENTER pod USB . Może coś w ten deseń W dniu 29.08.2026 o 13:46, Anna Smolarska napisał: W przypadku skasowania jakiejś wiadomości kursor podświetla którąś kolejną wiadomość, ale tak jakby to robił od niechcenia, bo nie działa wtedy poprawnie ani Shift ani CRTL, by zaznaczyć większą ilość maili. O podglądzie nie wspomnę. O ile pamiętam nie działa "w dół", ale działa "w górę" czy odwrotnie. Trzeba kliknąć na jakąś wiadomość, wtedy się dobrze "przyczepi" i można już używać Shift i CRTL dowolnie, i w górę i w dół. Jaka jest kolejność wykonywanych tutaj czynności i w jaki sposób. Bo patrzymy czy da się to powtórzyć i działa raczej przewidywalnie. Nie powtarzamy takich problemów. Drugi temat zapisany do zbadania, może coś się uda wymyślić. Cytuj Link to postu
Emil Dziarmaga 11 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa 3 minuty temu, Bartosz Rosa napisał: Myślę, że to by zajechało serwer bazy danych jakby co sekundę miał pobierać listę zamówień . Co Wam szkodzi dać ustawienie tego co sekundę? Dać ew. ostrzeżenie o powolnym, działaniu bazy - chmurkę. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa 8 minut temu, Emil Dziarmaga napisał: No ja do tego też zmierzam, bo za każdym razem trzeba wciskać f5 - my mamy z tym duży problem. W starym sello znikało od razu. "to nie jest takie proste" Nie o to chodzi, że tam się dało a tu się nie da. To jest zachowanie zaimplementowane w fundamentach platformy nexo. Takiego zachowania nie było w Sello i w GT. Przerobienie tego w nexo zatem to nie jest taka prosta sprawa, bo zmieniamy w ten sposób działanie mechanizmu głęboko zaszytego w platformie, z której korzysta nie tylko Sello NX ale i reszta programów nexo. Na tę chwilę nie ma takich planów aby to zmieniać, ale zbadamy na własną rękę, czy jakkolwiek da się to obejść. Cytuj Link to postu
Emil Dziarmaga 11 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa A w tej automatyzacji coś pokombinować? Aby np. symulowało wciskanie klawisza f5 na listingu? Nie wiem, burza mózgów. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa Obecnie dostępne czynności automatyzacji nie ma takiej możliwości aby klikać coś w interfejsie czy symulować naciśnięcie klawisza. Ale może da się stworzyć własną, która to robi. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa Sprawdziłem to rozwiązanie z własną czynnością i nawet działa, ale jest problem taki, że przy automatycznym odświeżaniu jeśli element znika z listy to ustawia się pierwszy na liście - co raczej nie jest wskazane. Można wymusić ustawienie następnego elementu na liście i to też nawet działa, ale dochodzimy do innego problemu. Automat wykonuje się za każdym razem po zapisaniu, co będzie skutkować skakaniem kursora po liście zamówień, no chyba, żeby precyzyjnie określić warunki, typu, że ma się odświeżyć tylko jeśli zmienione zostało pole X. Cytuj Link to postu
Emil Dziarmaga 11 Napisano 3 Września Udostępnij Napisano 3 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa Jesteśmy już blisko Robisz to sferą? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 659 Napisano 4 Września Udostępnij Napisano 4 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa Plugin do automatyzacji. Podrzucę jak będę miał chwilę, żeby dokończyć. Może się nada Cytuj Link to postu
Emil Dziarmaga 11 Napisano 6 Września Udostępnij Napisano 6 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa Byłoby świetnie Nie ukrywam że jak bym coś sam ogarnął, to podzielę się rozwiązaniem. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 77 Napisano 7 Września Autor Udostępnij Napisano 7 Września w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa W dniu 3.09.2026 o 09:06, Bartosz Rosa napisał: Kolega ma na stole takie duży, pluszowy klawisz ENTER pod USB . Słodki 😁 W dniu 3.09.2026 o 09:06, Bartosz Rosa napisał: Jaka jest kolejność wykonywanych tutaj czynności i w jaki sposób. Bo patrzymy czy da się to powtórzyć i działa raczej przewidywalnie. Nie powtarzamy takich problemów. Niestety jest to dziwnie zaskakujące. Powtarza się nieregularnie, ale zawsze po skasowaniu jakiegoś maila. Wtedy kursor ustawia się na którymś kolejnym mailu i w tej sytuacji próba zaznaczenia kilku maili w górę czy w dół, z SHIFT czy CTRL, kończy się jakimś dziwnym podświetlaniem. To mnie tak zaskakuje, że mnie samej ciężko zapamiętać, czy akurat zaznaczałam więcej maili w gorę czy w dół. Kliknięcie samodzielne w dany mail naprawia sytuację i wszystko działa już dobrze. Trafia mi się to tak 1-3 razy dziennie. Zachowuje się tak, jakby pozycja kursora, wymuszona po skasowaniu poprzedniego maila, nie była tak do końca zapamiętana. Wtedy też szwankuje podgląd, jest zazwyczaj wtedy jakiś od czapy. Co do podglądów maili, to niestety niedoróbka doczekała się mojej pomyłki. Poszedł ważny mail do zupełnie przypadkowej osoby 😕 Trzeba się podwójnie pilnować, by przez podgląd nie od tego maila nie poszło coś istotnego w niepowołane ręce. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 77 Napisano Środa o 09:31 Autor Udostępnij Napisano Środa o 09:31 w Odświeżanie w Sello- dziwnie działa W dniu 3.09.2026 o 09:06, Bartosz Rosa napisał: Jaka jest kolejność wykonywanych tutaj czynności i w jaki sposób. Bo patrzymy czy da się to powtórzyć i działa raczej przewidywalnie. Nie powtarzamy takich problemów. Wyłapałam jeden z przypadków takiego działania. Jest to reguła, więc powinniście to powtórzyć. 1. W skrzynce pocztowej macie pewno jakieś katalogi. Zmieńcie katalog na inny niż jesteście obecnie 2. Kursor ustawi się na pierwszym mailu z wybranego katalogu 3. Teraz naciśnijcie SHIFT i spróbujcie zaznaczyć np 3 mail poniżej wyświetlanego, aby mieć zaznaczonych kilka, np do skasowania. 4. TADAM !!!! Jest to przypadek, gdy po zmianie katalogu jest podświetlana jakaś wiadomość (tu pierwsza na liście) i nie jest to wasze wskazanie, tylko tak się zachowuje program. Gdy powyższy schemat działania pokaże ten błąd, ponownie świadomie zaznaczcie pierwszy mail i zróbcie to samo co wyżej jeszcze raz. Tym razem zadziała dobrze. TADAM !!! 1 Cytuj Link to postu
Polecane posty