Krzysztof Lasko 110 Napisano 27 Sierpnia 2024 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 w Windows 11 Dzień dobry, stoję przed wyborem nowego komputera. Od pewnego czasu pracuję na Nexo Pro. Szukałem komputera z W10Pro ale ciężko znaleźć jakiś z nową generacją i7. Komputer będzie służył jako klient, serwer w dalszym ciągu na W10Pro. Kupować bez obaw z W11 czy jednak szukać W10? Link to postu
Daniel Kozłowski 1 460 Napisano 27 Sierpnia 2024 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 w Windows 11 30 minut temu, Krzysztof Lasko napisał: Dzień dobry, stoję przed wyborem nowego komputera. Od pewnego czasu pracuję na Nexo Pro. Szukałem komputera z W10Pro ale ciężko znaleźć jakiś z nową generacją i7. Wszystkie takie są... Gdyby miałby Pan doświadczonego dostawcę sprzętu to poinformowałby by Pana między innymi o tym, że wersja pro daje możliwość obniżenia wersji systemu o dwie... Link to postu
Krzysztof Lasko 110 Napisano 27 Sierpnia 2024 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 w Windows 11 Zgadza się, taką informację uzyskałem. Uzyskałem też informację, że W10Pro nie posiada sterowników do nowych generacji i7. Dostawca może obniżyć wersję Windowsa do 10 ale nie zagwarantuje poprawności działania komputera po takim zabiegu. Pytanie jednak było inne czy mogę śmiało kupować komputer z W11Pro? Link to postu
Krystian Kolasa 122 Napisano 27 Sierpnia 2024 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 w Windows 11 https://www.microsoft.com/pl-pl/windows/end-of-support windows 10 ma wsparcie, na dzień dzisiejszy, do października 2025 czyli zakup komputera poleasingowego z windows 10 może być rocznym zakupem. Zakup nowego komputera i downgrade do niższej wersji systemu może spowodować: niekontrolowane restarty, bluescreen'y i wyłączanie się komputera. A to może doprowadzić do utraty/uszkodzenia danych. W skrócie, jeżeli potrzebuje Pan windows 10, to zamist kupować nowy laptop z nowym i7 lepiej kupić komputer poleasingowy, tylko pytanie po co zmieniać stary komputer na stary komputer z rocznym wsparciem do systemu operacyjnego. Windows 11 ma sporo wad i parę zalet, ale użytkownicy nie bardzo mają wybór. Ewentualnie "kombinacja Alpejska" Kupić nowy laptop z windows 11 Pro i postawić na hyper-v windows 10 z nexo Link to postu
Krzysztof Lasko 110 Napisano 27 Sierpnia 2024 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 w Windows 11 Doprecyzowując: ma to być nowy komputer AIO. Pieniądze są z dotacji więc nie ma mowy o używanym. Nowe z i7 i W10Pro znalazłem tylko z procesorem 8 generacji i to droższe niż te z 13 generacją. Niby na stronie Insert jest: Cytat Minimalne wymagania systemowe komputer z procesorem Core2Duo (lub nowszym); 4GB pamięci operacyjnej RAM; system operacyjny Windows 10 w wersji Anniversary Update (1607) lub nowszy, Windows 11, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows Server 2022; system obsługi baz danych Microsoft SQL Server 2014, 2016, 2017, 2019, 2022 – bezpłatna wersja Microsoft SQL Server 2019 Express Edition dostarczana jest wraz z systemem; .NET Framework w wersji 4.7.2 lub nowszej - instalator jest dostarczany wraz z systemem; środowisko uruchomieniowe Microsoft Edge WebView2 w wersji 109.0.1518.46 lub nowszej - instalator jest dostarczany wraz z systemem. Zalecane wymagania systemowe komputer z procesorem czterordzeniowym; 8GB pamięci operacyjnej RAM; dysk SSD; system operacyjny Windows 10 w wersji Anniversary Update (1607) lub nowszy, Windows 11, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows Server 2022; system obsługi baz danych Microsoft SQL Server 2014, 2016, 2017, 2019, 2022 – bezpłatna wersja Microsoft SQL Server 2019 Express Edition dostarczana jest wraz z systemem; .NET Framework w wersji 4.7.2 lub nowszej – instalator jest dostarczany wraz z systemem; środowisko uruchomieniowe Microsoft Edge WebView2 w wersji 109.0.1518.46 lub nowszej - instalator jest dostarczany wraz z systemem. Myślę, że skoro ma to być komputer do pracy klienckiej to W11Pro nie powinno robić problemów. A w najgorszym wypadku: 5 minut temu, Krystian Kolasa napisał: Kupić nowy laptop z windows 11 Pro i postawić na hyper-v windows 10 z nexo Link to postu
Krystian Kolasa 122 Napisano 27 Sierpnia 2024 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 w Windows 11 na nexo z windows 11 pracuje chyba już 3 lata albo dłużej. Większość problemów jest raczej z system Windows (aktualizacje), a nie z nexo. Poza tym u paru klientów w sieciach 5-10 komputerów typu endpoint, serwer jest postawiony na komputerze poleasingowym i windows 11 pro (plus raid-1) i działa to bez problemu. Czyli win11 nadaje się zarówno jako końcówka jak i serwer 1 1 Link to postu
Krzysztof Lasko 110 Napisano 27 Sierpnia 2024 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 w Windows 11 (edytowane) 2 minuty temu, Krystian Kolasa napisał: Czyli win11 nadaje się zarówno jako końcówka jak i serwer I o takie stwierdzenie mi chodziło. Idę na zakupy Edytowane 27 Sierpnia 2024 przez Krzysztof Lasko Link to postu
Jakub Karwala 28 Napisano 12 Września 2024 Udostępnij Napisano 12 Września 2024 w Windows 11 Ja na końcówce mam win11 chyba od roku jak nie więcej, zanim przeszedłem na Nexo z innego programu, nie zauważyłem negatywnych skutków. Są rzeczy które denerwują ale to już z samego windowsa wychodzi. Link to postu
Krystian Kolasa 122 Napisano 12 Września 2024 Udostępnij Napisano 12 Września 2024 w Windows 11 trzeba tylko pamiętać, żeby wyłączyć "szybkie uruchamianie" (hibernacje). aktualizacje windows, potrafią włączyć ponownie to ustawienie, więc co jakiś czas trzeba sprawdzać, jaki jest "czas pracy" w Menadżerze zadań: Jeżeli czas pracy pokazuje już dni, np: 10:05:25:11) (dd:hh:mm:ss) to znaczy, że hibernacja znowu się włączyła. Restart resetuje licznik, bo zamykanie systemu hibernuje. A teraz najczęstsze objawy komputera nie łączy z WiFi łączy się z WiFi ale nie ma działa internet nie łączy się VPN nie łączy się z urządzeniami po Bluetooth drukarki nie drukują, również fiskalne ogólne spowolnienie systemu Link to postu
Daniel Kozłowski 1 460 Napisano 12 Września 2024 Udostępnij Napisano 12 Września 2024 w Windows 11 8 minut temu, Krystian Kolasa napisał: trzeba tylko pamiętać, żeby wyłączyć "szybkie uruchamianie" (hibernacje). O tym warto pamiętać już od Windows 10 Link to postu
Krzysztof Lasko 110 Napisano 12 Września 2024 Udostępnij Napisano 12 Września 2024 w Windows 11 U mnie klika dni od zakupu wszystko OK. Komputer AIO ASUS. Link to postu
Bogdan Mądrzycki 0 Napisano 1 Października 2024 Udostępnij Napisano 1 Października 2024 w Windows 11 Dzień dobry, mam subiekta i gestora nexo pro na win 10pro, wersja z serwerem SQL. Windows zrobił mi "automatyczną" aktualizację do win 11 i po tej operacji przy próbie uruchomienia subiekta, program nie potrafi znaleźć bazy SQL. Cofnąłem aktualizację do win10 i wszystko działa, ale cofnięcie było możliwe tylko na tydzień czasu. Co zrobić, żeby wczytać baze SQL na win 11 do nexo? Link to postu
