Skocz do zawartości

Migracja danych z Sello 1 do Sello NX

Polecane posty

Właśnie spędzam upojny weekend na przenosinach. Tak na bieżąco wyłapuję jakieś niedomówienia w helpie.

W tej części pomocy jest niedopatrzenie. Zapomniano wspomnieć tutaj o konieczności zdefiniowania użytkownika dla Subiekta GT: 

https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/11487.html

Bez tego nie można pobrać asortymentu, co jest w tym helpie kolejnym etapem. Jest komunikat o braku mapowania. Jest to wyjaśnione w innym miejscu, ale tu byłoby to wskazane także. Człek utknie na takim drobiazgu i nie wie, czemu nie działa. 

• Lubię to 1

Ciąg dalszy problemów. Podłączony system handlowo-magazynowy Subiekt GT, zrobione "Pobierz asortyment z systemu sprzedaży" i problem. Pobrało połowę, a pozostałe 600 towarów wywaliło na czerwono z komunikatem:

"Nie udało się zapisać zmian. Podany kod kreskowy już istnieje."

W Subiekcie GT mam wiele towarów, które mają ten sam EAN. Subiekt GT na to pozwalał po ustawieniu tego w opcjach. To nie mój wymysł, tylko producenci jadą na tym samym EAN przy np 10 kolorach i 15 wzorach. Stopniowo od tego odchodzą, ale to potrwa kilka lat, a ja muszę pracować już dziś. 

Natomiast towary, które udało się mu jednak pobrać do Asortymentu mają stany i ceny zerowe, więc też coś nie gra. 

Help.

ad. 1

spróbuj ustawić tak, mam ten sam problem z producentami:

image.png.2fa0ba2382b2709ce419a4acffbb81f5.png

ad. 2

może sprawdź czy masze cennik ustawiony tutaj, należy wybrać magazyn z towarem z GT i odpowiedni cennik

image.png.2ea8a39d906a322094506f68cfefb9cb.png

czy w Asortymencie masz wyświetlone właściwe kolumny (ja mam swoje nazwy, nie pamiętam jakie są domyślne)?:

image.png.2eac82ed800359642e46f159655e4b71.png

• Lubię to 2
W dniu 11.07.2025 o 23:40, Anna Smolarska napisał:

Właśnie spędzam upojny weekend na przenosinach. Tak na bieżąco wyłapuję jakieś niedomówienia w helpie.

W tej części pomocy jest niedopatrzenie. Zapomniano wspomnieć tutaj o konieczności zdefiniowania użytkownika dla Subiekta GT: 

https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/11487.html

Bez tego nie można pobrać asortymentu, co jest w tym helpie kolejnym etapem. Jest komunikat o braku mapowania. Jest to wyjaśnione w innym miejscu, ale tu byłoby to wskazane także. Człek utknie na takim drobiazgu i nie wie, czemu nie działa. 

Dziękujemy za zwrócenie uwagi, dodamy taką informacje 😉

• 1 miesiąc temu...

Witam Panowie. Czy jest gdzieś może proces - kolejno, co należy zrobić by to wszystko można poprawnie zintegrować? Przyznam, że to jest jakaś zmora.
Ja od tygodnia po kilka godzin dziennie staram się to przenieść i dup..

Fajnie byłoby gdyby ktoś opisał - krok po kroku z ewentualnymi odnośnikami, bo każdy utyka przy innym problemie i całość się rozmydla.
Mam już zainstalowany NX, skonfigurowanych kurierów, pobrane oferty internetowe z fajnie połączonymi kurierami, nawet aukcje się zasysają, ale za "Chiny ludowe" nie potrafię połączyć ich z Subiektem - dodam, że Sygnatury są widoczne w NX które wstawiłem w Sello1 - co robię źle? Dzięki za podpowiedź.

Przygotowujemy artykuły w e-pomocy dotyczące migracji poszczególnych tematów. Będą się one pojawiać tutaj: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/14072.html

14 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał:

ale za "Chiny ludowe" nie potrafię połączyć ich z Subiektem - dodam, że Sygnatury są widoczne w NX które wstawiłem w Sello1 - co robię źle? Dzięki za podpowiedź.

