Mariusz Kownacki 141 Napisano 22 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 18 minut temu, Bartosz Rosa napisał: Konsultuję temat z zespołem Subiekta. Zobaczymy co można z tym zrobić. Ja dodałem osobno dostawy na wysyłkę za granicę (Allegro International, Packeta i DPD). 18 minut temu, Bartosz Rosa napisał: Konsultuję temat z zespołem Subiekta. Zobaczymy co można z tym zrobić. Drukowanie działa elegancko. Stawki VAT przypisują się w ZK oraz na FS jako WSTO-OSS. Natomiast czy jest możliwość aby automatycznie lub domyślnie dla takich transakcji ustawiało się "Kod rodzaju transakcji"? Teraz jest tam puste pole i trzeba ustawiać ręcznie. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 24 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT To bardziej już kwestia Subiekta i automatycznego ustawiania tej wartości przy transakcjach OSS. Przekazałem sugestię zespołowi i została zapisana. 1 Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 141 Napisano 24 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 1 godzinę temu, Bartosz Rosa napisał: To bardziej już kwestia Subiekta i automatycznego ustawiania tej wartości przy transakcjach OSS. Przekazałem sugestię zespołowi i została zapisana. Ok, kolejna sprawa, którą mi zgłosiła koleżanka z biura. Sello podczas tworzenia ZK jako OSS, tworzy kontrahenta, który ma zaznaczone domyślne "Podatnik VAT zarejestrowany w UE" i koleżanka musi ręcznie to odznaczać. Czy jest to wina ustawień w Subiekcie, czy Sello? Można to poprawić? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 24 Lipca 2024 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Sello takich pól w ogóle nie dotyka, więc ustawiają się jakieś wartości domyślne. Nie znam niestety Subiekta na tyle, żeby podpowiedzieć, czy to ustawienie jest gdzieś możliwe do zmian, trzeba zerknąć w ustawieniach lub zapytać w dziale Subiekta GT. Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 259 Napisano 9 Września 2024 Udostępnij Napisano 9 Września 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Mowa o fakturach. A powiedzcie mi takie coś - czy Sello jest w stanie wystawiać PAi z oznaczeniem WSTO-OSS i stawkami VAT przypisanymi do danego kraju? Bo PAi się tak oznaczają ale stawka pozostaje - załącznik. Jak ręcznie przestawię stawkę na "Słowacja" to się przestawi na właściwą i mogę tak paragon zapisać. SGT 1.79 HF4 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 10 Września 2024 Udostępnij Napisano 10 Września 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 21 godzin temu, Tomek Mazur napisał: czy Sello jest w stanie wystawiać PAi z oznaczeniem WSTO-OSS i stawkami VAT przypisanymi do danego kraju? W najnowszej wersji 1.44 tak. Możliwe, że potrzebna będzie też najnowsza wersja Subiekta, bo tam były zmiany niedawno dotyczące możliwości wystawiania dokumentów w walucie. Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 259 Napisano 10 Września 2024 Udostępnij Napisano 10 Września 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Chyba działa, przynajmniej na razie nie zauważyłem problemów. Aktualizacja Subiekta GT okazała się konieczna (u nas to było z 1.79 HF4 na najnowszą wersję 1.80 SP1 HF3). Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 259 Napisano 11 Września 2024 Udostępnij Napisano 11 Września 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Mam kolejne pytanie - tym razem chodzi o transakcje poza UE. W zamówieniu jest poprawnie dodany kod kraju w danych nabywcy i odbiorcy - np. "GB" (ów kod widnieje jako przypisany do Wielkiej Brytanii w słowniku w SGT) ale ZK robi się jako sprzedaż krajowa. Sello jest w stanie robić z automatu dokumentu oznaczone jako "EX" w obcej walucie i z właściwą stawką VAT dla EX? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 11 Września 2024 Udostępnij Napisano 11 Września 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT 3 godziny temu, Tomek Mazur napisał: Sello jest w stanie robić z automatu dokumentu oznaczone jako "EX" w obcej walucie i z właściwą stawką VAT dla EX? Sprawdzimy. Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 259 Napisano 11 Września 2024 Udostępnij Napisano 11 Września 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT (edytowane) Z góry dzięki. No i z przeliczaniem walut nie jest do końca dobrze, już wyjaśniam. Okazuje się, że Subiekt GT nie może zrobić paragonu w walucie innej niż PLN (paragonu imiennego również) - to nie jest wymóg prawny a założenie Insert. O ile zamówienia wpadają z Allegro i są w walucie obcej to wygląda na to, że przelicza się wszystko poprawnie. Jeśli dodam zamówienie ręcznie (wstawię kod kraju np. FR) i wprowadzę je w walucie obcej (np. 15 ojro) to w zamówieniu widzę przy produkcie (w zaokrągleniu) 60 zł a na dole jako wartość transakcji 15 EUR. A dokument jaki się zrobi - czy to ZK czy PAi będzie miał, że dokument w PLN i WSTO-OSS a jego wartość to 15 zł. Edytowane 11 Września 2024 przez Tomek Mazur Cytuj Link to postu
Adam Klej 15 Napisano 20 Września 2024 Udostępnij Napisano 20 Września 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W dniu 22.07.2024 o 11:48, Bartosz Rosa napisał: Konsultuję temat z zespołem Subiekta. Zobaczymy co można z tym zrobić. Czy wiadomo już, czy jest szansa na wprowadzenie poprawki, aby w zamówieniach z WSTO-OSS domyślnie oznaczano typ dokumentu końcowego jako FS? Obecnie to dzień w dzień każdą formę dostawy przeklikujemy zmianami zbiorczymi. Najgorzej jest jak się zapomni i puści te zamówienia na paragonach - wtedy przeklikiwanie w drugą stronę zabiera mnóstwo czasu. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 23 Września 2024 Udostępnij Napisano 23 Września 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W dniu 20.09.2024 o 16:58, Adam Klej napisał: Czy wiadomo już, czy jest szansa na wprowadzenie poprawki, aby w zamówieniach z WSTO-OSS domyślnie oznaczano typ dokumentu końcowego jako FS? To zależy. Wyłączanie fiskalizacji przy PA jest zaplanowane do realizacji w Subiekcie w jednej z najbliższych wersji - i o tym w sumie rozmawialiśmy. Zmiany dla Sello 1 są teraz robione w bardzo ograniczonym zakresie, w zasadzie tylko absolutne minimum i jeszcze kilka ich czeka do realizacji, więc na tę chwilę nie mogę powiedzieć nic więcej. Czym kierujecie się wybierając typ dokumentu dla listy transakcji? Może da rady utworzyć odpowiedni trigger w bazie, który by ten typ ustawiał na FS po spełnieniu pewnych warunków. Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 259 Napisano 26 Września 2024 Udostępnij Napisano 26 Września 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Nie ma prawnego czy podatkowego wymogu generowania FS dla WSTO-OSS - może być chociażby PAi (tym bardziej, że WSTO-OSS dotyczy wyłącznie b2c) I typ dokumentu może się robić jaki wskaże Klient. Ciekawiej jest jak Klient poda NIP, już wyjaśniam. WSTO-OSS dotyczy wyłącznie sprzedaży detalicznej. Sello/Subiekt widząc NIP w danych nabywcy chyba uznaje transakcję jak b2b - czyli wyłącza WSTO-OSS (poniekąd słusznie) Taka transakcja, jeśli dostawa wybrana jako do UE ale poza Polskę i NIP zarejestrowany w kraju UE innym niż Polska powinna mieć oznaczenie WNT ze stawką VAT 0% I teraz jeśli to faktycznie firma, transakcja spełnia wymogi WNT a na naszym dokumencie będzie co? VAT polski 23% zamiast WNT 0% Tylko, żeby to jeszcze sprawnie działało powinna być włączona kontrola NIP - weryfikacja czy istnieje on jako zarejestrowany w europejskich bazach, bo jak naliczymy stawkę dla WNT a nip będzie fejkowy to US każe nam zapłacić VAT. No i sama transakcja - Allegro nie ma mechanizmu pod to (czyli przy spełnieniu warunków WNT wczytanie cen bez VAT), na jednym webinarze przyznali, że nie mają tez pomysłu jak to ugryźć. Cytuj Link to postu
Adam Klej 15 Napisano 4 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W dniu 23.09.2024 o 15:50, Bartosz Rosa napisał: Czym kierujecie się wybierając typ dokumentu dla listy transakcji? Może da rady utworzyć odpowiedni trigger w bazie, który by ten typ ustawiał na FS po spełnieniu pewnych warunków. Filtrujemy Dostawy (zagraniczne) i wtedy ustawiamy FS dla transakcji bez NIP. Dowody sprzedaży w OSS muszą zawierać stawkę podatku VAT z kraju kontrahenta i powinny być wystawiane w walucie kraju kontrahenta. Dlatego wydaje mi się, że prościej jest wydrukować FS niż na PAi z walutą i stawką VAT zagraniczną na drukarce fiskalnej - w sumie to chyba nawet tak się nie bardzo da pracować. W instrukcji mojej drukarki jest informacja, że walutę można zmienić tylko po raporcie dobowym Cytuj Link to postu
