Skocz do zawartości

Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu

Polecane posty

Witam

W jaki sposób mogę dodać własny filtr tak aby mógł przefiltrować oferty po różnicy w cenie. W sytuacji takiej jak na zdjęciu oznaczyłem formatowaniem warunkowym oferty kolorem zielonym przy cenie na plus , kolorem czerwonym przy cenie na minus. Mówię tu o różnicy cena z subiekta a cena allegro,mam sporo ofert i chciałbym je posortować i zmienić cenę tylko tych które potrzebuje tak jak było to w poprzedniej wersji sello. Na obecną chwilę zaznaczam to pojedynczo co jest trochę pracochłonne.

Screenshot 2026-09-01 at 11-06-17 aa.jpg (obraz JPEG 1328×720 pikseli).png

Takiej wbudowanej kolumny nie ma, ponieważ w Sello NX kolumn z ceną może być bardzo dużo, zależnie od posiadanych integracji i rodzajów cen a do tego może być importowanych wiele cen z Subiekta. W Sello 1 sprawa była prosta bo tam były 2 ceny do porównania.

W Sello NX (nexo) są dostępne rozszerzenia Raportowanie nexo PRO+ umożliwiające definiowanie zupełnie własnych kolumn i wyświetlanie w nich dowolnych danych - w takim przypadku można to dopasować do własnej firmy i pokazywać wyliczoną wybraną cenę z wybranej integracji z wybraną ceną z Subiekta i póki co takie rozwiązanie zalecamy.

Prócz tego można również stworzyć własny raport (SQL, LINQ, C# - wymagana znajomość jednego z języków), pokazujący wybrane dane/oferty w module raporty. Da się także te raporty przypiąć jako zakładkę do modułów. Są to raczej tematy dla zaawansowanych, więc w razie potrzeby można skorzystać z usług serwisanta InsERT.

A czy można dodać własny filtr w postaci takiej że filtrujemy po różnicy w cenie na zasadzie TAK lub NIE,widzę że w konfiguracji własnych filtrów w zakładce edycja wyrażenia jest taka funkcja jak różne lub równe,czy można się odwołać tą funkcją jedną lub drugą,do ceny allegro oraz domyślnej ceny dla sello z subiekta?

Trzeba sprawdzić, bo modułem zajmuje się inny zespół i w zasadzie moje doświadczenie z nim to raczej wstępne zapoznanie się. Mam wrażenie, że nawet już takie coś podpowiadałem na forum, ale nie mogę odnaleźć tematu w którym to było poruszane. Z jakim Subiektem działa SNX?

Ogólnie moduł umożliwia sięganie do całego modelu danych nexo, ale przez specyficzne niektóre rozwiązania zastosowane w Sello NX, niektóre tematy mogą być niedostępne - choć te, o których wiedzieliśmy zostały już uwzględnione. 

Można takie oferty oznaczyć flagą i później je przefiltrować według tych flag na przykład takie rozwiązanie na szybko

PS

A nie lepiej aby ceny w ofercie aktualizowały się automatycznie na podstawie zmian w subiekcie?

Edytowane przez Mariusz Kownacki
2 godziny temu, Bartosz Rosa napisał:

Trzeba sprawdzić, bo modułem zajmuje się inny zespół i w zasadzie moje doświadczenie z nim to raczej wstępne zapoznanie się. Mam wrażenie, że nawet już takie coś podpowiadałem na forum, ale nie mogę odnaleźć tematu w którym to było poruszane. Z jakim Subiektem działa SNX?

Ogólnie moduł umożliwia sięganie do całego modelu danych nexo, ale przez specyficzne niektóre rozwiązania zastosowane w Sello NX, niektóre tematy mogą być niedostępne - choć te, o których wiedzieliśmy zostały już uwzględnione. 

sello działa z subiektgt,

w asortymencie jest coś takiego jak cena ewidencyjna próbowałem to dodawać niestety wyrażenie jest nieprawidłowe,nie bardzo wiem które ceny odwołują się do ceny subiektgt a która do ceny z oferty internetowej.

aa1.jpg

20 godzin temu, Mariusz Kownacki napisał:

Można takie oferty oznaczyć flagą i później je przefiltrować według tych flag na przykład takie rozwiązanie na szybko

PS

A nie lepiej aby ceny w ofercie aktualizowały się automatycznie na podstawie zmian w subiekcie?

