Skocz do zawartości

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez pakomat_ pl,

Polecane posty

• 2 tygodnie później...

Jak obecnie wygląda sytuacja z InsPunktami? Minęło sporo czasu a nic na ten temat nie mogę znaleźć.
Czy zostało/zostanie (kiedy?) to wdrożone? Jak wygląda cena w InsPunktach za zamówienie i ewentualnie inne usługi? Czy może system naliczania się zmienił?

Trochę ciężko coś planować nie znając nawet poziomu przyszłej ceny Sello NX...

• 3 tygodnie później...
13 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Informacje na ten temat można zobaczyć na stronie poświęconej zakończeniu wsparcia dla Sello 1 i migracji do Sello NX https://sello.pl/zakonczenie-sprzedazy-i-wsparcia-sello/

Do użytkowników Sello NX informacja taka zostanie rozesłana w najbliższym czasie.

Czy punkty otrzymane z licencją oraz punkty zakupione są ważne bezterminowo?

Mam licencję do 28 grudnia, czy kupując Sello już otrzymam punkty, które będą wykorzystywane od 1 stycznia? Na ile wcześniej mogę zakupić licencję, żeby nie była jeszcze "bezpunktowa"?

3 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Czy punkty otrzymane z licencją oraz punkty zakupione są ważne bezterminowo?

Każde doładowanie Portfela InsPunktami przedłuża jego ważność o rok. Po wygaśnięciu tego okresu są one trzymane jeszcze przez 30 dni. Jeśli w tym czasie doładujesz portfel/kupisz licencję na Sello NX to punkty wrócą do portfela. W praktyce dla Sello NX jeśli kupujesz licencję, gdy się kończy (zachowujesz ciągłość) to wygaśnięcie InsPunktów Ci nie grozi.

Mam licencję do 28 grudnia, czy kupując Sello już otrzymam punkty, które będą wykorzystywane od 1 stycznia? Na ile wcześniej mogę zakupić licencję, żeby nie była jeszcze "bezpunktowa"?

W momencie wprowadzenia InsPunktów każda licencja zostanie zasilona odpowiednią liczbą InsPunktów wynikającą z pozostałego czasu trwania licencji. Więc jeśli kupisz 28 grudnia, to zamiast 500 InsPunktów do Portfela wskoczy (strzelam, bo nie chce mi się liczyć :) ) 498 InsPunktów.

• Dziękuję 1
4 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Każde doładowanie Portfela InsPunktami przedłuża jego ważność o rok.

Czy termin do wygaśnięcia będzie gdzieś dostępny z poziomu sello?

5 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Po wygaśnięciu tego okresu są one trzymane jeszcze przez 30 dni.

Czyli 30-dniowa przerwa w posiadaniu licencji kasuje wszystkie opłacone inspunkty? 

Teraz, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Czy termin do wygaśnięcia będzie gdzieś dostępny z poziomu sello?

Tak, będzie widać w widgecie portfela na górze, że zaczynają się kończyć InsPunkty lub czas ważności.

4 minuty temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Czyli 30-dniowa przerwa w posiadaniu licencji kasuje wszystkie opłacone inspunkty? 

Zgodnie z regulaminem Portfela na tę chwilę tak. Ale wystarczy, że sobie najmniejszą paczkę InsPunktów dokupisz w razie takiej sytuacji, żeby mieć +rok.

• 3 miesiące temu...
32 minuty temu, Dawid Motoprym napisał:

Dotyczą one również sello NX? Bo nic nie wspominają

Dobre pytanie, nie zadałem go sobie... Może ST wie? Na przykład @Rafał Stępień

PS

Było by dziwnie, gdyby to nie był jeden magazyn Punktowy - bo jak? mam punkty od Sello i nie mogę z nich wysłać faktur?  Albo mam kupione (np. te wyżej) w promocji i nie będą działać w Sello Nexo dla zamówień (może ktoś pamięta od kiedy będzie ich liczenie/pobieranie za zamówienia?)? 🧐

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl
Cytat

Promocja skierowana jest do biur rachunkowych oraz firm, które posiadają aktywny Portfel InsERT i Portal Dokumentów. Jeśli nie posiadasz Portfela i Portalu, możesz je bezpłatnie aktywować, dzięki czemu będziesz mógł wziąć udział w promocji.

Panowie, jak spełnicie powyższe warunki to możecie kupić i sobie zostawić do użycia w SNX :)

W dniu 9.12.2025 o 20:15, Dawid Motoprym napisał:

Dotyczą one również sello NX? Bo nic nie wspominają

Nie wspominają, bo w Sello NX nie ma jeszcze aktywnych Portfeli InsERT. Te będą aktywowane po nowym roku. Natomiast na tę chwilę InsPunkty są wspólne i nierozróżnialne więc jeśli ktoś ma już portfel np. dla innych produktów to nabyte InsPunkty może potem również wykorzystać w Sello NX czy w pozostałych produktach.

