Skocz do zawartości

Konfiguracja klienta poczta mailowej do faktur Thunderbird / Gmail

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Dariusz Nowak,

Polecane posty

Hej mam problem z sgt. Podczas próby wysłanie fv klientowi na maila wyskakuje błąd "nie powiodlo sie zainicjowanie programu poczty elektronicznej". Chce do tego uzywac thunderbirda lub gmail (z gmail nie wiem czy to w ogole moze dzialac prosze o info czy jest to w ogole mozliwe bo jesli jest to preferuje gmaila od thunderbirda).

W trakcie klikniecia komendy wyslij email wyskakuje blad o ktorym wspomnialem i co dziwne uruchamia sie jednoczesnie outlook pomimo, ze w ustawieniach windows 10 ustawilem thunderbirda jako mailowo domyslna spliakcje wraz z komenda mailto.

Prosze o pomoc jak to mozna skonfigurowac aby dzialalo.

sssd.jpg

Edytowane przez Paweł Kosmider
W dniu 17.01.2022 o 16:35, Paweł Kosmider napisał:

(z gmail nie wiem czy to w ogole moze dzialac prosze o info czy jest to w ogole mozliwe bo jesli jest to preferuje gmaila od thunderbirda).

Nie, aplikacja musi być zainstalowana w systemie operacyjnym.

Temat był już wiele razy poruszany na tym forum, warto chwilę poszukać i poczytać... Należy zastosować się do tego tematu e-pomocy: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/1757,jak-skonfigurowac-domyslnego-klienta-poczty-elektronicznej.html, a zwłaszcza do części poświęconej wpisom w rejestrze.

• Dziękuję 1
W dniu 17.01.2022 o 16:52, Daniel Kozłowski napisał:

(z gmail nie wiem czy to w ogole moze dzialac prosze o info czy jest to w ogole mozliwe bo jesli jest to preferuje gmaila od thunderbirda).

Nie, aplikacja musi być zainstalowana w systemie operacyjnym.

Temat był już wiele razy poruszany na tym forum, warto chwilę poszukać i poczytać... Należy zastosować się do tego tematu e-pomocy: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/1757,jak-skonfigurowac-domyslnego-klienta-poczty-elektronicznej.html, a zwłaszcza do części poświęconej wpisom w rejestrze.

Bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi!

• 2 lata później...

Dzień dobry. Czy ktoś ma pomysł jakich wpisów dokonać w rejestrze pod adresami

- Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail

- Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Clients\Mail

aby przez klienta poczty Outlook (new), mimo iż jest domyślnym programem poczty dla systemu windows 10, można też wysyłać maila z subiekta gt poprzez tą aplikację. Beż odpowiednich wpisów to nie ruszy, a nie wiem jakie wartości wpisać

Dzień dobry. Przy takich ustawieniach jak powyżej i domyślnym programie pocztowym outlook (new) subiekt gt się wyłącza, nie ma też żadnego komunikatu o błędzie. z tego co wyczytałem trzeba dokonać wpisów w rejestrze, nie wiem tylko jakie wartości

Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail

- Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Clients\Mail

Jeśli mowa o wpisie w rejestrze odpowiadającym za wykorzystanie Outlook (new), nie będę w stanie nic podpowiedzieć. W tym celu zachęcam do kontaktu z Microsoft.

Co do komunikatu, proszę spróbować zainstalować innego klienta poczty i określić go jako domyślny. Czy komunikat o braku skojarzonego programu poczty wciąż się pojawia?

• Rozwiązanie

Chciałbym jeszcze dodać, że w rejestrze wpisał Pan wartości w ścieżce:

• Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Mozilla Thunderbird
  • Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Clients\Mail\Mozilla Thunderbird

Zamiast:

• Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail
  • Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Clients\Mail
Edytowane przez Dariusz Nowak
  • 1 miesiąc temu...

Ze swojej strony dodam tylko, że MICROSOFT promuje swój klient pocztowy jak tylko może.

Mimo ustawienia THUNDERBIRD jako klienta pocztowego (w Subiekt oraz w systemie operacyjnym)
każdorazowo po aktualizacji WINDOWS przywraca OUTLOOK jako domyślny.

Było to dla mnie na tyle denerwujące, iż poprosiłem znajomego o stworzenie skryptu,
który po kliknięciu będzie z automatu uruchamiał EDYTOR REJESTRU i nadpisywał THUNDERBIRD nad OUTLOOK.

13 godzin temu, Paweł B napisał:

Takie skrypty można wrzucić w harmonogram zadań windowsa i ustawić żeby uruchamiały się np. przy logowaniu użytkownika.

Bardzo fajny pomysł, dziękuję!

Ewentualnie gdzieś widziałem inne rozwiązanie tj. odebranie systemowi praw do wprowadzania zmian w tym zakresie.
Czyli zabranie użytkownikowi SYSTEM możliwości edycji ustawień domyślnego klienta.

20 minut temu, Krzysztof Mesjasz napisał:

jak zabrać użytkownikowi System takie uprawnienia?

Ja robiłem to edytorze rejestru w ścieżce (Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Clients\Mail)

Należy kliknąć PPM na kluczu MAIL i przejść do UPRAWNIENIA.
Następnie dla użytkownika SYSTEM ustawić ODCZYT zamiast PEŁEN DOSTĘP.

Jest to chcę zaznaczyć metoda której użyłem dość niedawno
(na ten moment nie było jeszcze większych aktualizacji systemu więc nie mam pewności czy metoda jest skuteczna).

• Dodaj nową pozycję...