Skocz do zawartości

Polecane posty

30 minut temu, Krzysztof Lasko napisał:

Dzień dobry, stoję przed wyborem nowego komputera. Od pewnego czasu pracuję na Nexo Pro. Szukałem komputera z W10Pro ale ciężko znaleźć jakiś z nową generacją i7.

Wszystkie takie są... Gdyby miałby Pan doświadczonego dostawcę sprzętu to poinformowałby by Pana między innymi o tym, że wersja pro daje możliwość obniżenia wersji systemu o dwie...

https://www.microsoft.com/pl-pl/windows/end-of-support

windows 10 ma wsparcie, na dzień dzisiejszy, do października 2025

Screenshot_20240827_121940_Chrome.jpg.35432a36131d6e7cf520b5cda27ae6be.jpg

czyli zakup komputera poleasingowego z windows 10 może być rocznym zakupem.

Zakup nowego komputera i downgrade do niższej wersji systemu może spowodować: niekontrolowane restarty, bluescreen'y i wyłączanie się komputera. A to może doprowadzić do utraty/uszkodzenia danych.

W skrócie, jeżeli potrzebuje Pan windows 10, to zamist kupować nowy laptop z nowym i7 lepiej kupić komputer poleasingowy, tylko pytanie po co zmieniać stary komputer na stary komputer z rocznym wsparciem do systemu operacyjnego.

Windows 11 ma sporo wad i parę zalet, ale użytkownicy nie bardzo mają wybór.

Ewentualnie "kombinacja Alpejska" ;) Kupić nowy laptop z windows 11 Pro i postawić na hyper-v windows 10 z nexo ;)

Doprecyzowując: ma to być nowy komputer AIO. Pieniądze są z dotacji więc nie ma mowy o używanym. Nowe z i7 i W10Pro znalazłem tylko z procesorem 8 generacji i to droższe niż te z 13 generacją. Niby na stronie Insert jest:

Cytat

Minimalne wymagania systemowe

• komputer z procesorem Core2Duo (lub nowszym);
  • 4GB pamięci operacyjnej RAM;
  • system operacyjny Windows 10 w wersji Anniversary Update (1607) lub nowszy, Windows 11, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows Server 2022;
  • system obsługi baz danych Microsoft SQL Server 2014, 2016, 2017, 2019, 2022 – bezpłatna wersja Microsoft SQL Server 2019 Express Edition dostarczana jest wraz z systemem;
  • .NET Framework w wersji 4.7.2 lub nowszej - instalator jest dostarczany wraz z systemem;
  • środowisko uruchomieniowe Microsoft Edge WebView2 w wersji 109.0.1518.46 lub nowszej - instalator jest dostarczany wraz z systemem.

Zalecane wymagania systemowe

• komputer z procesorem czterordzeniowym; 
  • 8GB pamięci operacyjnej RAM; 
  • dysk SSD;  
  • system operacyjny Windows 10 w wersji Anniversary Update (1607) lub nowszy, Windows 11, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows Server 2022; 
  • system obsługi baz danych Microsoft SQL Server 2014, 2016, 2017, 2019, 2022  – bezpłatna wersja Microsoft SQL Server 2019 Express Edition dostarczana jest wraz z systemem; 
  • .NET Framework w wersji 4.7.2 lub nowszej – instalator jest dostarczany wraz z systemem;
  • środowisko uruchomieniowe Microsoft Edge WebView2 w wersji 109.0.1518.46 lub nowszej - instalator jest dostarczany wraz z systemem.

Myślę, że skoro ma to być komputer do pracy klienckiej to W11Pro nie powinno robić problemów. 

A w najgorszym wypadku:

5 minut temu, Krystian Kolasa napisał:

Kupić nowy laptop z windows 11 Pro i postawić na hyper-v windows 10 z nexo

na nexo z windows 11 pracuje chyba już 3 lata albo dłużej. Większość problemów jest raczej z system Windows (aktualizacje), a nie z nexo.

Poza tym u paru klientów w sieciach 5-10 komputerów typu endpoint, serwer jest postawiony na komputerze poleasingowym i windows 11 pro (plus raid-1) i działa to bez problemu. Czyli win11 nadaje się zarówno jako końcówka jak i serwer ;)

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...

trzeba tylko pamiętać, żeby wyłączyć "szybkie uruchamianie" (hibernacje).

image.thumb.png.6aafe2f42c1e0328b3e9337ba07e61f6.png

aktualizacje windows, potrafią włączyć ponownie to ustawienie, więc co jakiś czas trzeba sprawdzać, jaki jest "czas pracy" w Menadżerze zadań:

image.thumb.png.7d599223f1e5b63d841a89fb523b345b.png

Jeżeli czas pracy pokazuje już dni, np: 10:05:25:11) (dd:hh:mm:ss) to znaczy, że hibernacja znowu się włączyła.

Restart resetuje licznik, bo zamykanie systemu hibernuje.

A teraz najczęstsze objawy komputera :)

• nie łączy z WiFi
  • łączy się z WiFi ale nie ma działa internet
  • nie łączy się VPN
  • nie łączy się z urządzeniami po Bluetooth
  • drukarki nie drukują, również fiskalne
  • ogólne spowolnienie systemu
  • 3 tygodnie później...

