Rafał Stępień 270 Napisano 21 Października 2025 Udostępnij Napisano 21 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX 2 godziny temu, Felicjan Felicjan napisał: Nie mogę drukować etykiet dla np Login:123456. Wyskakuje błąd: "Pole własne numer referencyjny może zawierać tylko małe i duże litery.... " Gdzie to poprawić ? To co trafia na etykiety jest ustawiane w sposobach dostawy paczek. Jaki TAG jest aktualnie w problematycznym sposobie dostawy paczki? 2 godziny temu, Felicjan Felicjan napisał: Jak zmieniam zbiorczo status zamówień na Zakończone w Sello to w Allegro dalej wiszą jako Nowe. Chciałbym, żeby zmieniły status również w Allegro. Poproszę o zrzut ekranu zakładki powiązania statusu Zakończone (Statusy zamówień wysyłkowych): Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 9 Napisano 21 Października 2025 Udostępnij Napisano 21 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX (edytowane) 58 minut temu, Rafał Stępień napisał: Co do problemów związanych z rozpoznianiem adresów z allegro posiadających błedy/brak spacji/inne cuda. Mamy rozwiązanie oparte na wyrażeniach regularnych, które powinno rozwiązać większość takich problemów, poprawka będzie w wersji 57. Jeśli będziecie napotykać dalej takie problemy, zgłaszajcie na forum, będziemy w miare możliwości rozszerzać mechanizm o nowe przykłady. Dzięki za szybką odpowiedź. A co natomiast z poprzednim pytaniem o pobieranie? Przy każdym uruchomieniu sello, pobiera wszystkie oferty i trwa to w nieskończoność. Zostawiliśmy włączone Sello na serwerze przez weekend i nie pobrało do końca. Dochodzi do tego kolejny problem, jak SelloNX włączone jest na serwerze, to SubiektGT nie działa. Nie możemy włączyć żadnej zakładki i wyskakuje ramka z 3 opcjami do wyboru: 1. Przywróć domyślne ustawienia 2. Wyłącz formatowanie warunkowe 3. Zgłoś błąd. Edytowane 21 Października 2025 przez Tomasz Czajkowski Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 632 Napisano 22 Października 2025 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Bardzo prosimy aby różne problemy zgłaszać w osobnych tematach. Pozwala nam łatwiej śledzić dany temat a i inni użytkownicy bardziej z tego skorzystają. Tutaj robi się już dość duże zamieszanie i trudno się nad tym panuje. Zostawmy ten temat na tematy związane z migracją z Sello 1. Cytuj Link to postu
Felicjan Felicjan 4 Napisano 23 Października 2025 Udostępnij Napisano 23 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX (edytowane) W dniu 21.10.2025 o 12:16, Rafał Stępień napisał: To co trafia na etykiety jest ustawiane w sposobach dostawy paczek. Jaki TAG jest aktualnie w problematycznym sposobie dostawy paczki? [ZamowienieWysylkowe.Kupujacy.Login|replace='==_:/==_'] W poprzednim Sello też tak było ale nie mam już zainstalownego i nie wiem co jest źle. Chodzi o to by z Loginu Client:1234 usuwało ":". Edytowane 23 Października 2025 przez Felicjan Felicjan Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 270 Napisano 23 Października 2025 Udostępnij Napisano 23 Października 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX 45 minut temu, Felicjan Felicjan napisał: Chodzi o to by z Loginu Client:1234 usuwało ":". W takim przypadku spróbuj: [ZamowienieWysylkowe.Kupujacy.Login|replace=`:==_`] Czyli wyciągnięcie loginu kupującego plus zamienienie znaku ":" na"_" , który w numerze referencyjnym jest dostępny. Modyfikator replace zamienia wartośćX na wartośćY (replace=`wartośćX==wartośćY`). Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 9 Napisano 10 Listopada 2025 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W dniu 21.10.2025 o 12:24, Tomasz Czajkowski napisał: Dzięki za szybką odpowiedź. A co natomiast z poprzednim pytaniem o pobieranie? Przy każdym uruchomieniu sello, pobiera wszystkie oferty i trwa to w nieskończoność. Zostawiliśmy włączone Sello na serwerze przez weekend i nie pobrało do końca. Dochodzi do tego kolejny problem, jak SelloNX włączone jest na serwerze, to SubiektGT nie działa. Nie możemy włączyć żadnej zakładki i wyskakuje ramka z 3 opcjami do wyboru: 1. Przywróć domyślne ustawienia 2. Wyłącz formatowanie warunkowe 3. Zgłoś błąd. nie otrzymaliśmy odpowiedz w tym temacie i nadal uruchomienie NX na serwerze unieruchamia nam Subiekta - gdzie zatem mamy to napisać bo to zadziałało ? Wszystko (sieć) działa dość poprawnie do czasu włączenia NX-a. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 632 Napisano 19 Listopada 2025 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2025 w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Tutaj coś podejrzanego dzieje się z serwerem, pobieranie danych z Allegro nie powinno tak tragicznie obciążać bazy. Może trzeba by było podesłać do nas tę bazę. No i jeszcze pytanie, na jakim sprzęcie pracuje serwer? Jaki procesor, ile pamięci, jaki dysk? Cytuj Link to postu
Marcin Bet 1 Napisano 9 Czerwca Udostępnij Napisano 9 Czerwca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Co się może wydarzyć, jeśli podepnę to samo konto allegro jednocześnie do starego i nowego sello, ale będę wybierał transakcje do obsługi w NX, w celu przećwiczenia wszystkich możliwości? Bez automatycznego tworzenia dokumentów itp. a w starym takie transakcje usunę. Nie tworzymy automatycznie paczek ani nawet ZK, więc możemy sobie to teoretycznie kontrolować. Ciężko będzie mi tak po prostu zatrzymać stare i odpalić w jeden dzień wszystko na nowym, bez przećwiczenia wszystkich opcji. Co może pójść nie tak ? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 632 Napisano 23 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Oba programy nie widzą siebie nawzajem, więc wystarczy nie tworzyć dokumentów z obu, bo będą one dublowane. W starym transakcje lepiej anulować, bo usuwane będą powracać przy pobieraniu danych. Cytuj Link to postu
Emilia Różycka 0 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Potrzebuję przenieść powiązania aktywnych ofert Allegro z towarami ze starej bazy Sello 1 do Sello NX. Stara baza Sello 1 jest podpięta jako dane archiwalne i zawiera powiązania aukcja → towar. W Sello NX aktywne oferty są pobrane z Allegro, ale nie mają powiązań z asortymentem. Nie możemy uzupełniać SKU w Allegro, bo masowe edycje ofert generują błędy. Chodzi o migrację powiązań po numerze oferty Allegro i koncie Allegro, bez wysyłania zmian do Allegro. Czy jest to jakkolwiek możliwe? Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 293 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX A jakie macie ustawienia wiązania ofert pobranych z Allegro z towarem określone w Sello NX? W momencie ich pobrania do Sello - przy przemyślanym ustawieniu - powinny się same połączyć przy pobieraniu z allegro. Cytuj Link to postu
Emilia Różycka 0 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Masz na myśli Konto sprzedaży internetowej -> zakładka parametry? i Automatyczna identyfikacja asortymentu? Tutaj nie mam nic, ale wiem że dane z Allegro nie są nijak zbieżne z naszymi SKU z Subiekta. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 632 Napisano 2 Lipca Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Musi być coś w ofertach Allegro, co występuje też i w towarach w Subiekcie. Istniejący mechanizm podpinania towarów pod oferty niestety nie potrafi użyć informacji jakie dostarcza funkcja ofert archiwalnych i nawet gdybyśmy to zrobili, to czas oczekiwania będzie raczej nieakceptowalny w tym przypadku. Pozostaje wykonanie takiego powiązania od strony bazy danych przez Partnera InsERT lub informatyka ze znajomością obsługi baz danych. Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 9 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX (edytowane) Jeżeli dobrze rozumiem, to temat jest już pewnie gdzieś opisany. Czy nadałaś z SELLO1 do Allegro sygnatury jako symbole z Subiekta? To po tym SelloNX rozpozna wszystkie aukcje i dokona połączenia ich z towarami z Subiekta. Edytowane 2 Lipca przez Tomasz Czajkowski Cytuj Link to postu
Emilia Różycka 0 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Nie nadałam, tzn próbowałam dziś na 4 aukcjach i na 4 wywaliło błędy związane z błędnym powiązaniem z katalogiem. Mamy 10 000 aukcji, nie mamy mocy przerobowych żeby robić to ręcznie: czy to parować ręcznie, czy też sprawdzać wszystkie aukcje czy są poprawnie podłączone pod katalog. Cytuj Link to postu
