Skocz do zawartości

Brak dostępu do konta pocztowego gmail przez sello.

Polecane posty

2 godziny temu, Sklep internetowy OazaCen napisał:

Cześć

Od wczoraj znowu coś się stało z pocztą, nie ma możliwości wysyłania poczty poprzez konto Gmail, u mnie opcja z hasłem do aplikacji przestała działać. To samo jest na Outlook. Pytanie czy tylko u mnie czy u kogoś też powstał ten problem ponownie.

U mnie Gmail normalnie działa bez zarzutu.

image.png.d218b3c3fef56598ecec99ffd06a81ad.png

Udało mi się uruchomić w sello pocztę wychodzącą poprzez przestawienie portu i szyfrowania na 587 i StartTSL, przychodząca nie działa.

W Outlooku taki mam komunikat.

Generowałem nowe hasło, nic nie pomaga, obecnie w Outlooku nawet usunąłem konto i nie mogę dodać go ponownie bo wywala dokładnie ten sam błąd co powyżej. 

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...
W dniu 20.06.2022 o 11:55, Bartosz Rosa napisał:

Podam jeszcze przepis jak uruchomić działanie z autoryzacją hasłem do aplikacji w gmail, która sprawdziliśmy i u nas działa na wersji publicznej Sello:

1. Wejść w konfigurację konta Goole (Konta Google, a nie Gmaila) i wybrać zakładkę Bezpieczeństwo
  2. Włączyć weryfikację dwuetapową (2FA)
  3. Skonfigurować weryfikację numerem telefonu
  4. Po włączeniu 2FA i cofnięciu się do ekranu Logowanie się w Google powinna pojawić się możliwość dodania Hasła do aplikacjiimage.png.a771fa94abbe537ca8b760d5a470240f.png
  5. Należy dodać takie hasło i skonfigurować ustawienia jak poniżej:
    image.png.ab5e136dfec9f0e892cdf5a625464b24.png
  6. Po kliknięciu w Wygeneruj pojawi się okno z wygenerowanym hasłem na żółtym tle.
  7. Hasło to należy skopiować i wkleić w Sello jako hasło do konta gmail, dla którego zostało wygenerowane. Hasło jest bez spacji!

To już chyba nieaktualne rozwiązanie? Opcja "Zezwalaj na mniej bezpieczne aplikacje" została usunięta przez Google w czerwcu 2022 roku. Skończył nam się hosting, na którym mieliśmy pocztę i przekierowywaliśmy ją na gmaila. Teraz chcemy podpiąć maila firmowego na gmailu do Sello, ale pojawiają się problemy, pomimo próby połączenia z wygenerowanym hasłem do aplikacji.
 image.png.0ecc6fcaf8d3f3ac3d1ced60394b1565.png
Ponadto nie wiem dlaczego username jest początkiem innego naszego konta gmail - gdzie to zmienić? Username powinno zaczynać się od biuro...
image.png.7ce2a67178016867cd167b47492bc13a.png

W dniu 8.01.2025 o 14:04, Bartosz Rosa napisał:

Sprawdziliśmy obecne konfiguracje i da się to nadal zrobić.
Logowanie się za pomocą haseł do aplikacji - Konto Google - Pomoc

Upewnij się, że w Sello jest ustawiony SSL przy portach  POP3 995 oraz SMTP 465.

Działa! Klucz do rozwiązania zagadki, szczegół o którym pisałeś, a który mi umknął - hasło "bez spacji". 😎

Edytowane przez Zdzisław Bal
  • Lubię to 1