Dzień dobry, mam subiekta i gestora nexo pro na win 10pro, wersja z serwerem SQL.  Windows zrobił mi "automatyczną" aktualizację do win 11  i po tej operacji przy próbie uruchomienia subiekta, program nie potrafi znaleźć bazy SQL. Cofnąłem aktualizację do win10 i wszystko działa, ale cofnięcie było możliwe tylko na tydzień czasu.  Co zrobić, żeby wczytać baze SQL na win 11 do nexo?   

pierwszą rzecz jaką bym sprawdził, to czy usługa MS SQL wystartowała :)

image.thumb.png.132189e34d4bce32cc8e18d4b1f649aa.png

ale teraz po cofnięciu z win10 do win11, to oczywiście najpierw zrobiłbym archiwizację bazy InsERT nexo, migrację do win11, weryfikacja czy usługa wstała. Ewentualnie zrzut tutaj na forum, jak wygląda po migracji powyższa usługa "SQL Server"

A inny temat jest taki, że moim schematem jest zawsze reinstalacja systemu po migracji do win11 :)

Czyli backup wszystkich danych, migracja, format, czysty win11, odtworzenie wszystkich danych.

Migracja w pierwotnej formie sprawia że system nie jest stabilny, no i mamy na dysku 2 systemy operacyjne, czyli zajmują więcej miejsca na dysku.

14 minut temu, Błażej Szolak napisał:

Ja tylko od siebie dodam, że nie ma możliwości aby aktualizacja do Windowsa 11 uruchomiła się sama z siebie/"automatycznie".

Musiała ona zostać zainicjowana przez użytkownika.

a ja dodam od siebie, że bez pytanie mnie o zdaniem, pewnego dnia zamiast windows 8.1 pojawił mi się windows 10. Więc jestem w stanie uwierzyć, że aktualizacja do windows 11 zrobiła podobnie :)

3 godziny temu, Bogdan Mądrzycki napisał:

Co zrobić, żeby wczytać baze SQL na win 11 do nexo

To standardowy serwis... Należy uruchomić serwer SQL, jeśli się nie uruchamia to należy sprawdzić dlaczego (dziennik systemu Windows, logi serwera SQL) i usunąć przyczyną problemu. Rozwiązaniem w tym przypadku może też być ponowna instalacja serwera SQL.

3 godziny temu, Krystian Kolasa napisał:

A inny temat jest taki, że moim schematem jest zawsze reinstalacja systemu po migracji do win11 :)

Czyli backup wszystkich danych, migracja, format, czysty win11, odtworzenie wszystkich danych.

Migracja w pierwotnej formie sprawia że system nie jest stabilny,

Nie mam takich doświadczeń, a wykonuję upgrade zamiast ponownej instalacji wszędzie, gdzie jest to możliwe.

3 godziny temu, Krystian Kolasa napisał:

no i mamy na dysku 2 systemy operacyjne, czyli zajmują więcej miejsca na dysku.

To rozwiązuje oczyszczanie dysku, które wykonuję tuż po aktualizacji.

• 3 tygodnie później...
W dniu 1.10.2024 o 14:25, Błażej Szolak napisał:

Ja tylko od siebie dodam, że nie ma możliwości aby aktualizacja do Windowsa 11 uruchomiła się sama z siebie/"automatycznie".

Musiała ona zostać zainicjowana przez użytkownika.

jest taka możliwość ;)

W dniu 1.10.2024 o 14:41, Krystian Kolasa napisał:

a ja dodam od siebie, że bez pytanie mnie o zdaniem, pewnego dnia zamiast windows 8.1 pojawił mi się windows 10. Więc jestem w stanie uwierzyć, że aktualizacja do windows 11 zrobiła podobnie :)

W ustawieniach Windows Update, trzeba wyłączyć dwie rzeczy: godziny aktywnego użytkowania oraz w opcjach zaawansowanych, odznaczyć funkcję, żeby system nie uruchamiał się ponownie samoczynnie w celu instalacji aktualizacji, czy jakoś tak ;)

Edytowane przez centrumstali com
W dniu 1.10.2024 o 14:41, Krystian Kolasa napisał:

11 minut temu, centrumstali com napisał:

jest taka możliwość ;)

To że Microsoft zrobił flopa z 7/8.1 -> 10 to jedno, ale takowej sytuacji nie ma, nie było i nie będzie aby była auto-aktualizacja z 10 do 11 bez wyraźnej interakcji użytkownika.

Nie usprawiedliwiajmy braku możliwości doszukania się przycisku "Nie teraz"/"Pozostań na Windows 10" itp. przez użytkownika, który klika co popadnie w 3 sekundy winą Microsoftu, bo tu jej po prostu nie ma. A potem płacz, że "ale to samo się zrobiło".

Edytowane przez Błażej Szolak
12 minut temu, centrumstali com napisał:

W ustawieniach Windows Update, trzeba wyłączyć dwie rzeczy: godziny aktywnego użytkowania oraz w opcjach zaawansowanych, odznaczyć funkcję, żeby system nie uruchamiał się ponownie samoczynnie w celu instalacji aktualizacji, czy jakoś tak ;)

Te opcje nie uwzględniają aktualizacji do Windows 11 bo to jest kompletnie inny typ aktualizacji i wymaga interakcji w kompletnie innym miejscu. Nie jest to od siebie zależne, więc można mieć spokojnie włączone obie opcje, a Windows 11 się nie zainstaluje bez wyraźnej zgody od użytkownika.

6 minut temu, Błażej Szolak napisał:

Te opcje nie uwzględniają aktualizacji do Windows 11 bo to jest kompletnie inny typ aktualizacji i wymaga interakcji w kompletnie innym miejscu. Nie jest to od siebie zależne, więc można mieć spokojnie włączone obie opcje, a Windows 11 się nie zainstaluje bez wyraźnej zgody od użytkownika.

Proszę przeszukać sobie google ;) Sam support HP dał infomację, że na ich komputerach może zainstalować się Windows 11 automatycznie - bez żadnej interakcji użytkownika

• Dodaj nową pozycję...