Dominik S 0 Napisano Wtorek o 09:12 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:12 w Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu Witam W jaki sposób mogę dodać własny filtr tak aby mógł przefiltrować oferty po różnicy w cenie. W sytuacji takiej jak na zdjęciu oznaczyłem formatowaniem warunkowym oferty kolorem zielonym przy cenie na plus , kolorem czerwonym przy cenie na minus. Mówię tu o różnicy cena z subiekta a cena allegro,mam sporo ofert i chciałbym je posortować i zmienić cenę tylko tych które potrzebuje tak jak było to w poprzedniej wersji sello. Na obecną chwilę zaznaczam to pojedynczo co jest trochę pracochłonne. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 658 Napisano Środa o 09:41 Udostępnij Napisano Środa o 09:41 w Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu Takiej wbudowanej kolumny nie ma, ponieważ w Sello NX kolumn z ceną może być bardzo dużo, zależnie od posiadanych integracji i rodzajów cen a do tego może być importowanych wiele cen z Subiekta. W Sello 1 sprawa była prosta bo tam były 2 ceny do porównania. W Sello NX (nexo) są dostępne rozszerzenia Raportowanie nexo PRO+ umożliwiające definiowanie zupełnie własnych kolumn i wyświetlanie w nich dowolnych danych - w takim przypadku można to dopasować do własnej firmy i pokazywać wyliczoną wybraną cenę z wybranej integracji z wybraną ceną z Subiekta i póki co takie rozwiązanie zalecamy. Prócz tego można również stworzyć własny raport (SQL, LINQ, C# - wymagana znajomość jednego z języków), pokazujący wybrane dane/oferty w module raporty. Da się także te raporty przypiąć jako zakładkę do modułów. Są to raczej tematy dla zaawansowanych, więc w razie potrzeby można skorzystać z usług serwisanta InsERT. InsERT nexo – Znajdź Serwisanta Cytuj Link to postu
Dominik S 0 Napisano Środa o 12:13 Autor Udostępnij Napisano Środa o 12:13 w Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu A czy można dodać własny filtr w postaci takiej że filtrujemy po różnicy w cenie na zasadzie TAK lub NIE,widzę że w konfiguracji własnych filtrów w zakładce edycja wyrażenia jest taka funkcja jak różne lub równe,czy można się odwołać tą funkcją jedną lub drugą,do ceny allegro oraz domyślnej ceny dla sello z subiekta? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 658 Napisano Środa o 12:38 Udostępnij Napisano Środa o 12:38 w Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu Trzeba sprawdzić, bo modułem zajmuje się inny zespół i w zasadzie moje doświadczenie z nim to raczej wstępne zapoznanie się. Mam wrażenie, że nawet już takie coś podpowiadałem na forum, ale nie mogę odnaleźć tematu w którym to było poruszane. Z jakim Subiektem działa SNX? Ogólnie moduł umożliwia sięganie do całego modelu danych nexo, ale przez specyficzne niektóre rozwiązania zastosowane w Sello NX, niektóre tematy mogą być niedostępne - choć te, o których wiedzieliśmy zostały już uwzględnione. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 148 Napisano Środa o 13:00 Udostępnij Napisano Środa o 13:00 w Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu (edytowane) Można takie oferty oznaczyć flagą i później je przefiltrować według tych flag na przykład takie rozwiązanie na szybko PS A nie lepiej aby ceny w ofercie aktualizowały się automatycznie na podstawie zmian w subiekcie? Edytowane Środa o 13:00 przez Mariusz Kownacki Cytuj Link to postu
Dominik S 0 Napisano wczoraj o 09:00 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:00 w Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu 2 godziny temu, Bartosz Rosa napisał: Trzeba sprawdzić, bo modułem zajmuje się inny zespół i w zasadzie moje doświadczenie z nim to raczej wstępne zapoznanie się. Mam wrażenie, że nawet już takie coś podpowiadałem na forum, ale nie mogę odnaleźć tematu w którym to było poruszane. Z jakim Subiektem działa SNX? Ogólnie moduł umożliwia sięganie do całego modelu danych nexo, ale przez specyficzne niektóre rozwiązania zastosowane w Sello NX, niektóre tematy mogą być niedostępne - choć te, o których wiedzieliśmy zostały już uwzględnione. sello działa z subiektgt, w asortymencie jest coś takiego jak cena ewidencyjna próbowałem to dodawać niestety wyrażenie jest nieprawidłowe,nie bardzo wiem które ceny odwołują się do ceny subiektgt a która do ceny z oferty internetowej. Cytuj Link to postu