Proszę o przykład (zrzuty ekranu):

• jednej oferty, aby było widać sygnaturę
  • asortymentu w Sello NX, z którym ma się to połączyć
  • konfiguracji w koncie integracji z allegro, gdzie jest sekcja automatycznego mapowania towarów.
  • 5 tygodni później...

Mam kilka pytań:
1)  Czy da się ustawić kontekst Konto:(wszystkie) tak jak w Sello1 ? W tej chwili muszę przełączać się pomiędzy kontami 
2) Gdzie można dopasować rozmiar paczki do Asortymentu ? Muszę robić to ręczenie w NX a w Sello1 miałem ustawione rozmiary paczek przy każdym towarze. Wagi pobrały się z Subiekta. 
3) Czy możliwe jest zbiorcze i Automatyczne wystawienie dokumentów tak w Sello 1 ? Zaznaczałem w Sello 1 wszystkie pobrane zamówienia -> Następnie dokumenty końcowe a potem utwórz paczki tutaj otwiera mi się okno dla każdego zamówienia oddzielnie. Gdy zaznaczę kilka zamówień to nie mogę kliknąc 
4) Czy możliwy jest zbiorczy wydruk listów przewozowych  tak w Sello 1 ? Zaznaczałem wszystkie paczki -> Druki do paczki i drukowały mi się wszystkie listy przewozowe. 
Następnie parowałem Faktury/Paragony z Listami przewozowymi 
5) Nie mogę zmapować Pobrania z formą płatności w Subiekcie. 
Sello NX -> Formy płatności->Pobranie->Powiązania->Allegro i tutaj mam do wyboru: Gotówka , Przelew bankowy, Płatność podzielona a nie ma np. PayUpobranie (tak jak mam w Subiekcie). 
Natomiast płatność z góry PayU dobrze mi się zmapowała na Kartę PayU w Subiekcie. Musze mieć oddzielnie bo tak rozlicza mi to księgowa. 
6) Gdzie ustawia się format wydruku etykiety ? Wybrałem drukarkę etykiet ale drukuje mi w poziomie zamiast w pionie. 
7) Gdzie ustawić aby w Subiekcie Symbol Kontrahenta żeby to był Login przeniesiony z Sello ? Teraz widzę Sello_1, Sello_2. 

Ad 1 - Znalazłem
Ad2 - Tutaj brak funkcji. Niestety do każdego zamówienia trzeba wybrać zdefiniowany rozmiar paczki. W sello1 to było automatyczne z wymiarów towaru. 
Ad3 ?
Ad4 ?
Ad5 ?
Ad6 - Ustawiłem format druku etykiet A6 mimo to drukuje mi poziome zamiast w pionie.
Ad7 Tutaj brak takiej funkcji. Co bardzo utrudnia wyszukiwanie po loginie w Subiekcie GT. W sello1 tak było. 

Podsumowując w Sello1 miałem kilka sekund klikania i obie drukarki drukowały mi zaraz 100 zamówień bezbłędnie. 
1 klik Pobierz Zamówienia 
2 klik Dokumenty końcowe 
3 klik utwórz paczki 
4 klik Druki do paczek -Drukuj

Subiekt GT 
1 klik zaznacz - Drukuj Faktury 

W sello NX wychodzi na to że trzeba po pobraniu OTWORZYĆ każdego zamówienie, wybrać rozmiar paczki, kliknąć drukowanie dokumentu, kliknąć drukowanie etykiety. 

Chyba że nie wiem jak to zrobić zbiorczo ?

4 minuty temu, Felicjan Felicjan napisał:

Ad3 ?

skorzystaj z górnego menu image.png.8201ea6f0eee0e87b4e784f88169329f.png

6 minut temu, Felicjan Felicjan napisał:

Ad6

poszukaj na forum, temat ciągle wraca, jest rozwiązanie

6 minut temu, Felicjan Felicjan napisał:

Ad7

możesz login lub cokolwiek ustawić w uwagach do dok. końcowego > do wydruku, znajdzie się na dok. końcowym, w Subiekcie wyświetl sobie tę kolumnę

W dniu 10.10.2025 o 14:05, Felicjan Felicjan napisał:

5) Nie mogę zmapować Pobrania z formą płatności w Subiekcie. 
Sello NX -> Formy płatności->Pobranie->Powiązania->Allegro i tutaj mam do wyboru: Gotówka , Przelew bankowy, Płatność podzielona a nie ma np. PayUpobranie (tak jak mam w Subiekcie). 
Natomiast płatność z góry PayU dobrze mi się zmapowała na Kartę PayU w Subiekcie. Musze mieć oddzielnie bo tak rozlicza mi to księgowa. 

