Anna Smolarska 47 Napisano 11 Lipca 2025 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Właśnie spędzam upojny weekend na przenosinach. Tak na bieżąco wyłapuję jakieś niedomówienia w helpie. W tej części pomocy jest niedopatrzenie. Zapomniano wspomnieć tutaj o konieczności zdefiniowania użytkownika dla Subiekta GT: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/11487.html Bez tego nie można pobrać asortymentu, co jest w tym helpie kolejnym etapem. Jest komunikat o braku mapowania. Jest to wyjaśnione w innym miejscu, ale tu byłoby to wskazane także. Człek utknie na takim drobiazgu i nie wie, czemu nie działa. 1 Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano 12 Lipca 2025 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Ciąg dalszy problemów. Podłączony system handlowo-magazynowy Subiekt GT, zrobione "Pobierz asortyment z systemu sprzedaży" i problem. Pobrało połowę, a pozostałe 600 towarów wywaliło na czerwono z komunikatem: "Nie udało się zapisać zmian. Podany kod kreskowy już istnieje." W Subiekcie GT mam wiele towarów, które mają ten sam EAN. Subiekt GT na to pozwalał po ustawieniu tego w opcjach. To nie mój wymysł, tylko producenci jadą na tym samym EAN przy np 10 kolorach i 15 wzorach. Stopniowo od tego odchodzą, ale to potrwa kilka lat, a ja muszę pracować już dziś. Natomiast towary, które udało się mu jednak pobrać do Asortymentu mają stany i ceny zerowe, więc też coś nie gra. Help. Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 12 Lipca 2025 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX ad. 1 spróbuj ustawić tak, mam ten sam problem z producentami: ad. 2 może sprawdź czy masze cennik ustawiony tutaj, należy wybrać magazyn z towarem z GT i odpowiedni cennik czy w Asortymencie masz wyświetlone właściwe kolumny (ja mam swoje nazwy, nie pamiętam jakie są domyślne)?: 2 Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano 12 Lipca 2025 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Dzięki 😘 Mam to !!! Brnę dalej. Cytuj Link to postu
Daniel Salamucha 227 Napisano 14 Lipca 2025 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W dniu 11.07.2025 o 23:40, Anna Smolarska napisał: Właśnie spędzam upojny weekend na przenosinach. Tak na bieżąco wyłapuję jakieś niedomówienia w helpie. W tej części pomocy jest niedopatrzenie. Zapomniano wspomnieć tutaj o konieczności zdefiniowania użytkownika dla Subiekta GT: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/11487.html Bez tego nie można pobrać asortymentu, co jest w tym helpie kolejnym etapem. Jest komunikat o braku mapowania. Jest to wyjaśnione w innym miejscu, ale tu byłoby to wskazane także. Człek utknie na takim drobiazgu i nie wie, czemu nie działa. Dziękujemy za zwrócenie uwagi, dodamy taką informacje 😉 Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 10 Września 2025 Udostępnij Napisano 10 Września 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Witam Panowie. Czy jest gdzieś może proces - kolejno, co należy zrobić by to wszystko można poprawnie zintegrować? Przyznam, że to jest jakaś zmora. Ja od tygodnia po kilka godzin dziennie staram się to przenieść i dup.. Fajnie byłoby gdyby ktoś opisał - krok po kroku z ewentualnymi odnośnikami, bo każdy utyka przy innym problemie i całość się rozmydla. Mam już zainstalowany NX, skonfigurowanych kurierów, pobrane oferty internetowe z fajnie połączonymi kurierami, nawet aukcje się zasysają, ale za "Chiny ludowe" nie potrafię połączyć ich z Subiektem - dodam, że Sygnatury są widoczne w NX które wstawiłem w Sello1 - co robię źle? Dzięki za podpowiedź. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 11 Września 2025 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Przygotowujemy artykuły w e-pomocy dotyczące migracji poszczególnych tematów. Będą się one pojawiać tutaj: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/14072.html 14 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał: ale za "Chiny ludowe" nie potrafię połączyć ich z Subiektem - dodam, że Sygnatury są widoczne w NX które wstawiłem w Sello1 - co robię źle? Dzięki za podpowiedź. Proszę o przykład (zrzuty ekranu): jednej oferty, aby było widać sygnaturę asortymentu w Sello NX, z którym ma się to połączyć konfiguracji w koncie integracji z allegro, gdzie jest sekcja automatycznego mapowania towarów. Cytuj Link to postu