W dniu 9.12.2025 o 20:43, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Było by dziwnie, gdyby to nie był jeden magazyn Punktowy - bo jak? mam punkty od Sello i nie mogę z nich wysłać faktur?  Albo mam kupione (np. te wyżej) w promocji i nie będą działać w Sello Nexo dla zamówień (może ktoś pamięta od kiedy będzie ich liczenie/pobieranie za zamówienia?)? 🧐

Jest jeden magazyn, możliwe, że w przyszłości pojawi się jakieś rozwiązanie umożliwiające rozdzielanie InsPunktów według potrzeb. 

10 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Natomiast na tę chwilę InsPunkty są wspólne i nierozróżnialne więc jeśli ktoś ma już portfel np. dla innych produktów to nabyte InsPunkty może potem również wykorzystać w Sello NX czy w pozostałych produktach.

OK. W grudniu muszę kupić abo na Sello - gdzie trafi zatem moje 1000 punktów?

W Sello punkciki będą odbierane od 1 01? Nie pamiętam, przypomnij proszę.

PS

za dodatki (np. automaty) też są punkty?

Skąd info o 1000 pkt za abonament? W dodatku na Sello

Dokopałem się do informacji o darmowych pkt za abonament do Subiekta, Rachmistrza i Rewizora ale jest to tak szczegółowo opisane, że nawet nie wiadomo ile tych pkt powinno się dostać. Może ktoś z Insertu byłby łaskaw uszczegółowić.

https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/portfel_insert/portfel_insert_i_inspunkty_system_platnosci.html

Poniżej info o 500 pkt za abonament Sello NX, to będzie działać od stycznia? czyli od momentu gdy cena za abonament wzrośnie o 50%, a za każde kolejne stanowisko o 100%?

https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/portfel_insert/sello_nx_a_inspunkty.html

PS. W listopadzie przedłużyłem abo do Rachmistrza, w lipcu do Subiekta, a w czerwcu do Sello NX - na koncie okrągłe ZERO punktów. W historii portfela brak jakiegokolwiek wpisu.

PS2. Cytat: "Ważność Portfela InsERT wyznaczana jest przez najpóźniejszą datę końca aktywności posiadanych przez użytkownika licencji, abonamentów lub innych usług" To tak nie działa, jak widać na poniższych screenach...,

image.png.aed980ef932aa7360fc03ac364459883.png

image.thumb.png.91a4ee5d1fc5a11d028123f660f6d6ea.png

image.png.d6445ff39a5b52d2bfa8129e597b57b3.png

Edytowane przez Tomasz S
23 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

InsPunktów będzie 500, co wystarczy na 1000 zamówień (0,5 InsPunkta / zamówienie).

Po nowym roku, po "6 królach" ;) będziemy aktywować portfele. Kiedy dokładnie, to na razie nie podajemy jeszcze, bo to jest przedsięwzięcie na kilka zespołów i trzeba to wszystko skoordynować, więc termin może się delikatnie przesuwać. Wtedy też aktualna liczba pozostałych dni w licencji na Sello NX zostanie przeliczona na InsPunkty i wpadną one do Portfeli. Dowiecie się o tym poprzez wymóg akceptacji nowego regulaminu Sello NX, pojawi się na starcie. Będzie tam też akceptacja regulaminu Portfela InsERT.

Więc obrazowo mówiąc, jeśli kupisz w grudniu a naliczenie będzie w styczniu, np 30 dni później, to do portfela wpadnie liczba proporcjonalna do pozostałego czasu, czyli nieco poniżej 500 (tak o 1/12 mniej).

W Sello punkciki będą odbierane od 1 01? Nie pamiętam, przypomnij proszę.

Około tygodnia później w Sello NX pojawi się widget portfela na górze po prawej i od następnego dnia zaczniemy pobierać punkty. To będzie tak bliżej połowy stycznia.

za dodatki (np. automaty) też są punkty?

Nie. Automatyzacja nexo ma swoją niezależną licencję czasową i zostaje tak jak do tej pory. Możliwe, że kiedyś pojawią się jakieś ekstra funkcje w Sello NX, które będą rozliczane InsPunktami, ale na tę chwilę nie mamy takich planów ani tym bardziej decyzji :). Nie mówię tutaj o Subiektach, bo tam wchodzi KSeF, ale to już jest na forum Subiekta poruszane. 

