Bartosz Rosa 2 618 Napisano 16 Maja 2024 Udostępnij Napisano 16 Maja 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Nic ponadto co jest napisane w tym wątku. Cytuj Link to postu
Piotr Bielesz 3 Napisano 16 Maja 2024 Udostępnij Napisano 16 Maja 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Czyli innymi słowy - nie. Mimo, że miało to być już dawno temu wprowadzone, w dalszym ciągu nie zostało to zrobione. Powtarzam jak poprzednio: potrzebna jest opcja automatycznego przełączania stawki VAT na domyślną dla danego państwa konsumpcji. Tylko tyle i aż tyle. Dopóki tego nie ma, pracownicy muszą codziennie przeklikiwać ręcznie dziesiątki dokumentów, co zabiera naprawdę mnóstwo czasu. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 17 Maja 2024 Udostępnij Napisano 17 Maja 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Napisałem, że zajmiemy się tematem w kolejnej aktualizacji, która od ostatniego mojego postu jeszcze nie powstała. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 141 Napisano 27 Maja 2024 Udostępnij Napisano 27 Maja 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W dniu 17.05.2024 o 09:46, Bartosz Rosa napisał: Napisałem, że zajmiemy się tematem w kolejnej aktualizacji, która od ostatniego mojego postu jeszcze nie powstała. Dziękuję za odpowiedź. A wiesz może na kiedy może być planowana taka aktualizacja czy jednak nie będzie tej funkcji w Sello 1, a będzie już w Sello NX? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 28 Maja 2024 Udostępnij Napisano 28 Maja 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W najbliższym czasie wygospodarujemy trochę czasu na Sello1, ponieważ Allegro wprowadza kolejne zmiany w API, które trzeba oprogramować. Przypadek opisany na poprzedniej stronie też postaramy się obsłużyć, ale jeszcze w tej chwili gwarancji dać nie mogę, bo jednak poprawki Allegro mają priorytet i muszą być zrobione na czas. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 141 Napisano 4 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W dniu 26.03.2024 o 10:18, Bartosz Rosa napisał: W wersji 1.43.7 dodane zostało ustawianie stawek domyślnych. Która wersja Subiekta? Panie Bartku, czy to zostało dodane dla faktur, które są wystawiane przez Sello jako OSS? Dziś zrobiłem test i niestety stawka VAT była domyślna dla PL 23% zamiast 20% dla Słowacji. Czy należy coś ustawić aby została ustawiona domyślna stawka VAT dla kraju? Cytuj Link to postu
Łukasz F 24 Napisano 4 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 55 minut temu, Mariusz Kownacki napisał: Panie Bartku, czy to zostało dodane dla faktur, które są wystawiane przez Sello jako OSS? Dziś zrobiłem test i niestety stawka VAT była domyślna dla PL 23% zamiast 20% dla Słowacji. Czy należy coś ustawić aby została ustawiona domyślna stawka VAT dla kraju? W Subiekcie musisz dodać stawkę VAT i wskazać w jakim kraju ma być uznawana, za podstawową. Przynajmniej u Nas tak to zadziałało Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 141 Napisano 4 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 11 minut temu, Łukasz F napisał: W Subiekcie musisz dodać stawkę VAT i wskazać w jakim kraju ma być uznawana, za podstawową. Przynajmniej u Nas tak to zadziałało Ok, dziękuję, ale widzę, że używa Pan Nexo. Czy w Subiekcie GT też to będzie działać? Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 141 Napisano 4 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W Subiekcie GT stawki VAT mam ustawione tak: ale gdy wydrukuję dokument w Sello jako Faktura VAT, to w Subiekcie tworzy się jako OSS, ale ze stawką 23% Cytuj Link to postu
