Roman Budzisz 371 Napisano 27 Października 2023 Udostępnij Napisano 27 Października 2023 w KSeF - Dekretacja automatyczna e-Faktur - jak zacząć W wersji 47 Rachmistrza nexo i Rewizora nexo dodany został moduł dedykowany do obsługi dokumentów e-Faktur pochodzących z platformy KSeF z poziomu którego można pobierać, opisywać a następnie dekretować takie dokumenty. Został on dokładnie opisany w KSeF w księgowości nexo (Laboratorium) Z poziomu tego modułu możliwa jest dekretacja automatyczna dokumentów elektronicznych. Podstawą dekretacji automatycznej w nexo są schematy dekretacji, które zgodnie z zapisaną w nich definicją tworzą zapisy księgowe na podstawie zawartości księgowanego dokumentu. W przypadku e-Faktur dekretacja odbywa się w taki sam sposób jak inne dokumenty. Pragnąc zachęcić Państwa do testowania a nawet już wdrażania obsługi e-Faktur pokażę na prostym przykładzie jak można zacząć pracę z takimi dokumentami. Pierwszym krokiem po pobraniu dokumentu z KSeF powinno być opisanie dokumentu na potrzeby księgowania w zależności od rodzaju transakcji czy typu dokumentu. Opisu takiego dokonujemy panelu środkowym, na zakładce Opis księgowy. Na przykładzie e-Faktury zakupu dokumentującej zakup towarów możemy określić kategorię która została powołana do opisywania faktur zakupowych: Tak opisane faktury zakupu mogą być księgowane schematem dekretacji odpowiednim dla zakupu towarów, który różni się sposobem ujęcia na kontach od dokumentów zakupu usług. W takim schemacie powinna być zawarta definicja, która pozwoli zaksięgować tylko dokumenty z kategorią "Zakup towarów". W definicji schematu faktury zakupu należy wówczas oprzeć warunek wykonania schematu o taką kategorię. Definiowanie warunku wykonania schematu: Jeżeli wykonanie schematu dla takich dokumentów ma również zależeć od zawartości e-Faktury, to w definicji należy się posłużyć również taką wartością, pamiętając o prawidłowym określeniu czy schemat ma się wykonać dla wszystkich podanych warunków czy wystarczy że tylko co najmniej jeden warunek jest spełniony. Na liście wyboru warunków są dostępne pola które wynikają z dokumentu elektronicznego, łatwo je rozpoznać gdyż są zgrupowane w sekcji "POLE - (NAGŁÓWEK) - DOKUMENT ELEKTRONICZNY" oraz każde pole posiada w nazwie skrótowiec określający z jakiej części dokumentu elektronicznego pole to pochodzi, np (N/DE) - oznacza "Nagłówek/Dokument elektroniczny": Na potrzeby tego przykładu załóżmy, że księgować będziemy tylko faktury wystawione w walucie polskiej: Definiujemy teraz jak ma wyglądać dekret na podstawie e-faktury. W polu "Dowód" wstawiamy numer KSeF dokumentu elektronicznego: Podobnie postępujemy z definicjami pozostałych pól: To samo dotyczy definicji zapisów na konta księgowe. Konto rozrachunków z dostawcami: Konto zakupu towarów handlowych: oraz konto VAT naliczonego: Definicja pozycji dekretu z wykorzystaniem wartości e-Faktury wygląda następująco: Tak zdefiniowany schemat można wykorzystać do dekretacji faktur zakupu: Wynikowy dekret będzie wówczas wyglądał następująco: Link to postu
Katarzyna Fugiel-Bilinkin 1 Napisano 27 Marca Udostępnij Napisano 27 Marca w KSeF - Dekretacja automatyczna e-Faktur - jak zacząć Witam. Ustawiłam sobie schemat dekretacji. I w Zdarzeniu Dowód zawsze wpisywałam numer faktury, w Dokument VAT Dokument wpisywałam także numer faktury. I jak zadekretuje to dwa razy pojawia mi się ten sam numer faktury tak jak na załączonym zdjęciu, co jest lekko denerwujące. Czyli program dwa razy mapuje numer? Czy można to zmienić, żeby tylko raz był ten numer faktury? Przy dekretacji ręcznej takiego problemu nie ma. Pana ustawienia, gdzie w Zdarzeniu Dowodem jest numer KSEF średnio mi pasują. Pozdrawiam Katarzyna Link to postu
Polecane posty