Pobrania w Sello NX mapowana są wg kurierów a nie płatności z serwisu. Jeśli płatność lub sposób dostawy z serwisu wskazuje na to, że jest to zamówienie pobraniowe, to pod uwagę brany jest dolna lista na zakładce POWIĄZANIA.

image.png

Aby tutaj coś skonfigurować, trzeba mieć najpierw dodane sposoby dostawy pobraniowe.

6) Gdzie ustawia się format wydruku etykiety ? Wybrałem drukarkę etykiet ale drukuje mi w poziomie zamiast w pionie. 

W sposobach dostawy paczki można wybrać rodzaj wydruku pobieranego od kuriera. Na samo drukowanie mają wpływ ustawienia domyślne drukarki (nie preferencje wydruku). 

7) Gdzie ustawić aby w Subiekcie Symbol Kontrahenta żeby to był Login przeniesiony z Sello ? Teraz widzę Sello_1, Sello_2. 

Tej funkcji jeszcze nie ma ale mamy zapisaną ją do realizacji. Zapisałem również i to zgłoszenie.

20 godzin temu, Felicjan Felicjan napisał:

Podsumowując w Sello1 miałem kilka sekund klikania i obie drukarki drukowały mi zaraz 100 zamówień bezbłędnie. 
1 klik Pobierz Zamówienia 
2 klik Dokumenty końcowe 
3 klik utwórz paczki 
4 klik Druki do paczek -Drukuj

Subiekt GT 
1 klik zaznacz - Drukuj Faktury 

W sello NX wychodzi na to że trzeba po pobraniu OTWORZYĆ każdego zamówienie, wybrać rozmiar paczki, kliknąć drukowanie dokumentu, kliknąć drukowanie etykiety. 

W zasadzie dokumenty końcowe, paczki, wydruki można robić w Sello NX pojedynczo jak i zbiorowo oraz automatycznie (korzystając z modułu Automatyzacja nexo). Brakuje natomiast jeszcze wspomnianego ustawiania gabarytu na podstawie danych z towarów. Funkcję tę dodamy w najbliższych aktualizacjach.

• Lubię to 1
W dniu 11.09.2025 o 12:07, Bartosz Rosa napisał:

Przygotowujemy artykuły w e-pomocy dotyczące migracji poszczególnych tematów. Będą się one pojawiać tutaj: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/14072.html

Proszę o przykład (zrzuty ekranu):

• jednej oferty, aby było widać sygnaturę
  • asortymentu w Sello NX, z którym ma się to połączyć
  • konfiguracji w koncie integracji z allegro, gdzie jest sekcja automatycznego mapowania towarów.

Witam.

Niestety nie radzimy sobie z tym "mieleniem". Nie potrafi podpiąć wszystkich towarów po sygnaturze

sello_nx_21.jpg

sello_nx_22.jpg

sello_nx_23.jpg

17 minut temu, Felicjan Felicjan napisał:

Mam jeszcze pytanie odnośnie wydruku etykiet. Udało mi się ustawić i drukuje, ale wydruk jest za mały. Gdy Drukuję po pobraniu z Allegro to mam rozmiar Faktyczny i wydruk zajmuje całą etykietę 10x15cm. Natomiast z Sello mam jakieś marginesy i przez to wydruk jest mniej czytelny. 

Niestety jest to spowodowane błędem w bibliotece do obsługi PDF, z której korzystamy w nexo. Problem jest zgłoszony i czekamy na rozwiązanie. Na ten moment mogę tylko zaproponować rozwiązanie zaprezentowane przez jednego z użytkowników tutaj:

• Dziękuję 1
17 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał:

Błędy które się pojawiają to błędy dotyczące parametrów które istnieją zarówno w Allegro jak i w Sello NX

sello_nx_2.jpg

Proszę spróbować odświeżyć listę parametrów, czy w polu "Marka" jest coś wpisane "z palca" w całości, czy może wybrane z podpowiadanej listy?