20 godzin temu, Tomasz S napisał:

Dokopałem się do informacji o darmowych pkt za abonament do Subiekta, Rachmistrza i Rewizora ale jest to tak szczegółowo opisane, że nawet nie wiadomo ile tych pkt powinno się dostać. Może ktoś z Insertu byłby łaskaw uszczegółowić.

https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/portfel_insert/portfel_insert_i_inspunkty_system_platnosci.html

Na naszej stronie jest wywieszony już nowy cennik, który będzie obowiązywał od 1 stycznia 2026:

https://sello.pl/cennik/

Natomiast co do pozostałych programów to https://konto.insert.com.pl/#/insert-ksef-info?id=7

Poniżej info o 500 pkt za abonament Sello NX, to będzie działać od stycznia? czyli od momentu gdy cena za abonament wzrośnie o 50%, a za każde kolejne stanowisko o 100%?

https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/portfel_insert/sello_nx_a_inspunkty.html

Generalnie tak. Co do samej zmiany cen to muszę się upewnić w dziale sprzedaży czy to będzie od 1 stycznia, natomiast naliczanie InsPunktów mniej więcej od połowy stycznia, zgodnie z tym co napisałem wyżej.

PS. W listopadzie przedłużyłem abo do Rachmistrza, w lipcu do Subiekta, a w czerwcu do Sello NX - na koncie okrągłe ZERO punktów. W historii portfela brak jakiegokolwiek wpisu.

W chwili obecnej tylko Portal Dokumentów obsługuje InsPunkty bodajże do rozliczania OCRa. W styczniu wejdzie to w Sello NX, w dalszej kolejności w Subiekcie. Dopiero wtedy te punkty wpadną na konto, bo dopiero wtedy będą generowane Portfele na Kontach InsERT. Ile będzie ich w innych programach to tego nie wiem, bo to ustalenia na innym szczeblu. W Sello NX będzie ich 500 za doładowanie licencji a na start proporcjonalna ilość z pozostałego okresu trwania licencji. Więc tu, jeśli kupiłeś w czerwcu to będzie tak w uproszczeniu mniejsza połowa z 500.

PS2. Cytat: "Ważność Portfela InsERT wyznaczana jest przez najpóźniejszą datę końca aktywności posiadanych przez użytkownika licencji, abonamentów lub innych usług" To tak nie działa, jak widać na poniższych screenach...,

Tutaj chodzi o datę ważność InsPunktów. Jeśli kupisz np. Sello NX i dostaniesz 500 InsPunktów, ale nie będziesz ich używać, to ich ważność będzie rok + miesiąc karencji. Każde przedłużenie licencji będzie przedłużać ważność InsPunktów w portfelu o kolejny czas trwania licencji czyli rok.

Resume po dzisiejszej aktualizacji i informacji w zakładce Zamówienia wysyłkowe:

image.png.6bf0abb38ef465ad5060142d1cb1ca6e.png

Witam, nie mam ochoty czytać wszystkich wiadomości w tym poście, ale mam pytanie czy płacenie za licencje i abonamenty firmie Insert nie wystarczą? Skąd nagle pomysł na "opodatkowanie" użytkowania programu Sello i KSeF? Proszę wybaczyć moją irytację, ale dotąd firmę Insert postrzegałem za przyjazną, ale te decyzje pokazują tylko że przestajecie się liczyć z użytkownikami. Nie znalazłem żadnego merytorycznego wyjaśnienia podjęcia takiego "podatku". Piszę "podatku" bo inaczej tego nie można nazwać. Czy ktokolwiek zrobił u Państwa analizę ilu klientów straciliście za nierozwijanie Vendero. Teraz pojawia się niesmak za wdrożenia, jak to nazywacie "portfela". Myślę że na mój post powinien odpowiedzieć ktoś kto podejmuje takie decyzje, nie żaden administrator forum. Na tą chwilę kończę dziś pracę z wielkim żalem do Insert.

• Lubię to 1

a jeszcze tak odnoście tych InsPunktów. Aktywowałem tą usługę i powinienem mieć tam extra 500 inspunktów za przedłużenie licencji, którą dziś przedłużałem. Kiedy to wpadnie na konto? Bo jeżeli dopiero w styczniu 2026, to prosze o info jak deaktywować przedłużenie. Czy mogę się wycofać w ciągu 14 dni od zakupu?

Edytowane przez Marek Falitor
4 godziny temu, Marek Falitor napisał:

a jeszcze tak odnoście tych InsPunktów. Aktywowałem tą usługę i powinienem mieć tam extra 500 inspunktów za przedłużenie licencji, którą dziś przedłużałem. Kiedy to wpadnie na konto? Bo jeżeli dopiero w styczniu 2026, to prosze o info jak deaktywować przedłużenie. Czy mogę się wycofać w ciągu 14 dni od zakupu?