Krystian Kolasa 122 Napisano 1 Października 2024 Udostępnij Napisano 1 Października 2024 w Windows 11 pierwszą rzecz jaką bym sprawdził, to czy usługa MS SQL wystartowała ale teraz po cofnięciu z win10 do win11, to oczywiście najpierw zrobiłbym archiwizację bazy InsERT nexo, migrację do win11, weryfikacja czy usługa wstała. Ewentualnie zrzut tutaj na forum, jak wygląda po migracji powyższa usługa "SQL Server" A inny temat jest taki, że moim schematem jest zawsze reinstalacja systemu po migracji do win11 Czyli backup wszystkich danych, migracja, format, czysty win11, odtworzenie wszystkich danych. Migracja w pierwotnej formie sprawia że system nie jest stabilny, no i mamy na dysku 2 systemy operacyjne, czyli zajmują więcej miejsca na dysku. Link to postu
Błażej Szolak 113 Napisano 1 Października 2024 Udostępnij Napisano 1 Października 2024 w Windows 11 Godzinę temu, Bogdan Mądrzycki napisał: Windows zrobił mi "automatyczną" aktualizację do win 11 Ja tylko od siebie dodam, że nie ma możliwości aby aktualizacja do Windowsa 11 uruchomiła się sama z siebie/"automatycznie". Musiała ona zostać zainicjowana przez użytkownika. Link to postu
Krystian Kolasa 122 Napisano 1 Października 2024 Udostępnij Napisano 1 Października 2024 w Windows 11 14 minut temu, Błażej Szolak napisał: Ja tylko od siebie dodam, że nie ma możliwości aby aktualizacja do Windowsa 11 uruchomiła się sama z siebie/"automatycznie". Musiała ona zostać zainicjowana przez użytkownika. a ja dodam od siebie, że bez pytanie mnie o zdaniem, pewnego dnia zamiast windows 8.1 pojawił mi się windows 10. Więc jestem w stanie uwierzyć, że aktualizacja do windows 11 zrobiła podobnie Link to postu
Daniel Kozłowski 1 460 Napisano 1 Października 2024 Udostępnij Napisano 1 Października 2024 w Windows 11 3 godziny temu, Bogdan Mądrzycki napisał: Co zrobić, żeby wczytać baze SQL na win 11 do nexo To standardowy serwis... Należy uruchomić serwer SQL, jeśli się nie uruchamia to należy sprawdzić dlaczego (dziennik systemu Windows, logi serwera SQL) i usunąć przyczyną problemu. Rozwiązaniem w tym przypadku może też być ponowna instalacja serwera SQL. 3 godziny temu, Krystian Kolasa napisał: A inny temat jest taki, że moim schematem jest zawsze reinstalacja systemu po migracji do win11 Czyli backup wszystkich danych, migracja, format, czysty win11, odtworzenie wszystkich danych. Migracja w pierwotnej formie sprawia że system nie jest stabilny, Nie mam takich doświadczeń, a wykonuję upgrade zamiast ponownej instalacji wszędzie, gdzie jest to możliwe. 3 godziny temu, Krystian Kolasa napisał: no i mamy na dysku 2 systemy operacyjne, czyli zajmują więcej miejsca na dysku. To rozwiązuje oczyszczanie dysku, które wykonuję tuż po aktualizacji. Link to postu
Katarzyna Rozmarynowska 272 Napisano 2 Października 2024 Udostępnij Napisano 2 Października 2024 w Windows 11 Problemy z SQL Serverem na Windows 11 mogą występować na niektórych dyskach Samsunga: Link to postu
centrumstali com 42 Napisano 23 Października 2024 Udostępnij Napisano 23 Października 2024 w Windows 11 (edytowane) W dniu 1.10.2024 o 14:25, Błażej Szolak napisał: Ja tylko od siebie dodam, że nie ma możliwości aby aktualizacja do Windowsa 11 uruchomiła się sama z siebie/"automatycznie". Musiała ona zostać zainicjowana przez użytkownika. jest taka możliwość W dniu 1.10.2024 o 14:41, Krystian Kolasa napisał: a ja dodam od siebie, że bez pytanie mnie o zdaniem, pewnego dnia zamiast windows 8.1 pojawił mi się windows 10. Więc jestem w stanie uwierzyć, że aktualizacja do windows 11 zrobiła podobnie W ustawieniach Windows Update, trzeba wyłączyć dwie rzeczy: godziny aktywnego użytkowania oraz w opcjach zaawansowanych, odznaczyć funkcję, żeby system nie uruchamiał się ponownie samoczynnie w celu instalacji aktualizacji, czy jakoś tak Edytowane 23 Października 2024 przez centrumstali com Link to postu
