Skocz do zawartości

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez pakomat_ pl,

Polecane posty

17 godzin temu, Paweł Kułakowski napisał:

Wiem że dopytuję się jak pięciolatek ale wolę sie upewnić czyli jak mam połączonego Sello z allegro to jak pobiorę zamówienie to punkty zostaną pobrane ? Nawet jeśli nie zostanie wysłane przez program? (kupujący się rozmyśli itp?)

Tak. Zliczane jest tylko i wyłącznie zapisanie nowego zamówienia. Nie jesteśmy w stanie kontrolować tego co się dzieje później z zamówieniem, czy klient zrezygnował, odstąpił od umowy, odebrał czy nie odebrał, zrobił zwrot. Dlatego też przy zakupie licencji dodajemy 500 InsPunktów aby takie i podobne tematy zaadresować. Jest to najprostszy i najtańszy sposób. O ile mi wiadomo w ten sposób zliczane są zamówienia w większości systemów. Liczą się pobrane zamówienia a nie te, które finalnie doszły do skutku - bo to jest po prostu trudne w realizacji, żeby nie powiedzieć niemożliwe, a na pewno drogie.

17 godzin temu, Marek Falitor napisał:

No właśnie, a dlaczego ludziki z Działu Sprzedaży czasami się nie włączą na Forum?

Forum jest głównie do udzielania pomocy technicznej, raczej tematy związane z cenami, sprzedażą itp są tu raczej rzadkością, więc i pojawiają się najczęściej, gdy trzeba coś ogłosić/są jakieś zmiany w tej materii. Tam nie ma za bardzo pola do dyskusji więc trudno się spodziewać, że ktoś ze sprzedaży przyjdzie negocjować podwyżki :).

17 godzin temu, HotKey . napisał:

Dobre pytanie, bo ST się dwoi i troi i się tłumaczy z nie swoich błędów a ja w sumie spodziewałem się, że ktoś tutaj odciąży ST, aż mi głupio ciągle Naszych Developerów do tablicy wyciągać :D

W zasadzie to ja nie muszę tego robić, bo tak jak zauważasz, to zupełnie nie nasza działka i w wielu zespołach myślę, że takie tematy w ogóle nie są podejmowane. Ale nie lubię unikania tematów tabu :), a tyle na ile jestem w stanie udzielić informacji to udzielam. Choć wiem, że przekonanie kogoś, że musi być drożej niż było (bo do tego zazwyczaj sprowadzają się zmiany w cenach) i że to dla jego dobra :) jest tematem ciężkim. No ale widząc tematy od kuchni wiem, że tak po prostu być musi.

• Dziękuję 1

Drodzy użytkownicy!

Mamy stworzony indywidualny cennik przypisany do danego klienta. Przy tworzeniu zamówienia rabaty są zaczytane właściwie, a w ofercie rabaty z tego cennika nie zaczytują się. 

Insert nam nie odpisuje na zgłoszenie, a temat jest dość pilny. Chcemy wiedzieć czy tylko my się z tym borykamy czy jest to powszechny problem.

Jeśli ktoś z Was również ma z tym kłopot, to bardzo prosimy o wypowiedzenie się w tej kwestii

W związku z żywą korespondencją z działem obsługi INSERT proszę o wyjaśnienie wszystkim którzy korzystanją z programów INSERT na jakiej podstawie - Jeśli NIE ZAINSTALUJĘ certyfikatów KSEF na koncie INSERT i NIE URUCHOMIĘ połaczęnia z KSEF ale zaciągnę z zewnętrzngo programu plik z dokumentami gdzie będą numery KSEF - INSERT i tak będzie nas obciążał od  04 2026 ! Nie widze podstaw tego bezprawnego dzialania, dlaczego mimo nie uruchmienia funckjonalności KSEF od strony INSERT - będziemy obciążani - zwłaszcza że większość z z nas ma już z gory opłącony cały rok po to by korzystać z pełnej funkcjonalności programu. Potwierdzenie moich obaw otrzymałam PISEMNIE z obsługi INSERT i  nadal nie rozumiem podstaw tego działania

Tak w rzeczywistości to w pełni zgadzam się z Panią Iwoną - skoro system pozwala ręcznie dodawać Faktury z KSeF i ktoś nie ma ochoty korzystać z automatów to dlaczego ma za to płacić? Coś takiego jest raz zrobione i ewentualnie przy zmianie z ministerstwa trzeba zmodyfikować, natomiast automaty będą się rozwijać i w rzeczywistości to za tą funkcjonalność powinna być tylko opłata. Ja już pracuję i "paruję Faktury z KSeF" i dla mnie osobiście to rewelacyjne rozwiązanie - odciąża już a w przyszłości jak system się nauczy to jeszcze bardziej odciąży przy szczególnie Fakturach zakupu. 

