Skocz do zawartości

Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT

Polecane posty

Czyli innymi słowy - nie. Mimo, że miało to być już dawno temu wprowadzone, w dalszym ciągu nie zostało to zrobione.

Powtarzam jak poprzednio: potrzebna jest opcja automatycznego przełączania stawki VAT na domyślną dla danego państwa konsumpcji. Tylko tyle i aż tyle. Dopóki tego nie ma, pracownicy muszą codziennie przeklikiwać ręcznie dziesiątki dokumentów, co zabiera naprawdę mnóstwo czasu.

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.05.2024 o 09:46, Bartosz Rosa napisał:

Napisałem, że zajmiemy się tematem w kolejnej aktualizacji, która od ostatniego mojego postu jeszcze nie powstała. 

Dziękuję za odpowiedź. A wiesz może na kiedy może być planowana taka aktualizacja czy jednak nie będzie tej funkcji w Sello 1, a będzie już w Sello NX?

W najbliższym czasie wygospodarujemy trochę czasu na Sello1, ponieważ Allegro wprowadza kolejne zmiany w API, które trzeba oprogramować. Przypadek opisany na poprzedniej stronie też postaramy się obsłużyć, ale jeszcze w tej chwili gwarancji dać nie mogę, bo jednak poprawki Allegro mają priorytet i muszą być zrobione na czas.

• 1 miesiąc temu...
W dniu 26.03.2024 o 10:18, Bartosz Rosa napisał:

W wersji 1.43.7 dodane zostało ustawianie stawek domyślnych. Która wersja Subiekta?

Panie Bartku, czy to zostało dodane dla faktur, które są wystawiane przez Sello jako OSS? Dziś zrobiłem test i niestety stawka VAT była domyślna dla PL 23% zamiast 20% dla Słowacji. Czy należy coś ustawić aby została ustawiona domyślna stawka VAT dla kraju?

55 minut temu, Mariusz Kownacki napisał:

Panie Bartku, czy to zostało dodane dla faktur, które są wystawiane przez Sello jako OSS? Dziś zrobiłem test i niestety stawka VAT była domyślna dla PL 23% zamiast 20% dla Słowacji. Czy należy coś ustawić aby została ustawiona domyślna stawka VAT dla kraju?

W Subiekcie musisz dodać stawkę VAT i wskazać w jakim kraju ma być uznawana, za podstawową. Przynajmniej u Nas tak to zadziałało :) 

Przechwytywanievat.PNG

3 minuty temu, Łukasz F napisał:

Jeżeli na aukcjach na Allegro została zmieniona stawka VAT na 20% oraz ZK do zamówienia zostało utworzone po włączeniu OSS i ustawieniu domyślnej stawki VAT to ja nie jestem w stanie więcej pomóc :)  

Zamówienie ZK zostało utworzone przed włączeniem OSS. O tym nie pomyślałem, dziękuję. Sprawdzę jeszcze ten scenariusz.

20 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

W zamówieniach obecnie te stawki nie działają, tylko w dokumentach końcowych, stąd gdy wystawi się zamówienie to tam podpowiedzą się stawki polskie. W przygotowywanej wersji, którą postaramy się w przyszłym tygodniu opublikować będą kolejne poprawki i zmiany w tym zakresie.

Rzeczywiście podczas tworzenia zamówienia w Sello jako ZK, tworzy się sprzedaż krajowa z polskim VAT.

Cóż czekamy w takim razie na aktualizację z poprawkami 😉

35 minut temu, Piotr Bielesz napisał:

Tempo dostosowywania się do rozwoju allegro jest nieco przerażające...

Rozwój Sello 1 jest od 3 lat wstrzymany, bo nie rozwijamy już tego produktu na rzecz Sello NX. Wspomniałem, że postaramy się mimo wszystko dodać te zmiany i zrobiliśmy tyle, na ile pozwoliły nasze zasoby. Wydajemy tylko krytyczne poprawki związane ze zmianami w Allegro + dodajemy wtedy mniejsze poprawki zgłoszonych błędów przy okazji

Subiekt GT miał nieco ograniczeń w tym zakresie i dopiero w wersji 1.80 zostały wprowadzone pewne zmiany w walutowości i VAT-OSS, które umożliwiają realizację tego zagadnienia.

51 minut temu, Piotr Bielesz napisał:

Już wcześniej padały obietnice, że rozwiązanie zostanie wdrożone, ale się tak nie stało.

Nie znalazłem żadnych obietnic, tylko pisałem, że spróbujemy zająć się tematem. Dodaliśmy rozwiązanie na tamtą chwilę możliwe (czyli obsługę dla dokumentów końcowych), ale problem był z zamówieniami i walutami. Tutaj również wspomniałem, że postaramy się ten scenariusz obsłużyć w kolejnej aktualizacji i ta kolejna aktualizacja (nie licząc poprawek dla Subiekta nexo) wyjdzie za kilka dni.

W dniu 5.07.2024 o 09:31, Bartosz Rosa napisał:

Rozwój Sello 1 jest od 3 lat wstrzymany, bo nie rozwijamy już tego produktu na rzecz Sello NX. Wspomniałem, że postaramy się mimo wszystko dodać te zmiany i zrobiliśmy tyle, na ile pozwoliły nasze zasoby. Wydajemy tylko krytyczne poprawki związane ze zmianami w Allegro + dodajemy wtedy mniejsze poprawki zgłoszonych błędów przy okazji

Subiekt GT miał nieco ograniczeń w tym zakresie i dopiero w wersji 1.80 zostały wprowadzone pewne zmiany w walutowości i VAT-OSS, które umożliwiają realizację tego zagadnienia.

Nie znalazłem żadnych obietnic, tylko pisałem, że spróbujemy zająć się tematem. Dodaliśmy rozwiązanie na tamtą chwilę możliwe (czyli obsługę dla dokumentów końcowych), ale problem był z zamówieniami i walutami. Tutaj również wspomniałem, że postaramy się ten scenariusz obsłużyć w kolejnej aktualizacji i ta kolejna aktualizacja (nie licząc poprawek dla Subiekta nexo) wyjdzie za kilka dni.

Panie Bartku, czy jest szansa, że w tym tygodniu pojawi się aktualizacja ze stawkami VAT czy realny termin dopiero przyszły tydzień?

W nowej aktualizacji 1.44 ładnie już działa wstawianie stawki VAT kraju konsumpcji ale jest jeszcze jedna przeszkoda. 

Jeżeli w ustawieniach domyślnie ustawiony jest typ dokumentu końcowego na PAi to trzeba ręcznie zmieniać we wszystkich zamówieniach na FS, gdyż takich transakcji nie można fiskalizować (Subiekt też na to nie pozwala). Tutaj przydałoby się aby Sello typ dokumentu końcowego domyślnie oznaczało jako FS

image.png.c4e95a0bbc8da27486a6278227ed0843.png

• Lubię to 1