Skocz do zawartości

Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT

Polecane posty

18 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Konsultuję temat z zespołem Subiekta. Zobaczymy co można z tym zrobić.

Ja dodałem osobno dostawy na wysyłkę za granicę (Allegro International, Packeta i DPD).

18 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Drukowanie działa elegancko. Stawki VAT przypisują się w ZK oraz na FS jako WSTO-OSS. Natomiast czy jest możliwość aby automatycznie lub domyślnie dla takich transakcji ustawiało się "Kod rodzaju transakcji"? Teraz jest tam puste pole i trzeba ustawiać ręcznie.

image.png.6fd2630d8ec3c864c71fa2f8ac9d5c2d.png

1 godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

To bardziej już kwestia Subiekta i automatycznego ustawiania tej wartości przy transakcjach OSS. Przekazałem sugestię zespołowi i została zapisana. 

Ok, kolejna sprawa, którą mi zgłosiła koleżanka z biura.

Sello podczas tworzenia ZK jako OSS, tworzy kontrahenta, który ma zaznaczone domyślne "Podatnik VAT zarejestrowany w UE" i koleżanka musi ręcznie to odznaczać. Czy jest to wina ustawień w Subiekcie, czy Sello? Można to poprawić?

image.png.7b91745377b69c22fa3ebd5f58b8e55f.png

• 1 miesiąc temu...

Mowa o fakturach. A powiedzcie mi takie coś - czy Sello jest w stanie wystawiać PAi z oznaczeniem WSTO-OSS i stawkami VAT przypisanymi do danego kraju?

Bo PAi się tak oznaczają ale stawka pozostaje - załącznik.

Jak ręcznie przestawię stawkę na "Słowacja" to się przestawi na właściwą i mogę tak paragon zapisać. SGT 1.79 HF4

Zrzut ekranu 2024-09-09 124706.png

21 godzin temu, Tomek Mazur napisał:

czy Sello jest w stanie wystawiać PAi z oznaczeniem WSTO-OSS i stawkami VAT przypisanymi do danego kraju?

W najnowszej wersji 1.44 tak. Możliwe, że potrzebna będzie też najnowsza wersja Subiekta, bo tam były zmiany niedawno dotyczące możliwości wystawiania dokumentów w walucie.

Mam kolejne pytanie - tym razem chodzi o transakcje poza UE.

W zamówieniu jest poprawnie dodany kod kraju w danych nabywcy i odbiorcy - np. "GB" (ów kod widnieje jako przypisany do Wielkiej Brytanii w słowniku w SGT) ale ZK robi się jako sprzedaż krajowa.

Sello jest w stanie robić z automatu dokumentu oznaczone jako "EX" w obcej walucie i z właściwą stawką VAT dla EX?

Z góry dzięki.

No i z przeliczaniem walut nie jest do końca dobrze, już wyjaśniam.

Okazuje się, że Subiekt GT nie może zrobić paragonu w walucie innej niż PLN (paragonu imiennego również) - to nie jest wymóg prawny a założenie Insert.

O ile zamówienia wpadają z Allegro i są w walucie obcej to wygląda na to, że przelicza się wszystko poprawnie.

Jeśli dodam zamówienie ręcznie (wstawię kod kraju np. FR) i wprowadzę je w walucie obcej (np. 15 ojro) to w zamówieniu widzę przy produkcie (w zaokrągleniu) 60 zł a na dole jako wartość transakcji 15 EUR. A dokument jaki się zrobi - czy to ZK czy PAi będzie miał, że dokument w PLN i WSTO-OSS a jego wartość to 15 zł.

Edytowane przez Tomek Mazur
  • 2 tygodnie później...
W dniu 22.07.2024 o 11:48, Bartosz Rosa napisał:

Czy wiadomo już, czy jest szansa na wprowadzenie poprawki, aby w zamówieniach z WSTO-OSS domyślnie oznaczano typ dokumentu końcowego jako FS?

Obecnie to dzień w dzień każdą formę dostawy przeklikujemy zmianami zbiorczymi. Najgorzej jest jak się zapomni i puści te zamówienia na paragonach - wtedy przeklikiwanie w drugą stronę zabiera mnóstwo czasu. 

image.thumb.png.0e4dcc9fd5d58e004b6a99b60b7b6f67.png

W dniu 20.09.2024 o 16:58, Adam Klej napisał:

Czy wiadomo już, czy jest szansa na wprowadzenie poprawki, aby w zamówieniach z WSTO-OSS domyślnie oznaczano typ dokumentu końcowego jako FS?

To zależy. Wyłączanie fiskalizacji przy PA jest zaplanowane do realizacji w Subiekcie w jednej z najbliższych wersji - i o tym w sumie rozmawialiśmy.

Zmiany dla Sello 1 są teraz robione w bardzo ograniczonym zakresie, w zasadzie tylko absolutne minimum i jeszcze kilka ich czeka do realizacji, więc na tę chwilę nie mogę powiedzieć nic więcej.