Reasumując - zgadzam się z Panią Iwoną - opłata powinna się naliczać tylko przy fizycznym powiązaniu systemu z kontem KSeF.

W dniu 20.02.2026 o 09:59, Micro Chip napisał:

Mamy stworzony indywidualny cennik przypisany do danego klienta. Przy tworzeniu zamówienia rabaty są zaczytane właściwie, a w ofercie rabaty z tego cennika nie zaczytują się. 

Ten problem dotyczy chyba Gestora a nie Sello NX.

W dniu 20.02.2026 o 18:37, Iwona Błoniarczyk-Stencel napisał:

W związku z żywą korespondencją z działem obsługi INSERT proszę o wyjaśnienie wszystkim którzy korzystanją z programów INSERT na jakiej podstawie - Jeśli NIE ZAINSTALUJĘ certyfikatów KSEF na koncie INSERT i NIE URUCHOMIĘ połaczęnia z KSEF ale zaciągnę z zewnętrzngo programu plik z dokumentami gdzie będą numery KSEF - INSERT i tak będzie nas obciążał od  04 2026 ! Nie widze podstaw tego bezprawnego dzialania, dlaczego mimo nie uruchmienia funckjonalności KSEF od strony INSERT - będziemy obciążani - zwłaszcza że większość z z nas ma już z gory opłącony cały rok po to by korzystać z pełnej funkcjonalności programu. Potwierdzenie moich obaw otrzymałam PISEMNIE z obsługi INSERT i  nadal nie rozumiem podstaw tego działania

A ten Subiekta a nie Sello NX.

Bardzo proszę nie poruszać tutaj tematów pozasellowych i nie dotyczących tematu. Dziękuję.

Ja nie odpowiadam za działanie pomocy technicznej innych programów. To są inne zespoły, inni ludzie, ja ani zespół Sello NX nie wiemy co się tam dzieje, dlaczego nie ma odpowiedzi ani jak działają tamte programy. Dlatego bardzo proszę aby nie dokładać nam roboty z tytułu tego, że tutaj akurat staramy się odpowiadać na wszystko. Na wszystko ale w ramach Sello NX - bo od tego jesteśmy. Przecież w urzędzie też nie idzie się do losowo wybranego okienka, żeby załatwić sprawę, której tam się nie załatwia.

Każdy z programów ma swoje wydzielone forum i to tam należy pisać. Na pewno na tym forum nikt z zespołu Sello NX nie odpowie na tematy związane z innymi programami.

• Lubię to 2
21 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Przecież w urzędzie też nie idzie się do losowo wybranego okienka, żeby załatwić sprawę, której tam się nie załatwia.

Owszem, ale nie wiedząc, jak mogę załatwić swoją sprawę i do którego okienka podejść, liczę, że w urzędzie pracuje ktoś kompetentny – ktoś, kto udzieli mi rzetelnej informacji, do którego okienka mam się udać. Ale w rzeczywistości jest tak, że w urzędach każdy „pilnuje” swojego okienka, a każdego niewygodnego petenta się zbywa.

• 2 tygodnie później...

Witam, dziś przeszliśmy ciekawy proces zamawiania przez klientkę. Klientka - jak to stwierdziła dobierała sobie produkty i efektem tej sytuacji było od niej "7 zamówień" pociągniętych do SelloNX i za te 7 zamówień pobraliście mi 3,5 pkt. Zadzwoniłem do klientki i zapytałem, dlaczego tworzy odrębne zamówienia a nie wrzuca produktów do 1 koszyka. Usłyszałem: Ale ja wrzucam do koszyka, tylko żeby sobie zarezerwować towary za każdym razem "płacę" i przy końcu anuluję płatność. Zawsze tak zamawiam.

