Skocz do zawartości

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez pakomat_ pl,

Polecane posty

W dniu 15.01.2026 o 09:30, Bartosz Rosa napisał:

Informacje na temat naliczenia zostały wysłane mailami oraz InsMailem

Mi nic nie wysyłaliście, bo ja mam nową licencję - gdzie te InsMaile ?

image.thumb.png.d0baabeb73cbe3360a39dbafc743a5b6.png

Poproszę o moje 500 InsPunktów :D Ja rozumiem, że większość userów z tego wątku po prostu przegapiła InsMaila i jest sama sobie winna. Ja jednak go nie dostałem, bo mam nową instalkę - proszę o moje 500 InsPunktów ;) +25 za aktywację DEMO.

Edytowane przez HotKey .

Dobra, bo wszyscy się albo pieklą albo chwalą nowe wdrożenia Inspunktów. Mamy rzeczywistość jaką mamy i chyba wszyscy którzy zostają się dostosowali, czyli albo korzystają z gratisowych Inpunktów, albo jak my kupili paczki żeby nie mieć już problemów z zamówieniami, czy za chwilę z obsługą Faktur w KSeF. Chciałbym Panie Bartoszu wrócić do kwestii poprawek w Subiekcie NEXO i Sello NX. Chodzi mi o temat który zgłosiłem w innym miejscu ale temat jakoś nie został do końca podjęty. Skoro zaczęliśmy kupować paczki to znaczy że pojawia się kasa na rozwój, więc bardzo proszę o wdrożenie poprawki do opcji "Sposób dostawy na wystawianym dokumencie" czyli tutaj:

image.png.71c5e388dd2081722e27468965966816.png

Ta rozwijana lista jest ograniczona w stosunku do ilości w karcie 'sposób dostawy" i część zamówień w Sello NX przy generowaniu Paragonu muszę ręcznie poprawiać bo w polu "Sposób dostawy" dokumentu sprzedażowego nie zaciąga mi się to z automatu. 

Zatem mam pytanie Panie Bartoszu, czy już coś się z tym faktem dzieje, czy na razie szukacie rozwiązania?

Cześć,
chciałbym się poradzić, czy ktoś miał podobną sytuację w Sello NX / Subiekt Nexo i jak to rozwiązał.

Dziś po dłuższej przerwie uruchomiliśmy Sello NX (mieliśmy wersję 57.x.x), żeby pobrać aktualne zamówienia. Problem w tym, że w tej wersji nie było możliwości wyboru zakresu dat – program wymuszał pobieranie zamówień z wcześniejszego okresu. Nie dało się zaznaczyć, że chcemy tylko dzisiejsze zamówienia.

Podczas pobierania pojawił się komunikat o konieczności aktualizacji, więc zaktualizowaliśmy Sello NX do wersji 59.0.0.

Po aktualizacji okazało się, że:

• zostały pobrane stare zamówienia (nawet z grudnia),

• zamówienia te nie były realizowane w Subiekcie Nexo,

• mimo to każde z nich zostało obciążone punktami INP (0,50 INP za zamówienie),

• w efekcie zostały pobrane wszystkie dostępne punkty INsP z konta.

Co istotne: dopiero po aktualizacji do 59.0.0 pojawiła się możliwość wyboru zakresu dat pobierania zamówień, której wcześniej po prostu nie było.

Wygląda to tak, jakby:

• starsza wersja wymuszała pobranie archiwalnych zamówień,

• aktualizacja spowodowała naliczenie INP również za stare, historyczne zamówienia,

• użytkownik nie miał realnej możliwości uniknięcia tego naliczenia.

Czy ktoś miał podobną sytuację?
Czy support InsERT/Sello uznaje takie przypadki i zwraca INsP, jeśli naliczenie wynika z ograniczeń starszej wersji programu i wymuszonej aktualizacji?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, zanim zgłoszę sprawę oficjalnie.

23 godziny temu, Marek Falitor napisał:

Skoro zaczęliśmy kupować paczki to znaczy że pojawia się kasa na rozwój, więc bardzo proszę o wdrożenie poprawki do opcji "Sposób dostawy na wystawianym dokumencie"

To niestety nie działa w taki prosty sposób :), że InsPunkt -> kasa dla InsERT (całe 200 zł) -> InsERT bierze z tego część a resztę przeznacza na opłacenie nowego programisty oraz testera, którzy po wyszkoleniu (minimum kilka miesięcy), dzielą się tymi pieniędzmi -> realizują zlecenie -> każdy jest zadowolony. #żarcik

Bo zaraz każdy zacząłby się domagać realizacji tego co dla niego ważne, bo przecież zapłacił InsPunktem. Nadal robimy program półkowy dla wszystkich a nie na zamówienie konkretnych firm, więc kierujemy się między innymi ogółem zgłoszeń. Rynkowy koszt 1 dnia pracy programisty/testera/... na wynajem idzie w tysiące złotych i InsPunktami od jednej firmy tego pokryć się nie da.

