Skocz do zawartości

Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów

Polecane posty

10 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Pierwszy post zaktualizowany.

Przydałoby się jednak bardziej szczegółowa informacja co w jakiej wersji będzie dodane wg Waszych planów dodane/obsłużone jako orientacja dla zainteresowanych tematem. Ja byłem święcie przekonany że w wersji 52 będzie automatyczne generowanie zmian dla cen, ale już wiem że byłem w błędzie jak dopytałem w innym poście.

To pozwoli ew. we własnym zakresie przygotować sobie pomocne rozwiązanie (zestawienie, czy jakaś apka), bo perspektywa np czekania na 2 wersje (jakieś pół roku), nie pozwala na bezczynność jak się już Sello NX używa serio i danej funkcji bardzo brakuje...

Może dodatkowa kolumna z przewidywaną wersją w której ta funcjonalność ma szansę być uwzgllędniona?

Oczywiście w poście jasny komentarz że to informacja wstępna, aby nikt 'nie podał do sądu' za niespełnione obietnice 😉

Edytowane przez Dariusz Bachurski
9 minut temu, Dariusz Bachurski napisał:

Przydałoby się jednak bardziej szczegółowa informacja co w jakiej wersji będzie dodane wg Waszych planów dodane/obsłużone jako orientacja dla zainteresowanych tematem.

Moim zdaniem to jest niemożliwe fizycznie do wykonania. Panowie z InsERTu wielokrotnie wspominali na forum, aby nie brać ich dat/przewidywań jako pewnie odpowiedzi, bo inna funkcja może zając więcej czasu/coś "krytycznego" wypadnie/temat wymaga dłuższego przemyślenia, itp. itd.

Już widzę, jak będzie kolumna "Prawdopodobna wersja", wpisana dla jakiejś funkcji na przykład wersja 53, funkcja nie wyjdzie finalnie w wersji 53 z jakiegokolwiek powodu i ludzie wyciągną pochodnie i widły na forum "nO bO pRzEcIeŻ bYłO w TaBelCe". 😱

10 minut temu, Dariusz Bachurski napisał:

Oczywiście w poście jasny komentarz że to informacja wstępna, aby nikt 'nie podał do sądu' za niespełnione obietnice 😉

Ludzie nie czytają takich rzeczy, naprawdę. Wiem z własnego doświadczenia.

Edytowane przez Błażej Szolak
Dopowiedzenie.
Cytat

Moim zdaniem to jest niemożliwe fizycznie do wykonania. Panowie z InsERTu wielokrotnie wspominali na forum, aby nie brać ich dat/przewidywań jako pewnie odpowiedzi, bo inna funkcja może zając więcej czasu/coś "krytycznego" wypadnie/temat wymaga dłuższego przemyślenia, itp. itd.

W Insercie są też fajne Panie, które też często mają dużo do powiedzenia 🙂 Ja wychodzę z założenia, że od nadmiaru informacji nikt nie umarł, a rozsądnym takie informacje pomogą w podjęciu dalszych działań. A ci co nie doczytali i tak znajdą sobie jakiś powód do narzekania...

• Haha 2
1 minutę temu, Dariusz Bachurski napisał:

W Insercie są też fajne Panie, które też często mają dużo do powiedzenia 🙂

Oczywiście, przecież bym tego nie zanegował. :D Nawiązywałem głównie do odpowiedzi Pana Bartosza i Pana Daniela nawiązujące do hierarchii wersji z innych wątków.

4 minuty temu, Dariusz Bachurski napisał:

Ja wychodzę z założenia, że od nadmiaru informacji nikt nie umarł, a rozsądnym takie informacje pomogą w podjęciu dalszych działań.

W pełni się zgadzam, ale patrząc jeszcze bardziej realnie na zachowania ludzi...

6 minut temu, Dariusz Bachurski napisał:

A ci co nie doczytali i tak znajdą sobie jakiś powód do narzekania...

...to niektórzy z nich mogą niestety pójść o krok dalej i stworzyć niepotrzebne problemy.