Krzysztof Lasko 110 Napisano 23 Października 2024 Udostępnij Napisano 23 Października 2024 w Windows 11 (edytowane) 7 minut temu, centrumstali com napisał: godziny aktywnego użytkowania Chyba się nie da, albo nie umiem znaleźć: Opcje zaawansowane mam tak ustawione a i tak sam się resetuje... Edytowane 23 Października 2024 przez Krzysztof Lasko Link to postu
Błażej Szolak 113 Napisano 23 Października 2024 Udostępnij Napisano 23 Października 2024 w Windows 11 (edytowane) W dniu 1.10.2024 o 14:41, Krystian Kolasa napisał: a ja dodam od siebie, że bez pytanie mnie o zdaniem, pewnego dnia zamiast windows 8.1 pojawił mi się windows 10. Więc jestem w stanie uwierzyć, że aktualizacja do windows 11 zrobiła podobnie 11 minut temu, centrumstali com napisał: jest taka możliwość To że Microsoft zrobił flopa z 7/8.1 -> 10 to jedno, ale takowej sytuacji nie ma, nie było i nie będzie aby była auto-aktualizacja z 10 do 11 bez wyraźnej interakcji użytkownika. Nie usprawiedliwiajmy braku możliwości doszukania się przycisku "Nie teraz"/"Pozostań na Windows 10" itp. przez użytkownika, który klika co popadnie w 3 sekundy winą Microsoftu, bo tu jej po prostu nie ma. A potem płacz, że "ale to samo się zrobiło". Edytowane 23 Października 2024 przez Błażej Szolak Link to postu
Krzysztof Lasko 110 Napisano 23 Października 2024 Udostępnij Napisano 23 Października 2024 w Windows 11 (edytowane) 6 minut temu, Błażej Szolak napisał: "Nie teraz"/"Pozostań na Windows 10" Ja go ostatnio znalazłem i dalej mam WIN 10 I niech 11-stka sobie tam czeka... Edytowane 23 Października 2024 przez Krzysztof Lasko 1 Link to postu
Błażej Szolak 113 Napisano 23 Października 2024 Udostępnij Napisano 23 Października 2024 w Windows 11 12 minut temu, centrumstali com napisał: W ustawieniach Windows Update, trzeba wyłączyć dwie rzeczy: godziny aktywnego użytkowania oraz w opcjach zaawansowanych, odznaczyć funkcję, żeby system nie uruchamiał się ponownie samoczynnie w celu instalacji aktualizacji, czy jakoś tak Te opcje nie uwzględniają aktualizacji do Windows 11 bo to jest kompletnie inny typ aktualizacji i wymaga interakcji w kompletnie innym miejscu. Nie jest to od siebie zależne, więc można mieć spokojnie włączone obie opcje, a Windows 11 się nie zainstaluje bez wyraźnej zgody od użytkownika. Link to postu
Błażej Szolak 113 Napisano 23 Października 2024 Udostępnij Napisano 23 Października 2024 w Windows 11 1 minutę temu, Krzysztof Lasko napisał: Ja go ostatnio znalazłem i dalej mam WIN 10 I niech sobie tam czeka... Niech Pan kliknie na "Na razie korzystaj z systemu Windows 10" i ma pan spokój od Jedenastki widocznej w aktualizacjach na co najmniej pół roku. 1 Link to postu
centrumstali com 42 Napisano 23 Października 2024 Udostępnij Napisano 23 Października 2024 w Windows 11 6 minut temu, Błażej Szolak napisał: Te opcje nie uwzględniają aktualizacji do Windows 11 bo to jest kompletnie inny typ aktualizacji i wymaga interakcji w kompletnie innym miejscu. Nie jest to od siebie zależne, więc można mieć spokojnie włączone obie opcje, a Windows 11 się nie zainstaluje bez wyraźnej zgody od użytkownika. Proszę przeszukać sobie google Sam support HP dał infomację, że na ich komputerach może zainstalować się Windows 11 automatycznie - bez żadnej interakcji użytkownika Link to postu
centrumstali com 42 Napisano 23 Października 2024 Udostępnij Napisano 23 Października 2024 w Windows 11 15 minut temu, Krzysztof Lasko napisał: Chyba się nie da, albo nie umiem znaleźć: Opcje zaawansowane mam tak ustawione a i tak sam się resetuje... Trzeba to wyłączyć całkowicie w rejestrze/zasadach grupy. Na pamięć nie pamiętam jak to się robiło Link to postu
Polecane posty