Jeśli problem został zgłoszony to dobrze jest podać w którym temacie, bo wtedy jestem w stanie sprawdzić ile mamy podobnych zgłoszeń i na kiedy przewidziana jest poprawka/dodanie jakiejś funkcji. A w zasadzie, czy jest przewidziana na najbliższą wersję czy jeszcze nie. Zgłoszeń mamy tak wiele, że ręczne szukanie zajmuje czas, którego przez duży ruch na forum obecnie brakuje i to mocno. Dlatego najlepiej proszę o zawołanie w tamtym wątku. Każdy użytkownik lepiej zna swoje wątki i nad nimi panuje, niż my, gdzie mamy tych wątków setki od różnych osób i w różnym temacie.

W dniu 27.01.2026 o 16:21, Marek Falitor napisał:

Zatem mam pytanie Panie Bartoszu, czy już coś się z tym faktem dzieje, czy na razie szukacie rozwiązania?

Praca u nas nie działa w taki sposób, że my się zajmujemy na raz wszystkim i wszystko schodzi w jeden dzień jak paczki do kupujących :). Temat zgłoszony, zapisany, czeka na swoją kolej. Rzadko kiedy zdarza się, że akurat pracujemy nad tym o co ktoś pyta, albo że szukamy rozwiązania problemu. Zadania są szeregowane i wykonywane wg jakiejś kolejności. Więcej info na temat tego zgłoszenia podam w wątku, gdzie to było zgłoszone - więc proszę o wywołanie w tamtym wątku.

39 minut temu, Rafał Kurek napisał:

Dziś po dłuższej przerwie uruchomiliśmy Sello NX (mieliśmy wersję 57.x.x), żeby pobrać aktualne zamówienia. Problem w tym, że w tej wersji nie było możliwości wyboru zakresu dat – program wymuszał pobieranie zamówień z wcześniejszego okresu. Nie dało się zaznaczyć, że chcemy tylko dzisiejsze zamówienia.

Możliwość wyboru daty odcięcia była w Sello NX już długo przed tą wersją. W wersji 58 pojawiła się dodatkowa możliwość filtrowania zamówień po statusach w serwisie.

42 minuty temu, Rafał Kurek napisał:

Wygląda to tak, jakby:

• starsza wersja wymuszała pobranie archiwalnych zamówień,

Pobieranie działa tak jak ustawił to użytkownik. Jeśli Sello NX nie pobierało zamówień przez miesiąc i zostanie uruchomione, to w zależności od ustawień i sposobu pobierania pobierze wszystkie niepobrane zamówienia + odfiltruje te, które są wykluczone filtrem daty + filtrami statusów dodanymi w wersji 58. Więc o żadnym wymuszaniu nie ma tutaj mowy. A nawet jest odwrotnie, nawet jeśli użytkownik wymusi z menu pobranie wszystkich zamówień jakie tylko serwis jeszcze pamięta to i tak zapiszą się tylko zamówienia, które spełniają kryteria filtrowania ustawione w koncie.

45 minut temu, Rafał Kurek napisał:

aktualizacja spowodowała naliczenie INP również za stare, historyczne zamówienia,

InsPunkty są zliczane za każde pobrane i zapisane zamówienie. To czy są historyczne czy nie, zależy od sposobu pracy z programem. 

46 minut temu, Rafał Kurek napisał:

użytkownik nie miał realnej możliwości uniknięcia tego naliczenia.

Miał, ale trzeba było o niej wiedzieć. Wystarczyło zmienić datę odcięcia w koncie serwisu i tu mogę przyznać rację, że akurat w tym opisanym przypadku, włączając program  po dłuższej nieobecności można się było tego nie spodziewać.

57 minut temu, Rafał Kurek napisał:

Czy support InsERT/Sello uznaje takie przypadki i zwraca INsP, jeśli naliczenie wynika z ograniczeń starszej wersji programu i wymuszonej aktualizacji?

Proszę napisać do nas wysyłając zgłoszenie przez formularz zgłoszeniowy, powołując się na tego posta - zobaczymy co da się zrobić.

Formularz kontaktowy - Dla użytkowników - InsERT.

59 minut temu, Rafał Kurek napisał:

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, zanim zgłoszę sprawę oficjalnie

W sumie, już trochę zgłoszone ;).

• Dziękuję 1

Właśnie nie pamiętam, ale było chyba ok >200. Ale jak to jest wyliczane, czy względnie w %, czy bezwzględnie w wartościach liczbowych typu "200", to nie wiem.

Dzisiaj przez jakiś czas miałem taki komunikat:

image.png.512caf603991515ca2730330bcc910f8.png

Szukałem przyczyny, podejrzewałem, że może odpięło mi się konto insertowe. Ale samo zniknęło po jakimś czasie. Czy to tylko był niedostępny serwer licencji ?

Edytowane przez HotKey .

Poniżej wyjaśniam, jak działają komunikaty związane ze stanem InsPunktów w portfelu:

1. ERROR pojawia się wtedy, gdy w portfelu masz 0 InsPunktów.

2. WARNING o niskim stanie portfela wyświetla się na podstawie średniego dziennego zużycia z ostatnich 45 dni.
    Jeśli Twój aktualny stan nie wystarczy na działanie przez 3 dni, system pokazuje komunikat:
    „Zbliża się koniec InsPunktów w portfelu.”