No, ale co my tam wiemy, niech zarząd wyższy zabierze tutaj głos. (👉゚ヮ゚)👉

36 minut temu, Dariusz Bachurski napisał:

Przydałoby się jednak bardziej szczegółowa informacja co w jakiej wersji będzie dodane wg Waszych planów dodane/obsłużone jako orientacja dla zainteresowanych tematem

Wiem, zgadzam się, zobaczę co się da zrobić :).

36 minut temu, Dariusz Bachurski napisał:

Ja byłem święcie przekonany że w wersji 52 będzie automatyczne generowanie zmian dla cen,

Ja również. Niestety przeciągnęły się prace nad tagami. Natomiast obecnie pracujemy nad zmianami w cenach w ofertach w związku z obsłużeniem serwisów zagranicznych w Allegrom i w sumie przy okazji w okolicy cen jest dużo zmian, które również planowane nie były.

41 minut temu, Dariusz Bachurski napisał:

To pozwoli ew. we własnym zakresie przygotować sobie pomocne rozwiązanie (zestawienie, czy jakaś apka), bo perspektywa np czekania na 2 wersje (jakieś pół roku), nie pozwala na bezczynność jak się już Sello NX używa serio i danej funkcji bardzo brakuje...

Zgadza się. Dzisiaj nawet zastanawiałem się nad jakimś rozwiązaniem forumowym ułatwiającym kontakt użytkowników z partnerami piszącymi rozwiązania sferyczne, zwłaszcza w takich momentach, gdzie wiemy, że coś pojawi się nieprędko i byliby chętni na takie tymczasowe rozwiązanie realizowane przez Partnera.

Pytanie, czy takie coś by było interesujące/przydatne dla użytkowników i partnerów?

57 minut temu, Błażej Szolak napisał:

Już widzę, jak będzie kolumna "Prawdopodobna wersja",

takiej kolumny raczej nie będzie, jeśli już to - w kolejnym odcinku :), czyli to co aktualnie wałkujemy na tapecie.

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Chodzi o moduł, który agreguje wszystkie prowizje z Allegro, zestawia je ze sprzedażą i wylicza najważniejsze wskaźniki rentowności. Bazując na tym narzędziu sprzedawca ma szybki ogląd na kondycje konta oraz poszczególnych ofert/produktów. Coś podobnego testuje obecnie Baselinker pod nazwą BaseLinker Analytics
https://profitboard.pl/ 

W nexo jest moduł zestawień, który w zasadzie mógłby takie zestawienia generować. Mamy w planach dodanie do Sello różnych wbudowanych raportów, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby już teraz takie zestawienia stworzyć samodzielnie/poprzez serwisanta.

Same raporty można również dodawać jako zakładki w nexo do modułów, czy wręcz stworzyć nowe kolumny wyliczalne w oparciu o raport i dodać do istniejących widoków. 

W nexo nie masz informacji o prowizjach Allegro więc wyliczysz tylko ogólną marżę na produkcie między ceną sprzedaży a ceną zakupu - nie o tym rozmawiamy:)
W Sello - tutaj pytanie czy rzeczywiście pojawiają się wszystkie możliwe prowizje z Allegro i podpinają się pod transakcje a w transakcji pod konkretne produkty.
Przykładowo masz sprzedaż 3 sztuk produktu, każdy produkt ma jakąś prowizje naliczaną przy sprzedaży. Następnie masz prowizję SMART, która naliczana jest w momencie dostarczenia przesyłki i wtedy powinna być podpięta pod transakcje a następnie podzielona proporcjonalnie na produkty w tej transakcji. To na poziomie produktów, następnie czy mamy dostęp do prowizji konta jak Abonament/fulfilment/wyrównania 

Zaktualizowano pierwszy post w tym temacie z listą porównawczą do Sello 1.

Zmiany procentowe są niewielkie, ponieważ część pracy poszła na dodawanie kolejnych zmian zbiorczych, które już oznaczone były w wersji 52. Powoli też zbliżamy się do takiego pułapu, że w Sello NX można już zrobić to co w Sello 1 (w Sello NX można więcej, ale rozważamy tutaj tylko funkcje istniejące w Sello 1).