Czym kierujecie się wybierając typ dokumentu dla listy transakcji? Może da rady utworzyć odpowiedni trigger w bazie, który by ten typ ustawiał na FS po spełnieniu pewnych warunków.

Nie ma prawnego czy podatkowego wymogu generowania FS dla WSTO-OSS - może być chociażby PAi (tym bardziej, że WSTO-OSS dotyczy wyłącznie b2c)

I typ dokumentu może się robić jaki wskaże Klient.

Ciekawiej jest jak Klient poda NIP, już wyjaśniam.

WSTO-OSS dotyczy wyłącznie sprzedaży detalicznej.

Sello/Subiekt widząc NIP w danych nabywcy chyba uznaje transakcję jak b2b - czyli wyłącza WSTO-OSS (poniekąd słusznie)

Taka transakcja, jeśli dostawa wybrana jako do UE ale poza Polskę i NIP zarejestrowany w kraju UE innym niż Polska powinna mieć oznaczenie WNT ze stawką VAT 0%

I teraz jeśli to faktycznie firma, transakcja spełnia wymogi WNT a na naszym dokumencie będzie co? VAT polski 23% zamiast WNT 0%

Tylko, żeby to jeszcze sprawnie działało powinna być włączona kontrola NIP - weryfikacja czy istnieje on jako zarejestrowany w europejskich bazach, bo jak naliczymy stawkę dla WNT a nip będzie fejkowy to US każe nam zapłacić VAT.

No i sama transakcja - Allegro nie ma mechanizmu pod to (czyli przy spełnieniu warunków WNT wczytanie cen bez VAT), na jednym webinarze przyznali, że nie mają tez pomysłu jak to ugryźć.

• 1 miesiąc temu...
W dniu 23.09.2024 o 15:50, Bartosz Rosa napisał:

Czym kierujecie się wybierając typ dokumentu dla listy transakcji? Może da rady utworzyć odpowiedni trigger w bazie, który by ten typ ustawiał na FS po spełnieniu pewnych warunków.

Filtrujemy Dostawy (zagraniczne) i wtedy ustawiamy FS dla transakcji bez NIP.

Dowody sprzedaży w OSS muszą zawierać stawkę podatku VAT z kraju kontrahenta i powinny być wystawiane w walucie kraju kontrahenta.

Dlatego wydaje mi się, że prościej jest wydrukować FS niż na PAi z walutą i stawką VAT zagraniczną na drukarce fiskalnej - w sumie to chyba nawet tak się nie bardzo da pracować. W instrukcji mojej drukarki jest informacja, że walutę można zmienić tylko po raporcie dobowym  

image.png.c7d36f119acacbaf22db9f3a2efe1c5b.png

image.png

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Witam mam najnowsze wersje programów mimo to przy zaznaczonej opcji WSTO-OSS + VAT KRAJU KONSUMPCJI wyświetla się błąd zamówienie w sello z Czechy czy muszę mieć niebieskiego plusa w Subiekcie GT. Czy może nie trzeba tego dodatku wykupować a tylko coś dodatkowo jeszcze ustawić. Proszę o pomocBeztytuu.jpg.1815d910894900fa467c80b41e6f5e47.jpg

Bez tytułu2.jpg

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.09.2024 o 15:50, Bartosz Rosa napisał:

To zależy. Wyłączanie fiskalizacji przy PA jest zaplanowane do realizacji w Subiekcie w jednej z najbliższych wersji - i o tym w sumie rozmawialiśmy.

Zmiany dla Sello 1 są teraz robione w bardzo ograniczonym zakresie, w zasadzie tylko absolutne minimum i jeszcze kilka ich czeka do realizacji, więc na tę chwilę nie mogę powiedzieć nic więcej.

Dziś przypadkiem zauważyłem, że funkcja taka pojawiła się w ustawieniach. Będziemy testować :)

image.png.eace484aafd1178ea971c32a4722309d.png

• Lubię to 1
  • 1 rok później...

Mam zaznaczone w sello jak powyżej opcje:

Dla konsumentów unijnych poza Polską stosuj WSTO-OSS _ VAT kraju konsumpcji oraz

Dla Transakcji WSTO-OSS zawsze wystawiaj fakturę sprzedaży.

Ustawiłem również w subiekcie GT stawki VAT na Czechy 21%  , jednak mimo utworzenia ZK w CZK , dokument końcowy tworzy się jako "Sprzedaż krajowa" i ustawia 23% VAT, tak jakby zamówienie nie było oznaczone WSTO-OSS.

Co jeszcze sprawdzić, aby umożliwić automatyczne generowanie dokumentów końcowych ze stawką VAT kraju Odbiorcy?

Mam również aktywowany Niebieski Plus w Subiekcie GT

Edytowane przez Radosław Krupiński