Skocz do zawartości

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez pakomat_ pl,

Polecane posty

1 minutę temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Tak musiało być...

W grudniowej wybór miejsc odbioru paczek! 🤩

Potestujemy.

PS

nadal nie ma opcji ustawienia zamówień COD inaczej niż cesja? 

w S1 było można ustawić na każdego klienta (kupującego) osobną płatność za pobraniem...

Moduł cesji został wprowadzony między zespołowo w Nexo i na razie nie mamy planów go zmieniać :)

• Smutny 1
35 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

No trudno, odpowiedział jakiś administrator, a informacje na temat InsPunktów i stanowisko zarządu firmy w tej sprawie są publikowane na stronach Insertu.

Panie Bartoszu, kto jak kto, ale Pana odpowiedzi są cenne i w Pana przypadku nie jest Pan w mojej ocenie "jakimś administratorem".

Niemniej dziękuję Panu za odniesienie do moich żali. Przyjąłem do wiadomości i potrzebuję chwili aby to przetrawić.

Edytowane przez Marek Falitor
  • Lubię to 1
2 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

w S1 było można ustawić na każdego klienta (kupującego) osobną płatność za pobraniem...

Nie, nic z tym nie robiliśmy. A próbowałeś od strony płatności dodać mapowanie na zakładce POWIĄZANIA?

3 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Nie, nic z tym nie robiliśmy. A próbowałeś od strony płatności dodać mapowanie na zakładce POWIĄZANIA?

Muszę się temu przyjrzeć ponownie. Teraz mam dużo zabawy z... paczkami i Sello... 

Nawet zastanawiam się, czy cesja to nie lepsze rozwiązanie niż do pojedynczego klienta, allegro teraz inaczej wypłaca pobrania....

11 godzin temu, Marek Falitor napisał:

a jeszcze tak odnoście tych InsPunktów. Aktywowałem tą usługę i powinienem mieć tam extra 500 inspunktów za przedłużenie licencji, którą dziś przedłużałem. Kiedy to wpadnie na konto? Bo jeżeli dopiero w styczniu 2026, to prosze o info jak deaktywować przedłużenie. Czy mogę się wycofać w ciągu 14 dni od zakupu?

Zapytam jeszcze raz, ponieważ nie do końca odpowiedzi są jasne. Wczoraj wykupiłem licencję Sello NX na kolejny rok. Rozpocznie swój bieg 8 stycznia 2026 roku. Czy InsPunkty się dodadzą od momentu rozpoczęcia kolejne licencji, czy będzie to 1 stycznia, czy nie dodadzą się w ogóle bo kupiłem w 2025 roku?

W dniu 12.12.2025 o 13:48, Daniel Salamucha napisał:

Informację jaką otrzymaliśmy to, że momencie włączenia inspunktów na produkcji (początek stycznia), portfele klientów zasilą się proporcjonalną liczbą względem tego dnia i  dnia końca licencji.

Odnośnie Inspunktów i pobierania ich za zamówienia  - jak rozumiem za każde pobrane zamówienie będziemy płacić 0,5 Inspunkta. A czy jest przewidziana jakaś blokada w programie dla pobieranych zamówień przez nowych , zielonych użytkowników? Bo szczerze powiedziawszy wystarczy zrobić mapowanie i program zasysa wszystko jednym klikiem, nawet zrealizowane zamówienia które ktoś wcześniej zrobił za pomocą innego oprogramowania. Będzie to niemiła niespodzianka na początku pracy z programem że przyjdzie nam zapłacić za zamówienia zrealizowane.

Klikając opcje "POBIERZ NOWE ZE WSZYSTKICH SERWISÓW" program wprowadza w błąd - według tej opcji powinien pobierać zamówienia ze statusem widniejącym w serwisie jako nowe. Problem w tym że on ten status tak jakby ignoruje, wszystko co pobiera to dla niego nowe jeżeli zmiana statusu nie występuje sello.