Wczoraj o to pytałem, ale odpowiedź jest kilka postów wyżej. No i nie 1000 a 500 (skąd jak wziąłem tysiąc? może takie były plany i nie przeszły...?)

• Lubię to 1
9 godzin temu, Marek Falitor napisał:

Witam, nie mam ochoty czytać wszystkich wiadomości w tym poście, ale mam pytanie czy płacenie za licencje i abonamenty firmie Insert nie wystarczą?

W Sello NX nie ma abonamentów, jest licencja czasowa + opłata za przetwarzanie zamówień. Warto zwrócić uwagę, że nie doliczamy nic więcej np. za obsługiwaną liczbę ofert oraz za częstotliwość aktualizacji danych. 

Skąd nagle pomysł na "opodatkowanie" użytkowania programu Sello i KSeF?

To nie jest jakiś nagły pomysł. O InsPunktach były informacje już jakieś 2 lata temu. Dla Sello również informowaliśmy o ich wprowadzeniu wraz z informacją o zakończeniu sprzedaży Sello 1.

Proszę wybaczyć moją irytację, ale dotąd firmę Insert postrzegałem za przyjazną, ale te decyzje pokazują tylko że przestajecie się liczyć z użytkownikami.

Rozumiemy, żadna podwyżka raczej nie jest traktowana entuzjastycznie. Natomiast jeśli chodzi o Sello NX to jego ceny w stosunku do możliwości jakie daje są ogromnie zaniżone, patrząc na konkurencję. Sello 1 rocznie to był koszt w okolicach 150 zł, podczas gdy konkurecyjne programy miesięcznie potrafią kosztować kilkaset złotych. Przy Sello NX staraliśmy się aby te ceny również nie były zbyt wygórowane, początkowo żeby były zbliżone do cen Sello 1. Natomiast Sello NX to o wiele większe przedsięwzięcie i nie możemy niestety zapewnić rozwoju, wsparcia dla wielu platform handlowych pozostawiając tak niską cenę.

Nie znalazłem żadnego merytorycznego wyjaśnienia podjęcia takiego "podatku".

Więcej możliwości, więcej integracji = większe koszty - to jest chyba oczywiste. Natomiast nie chcieliśmy podnosić jednolicie cen dla wszystkich użytkowników. W Sello 1 wielokrotnie był podnoszony głos, że duże firmy płacą tyle samo co małe. Jednym ze sposobów jest uzależnienie ceny od wielkości sprzedaży. Taki mechanizm stosują też programy konkurencyjne, więc i u nas się pojawił. W ten sposób mały może płacić mniej, niż gdybyśmy znów po równo dla każdego podnieśli ceny aby interes się spinał - mówiąc w skrócie.

Dodatkowo w ramach nabycia licencji dajemy 1000 zamówień, a sporo użytkowników Sello 1 nie przekracza tej granicy, więc w zasadzie nie będą oni nic dopłacać.

Czy ktokolwiek zrobił u Państwa analizę ilu klientów straciliście za nierozwijanie Vendero.

Czy naprawdę uważa Pan, że jedna z czołowych firm w Polsce tworząca od ponad 25 lat programy dla przedsiębiorców nie policzyła tego wcześniej? :) W sprawy vendero nie będę się mieszał, bo to nie jest moja działka, natomiast jeśli ktoś się z czegoś wycofuje albo nie rozwija, to widocznie ma ku temu jakiś powód.

Teraz pojawia się niesmak za wdrożenia, jak to nazywacie "portfela". Myślę że na mój post powinien odpowiedzieć ktoś kto podejmuje takie decyzje, nie żaden administrator forum. Na tą chwilę kończę dziś pracę z wielkim żalem do Insert.

No trudno, odpowiedział jakiś administrator, a informacje na temat InsPunktów i stanowisko zarządu firmy w tej sprawie są publikowane na stronach Insertu.

4 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

No i nie 1000 a 500 (skąd jak wziąłem tysiąc? może takie były plany i nie przeszły...?)

Myślę, że z informacji o obsłudze 1000 zamówień. Plany na 1000 nigdy nie były publikowane, przynajmniej ja nic takiego nie słyszałem :)

3 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Myślę, że z informacji o obsłudze 1000 zamówień. Plany na 1000 nigdy nie były publikowane, przynajmniej ja nic takiego nie słyszałem :)

Tak musiało być...

W grudniowej wybór miejsc odbioru paczek! 🤩

Potestujemy.

PS

nadal nie ma opcji ustawienia zamówień COD inaczej niż cesja? 

w S1 było można ustawić na każdego klienta (kupującego) osobną płatność za pobraniem...