Leszek Czerwiński 0 Napisano 24 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dzień dobry, próbuję utworzyć schemat dekretacji dla zapisu z ewidencji VAT zakupu, tak by kwota VAT księgowała się odpowiednio na kontach: 225-1 (VAT naliczony do odliczenia w okresie) w przypadku gdy miesiąc odliczenia jest zgodny z datą faktury 225-2 (VAT naliczony do przeniesienia na kolejny okres) w przypadku gdy następuje przesunięcie miesiąc+1 Niestety nie potrafię odnaleźć odpowiedniego parametru/atrybutu aby ustawić prawidłowy warunek w schemacie dla takiego zapisu. Czy ktoś wie czy atrybut (P) miesiąc naliczenia może być w jakimś stopniu pomocny? Niestety nie wiem jak go prawidłowo wykorzystać. Dziękuję za ewentualną pomoc. Link to postu
Przemysław Werner 177 Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Na schemacie dekretacji ma Pan dostępną opcję modyfikacji miesiąca. Link to postu
Leszek Czerwiński 0 Napisano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Dzień dobry Panie Przemku, dziękuję za odpowiedź, ale funkcjonalność o jakiej Pan wspomina dostępna jest dla schematu dekretacji dla typu dokumentów 'Faktura VAT zakupu', natomiast schemat który chcę utworzyć dotyczyć ma typu 'Zapis w ewidencji VAT zakupu'. Innymi słowy, chcemy dekretować dokumenty wprowadzone ręcznie z poziomu Ewidencji VAT zakupu. Link to postu
Przemysław Werner 177 Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 A przepraszam, nie doczytałem. Może Pan zmienić wyjątkiem na schemacie, porównując np. miesiąc naliczenia z datą wystawienia. U Pana konto 225-2 w polu Przypisz wartość. Link to postu
Leszek Czerwiński 0 Napisano 26 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Dzień dobry, przepraszam za tak dłuuugi poślizg w odpowiedzi, w każdym razie chciałem podziękować za udzieloną pomoc. Zaproponowane przez Pana rozwiązanie działa, natomiast nie wiem czemu, ale w wyniku działania schematu, otrzymuję 7 identycznych zapisów na kontach. Link to postu
Leszek Czerwiński 0 Napisano 26 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Z tego co udało mi się zaobserwować po zmianie w schemacie dekretacji, pozycje na nagłówki, to tylko element z warunkiem jest powielany 7x. Link to postu
Roman Budzisz 48 Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Dobry wieczór. Z tego co widzę: Program będzie pobierał dane z tabeli VAT zapisu VAT (Kontekst = Pozycje) a nie z danych ogólnych (nagłówkowych), weźmie wszystkie pozycje VAT z tabeli VAT (definicja Filtr jest pusta) i dal każdej pozycji VAT pobierze kwotę VAT ogólną, czyli wartość sumaryczną VAT z nagłówka dokumentu ((N) Kwota VAT). Zapewne tworzy Pan schemat dekretacji dla zapisu VAT zakupu, co w przypadku zapisów prostych VAT, w tabeli VAT jest siedem pozycji stawek VAT; zapis złożony VAT posiada tyle pozycji ile użytkownik wpisał. Stąd niedoprecyzowanie definicji Filtr-a powoduje, program będzie próbował zadekretować siedem pozycji tabeli VAT na konto określone przez "własną definicję". Czyli u Pana, ponieważ zapis prosty VAT zakupu posiada siedem pozycji, to program będzie próbował stworzyć siedem zapisów na konto wg "własna definicja". Proszę spróbować pójść wg schematu: Filtrować pozycje zapisu VAT wg miesiąca naliczenia, drugi warunek jest dla zapisów prostych VAT, gdzie w danych stawkach nie było obrotu. I drugą definicję zapisu na konto (proszę się nie sugerować definicją konta księgowego): Edytowane 26 Marca 2020 przez Roman Budzisz 1 Link to postu
Leszek Czerwiński 0 Napisano 27 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Bardzo dziękuję za pomoc! Dopiero analizując Pana zrzuty ekranu uświadomiłem sobie o błędzie i własnym niedopatrzeniu ? - przy zapisie dotyczącym pozycji brałem dane z nagłówka, stąd też nie mogłem wpaść na przyczynę tej iteracji. Teraz wszystko jest już jasne ? Link to postu
Polecane posty