Łukasz F 24 Napisano 4 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Jeżeli na aukcjach na Allegro została zmieniona stawka VAT na 20% oraz ZK do zamówienia zostało utworzone po włączeniu OSS i ustawieniu domyślnej stawki VAT to ja nie jestem w stanie więcej pomóc 1 Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 141 Napisano 4 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 3 minuty temu, Łukasz F napisał: Jeżeli na aukcjach na Allegro została zmieniona stawka VAT na 20% oraz ZK do zamówienia zostało utworzone po włączeniu OSS i ustawieniu domyślnej stawki VAT to ja nie jestem w stanie więcej pomóc Zamówienie ZK zostało utworzone przed włączeniem OSS. O tym nie pomyślałem, dziękuję. Sprawdzę jeszcze ten scenariusz. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 5 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W zamówieniach obecnie te stawki nie działają, tylko w dokumentach końcowych, stąd gdy wystawi się zamówienie to tam podpowiedzą się stawki polskie. W przygotowywanej wersji, którą postaramy się w przyszłym tygodniu opublikować będą kolejne poprawki i zmiany w tym zakresie. 1 Cytuj Link to postu
Piotr Bielesz 3 Napisano 5 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Na rozwiązanie tego problemu czekamy od 02.10.2023 r. Już wcześniej padały obietnice, że rozwiązanie zostanie wdrożone, ale się tak nie stało. Czym tym razem faktycznie będzie to zrobione, czy to kolejna obietnica bez pokrycia? Tempo dostosowywania się do rozwoju allegro jest nieco przerażające... Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 141 Napisano 5 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 20 minut temu, Bartosz Rosa napisał: W zamówieniach obecnie te stawki nie działają, tylko w dokumentach końcowych, stąd gdy wystawi się zamówienie to tam podpowiedzą się stawki polskie. W przygotowywanej wersji, którą postaramy się w przyszłym tygodniu opublikować będą kolejne poprawki i zmiany w tym zakresie. Rzeczywiście podczas tworzenia zamówienia w Sello jako ZK, tworzy się sprzedaż krajowa z polskim VAT. Cóż czekamy w takim razie na aktualizację z poprawkami 😉 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 5 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 35 minut temu, Piotr Bielesz napisał: Tempo dostosowywania się do rozwoju allegro jest nieco przerażające... Rozwój Sello 1 jest od 3 lat wstrzymany, bo nie rozwijamy już tego produktu na rzecz Sello NX. Wspomniałem, że postaramy się mimo wszystko dodać te zmiany i zrobiliśmy tyle, na ile pozwoliły nasze zasoby. Wydajemy tylko krytyczne poprawki związane ze zmianami w Allegro + dodajemy wtedy mniejsze poprawki zgłoszonych błędów przy okazji. Subiekt GT miał nieco ograniczeń w tym zakresie i dopiero w wersji 1.80 zostały wprowadzone pewne zmiany w walutowości i VAT-OSS, które umożliwiają realizację tego zagadnienia. 51 minut temu, Piotr Bielesz napisał: Już wcześniej padały obietnice, że rozwiązanie zostanie wdrożone, ale się tak nie stało. Nie znalazłem żadnych obietnic, tylko pisałem, że spróbujemy zająć się tematem. Dodaliśmy rozwiązanie na tamtą chwilę możliwe (czyli obsługę dla dokumentów końcowych), ale problem był z zamówieniami i walutami. Tutaj również wspomniałem, że postaramy się ten scenariusz obsłużyć w kolejnej aktualizacji i ta kolejna aktualizacja (nie licząc poprawek dla Subiekta nexo) wyjdzie za kilka dni. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 141 Napisano 9 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W dniu 5.07.2024 o 09:31, Bartosz Rosa napisał: Rozwój Sello 1 jest od 3 lat wstrzymany, bo nie rozwijamy już tego produktu na rzecz Sello NX. Wspomniałem, że postaramy się mimo wszystko dodać te zmiany i zrobiliśmy tyle, na ile pozwoliły nasze zasoby. Wydajemy tylko krytyczne poprawki związane ze zmianami w Allegro + dodajemy wtedy mniejsze poprawki zgłoszonych błędów przy okazji. Subiekt GT miał nieco ograniczeń w tym zakresie i dopiero w wersji 1.80 zostały wprowadzone pewne zmiany w walutowości i VAT-OSS, które umożliwiają realizację tego zagadnienia. Nie znalazłem żadnych obietnic, tylko pisałem, że spróbujemy zająć się tematem. Dodaliśmy rozwiązanie na tamtą chwilę możliwe (czyli obsługę dla dokumentów końcowych), ale problem był z zamówieniami i walutami. Tutaj również wspomniałem, że postaramy się ten scenariusz obsłużyć w kolejnej aktualizacji i ta kolejna aktualizacja (nie licząc poprawek dla Subiekta nexo) wyjdzie za kilka dni. Panie Bartku, czy jest szansa, że w tym tygodniu pojawi się aktualizacja ze stawkami VAT czy realny termin dopiero przyszły tydzień? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 11 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Wersja się testuje i wyszło kilka problemów wymagających poprawy, w związku z czym wersję opublikujemy w przyszłym tygodniu (15-17.07). 1 1 Cytuj Link to postu
Adam Klej 15 Napisano 17 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W nowej aktualizacji 1.44 ładnie już działa wstawianie stawki VAT kraju konsumpcji ale jest jeszcze jedna przeszkoda. Jeżeli w ustawieniach domyślnie ustawiony jest typ dokumentu końcowego na PAi to trzeba ręcznie zmieniać we wszystkich zamówieniach na FS, gdyż takich transakcji nie można fiskalizować (Subiekt też na to nie pozwala). Tutaj przydałoby się aby Sello typ dokumentu końcowego domyślnie oznaczało jako FS 1 Cytuj Link to postu
Łukasz F 24 Napisano 17 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Nawet jakikolwiek filtr, aby wyłapać te zamówienia byłby pomocny. Próbowałem sortować po walucie, ale są osoby, które również kupują na allegro.pl w złotówkach i wybierają dostawę poza granicę Polski. Cytuj Link to postu
Piotr Bielesz 3 Napisano 17 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Dziękuję za wdrożenie rozwiązania. Pracownicy są przeszczęśliwi! Adam, Łukasz - filtrowanie jest możliwe. Ustawcie sobie w liście kolumn pozycję "Transakcja VAT". WSTO-OSS będzie odpowiednio oznaczona - dla tych pozycji nie robi się fiskalizacji. Cytuj Link to postu
Adam Klej 15 Napisano 17 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT My sobie z tym radzimy - filtrujemy po dostawach, tylko właśnie w tym rzecz żeby tego codziennie nie robić i o tym zapomnieć Cytuj Link to postu
Łukasz F 24 Napisano 17 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 34 minuty temu, Piotr Bielesz napisał: Adam, Łukasz - filtrowanie jest możliwe. Ustawcie sobie w liście kolumn pozycję "Transakcja VAT". WSTO-OSS będzie odpowiednio oznaczona - dla tych pozycji nie robi się fiskalizacji. W Sello jest taka kolumna "Transakcja VAT"? Cytuj Link to postu
Łukasz F 24 Napisano 17 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 33 minuty temu, Adam Klej napisał: My sobie z tym radzimy - filtrujemy po dostawach, tylko właśnie w tym rzecz żeby tego codziennie nie robić i o tym zapomnieć Jeszcze okej, jak masz 2-3 takie metody, ale jak jest ich kilkanaście to zaczyna się robić problem, żeby codziennie, kilkukrotnie to przeklikiwać Cytuj Link to postu
Piotr Bielesz 3 Napisano 17 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W obu przypadkach myślałem, że mówimy już o subiekcie (zasugerowałem się screenem z subiekta). W sello faktycznie nie ma na to łatwej opcji filtrowania i faktycznie by się przydała. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 22 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Konsultuję temat z zespołem Subiekta. Zobaczymy co można z tym zrobić. Cytuj Link to postu
Polecane posty