Jeśli w tabeli nie ma uwzględnionych jakichś funkcji, które blokują kogoś przed migracją z Sello 1 do Sello NX to bardzo proszę o podzielenie się tymi informacjami, ponieważ chcielibyśmy temat uzupełniania braków Sello NX w stosunku do Sello 1 skończyć w najbliższym czasie. 
Nie wszystkie funkcje, pstryczki, opcje będą przeniesione do Sello NX ze względu na możliwość realizacji funkcji w inny sposób, albo niszowego użycia danej funkcji. Natomiast jeśli coś jeszcze wymaga naszego rozważenia aby na tę listę wciągnąć to lepiej napisać o tym teraz :).

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
6 minut temu, Marcin Kowalczyk napisał:

Ceny - synchronizacja 

Będzie na wiosnę.

6 minut temu, Marcin Kowalczyk napisał:

+ połączenie (stany, ceny, zamówienia) z PrestaShop-em

Tego w Sello 1 nie było :), więc tutaj nie uwzględniamy. Ale w planach oczywiście jest.

• Lubię to 1
5 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Racja. Ale informacje takie możemy pobrać i je mieć :). Zapisuję do realizacji.

też miałem pisać o pobieraniu wskaźnika prowizji per oferta, na razie bazujemy że teoretycznie w jednej kategorii podstawa jest podobna, ale przy różnych cenach produktu co innego wychodzi dla oferty z cena do 100zł a co innego jak cena jest powiedzmy 500zł czy więcej...

mniej istotna jest informacja o dopłatach w zależności od sposobu wysyłki, bo jak jest kilka opcji wysyłki, to wyliczenia są chore...

• Lubię to 1
W dniu 17.12.2024 o 14:14, Bartosz Rosa napisał:

Jeśli w tabeli nie ma uwzględnionych jakichś funkcji, które blokują kogoś przed migracją z Sello 1 do Sello NX to bardzo proszę o podzielenie się tymi informacjami, ponieważ chcielibyśmy temat uzupełniania braków Sello NX w stosunku do Sello 1 skończyć w najbliższym czasie. 
Nie wszystkie funkcje, pstryczki, opcje będą przeniesione do Sello NX ze względu na możliwość realizacji funkcji w inny sposób, albo niszowego użycia danej funkcji. Natomiast jeśli coś jeszcze wymaga naszego rozważenia aby na tę listę wciągnąć to lepiej napisać o tym teraz :).

Nas blokuje tylko możliwość używania skanera kodów kreskowych przy pakowaniu paczki oraz wyświetlanie lokalizacji towaru na magazynie umieszczonej w polu własnym subiekta. Ale to ostatnie chyba już jest

11 minut temu, centrumstali com napisał:

Jeśli w tabeli nie ma uwzględnionych jakichś funkcji, które blokują kogoś przed migracją z Sello 1 do Sello NX to bardzo proszę o podzielenie się tymi informacjami,

Zauważam lekką przewagę S nexo do S1 w pewnych zastosowaniach... Brawo!

Ja mam takie pytania, o ile pamiętam to mnie nurtowało...:

- jak w chwili obecnej można rozliczać pobrania? czy znajdą się w Subiekcie GT jako nierozliczona płatność od konkretnego klienta czy tylko jako zbiorcza płatność do rozliczenia z allegro? jest gdzieś to opisane? w GT mam to tak do tej pory:

image.png.f2c370b1b99441e52e3d4dc7ca0dcd59.png

- czy można z Sello zapisywać (z Sub. GT) faktury sprzedaży pdf na moim dysku? i nie chodzi o wysyłanie do allegro, bo to jest, ale zapis u mnie...

- czy można stworzyć paczki i etykiety na zasadzie:

. część zamówienia przez wza odbiór z magazynu 1

. część zamówienia przez wza odbiór z magazynu 2

O ile dobrze widzę w S1 nie ma takiej opcji, aby dwie takie same dostawy wysłać z innym adresem odbioru, bo program nie pozwoli dodać drugiej takiej samej dostawy. Radzę sobie ręcznie w allegro. Pewnie nie ma takiej opcji, bo mógłby powstać problem co ma wybrać sello, ale... zapytam o ew. sposób na rozwiązanie takiej sytuacji?