Można ustawić automatyczną zmianę cen , jednak dla mnie to nie ma sensu i pozbawia mnie kontroli ,pracownicy zmieniają ceny w subiekt gt, do tego sprzedaję towary na sztuki i opakowania przeglądając to ręcznie łatwiej wyłapać jakikolwiek błąd jakoś się tak przyzwyczaiłem i wolę sobie przejrzeć samemu raz na jakiś czas.

W dniu 3.09.2026 o 11:00, Dominik S napisał:

w asortymencie jest coś takiego jak cena ewidencyjna

Porównywanie z ceną ewidencyjną raczej nie ma sensu, trzeba wybrać odpowiednią cenę z cennika.

To samo dotyczy oferty, w niej również nie ma jednej ceny, tylko jest osobna tabela z cenami i najlepiej sobie sprawdzić co w niej jest w bazie danych.

select * from ModelDanychContainer.WartosciCen

Przykładowo:

image.png

W polu IdentyfikatorDefinicjiCeny należy wybrać tę cenę, która nas interesuje. Załóżmy, że jest to Kupteraz_PL_PLN, która dla Allegro oznacza cenę KupTeraz na rynek polski w walucie PLN i jej wartość brutto znajduje się w CenaBrutto.

Aby w wyrażeniach dla kolumn czy filtrów własnych uzyskać taką cenę trzeba się odwołać do składnika WartosciCen w obiekcie OfertaIntrnetowa i przefiltrować listę cen z tej tabeli wg kryterium, jakim może być np. wspomniany identyfikator definicji ceny.

WartosciCen.Filtruj(IdentyfikatorDefinicjiCeny = "Kupteraz_PL_PLN").PierwszyElement().CenaBrutto 

W przypadku ceny asortymentu, z oferty trzeba przejść do asortymentu -> PozycjeCennika -> Cennik -> Tytuł i wybrać ten cennik z GT, który ma być porównywany.

select * from ModelDanychContainer.Cenniki

Przykładowo będzie to:

image.png

cena Detaliczna (GT) w kolumnie Tytul.

A więc wyrażenie będzie wygląda tak:

Asortyment.PozycjeCennika.Filtruj(Cennik.Tytul = "Detaliczna (GT)").PierwszyElement().CenaBrutto

I teraz mamy na gridzie ofert dwie nowe kolumny, dla sprawdzenia wyrażeń:

image.png

Ostatecznie można dodać kolumnę Różnica cen, w której obie wartości odjąć od siebie

WartosciCen.Filtruj(IdentyfikatorDefinicjiCeny = "Kupteraz_PL_PLN").PierwszyElement().CenaBrutto - Asortyment.PozycjeCennika.Filtruj(Cennik.Tytul = "Detaliczna (GT)").PierwszyElement().CenaBrutto

oraz dodać kolorowanie warunkowe (Ctrl+Shift+L) komórki Różnica cen.

image.png

I efekt końcowy:

image.png

No i jeśli potrzebny jest filtr własny, to posługując się funkcją Rozne(a,b) można wkleić powyższe wyrażenia:

Rozne( WartosciCen.Filtruj(IdentyfikatorDefinicjiCeny = "Kupteraz_PL_PLN").PierwszyElement().CenaBrutto, Asortyment.PozycjeCennika.Filtruj(Cennik.Tytul = "Detaliczna (GT)").PierwszyElement().CenaBrutto)

Otrzymując filtr:

image.png

• Bartosz Rosa zmienił tytuł na Filtrowanie ofert - różnica cen oferty i asortymentu