3. WARNING o zbliżającym się wygaśnięciu portfela działa podobnie — komunikat pojawia się 3 dni przed datą wygaśnięcia portfela.

Edytowane przez Daniel Salamucha
  • Dziękuję 2
W dniu 29.01.2026 o 09:42, HotKey . napisał:

Właśnie nie pamiętam, ale było chyba ok >200. Ale jak to jest wyliczane, czy względnie w %, czy bezwzględnie w wartościach liczbowych typu "200", to nie wiem.

Dzisiaj przez jakiś czas miałem taki komunikat:

image.png.512caf603991515ca2730330bcc910f8.png

Szukałem przyczyny, podejrzewałem, że może odpięło mi się konto insertowe. Ale samo zniknęło po jakimś czasie. Czy to tylko był niedostępny serwer licencji ?

A po kliknięciu co się pojawiło? Ewentualnie w etykietce po najechaniu na ten guzior?

Godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

zamówień więc jeśli nawet przy starcie coś poszło nie tak to po chwili się to naprawiło.

Aha ja gasiłem aplikację aby się upewnić, o powtarzalności problemu i to się chwilkę po starcie pojawiało przez kilkanaście minut, potem zniknęło. OK będziemy obserwować, najważniejsze, że nie wyłapałem bana od Licencjodawcy :D (blokada na czerwono - brrrrr)

• Lubię to 1
12 minut temu, Micro Chip napisał:

Proszę o informację, czego dotyczy informacja w portfelu : ,,waży do 27-01-2027"?

image.png.7bfc494cc9c477fb48edbf793325a1e0.png

Portfel jest ważny tak długo jak ważne są licencje, ale jak kupisz doładowanie to wydłuża się o rok od momentu zakupu. Po wygaśnięciu portfela obowiązuje okres karencji 30 dni. Jeżeli w tym czasie zakupisz inspunkty to zachowasz całą pulę, po tym okresie niewykorzystane przepadają.

15 minut temu, Daniel Salamucha napisał:

Portfel jest ważny tak długo jak ważne są licencje, ale jak kupisz doładowanie to wydłuża się o rok od momentu zakupu. Po wygaśnięciu portfela obowiązuje okres karencji 30 dni. Jeżeli w tym czasie zakupisz inspunkty to zachowasz całą pulę, po tym okresie niewykorzystane przepadają.

Super! Lubicie niskie podatki? To macie 20 nowych niskich podatków. Lubicie proste rozwiązania? To macie kolejny nowy obowiązek z prostym mechanizmem. kolejna rzecz o której właściciel firmy musi pamiętać. Kolejna rzecz na którą musimy tracić czas i jej pilnować. Przedsiębiorcy naprawdę mają dużo wolnego czasu i chętnie poświecą kolejną godzinę na zajęcie się inspunktami, albo będą musieli przeszkodzić pracownika do obsługi tego nowego świetnego prostego mechanizmu.

Rozumiem, że Insert chce zarobić więcej. Ale czy Wy w Insercie naprawdę nie mogliście po prostu podnieść rocznej opłaty abonamentowej??? Czy był sens budować nowy system o którym teraz my, przedsiębiorcy, musimy pamiętać, pilnować punktów, zasilać konto, księgować kolejne faktury za zakup punktów? Nie dość że musimy tracić czas na KSEF to jeszcze musimy wdrażać inspunkty.

Powiem wprost, odbiło wam.

• Lubię to 1
3 godziny temu, 9c.pl Sklep górski napisał:

Kolejna rzecz na którą musimy tracić czas i jej pilnować.

Widget portfela będzie świecił na pomarańczowo gdyby InsPunkty zaczynały się kończyć i na czerwono gdy się skończą. Podobnie z terminem wygaśnięcia Portfela. W przypadku Sello NX, gdzie licencja jest roczna to ważność portfela zawsze będzie dłuższa niż okres trwania licencji, więc jest to przezroczysty temat i nie ma się czym tutaj dodatkowo zajmować.

3 godziny temu, 9c.pl Sklep górski napisał:

Rozumiem, że Insert chce zarobić więcej. Ale czy Wy w Insercie naprawdę nie mogliście po prostu podnieść rocznej opłaty abonamentowej??? Czy był sens budować nowy system o którym teraz my, przedsiębiorcy, musimy pamiętać, pilnować punktów, zasilać konto, księgować kolejne faktury za zakup punktów? Nie dość że musimy tracić czas na KSEF to jeszcze musimy wdrażać inspunkty.

Nie odpowiem na to pytanie, bo to nie moja decyzja. Natomiast, najwyraźniej był w tym sens, skoro taki system powstał. No i też nie róbmy tragedii od razu, InsPunkty same się nabijają wraz z licencją na Sello NX, a w razie ich wykorzystania wystarczy jeden zakup z szybką płatnością. 

Ważność portfela stanowi ogólne zasady jego działania i raczej w Sello NX będzie on prawie zupełnie przezroczysty dla użytkownika.