To tak na szybko...

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl
W dniu 19.12.2024 o 12:35, centrumstali com napisał:

Nas wstrzymuje realizacja tego tematu:

Ostrzeżenie będzie w wersji wiosennej. Numer listy jeszcze nie, bo de facto trzeba wymyślić nieproblematyczny sposób tworzenia list wysyłkowych.

W dniu 19.12.2024 o 12:42, Dawid Motoprym napisał:

Nas blokuje tylko możliwość używania skanera kodów kreskowych przy pakowaniu paczki

Jest zaplanowane na mniej więcej połowę przyszłego roku.

W dniu 19.12.2024 o 12:46, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Zauważam lekką przewagę S nexo do S1 w pewnych zastosowaniach... Brawo!

Jak ja wchodzę w stare Sello to zauważam tylko same niedogodności :D, takie zdanie mają też nasi testerzy - zwłaszcza w ostatnich dniach gdy prace trwały zarówno przy nowym jak i starym programie. Czyli przynajmniej te niedogodności z Sello 1 wyeliminowaliśmy w Sello NX :). A, że jeszcze brakuje niektórych funkcji, no tak, jeszcze trochę brakuje, ale już całkiem niewiele :)

- jak w chwili obecnej można rozliczać pobrania? czy znajdą się w Subiekcie GT jako nierozliczona płatność od konkretnego klienta czy tylko jako zbiorcza płatność do rozliczenia z allegro? jest gdzieś to opisane? w GT mam to tak do tej pory:

Jeśli chodzi o pobrania to lepiej to jest rozwiązane przy Subiekcie nexo, bo tam specjalnie na nasze potrzeby rozszerzone zostały możliwości konfiguracji płatności typu cesja / pobranie / kredyt, między innymi pod potrzeby rozliczania pobrań. Można tam obecnie opóźnić wykonanie cesji z kupującego na firmę kurierską/Allegro i potem rozliczać pobrania zbiorczym przelewem i za pomocą pliku csv pobranego od kuriera/Allegro. Tutaj zostało to kompleksowo zorganizowane począwszy od Sello, przez Subiekta, rozrachunki na księgowości skończywszy.

Jest tu jeszcze kilka drobnych rzeczy do dorobienia w Sello, między innymi oznaczanie zamówień jako opłaconych po rozliczeniu płatności czy automatyczne cesje po odebraniu przesyłki.

W Subiekcie GT takiego pełnego przepływu nie ma, bo to są dwa odrębne środowiska i tam trzeba to rozliczać ręcznie, ale nijak to nie przejdzie do Sello NX z powrotem. Jest to do zrobienia ale na razie nie mamy tego w planach.

- czy można z Sello zapisywać (z Sub. GT) faktury sprzedaży pdf na moim dysku? i nie chodzi o wysyłanie do allegro, bo to jest, ale zapis u mnie...

W Sello NX nie dodawaliśmy takiej funkcji, bo z jednej strony nie jest to jakaś super często używana funkcja, a z drugiej Subiekt nexo i zdaje się automatyzacja nexo umożliwia dodanie takiego zapisu i na dysk i do biblioteki dokumentów.

- czy można stworzyć paczki i etykiety na zasadzie:

. część zamówienia przez wza odbiór z magazynu 1

. część zamówienia przez wza odbiór z magazynu 2

Magazyny możesz wskazać w ofercie oraz dodatkowo wybrać funkcję, aby na ich podstawie były kierowane dokumenty Subiekta do odpowiedniego magazynu. Chyba, że masz na myśli fizyczny odbiór z różnych miejsc, ale to w zasadzie ustala kupujący jak wybiera odbiór osobisty - w Allegro może wskazać z jakiej lokalizacji. Ta lokalizacja jest przekazywana do Sello NX w puncie odbioru. Faktycznie tutaj mogła by być dodatkowa opcja wyboru magazynu na podstawie miejsca odbioru wybranego przez kupującego - zapisuję.