Matt 12345 2 Napisano 13 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT U Nas problem nadal występuje. Dla produktów ustawia prawidłowy VAT 21% przy zamówieniach z Czech, ale dla kosztów dostawy nalicza 23%. Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 259 Napisano 13 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Aż sprawdziłem i u nas koszt wysyłki dostaje stawkę VAT właściwą dla kraju przeznaczenia, więc mechanizmy właściwie już powinny działać. Macie w miarę nową wersję Subiekta? (z powodzeniem działa na 1.80 SP1 HF3) Cytuj Link to postu
Matt 12345 2 Napisano 14 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Mamy wersje: 1.80 SP1 HF3 (1.8013.13.61701.80 SP1 Problem dotyczy tylko pozycji wysyłka, dla produktów robi dobrze. Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 259 Napisano 14 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Możesz wrzucić screena z Sello, z zakładki "dokumenty", z parametrów połączenia z Subiektem? Cytuj Link to postu
Matt 12345 2 Napisano 15 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 18 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Być może chodzi o to, że wybrana tutaj jest konkretna pozycja jako usługa kosztu dostawy a nie usługa jednorazowa. Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 259 Napisano 20 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2024 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT To może być to bo u nas działa ale z wysyłką ustawioną jako "usługa jednorazowa". Cytuj Link to postu
Grzegorz Ćwieląg 2 Napisano 31 Stycznia 2025 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2025 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Witam mam najnowsze wersje programów mimo to przy zaznaczonej opcji WSTO-OSS + VAT KRAJU KONSUMPCJI wyświetla się błąd zamówienie w sello z Czechy czy muszę mieć niebieskiego plusa w Subiekcie GT. Czy może nie trzeba tego dodatku wykupować a tylko coś dodatkowo jeszcze ustawić. Proszę o pomoc Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 618 Napisano 3 Lutego 2025 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2025 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT Tak, zgodnie z tym artykułem https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/13491,subiekt-gt-–-jak-wystawic-fakture-sprzedazy-na-potrzeby-e-commerce.html Cytuj Link to postu
Adam Klej 15 Napisano 12 Lutego 2025 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2025 w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT W dniu 23.09.2024 o 15:50, Bartosz Rosa napisał: To zależy. Wyłączanie fiskalizacji przy PA jest zaplanowane do realizacji w Subiekcie w jednej z najbliższych wersji - i o tym w sumie rozmawialiśmy. Zmiany dla Sello 1 są teraz robione w bardzo ograniczonym zakresie, w zasadzie tylko absolutne minimum i jeszcze kilka ich czeka do realizacji, więc na tę chwilę nie mogę powiedzieć nic więcej. Czym kierujecie się wybierając typ dokumentu dla listy transakcji? Może da rady utworzyć odpowiedni trigger w bazie, który by ten typ ustawiał na FS po spełnieniu pewnych warunków. Dziś przypadkiem zauważyłem, że funkcja taka pojawiła się w ustawieniach. Będziemy testować 1 Cytuj Link to postu
Radosław Krupiński 7 Napisano 8 Maja Udostępnij Napisano 8 Maja w Allegro cz dokumenty WSTO-OSS a stawka VAT (edytowane) Mam zaznaczone w sello jak powyżej opcje: Dla konsumentów unijnych poza Polską stosuj WSTO-OSS _ VAT kraju konsumpcji oraz Dla Transakcji WSTO-OSS zawsze wystawiaj fakturę sprzedaży. Ustawiłem również w subiekcie GT stawki VAT na Czechy 21% , jednak mimo utworzenia ZK w CZK , dokument końcowy tworzy się jako "Sprzedaż krajowa" i ustawia 23% VAT, tak jakby zamówienie nie było oznaczone WSTO-OSS. Co jeszcze sprawdzić, aby umożliwić automatyczne generowanie dokumentów końcowych ze stawką VAT kraju Odbiorcy? Mam również aktywowany Niebieski Plus w Subiekcie GT Edytowane 8 Maja przez Radosław Krupiński Cytuj Link to postu
Polecane posty