Felicjan Felicjan 2 Napisano 10 Października 2025 Udostępnij Napisano 10 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Mam kilka pytań: 1) Czy da się ustawić kontekst Konto:(wszystkie) tak jak w Sello1 ? W tej chwili muszę przełączać się pomiędzy kontami 2) Gdzie można dopasować rozmiar paczki do Asortymentu ? Muszę robić to ręczenie w NX a w Sello1 miałem ustawione rozmiary paczek przy każdym towarze. Wagi pobrały się z Subiekta. 3) Czy możliwe jest zbiorcze i Automatyczne wystawienie dokumentów tak w Sello 1 ? Zaznaczałem w Sello 1 wszystkie pobrane zamówienia -> Następnie dokumenty końcowe a potem utwórz paczki tutaj otwiera mi się okno dla każdego zamówienia oddzielnie. Gdy zaznaczę kilka zamówień to nie mogę kliknąc 4) Czy możliwy jest zbiorczy wydruk listów przewozowych tak w Sello 1 ? Zaznaczałem wszystkie paczki -> Druki do paczki i drukowały mi się wszystkie listy przewozowe. Następnie parowałem Faktury/Paragony z Listami przewozowymi 5) Nie mogę zmapować Pobrania z formą płatności w Subiekcie. Sello NX -> Formy płatności->Pobranie->Powiązania->Allegro i tutaj mam do wyboru: Gotówka , Przelew bankowy, Płatność podzielona a nie ma np. PayUpobranie (tak jak mam w Subiekcie). Natomiast płatność z góry PayU dobrze mi się zmapowała na Kartę PayU w Subiekcie. Musze mieć oddzielnie bo tak rozlicza mi to księgowa. 6) Gdzie ustawia się format wydruku etykiety ? Wybrałem drukarkę etykiet ale drukuje mi w poziomie zamiast w pionie. 7) Gdzie ustawić aby w Subiekcie Symbol Kontrahenta żeby to był Login przeniesiony z Sello ? Teraz widzę Sello_1, Sello_2. Cytuj Link to postu
Felicjan Felicjan 2 Napisano 13 Października 2025 Udostępnij Napisano 13 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Ad 1 - Znalazłem Ad2 - Tutaj brak funkcji. Niestety do każdego zamówienia trzeba wybrać zdefiniowany rozmiar paczki. W sello1 to było automatyczne z wymiarów towaru. Ad3 ? Ad4 ? Ad5 ? Ad6 - Ustawiłem format druku etykiet A6 mimo to drukuje mi poziome zamiast w pionie. Ad7 Tutaj brak takiej funkcji. Co bardzo utrudnia wyszukiwanie po loginie w Subiekcie GT. W sello1 tak było. Podsumowując w Sello1 miałem kilka sekund klikania i obie drukarki drukowały mi zaraz 100 zamówień bezbłędnie. 1 klik Pobierz Zamówienia 2 klik Dokumenty końcowe 3 klik utwórz paczki 4 klik Druki do paczek -Drukuj Subiekt GT 1 klik zaznacz - Drukuj Faktury W sello NX wychodzi na to że trzeba po pobraniu OTWORZYĆ każdego zamówienie, wybrać rozmiar paczki, kliknąć drukowanie dokumentu, kliknąć drukowanie etykiety. Chyba że nie wiem jak to zrobić zbiorczo ? Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 13 Października 2025 Udostępnij Napisano 13 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX 4 minuty temu, Felicjan Felicjan napisał: Ad3 ? skorzystaj z górnego menu 6 minut temu, Felicjan Felicjan napisał: Ad6 poszukaj na forum, temat ciągle wraca, jest rozwiązanie 6 minut temu, Felicjan Felicjan napisał: Ad7 możesz login lub cokolwiek ustawić w uwagach do dok. końcowego > do wydruku, znajdzie się na dok. końcowym, w Subiekcie wyświetl sobie tę kolumnę Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 14 Października 2025 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W dniu 10.10.2025 o 14:05, Felicjan Felicjan napisał: 5) Nie mogę zmapować Pobrania z formą płatności w Subiekcie. Sello NX -> Formy płatności->Pobranie->Powiązania->Allegro i tutaj mam do wyboru: Gotówka , Przelew bankowy, Płatność podzielona a nie ma np. PayUpobranie (tak jak mam w Subiekcie). Natomiast płatność z góry PayU dobrze mi się zmapowała na Kartę PayU w Subiekcie. Musze mieć oddzielnie bo tak rozlicza mi to księgowa. Pobrania w Sello NX mapowana są wg kurierów a nie płatności z serwisu. Jeśli płatność lub sposób dostawy z serwisu wskazuje na to, że jest to zamówienie pobraniowe, to pod uwagę brany jest dolna lista na zakładce POWIĄZANIA. Aby tutaj coś skonfigurować, trzeba mieć najpierw dodane sposoby dostawy pobraniowe. W dniu 10.10.2025 o 14:05, Felicjan Felicjan napisał: 6) Gdzie ustawia się format wydruku etykiety ? Wybrałem drukarkę etykiet ale drukuje mi w poziomie zamiast w pionie. W sposobach dostawy paczki można wybrać rodzaj wydruku pobieranego od kuriera. Na samo drukowanie mają wpływ ustawienia domyślne drukarki (nie preferencje wydruku). W dniu 10.10.2025 o 14:05, Felicjan Felicjan napisał: 7) Gdzie ustawić aby w Subiekcie Symbol Kontrahenta żeby to był Login przeniesiony z Sello ? Teraz widzę Sello_1, Sello_2. Tej funkcji jeszcze nie ma ale mamy zapisaną ją do realizacji. Zapisałem również i to zgłoszenie. 