Dominik S 0 Napisano wczoraj o 09:08 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:08 w Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu 20 godzin temu, Mariusz Kownacki napisał: Można takie oferty oznaczyć flagą i później je przefiltrować według tych flag na przykład takie rozwiązanie na szybko PS A nie lepiej aby ceny w ofercie aktualizowały się automatycznie na podstawie zmian w subiekcie? Można ustawić automatyczną zmianę cen , jednak dla mnie to nie ma sensu i pozbawia mnie kontroli ,pracownicy zmieniają ceny w subiekt gt, do tego sprzedaję towary na sztuki i opakowania przeglądając to ręcznie łatwiej wyłapać jakikolwiek błąd jakoś się tak przyzwyczaiłem i wolę sobie przejrzeć samemu raz na jakiś czas. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 658 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu w Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu W dniu 3.09.2026 o 11:00, Dominik S napisał: w asortymencie jest coś takiego jak cena ewidencyjna Porównywanie z ceną ewidencyjną raczej nie ma sensu, trzeba wybrać odpowiednią cenę z cennika. To samo dotyczy oferty, w niej również nie ma jednej ceny, tylko jest osobna tabela z cenami i najlepiej sobie sprawdzić co w niej jest w bazie danych. select * from ModelDanychContainer.WartosciCen Przykładowo: W polu IdentyfikatorDefinicjiCeny należy wybrać tę cenę, która nas interesuje. Załóżmy, że jest to Kupteraz_PL_PLN, która dla Allegro oznacza cenę KupTeraz na rynek polski w walucie PLN i jej wartość brutto znajduje się w CenaBrutto. Aby w wyrażeniach dla kolumn czy filtrów własnych uzyskać taką cenę trzeba się odwołać do składnika WartosciCen w obiekcie OfertaIntrnetowa i przefiltrować listę cen z tej tabeli wg kryterium, jakim może być np. wspomniany identyfikator definicji ceny. WartosciCen.Filtruj(IdentyfikatorDefinicjiCeny = "Kupteraz_PL_PLN").PierwszyElement().CenaBrutto W przypadku ceny asortymentu, z oferty trzeba przejść do asortymentu -> PozycjeCennika -> Cennik -> Tytuł i wybrać ten cennik z GT, który ma być porównywany. select * from ModelDanychContainer.Cenniki Przykładowo będzie to: cena Detaliczna (GT) w kolumnie Tytul. A więc wyrażenie będzie wygląda tak: Asortyment.PozycjeCennika.Filtruj(Cennik.Tytul = "Detaliczna (GT)").PierwszyElement().CenaBrutto I teraz mamy na gridzie ofert dwie nowe kolumny, dla sprawdzenia wyrażeń: Ostatecznie można dodać kolumnę Różnica cen, w której obie wartości odjąć od siebie WartosciCen.Filtruj(IdentyfikatorDefinicjiCeny = "Kupteraz_PL_PLN").PierwszyElement().CenaBrutto - Asortyment.PozycjeCennika.Filtruj(Cennik.Tytul = "Detaliczna (GT)").PierwszyElement().CenaBrutto oraz dodać kolorowanie warunkowe (Ctrl+Shift+L) komórki Różnica cen. I efekt końcowy: No i jeśli potrzebny jest filtr własny, to posługując się funkcją Rozne(a,b) można wkleić powyższe wyrażenia: Rozne( WartosciCen.Filtruj(IdentyfikatorDefinicjiCeny = "Kupteraz_PL_PLN").PierwszyElement().CenaBrutto, Asortyment.PozycjeCennika.Filtruj(Cennik.Tytul = "Detaliczna (GT)").PierwszyElement().CenaBrutto) Otrzymując filtr: Cytuj Link to postu
Dominik S 0 Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu w Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu Dziękuje bardzo. w moim przypadku zadziałała funkcja Rozne ,udało się odsiać duża część ofert,Kolumny różnica cen nie potrafię dodać wygląda mi na to że potrzebne jest raportowanie pro. Cytuj Link to postu
Polecane posty