37 minut temu, Arek Łoś napisał:

Odnośnie Inspunktów i pobierania ich za zamówienia  - jak rozumiem za każde pobrane zamówienie będziemy płacić 0,5 Inspunkta. A czy jest przewidziana jakaś blokada w programie dla pobieranych zamówień przez nowych , zielonych użytkowników? Bo szczerze powiedziawszy wystarczy zrobić mapowanie i program zasysa wszystko jednym klikiem, nawet zrealizowane zamówienia które ktoś wcześniej zrobił za pomocą innego oprogramowania. Będzie to niemiła niespodzianka na początku pracy z programem że przyjdzie nam zapłacić za zamówienia zrealizowane.

Klikając opcje "POBIERZ NOWE ZE WSZYSTKICH SERWISÓW" program wprowadza w błąd - według tej opcji powinien pobierać zamówienia ze statusem widniejącym w serwisie jako nowe. Problem w tym że on ten status tak jakby ignoruje, wszystko co pobiera to dla niego nowe jeżeli zmiana statusu nie występuje sello.

Od wersji 58 domyślnie dla nowych baz jest taka synchronizacja w każdej integracji, ogranicza to mocno wykorzystanie puli inspunktowej (przypominam 1000 zamówień w pakiecie za darmo)

image.png

Programy podniesione do 58 będą miały tutaj wszystkie statusy zaznaczone do pobierania + swoją wcześniej ustaloną datę odcięcia pobierania. 

3 godziny temu, Arek Łoś napisał:

Klikając opcje "POBIERZ NOWE ZE WSZYSTKICH SERWISÓW" program wprowadza w błąd - według tej opcji powinien pobierać zamówienia ze statusem widniejącym w serwisie jako nowe

To oznacza nowe w sensie nieistniejące w Sello NX, nie nowe jako status nowe - w odróżnieniu od ponownego pobierania zamówień, które pobiera wszystko to co już było pobrane. Bo też który status miałby być brany pod uwagę? W Allegro jest status wewnętrzny zamówienia, jest status sprzedawcy, w końcu jest status EZ w Sello NX. Możliwe, że to określenie nie jest najszczęśliwsze, jak znajdziemy lepsze opisujące pobieranie zamówień nowych z punktu widzenia Sello NX to możemy zmienić :).

przeszedłem na NexoPro i Sello NX z Elisoft (sympatyczne oprogramowanie i dość lekkie). Aby było lepiej i taniej a teraz będzie drożnej. Czas znowu zmienić dostawcę oprogramowania ... Szkoda mi tylko czsu na wdrożenie i szukanie rozwiązań ale cóż ...

Ps. możliwość "wyrwania" extra kasy tłumaczycie sprawiedliwością (społeczną?) że duża firma i mała firma z małą ilością paczek do wysłania płaciły jeden abonament a teraz będzie to uzależnione od wielkości firmy/ilości paczek.... Jak to podpatrzą producenci aut to strach pomyśleć ile będzie kosztować taki Fiat dla np handlowca - milion złoty rocznie ? Liczone od ilości zrobionych kilometrów ? Uważam że chodzi o pociągnięcie kasy i tyle. Ja szukam innego oprogramowania dla firmy .... ja wysiadam, nie chcę brać w tym udziału. Rezygnuję przy najbliższej okazji . Było miło ale już nie jest. Dziękuję i niedługo żegnam.

W dniu 14.12.2023 o 10:36, Bartosz Rosa napisał:

k wspomina zacytowany artykuł, będą wykorzystywane do bilingowania niektórych operacji, jak obsługa KSeF czy w przypadku Sello NX, przetwarzania zamówień

• Lubię to 1
W dniu 19.12.2025 o 17:59, Artur Rdzanek napisał:

przeszedłem na NexoPro i Sello NX z Elisoft (sympatyczne oprogramowanie i dość lekkie). Aby było lepiej i taniej a teraz będzie drożnej. Czas znowu zmienić dostawcę oprogramowania ... Szkoda mi tylko czsu na wdrożenie i szukanie rozwiązań ale cóż ...

Ps. możliwość "wyrwania" extra kasy tłumaczycie sprawiedliwością (społeczną?) że duża firma i mała firma z małą ilością paczek do wysłania płaciły jeden abonament a teraz będzie to uzależnione od wielkości firmy/ilości paczek.... Jak to podpatrzą producenci aut to strach pomyśleć ile będzie kosztować taki Fiat dla np handlowca - milion złoty rocznie ? Liczone od ilości zrobionych kilometrów ? Uważam że chodzi o pociągnięcie kasy i tyle. Ja szukam innego oprogramowania dla firmy .... ja wysiadam, nie chcę brać w tym udziału. Rezygnuję przy najbliższej okazji . Było miło ale już nie jest. Dziękuję i niedługo żegnam.

