Skocz do zawartości

Subiekt Nexo Pro zawiesza się podczas edycji asortyment

Polecane posty

Dzień dobry, 

mam problem, Subiekt Nexo Pro na jednym ze stanowisk zacina się podczas edycji asortymentu. Nie mam pomysłu co może być przyczyną na pozostałych stanowiskach działa bez problemu. Wykonałem już następujące kroki, ale bez sukcesu:

1) Restart serwera

2) Restart komputera

3) Usunięcie pliku w folderze C:\Users\...\AppData\Local\InsERT\Deployments\Nexo

Bardzo proszę o podpowiedź, od rana działał normalnie. 

Dziwna spawa bo działo się to przy otwarciu (F3) oraz edycji (F4) w oknie asortymentu. Próbowałem zarówno z mojego komputera podłączonego do serwera, z innego komputera naszych pracowników oraz logując się z bezpośrednio na serwerze. Wszyscy inni użytkownicy mogli normalnie pracować. 

Ostatecznie podniosłem wersję Subiekta do aktualnej, zaktualizowałem Windows Server i zrestartowałem usługi sieciowe i na razie wygląda, że działa normalnie. 

• 1 rok później...

Dzień dobry,

nie otrzymaliśmy danych diagnostycznych, które mogłyby pomóc zlokalizować źródło problemu. Jeśli u Pana również występuje ten sam problem, prosimy o przesłanie spakowanych danych diagnostycznych (zapisanych bezpośrednio po wykonaniu operacji zawieszającej program) za pośrednictwem formularza kontaktowego.

Dziękuję za przesłanie danych. Proszę o dodatkowe informacje:

1. Czy problem występuje za każdym razem, czy pojawia się losowo?
  2. Czy dotyczy tylko jednego stanowiska, czy kilku?
  3. Jeśli problem występuje tylko na jednym stanowisku, warto sprawdzić, czy pojawi się również, gdy ten sam użytkownik zaloguje się na innym stanowisku – czy wtedy również dochodzi do zawieszenia aplikacji?
  4. Czy przesłane dane diagnostyczne pochodzą ze stanowiska, na którym wystąpił problem?

1. Ten problem pojawił się dopiero wczoraj. Nigdy wcześniej go nie było i występuje teraz za każdym razem gdy wchodzi się w produkt. Windows zaktualizowany, nexo przeinstalowany od nowa i nadal to samo..

2. Dotyczy tylko 1 stanowiska.

3. Na innym stanowisku ten sam użytkownik nie ma problemu.

4. Dane przesłane są ze stanowiska z problemem.

I dodatkowe spostrzeżenie że gdy inny użytkownik zaloguje się na to stanowisko to działa poprawnie.

Edytowane przez Melox PL

Dzień dobry,
proszę na komputerze, na którym występuje problem, odnaleźć katalog analogiczny do tego przedstawionego na poniższym screenie:
image.png

Należy zwrócić szczególną uwagę na nazwę użytkownika oraz nazwę podmiotu – muszą one odpowiadać użytkownikowi i podmiotowi, w którym pojawia się problem.

W podanej lokalizacji znajduje się katalog QueryCache. Proszę go usunąć, ponownie uruchomić program, a następnie zweryfikować czy problem nadal występuje. 

• Lubię to 1
  • 3 miesiące temu...

Mam ten sam problem, czy udało sie ustalić przyczynę?

Temat u mnie chyba jest bardziej dziwny bo wygląda tak że użytkownicy łączą się do serwera poprzez RDP, i ciekawostka jest taka że głównie z tylko jednego komputera jest problem.

Łączę się z klienta PC na konto RDP dajmy na to "uzytkownik1" , odpalam SnexoPro, wchodze w produkt w asortymencie i jest wszystko w porządku, ale jeśli zaloguje sie też na to samo konto "użytkownik1" z innego urządzenia, "problematycznego" laptopa to już ta sama operacja skutkuje zawieszeniem sie programu.

Zaznaczam że to ten sam serwer i to samo konto RDP, operacje powinny się wykonywać zgodnie z logiką w identyczny sposób nieważne z jakiego klienta sie łączę a rzeczywistość pokazuje co innego

Czy ktoś ma pomysły co sie dzieje?

Problem faktycznie najpewniej leży po stronie komputera. Proszę wygenerować na nim Dane diagnostyczne i przesłać je nam na formularz kontaktowy. W formularzu proszę zaznaczyć kontynuując korespondencję z InsERT (posiadam numer zgłoszenia) i wpisać numer, który za chwilę prześlę Panu w wiadomości prywatnej.

Witam, miałem podobny problem. Występował on tylko w niektórych rozdzielczościach ekranu( np u nas było to 1920z1200 oraz 1920x1080) i zastosowaniu skali w systemie windows 11 na 150%( prawy myszy na ekranie -> ustawienia ekranu-> skala ) i maksymalnym zoomie aplikacyjnym w nexo. Zgłaszałem problem do insert, nikt nie potrafił odpowiedzieć co jest przyczyną.

Po kilku tygodniach sam odnalazłem przyczynę, zgłosiłem do insert rozwiązanie problemu(rozdzielczość, zoom windows 150% oraz zoom aplikacyjny nexo na maxa), otrzymałem odpowiedź "Czemu stosują Państwo taką kombinację zooma i skalowania? Na ekranie laptopa nexo z takimi parametrami pokaże okienko, w którym widać ze trzy kontrolki na krzyż"  

Problem występuje przy pracy zdalnej rdp, oraz przy uruchomieniu programu bezpośrednio na komputerze.

My problem i jego źródło/rozwiązanie zgłaszaliśmy w wrześniu 2024, widocznie nie udało się go do dziś rozwiązać, lub problem nie trafił do właściwej osoby.

Proszę zmniejszyć  zoom w Windows na 125%, problem powinien zniknąć.

P.s.
My sprzedaliśmy nawet jednego nowego laptopa, bo tylko na nim nie dało się pracować, kupiliśmy kolejny 16" z tą samą rozdzielczością i problem był ten sam.

Edytowane przez Ernest Pydziński
  • Dodaj nową pozycję...