Ostatecznie klientka zapłaciła i stworzyło się tylko 1 zamówienie. 

I teraz na tym przykładzie - dlaczego muszę ponosić "koszt po stronie InsPunktów" takich zamówień? Z tych 7 zamówień w SelloNX tylko 1 jest fizycznie właściwe ponieważ te 6 zamówień straciło całkowite powiązanie z Allegro po zapłaceniu 1 z nich. Allegro wybrało sobie 1 z tych zamówień i na nim zrealizowało zamówienie klientki. Dlaczego Sello nie widzi że to był cały czas 1 koszyk od klientki i nie aktualizował już zaciągniętego zamówienia tylko tworzył odrębne w systemie i za to pobierał osobno InsPunkty?

Uważam, że to powinny zostać nam zwrócone 3 punkty.

21 minut temu, Marek Falitor napisał:

i za te 7 zamówień pobraliście mi 3,5 pkt

Zgodnie z cennikiem, wszystko się zgadza.

Ale ja wrzucam do koszyka, tylko żeby sobie zarezerwować towary za każdym razem "płacę" i przy końcu anuluję płatność. Zawsze tak zamawiam.

No to niech przestanie zaśmiecać sprzedawcom systemy, swoim "systemem" kupowania. Zgłosiłbym ją do Allegro jako szkodliwe działanie niezgodne z regulaminem. Zamawia się z obowiązkiem zapłaty. Za nadmierne anulowanie zamówień można wyłapać bana o ile mi wiadomo.

I teraz na tym przykładzie - dlaczego muszę ponosić "koszt po stronie InsPunktów" takich zamówień? Z tych 7 zamówień w SelloNX tylko 1 jest fizycznie właściwe ponieważ te 6 zamówień straciło całkowite powiązanie z Allegro po zapłaceniu 1 z nic

Nie mamy narzędzi aby weryfikować takie tematy, dlatego jest 500 InsPunktów gratis.

Dlaczego Sello nie widzi że to był cały czas 1 koszyk od klientki i nie aktualizował już zaciągniętego zamówienia tylko tworzył odrębne w systemie i za to pobierał osobno InsPunkty?

Jeśli klientka wbiła 7 zamówień to wbiła 7 zamówień a nie 7 rzeczy do koszyka. Skoro serwis Allegro zwraca 7 zamówień jako osobne zamówienia to skąd Sello NX ma wiedzieć, że klientka po 6 anuluje poprzednie. Sello NX jak i inne programy nie widzą koszyków klientów, tylko fizycznie dokonane zakupy. Również te nieopłacone.

Uważam, że to powinny zostać nam zwrócone 3 punkty.

W regulaminie nie ma nic o zwrotach bo ich nie obsługujemy. Jest mowa o pobranych zamówieniach a nie zrealizowanych. Natomiast jeśli tacy klienci się zdarzają i jest to faktyczny problem, wystarczy wyłączyć pobieranie nieopłaconych zamówień i pobierać InsPunktów nie będzie.

P.S. Myślę, że koszt napisania tego posta przewyższył koszt tych 3 InsPunktów ;).

• Lubię to 2

Nie wiem jak jest teraz, bo to się zmienia, ale przy nieopłaconych zakupach Allegro podpowiadało kiedyś aby opłacić łącznie te nieopłacone zakupy. Natomiast sam fakt naciśnięcia KUP i ZAPŁAĆ po czym ignorowanie/anulowanie płatności raczej jest nadużyciem. Bo to są już dane, które sprzedawca może pobrać, oferta kupna została już złożona. Gdyby wybrała wysyłkę za pobraniem to wręcz towar mógłby już wyjechać od sprzedawcy.

18 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

No to niech przestanie zaśmiecać sprzedawcom systemy, swoim "systemem" kupowania. Zgłosiłbym ją do Allegro jako szkodliwe działanie niezgodne z regulaminem. Zamawia się z obowiązkiem zapłaty. Za nadmierne anulowanie zamówień można wyłapać bana o ile mi wiadomo.

Oni to mają gdzieś, powiedzą "że może".

• Smutny 1