Jednym z naszych celów jest dostarczenie programu o jak najwyższej jakości, wycenionego korzystnie dla użytkownika na tle konkurencji. Zachęcamy do porównania z innymi rozwiązaniami oraz przeanalizowania wszystkich „za” i „przeciw”. Wiele programów oferuje dodatkowo płatne moduły aktualizacji, utrzymywanie bazy poza własną infrastrukturą i wiele innych mechanizmów, których na pierwszy rzut oka nie widać. Tak jak nieraz wspominaliśmy, najlepiej samemu sprawdzić, czy Sello NX będzie odpowiadać Państwa potrzebom.

• Haha 1

Żeby było jasne - nie jestem bardzo "oburzony" :) wprowadzeniem insPunktów ale argumentacja i idea tej akcji jest słaba.  Mimo że zapowiadana od dawna i pewnie wielu już ochłonęło - wydaje mi się że niesmak pozostanie z wieloma użytkownikami na zawsze. Wizerunkowo - klapa. Skojarzenia z prepaidem - nieuniknione i słabe.

To że licencja Sello kosztuje 199 za użytkownika (rocznie)? - No błagam. Skoro inne produkty z linii Subiekta NEXO opierają się na wyższych kwotach i to DZIAŁA - to dlaczego tutaj miałoby nie działać.

Z tym że to też już przeszłość bo ktoś stwierdził, że trzeba uzależnić cały ekosystem NEXO od ilości dokumentów. Szkoda że nie od obrotu :) 

A gdzie jest np paradoks: problem będą mieli na przykład ci przedsiębiorcy którzy wystawiają masę faktur lub obsługują serwisy aukcyjne z niskowartościowymi towarami gdzie wiele nie oznacza dużej wartości. I tutaj ta argumentacja o "sprawiedliwości" traci kompletnie. 

Z jednej strony rozumiem - taka polityka firmy - łatwiej rozliczyć poszczególne działy. 

Ale wydaje mi się że w oprogramowanie dumnie nazywane ERP nie powinno się opierać na modelu było nie było prepaidowym. Trochę niepoważne.

PS. Zasiliłem portfel maksymalną paczką punktów - aby nie okazało się że w którymś momencie ich zabraknie na wysyłkę faktury albo na pobranie zamówienia. Moja propozycja do przemyślenia: Droższa licencja - ale bez ograniczeń - taki :NO LIMIT" :)

Z pozytywnym pozdrowieniem - wszystkiego dobrego i dobrych (może lepszych) pomysłów na zarabianie  Wam życzę (bo to przecież to leży tutaj u podstaw i po to to tworzycie i nikt tego nie neguje) :)

Edytowane przez Krzysztof Szyper
logika
  • Lubię to 1
2 godziny temu, Krzysztof Szyper napisał:

problem będą mieli na przykład ci przedsiębiorcy którzy wystawiają masę faktur lub obsługują serwisy aukcyjne z niskowartościowymi towarami gdzie wiele nie oznacza dużej wartości. I tutaj ta argumentacja o "sprawiedliwości" traci kompletnie. 

Oczywiście, taki model nie sprawdzi się w każdym przypadku i nikt nie twierdzi, że jest inaczej. Trzeba samemu policzyć, bo jak pisałem jednym się to bardzo opłaci, innym mniej. Natomiast sama idea pozostaje taka, aby większy płacił więcej niż mały sprzedawca.

Tak czy inaczej cena Sello NX i tak by wzrosła, bo przy obecnych cenach nie jesteśmy w stanie rozwijać programu na wiele platform i w wielu kierunkach.

No i po za tym, świat nie jest sprawiedliwy ;) i na próżno oceniać czy ten system jest czy nie jest sprawiedliwy. Jest prosty i przejrzysty, nie każdemu będzie pasował, zgadza się. Inne podejścia mają dużo więcej wad.

Takie rozliczanie jest (przypomnę) w większości konkurencyjnych rozwiązań, gdzie licencja wystarcza na obsługę 100, 1000 czy 3000 zamówień miesięcznie i każdy kolejny tier wiąże się z wyższą licencją. W naszym podejściu licencja jest ta sama, zaś można doładowywać portfel w razie potrzeby i zależnie od sytuacji. 