Tomasz Czajkowski 9 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX (edytowane) 17 minut temu, Emilia Różycka napisał: Nie nadałam, tzn próbowałam dziś na 4 aukcjach i na 4 wywaliło błędy związane z błędnym powiązaniem z katalogiem. Mamy 10 000 aukcji, nie mamy mocy przerobowych żeby robić to ręcznie: czy to parować ręcznie, czy też sprawdzać wszystkie aukcje czy są poprawnie podłączone pod katalog. Nie wiem, czy aktualnie jest taka możliwość, bo Sello1 nie jest już wspierane. Wiem jednak że można było to zrobić i robiło się to z automatu bez najmniejszych problemów. Wie to pewnie Pan Bartek, ale widząc powyższy wpis nie wspominający o tym być może to już nie działa. Czy sprawdzałaś to na jakiejś podpowiedzi i robiłaś zgodnie z wytycznymi? Zerknij tutaj, jest tam to opisane: Edytowane 2 Lipca przez Tomasz Czajkowski Cytuj Link to postu
Wiesław Bętkowski 7 Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Zrobiłem migrację ofert z sello do sello nx - powiązałem oferty z subiektem przez sku i niby wszystko OK dla większości ofert. Ale dla części ofert które posiadają EAN (zresztą widać go w ofercie) program zgłasza błąd: uzupełnij parametry obowiązkowe EAN. Co ciekawe dla części ofert z EAN błąd nie wystepuje Cytuj Link to postu
SRL SRL 12 Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W dniu 2.07.2026 o 16:24, Emilia Różycka napisał: Nie nadałam, tzn próbowałam dziś na 4 aukcjach i na 4 wywaliło błędy związane z błędnym powiązaniem z katalogiem. Mamy 10 000 aukcji, nie mamy mocy przerobowych żeby robić to ręcznie: czy to parować ręcznie, czy też sprawdzać wszystkie aukcje czy są poprawnie podłączone pod katalog. Może spróbuj uzupelnić sygnatury w allegro za pomocą importu / aktualizacji z pliku csv. Z sello możesz nawet bez ważnej licencji skopiować do excela dane o aukcjach z symbolami / SKU / itp. Na podstawie id oferty jesteś w stanie to w kilka minut ogarnąć. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 632 Napisano 15 Lipca Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W dniu 12.07.2026 o 06:58, Wiesław Bętkowski napisał: dla części ofert które posiadają EAN (zresztą widać go w ofercie) program zgłasza błąd: uzupełnij parametry obowiązkowe EAN. Przy jakiej operacji występuje ten błąd, proszę podesłać zrzut ekranu takiej oferty oraz dolnej zakładki ZMIANY W SERWISIE. Cytuj Link to postu
Wiesław Bętkowski 7 Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W zasadzie to rozwiązałem - coś jest z formatem EAN'a. Gdy sello nx pobiera je z subiekta to allegro go nie rozpoznaje - zatem pobrałem te aukcje z allegro do sello i formaty się uzgodniły. Ale ma inny problem: wszystkie sposoby wysyłki WzA działają z wyjątkiem InPost'a. nie mogę dla niego ustawić mapowania rodzaju wysyłek - w zamówieniu pojawia się kursywą: ?? Allegro Paczkomaty InPost. W zasadzie mogę niby włączyć w tym okienku mapowanie ręcznie ale i tak nie da się utworzyć przesyłki i etykiety. po takim ręcznym mapowaniu niby się to zapisuje w sposobach wysyłki ale na następne zamówienia z InPostem to nie działa Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 293 Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX 14 godzin temu, Wiesław Bętkowski napisał: wszystkie sposoby wysyłki WzA działają z wyjątkiem InPost'a. nie mogę dla niego ustawić mapowania rodzaju wysyłek - w zamówieniu pojawia się kursywą: ?? Allegro Paczkomaty InPost. Jeśli nie przyjmuje WzA to utwórz osobną dostawę InPost. Cytuj Link to postu
Cezary Dobies 134 Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX W pierwszej kolejności można sprawdzić w module Czy dla tego sposobu dostawy z serwisu podpowiada się jakiś sposób dostawy. Cytuj Link to postu
Wiesław Bętkowski 7 Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca w Migracja danych z Sello 1 do Sello NX Tyle to ja wiem - rzecz w tym że jak widać na obrazku inpost nie ma automatycznego mapowania - i w tym właśnie sęk Cytuj Link to postu
Polecane posty