46 minut temu, Felicjan Felicjan napisał:

Mam jeszcze pytanie odnośnie wydruku etykiet. Udało mi się ustawić i drukuje, ale wydruk jest za mały. Gdy Drukuję po pobraniu z Allegro to mam rozmiar Faktyczny i wydruk zajmuje całą etykietę 10x15cm. Natomiast z Sello mam jakieś marginesy i przez to wydruk jest mniej czytelny. 

Bez tytułu.png

Powyżej miało być do Ciebie - sprawdź mimo wszystko te ustawienia - mi pomogły.

17 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał:

Witam.

Niestety nie radzimy sobie z tym "mieleniem". Nie potrafi podpiąć wszystkich towarów po sygnaturze

sello_nx_23.jpg

Użyty TAG w ustawieniach mapowania asortymentu jest powielony i błędny, to pewnie powoduje problem.

Ten TAG: [OfertaInternetowa.Integracja.Symbol] zwróci symbol integracji, w tym przypadku będzie to "ALE", bo taki jest symbol tej integracji.

Poprawnym TAGiem będzie ten domyślny:

[OfertaInternetowa.SKU]

Jeśli w ofercie pobranej z Allegro będzie SKU (sygnatura) odpowiadająca symbolowi z asortymentu, to taki asortyment zostanie podpięty pod ofertę.

W dniu 15.10.2025 o 10:16, Rafał Stępień napisał:

Użyty TAG w ustawieniach mapowania asortymentu jest powielony i błędny, to pewnie powoduje problem.

Ten TAG: [OfertaInternetowa.Integracja.Symbol] zwróci symbol integracji, w tym przypadku będzie to "ALE", bo taki jest symbol tej integracji.

Poprawnym TAGiem będzie ten domyślny:

[OfertaInternetowa.SKU]

Jeśli w ofercie pobranej z Allegro będzie SKU (sygnatura) odpowiadająca symbolowi z asortymentu, to taki asortyment zostanie podpięty pod ofertę.

Dziękuję Panie Rafale, oferty się podpięły ale SelloNX nie może do końca pobrać ofert internetowych. Przez cały weekend wyłącznie kręci i nie jest w stanie zakończyć pobierania. Doszedł do 95-98% i ciągle pobiera. Praca Serwerowa, i w związku z tym strasznie ogranicza to inne prace - aktualnie pracujemy jeszcze cały czas na starym SELLO,

Nie mogę drukować etykiet dla np Login:123456. Wyskakuje błąd: "Pole własne numer referencyjny może zawierać tylko małe i duże litery.... "
Gdzie to poprawić ?

Jak zmieniam zbiorczo status zamówień na Zakończone w Sello to w Allegro dalej wiszą jako Nowe. Chciałbym, żeby zmieniły status również w Allegro. 

Edytowane przez Felicjan Felicjan

Mamy kolejny problem z pobieraniem zamówień. Po pobraniu zamówień z allegro wyskakuje pomarańczowy komunikat "Zakończone częściowym sukcesem". Zamówienia, które się nie pobrały mają błąd z adresem. Jest to przykładowy adres: Wł Jagiełły25b/9, rozumiem z czego prawdopodobnie wynika błąd i jest to zapewne fakt, że nazwa ulicy jest niepełna, brakuje tam "spacji" i system odczytuje to błędnie. Po usunięciu błędów zamówienie jest zaciągane do Sello i można je dalej realizować, ale czy jest jakaś możliwość przeskoczenia tego? Takich zamówień jest mimo wszystko kilka, bo ludzie różnie te adresy przypisują do swojego konta i za każdym razem będzie trzeba tam zaglądać i kasować te błędy.

Co do problemów związanych z rozpoznianiem adresów z allegro posiadających błedy/brak spacji/inne cuda. Mamy rozwiązanie oparte na wyrażeniach regularnych, które powinno rozwiązać większość takich problemów, poprawka będzie w wersji 57. Jeśli będziecie napotykać dalej takie problemy, zgłaszajcie na forum, będziemy w miare możliwości rozszerzać mechanizm o nowe przykłady.