Moja propozycja do przemyślenia: Droższa licencja - ale bez ograniczeń - taki :NO LIMIT" :)

Rozmowy na tematy InsPunktów trwały bardziej latami niż dniami więc wydaje się, że od tak się z tego nie wycofamy ;). Ale to nadal jest w gestii Zarządu. Jeśli będą przesłanki aby to zmienić to pewnie się zmieni. Tu i teraz i na tym forum tego nie zmienimy, tym bardziej takie żuczki ja my z Sello NX :).

pozytywnym pozdrowieniem - wszystkiego dobrego i dobrych (może lepszych) pomysłów na zarabianie  Wam życzę (bo to przecież to leży tutaj u podstaw i po to to tworzycie i nikt tego nie neguje) :)

Również pozdrawiamy i miłych Świąt życzymy :)

• 4 tygodnie później...

Ruszyło. Patrzyliście w logi? Ile się dostaje za zakup licencji SELLO?

Ja dostałem takie - dziwne:

image.thumb.png.4bde5110bac1f6da3e81c017a88cc093.png

Co tutaj mamy z danych? 08.01.2026 ja licencję kupiłem 1.1.2026. To księgowość pewnie dopisała to przed startem usługi?

A czemu tylko 484 Coiny? To nie miało być 500 ?

Jak dobrze pamiętam wcześniejsze wpisy to ilość punktów jest przeliczana na dni licencji i dostajesz ilość punktów proporcjonalnie. Twoja licencja jest od 8 stycznia a nie od 1 stycznia. Ja mam bardzo podobnie i też mam mniej niż 500 punktów, choć mamy ten sam start i ja dostałem 495 a Ty 484. Może doszły jeszcze godziny aktywacji?

image.png.19bc7b7b6106ce57d4bad99d70fb1d8d.png

Edytowane przez Marek Falitor
  • Dziękuję 1

to powiem szczerze nie mam pojęcia jak są przeliczane te darmowe InsPunkty. Ja przedłużałem licencję w grudniu 2025 ale licencja była do 8 stycznia br. więc tą co dokupowałem wystartowała 8 stycznia br. Więc zakładałem, że dostałem punkty proporcjonalnie, a w Twoim przypadku coś jest nie tak, skoro licencja jest od 1 stycznia, więc powinieneś dostać pełną pulę 500 InsPunktów.

• Dziękuję 1
W dniu 12.12.2025 o 10:52, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Ja nad tym siedzę. Ja byście inaczej chcieli? Tylko cesja. W jakim sensie osobną? Tutaj też każda cesja jest osobna. Co w tym jest nie tak ?

Godzinę temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Punkty schodzą od wczoraj, to może wyjaśniać mniejszą ilość:

Nie, bo to jest log z doładowania i od razu doładowali mi mniej:

image.png.4ed6c5d8b4c83e404e4a77362e98a33a.png

Dla mnie to faktycznie to jest przeliczone z dnia rozpoczęcia billingowania, a nie z dnia zawarcia umowy (potwierdzenie fakturą), "asystentka" w INSERcie dostała kartkę ze stanem licencji na dzień 13go stycznia i uwaliła mi punkty wg wzoru X=365*500/(365-13) wychodzi 483.56, nie patrząc na oświadczenie producenta złożone w reklamie:

image.thumb.png.fa5987f4d2b692cdccd16155415c0abf.png

Usługi, gdzie mowa jest o przyznaniu 500 na start i 25 za aktywację wersji DEMO. Taka reklama, Regulaminu znaleźć nie można.

Edytowane przez HotKey .
Godzinę temu, URSZULA SZCZEPANIAK napisał:

Czy inspunkty mają jakiś czas ważności na wykorzystanie? Mam na myśli to jak kupię 1000 inspunktów a ich nie wykorzystam do końca aktualnej licencji to jak przedłużę licencję czy niewykorzystane inspunkty przejdą do nowej licencji?

O ile pamiętam punkty zostaną i doliczą się do nowej puli, jeśli po zakończeniu licencji przedłużysz ją w trakcie 30 dni.

• Lubię to 1