20 godzin temu, Felicjan Felicjan napisał: Podsumowując w Sello1 miałem kilka sekund klikania i obie drukarki drukowały mi zaraz 100 zamówień bezbłędnie. 1 klik Pobierz Zamówienia 2 klik Dokumenty końcowe 3 klik utwórz paczki 4 klik Druki do paczek -Drukuj Subiekt GT 1 klik zaznacz - Drukuj Faktury W sello NX wychodzi na to że trzeba po pobraniu OTWORZYĆ każdego zamówienie, wybrać rozmiar paczki, kliknąć drukowanie dokumentu, kliknąć drukowanie etykiety. W zasadzie dokumenty końcowe, paczki, wydruki można robić w Sello NX pojedynczo jak i zbiorowo oraz automatycznie (korzystając z modułu Automatyzacja nexo). Brakuje natomiast jeszcze wspomnianego ustawiania gabarytu na podstawie danych z towarów. Funkcję tę dodamy w najbliższych aktualizacjach. 1 Cytuj Link to postu
Felicjan Felicjan 2 Napisano 14 Października 2025 Udostępnij Napisano 14 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Ad 1. ok jest. Pytanie czy można wyłączyć automatyczny wydruk dokumentów wystawionych seryjnie ? Wolałbym przed wydrukiem sprawdzić niektóre i drukować z Subiekta. Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 236 Napisano 14 Października 2025 Udostępnij Napisano 14 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W parametrach poszczególnych rodzajów dokumentów, trzeba odznaczyć checkbox, wtedy nie powinno drukować przy wystaw seryjnie. Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 14 Października 2025 Udostępnij Napisano 14 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W dniu 11.09.2025 o 12:07, Bartosz Rosa napisał: Przygotowujemy artykuły w e-pomocy dotyczące migracji poszczególnych tematów. Będą się one pojawiać tutaj: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/14072.html Proszę o przykład (zrzuty ekranu): jednej oferty, aby było widać sygnaturę asortymentu w Sello NX, z którym ma się to połączyć konfiguracji w koncie integracji z allegro, gdzie jest sekcja automatycznego mapowania towarów. Witam. Niestety nie radzimy sobie z tym "mieleniem". Nie potrafi podpiąć wszystkich towarów po sygnaturze Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 14 Października 2025 Udostępnij Napisano 14 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Błędy które się pojawiają to błędy dotyczące parametrów które istnieją zarówno w Allegro jak i w Sello NX Cytuj Link to postu
Felicjan Felicjan 2 Napisano 15 Października 2025 Udostępnij Napisano 15 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Mam jeszcze pytanie odnośnie wydruku etykiet. Udało mi się ustawić i drukuje, ale wydruk jest za mały. Gdy Drukuję po pobraniu z Allegro to mam rozmiar Faktyczny i wydruk zajmuje całą etykietę 10x15cm. Natomiast z Sello mam jakieś marginesy i przez to wydruk jest mniej czytelny. Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 236 Napisano 15 Października 2025 Udostępnij Napisano 15 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX 17 minut temu, Felicjan Felicjan napisał: Mam jeszcze pytanie odnośnie wydruku etykiet. Udało mi się ustawić i drukuje, ale wydruk jest za mały. Gdy Drukuję po pobraniu z Allegro to mam rozmiar Faktyczny i wydruk zajmuje całą etykietę 10x15cm. Natomiast z Sello mam jakieś marginesy i przez to wydruk jest mniej czytelny. Niestety jest to spowodowane błędem w bibliotece do obsługi PDF, z której korzystamy w nexo. Problem jest zgłoszony i czekamy na rozwiązanie. Na ten moment mogę tylko zaproponować rozwiązanie zaprezentowane przez jednego z użytkowników tutaj: 1 Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 236 Napisano 15 Października 2025 Udostępnij Napisano 15 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX 17 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał: Błędy które się pojawiają to błędy dotyczące parametrów które istnieją zarówno w Allegro jak i w Sello NX Proszę spróbować odświeżyć listę parametrów, czy w polu "Marka" jest coś wpisane "z palca" w całości, czy może wybrane z podpowiadanej listy? Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 15 Października 2025 Udostępnij Napisano 15 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX (edytowane) Edytowane 15 Października 2025 przez Tomasz Czajkowski Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 15 Października 2025 Udostępnij Napisano 15 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX 46 minut temu, Felicjan Felicjan napisał: Mam jeszcze pytanie odnośnie wydruku etykiet. Udało mi się ustawić i drukuje, ale wydruk jest za mały. Gdy Drukuję po pobraniu z Allegro to mam rozmiar Faktyczny i wydruk zajmuje całą etykietę 10x15cm. Natomiast z Sello mam jakieś marginesy i przez to wydruk jest mniej czytelny. Powyżej miało być do Ciebie - sprawdź mimo wszystko te ustawienia - mi pomogły. Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 236 Napisano 15 Października 2025 Udostępnij Napisano 15 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX 17 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał: Witam. Niestety nie radzimy sobie z tym "mieleniem". Nie potrafi podpiąć wszystkich towarów po sygnaturze Użyty TAG w ustawieniach mapowania asortymentu jest powielony i błędny, to pewnie powoduje problem. Ten TAG: [OfertaInternetowa.Integracja.Symbol] zwróci symbol integracji, w tym przypadku będzie to "ALE", bo taki jest symbol tej integracji. Poprawnym TAGiem będzie ten domyślny: [OfertaInternetowa.SKU] Jeśli w ofercie pobranej z Allegro będzie SKU (sygnatura) odpowiadająca symbolowi z asortymentu, to taki asortyment zostanie podpięty pod ofertę. Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 20 Października 2025 Udostępnij Napisano 20 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W dniu 15.10.2025 o 10:16, Rafał Stępień napisał: Użyty TAG w ustawieniach mapowania asortymentu jest powielony i błędny, to pewnie powoduje problem. Ten TAG: [OfertaInternetowa.Integracja.Symbol] zwróci symbol integracji, w tym przypadku będzie to "ALE", bo taki jest symbol tej integracji. Poprawnym TAGiem będzie ten domyślny: [OfertaInternetowa.SKU] Jeśli w ofercie pobranej z Allegro będzie SKU (sygnatura) odpowiadająca symbolowi z asortymentu, to taki asortyment zostanie podpięty pod ofertę. Dziękuję Panie Rafale, oferty się podpięły ale SelloNX nie może do końca pobrać ofert internetowych. Przez cały weekend wyłącznie kręci i nie jest w stanie zakończyć pobierania. Doszedł do 95-98% i ciągle pobiera. Praca Serwerowa, i w związku z tym strasznie ogranicza to inne prace - aktualnie pracujemy jeszcze cały czas na starym SELLO, Cytuj Link to postu
Felicjan Felicjan 2 Napisano 21 Października 2025 Udostępnij Napisano 21 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX (edytowane) Nie mogę drukować etykiet dla np Login:123456. Wyskakuje błąd: "Pole własne numer referencyjny może zawierać tylko małe i duże litery.... " Gdzie to poprawić ? Jak zmieniam zbiorczo status zamówień na Zakończone w Sello to w Allegro dalej wiszą jako Nowe. Chciałbym, żeby zmieniły status również w Allegro. Edytowane 21 Października 2025 przez Felicjan Felicjan Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 21 Października 2025 Udostępnij Napisano 21 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Mamy kolejny problem z pobieraniem zamówień. Po pobraniu zamówień z allegro wyskakuje pomarańczowy komunikat "Zakończone częściowym sukcesem". Zamówienia, które się nie pobrały mają błąd z adresem. Jest to przykładowy adres: Wł Jagiełły25b/9, rozumiem z czego prawdopodobnie wynika błąd i jest to zapewne fakt, że nazwa ulicy jest niepełna, brakuje tam "spacji" i system odczytuje to błędnie. Po usunięciu błędów zamówienie jest zaciągane do Sello i można je dalej realizować, ale czy jest jakaś możliwość przeskoczenia tego? Takich zamówień jest mimo wszystko kilka, bo ludzie różnie te adresy przypisują do swojego konta i za każdym razem będzie trzeba tam zaglądać i kasować te błędy. Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 236 Napisano 21 Października 2025 Udostępnij Napisano 21 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Co do problemów związanych z rozpoznianiem adresów z allegro posiadających błedy/brak spacji/inne cuda. Mamy rozwiązanie oparte na wyrażeniach regularnych, które powinno rozwiązać większość takich problemów, poprawka będzie w wersji 57. Jeśli będziecie napotykać dalej takie problemy, zgłaszajcie na forum, będziemy w miare możliwości rozszerzać mechanizm o nowe przykłady. Cytuj Link to postu
Polecane posty