Skocz do zawartości

Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów

Polecane posty

W dniu 20.12.2024 o 15:52, Bartosz Rosa napisał:
  W dniu 19.12.2024 o 12:46, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

- czy można stworzyć paczki i etykiety na zasadzie:

. część zamówienia przez wza odbiór z magazynu 1

. część zamówienia przez wza odbiór z magazynu 2

Chodzi o scenariusz:

pierwsza paczka - nadawca to ja - odbiór z mojego magazynu 1 w Miasto1

druga paczka - nadawca to ja (na etykiecie) - odbiór z magazynu 2 w Miasto2

W Allegro jest tak jak poniżej. Czyli pytanie brzmi czy można z Nexo realizować taką wysyłkę:image.png.ca4dcbbd39ed42061d73d8854d7c933d.png

PACZKA 1 z zamówienia XXX

DOSTAWA - adres klienta

WYSYŁKA - nasz adres (drukuje się na etykiecie)

DANE PODJAZDU - dane miejsca odbioru, inne miasto/miejsce niż adres nadawcy na etykiecie

PACZKA 2 z zamówienia XXX

DOSTAWA - adres klienta

DANE PODJAZDU - nasz adres (nie drukuje się na etykiecie)

Na moje "oko" wymagało by to dwóch konfiguracji WzA w programie, dla tego samego kuriera ale z różnymi danymi do podjazdu...

Obie paczki są doręczane do tego samego miejsca do klienta, ale nadawane z różnych miejsc geograficznych.

czy ZMIANAMI ZBIORCZYMI (brak skrótu Ctrl+B, a tak się do niego przyzwyczaiłem...) nie da się zmienić cennika? Jest jakaś inna metoda?

image.png.48537f0603d63fa96b74a2415bba5ede.png

EDIT: gdzieś już chyba widziałem  możliwość ustawienia swojego skrótu bodajże, ale na razie nie pamiętam gdzie ta opcja była... 😑

w jaki sposób SELLO N oznacza ilość zmian oczekujących do wysłania? na razie nie znalazłem takiej opcji, a robię to wiele razy w ciągu dnia - musiałbym stale wchodzić do TRWAJĄCYCH by to sprawdzić.... W S1 mam info. Nie widzę tego w SeN, czy nie ma ale będzie? ;)

image.png.aa44020878955392a85757a3a4e0e2b1.png

EDIT: tu znalazłem rozwiązanie pod siebie, jak poniżej - czy istnieje inna możliwość?

image.png.1650160ae1dbb24b8f87a9345ee3e0ce.png

Edytowane przez MARCIN e-kupowanie.pl
  • 2 tygodnie później...
W dniu 17.12.2024 o 14:14, Bartosz Rosa napisał:

Jeśli w tabeli nie ma uwzględnionych jakichś funkcji, które blokują kogoś przed migracją z Sello 1 do Sello NX to bardzo proszę o podzielenie się tymi informacjami, ponieważ chcielibyśmy temat uzupełniania braków Sello NX w stosunku do Sello 1 skończyć w najbliższym czasie. 

Nas blokuje brak jasnej informacji o sposobie rozliczania INS punktów za zrealizowane zamówienia.

Z tego co się orientuję, to aktualnie nie są pobierane punkty, ale jeśli dojdą punkty, to będzie to dla nas znaczący dodatkowy koszt.

Prawdopodobnie 1 INS punkt=1 zamówienie wysyłkowe?

4 godziny temu, Rafał B. napisał:

Nas blokuje brak jasnej informacji o sposobie rozliczania INS punktów za zrealizowane zamówienia.

Z tego co się orientuję, to aktualnie nie są pobierane punkty, ale jeśli dojdą punkty, to będzie to dla nas znaczący dodatkowy koszt.

Na tę chwilę nie pobieramy żadnych InsPunktów w Sello NX, oczywiście może się to zmienić. Na pewno odpowiednio wcześnie będziemy informować o naszych planach w tym temacie. 

Jak wygląda współpraca Sello NX z Vendero?

1. Czy paczki można tworzyć i wybrane przez klientów formy dostawy są przepisywane?
  2. W Vendero jest integracja z Apaczka. Czy w Sello NX będzie taka możliwość? 
  3. Czy w Sello NX można tworzyć przesyłki z wieloma paczkami, bo takie są często tańsze? Czasem wysyłamy jedno zamówienie w kilku paczkach.
  4. Czy Sello NX nie pobiera punktów odbioru z Vendero do Subiekta Nexo, a poźniej do Sello NX?
  5. W jaki sposób jest rozwiązane rozliczenie zamówień opłaconych przez Przelewy24 lub pobranie, bo z tego co widzę, nie przepisuje i zamówienia takie na EZ oznacza jako nieopłacone i trzeba ręcznie wybrać płatność.
  6. Czy Sello NX może w jakiś sposób oznaczać takie zamówienia, żeby je odróżnić od innych? Widzę opcję cechy, ale czy jest możliwość ustawienia takich cech z automatu?

Jednak chyba Vendero potrzebuje nowego wątku, bo widzę, że to dramat jak ten produkt Insertu jest zaniedbywany. N

Edytowane przez Rafał B.

Na czym dokładnie polega brak funkcji podpinania wiadomości e-mail?

Wiadomości nie podpinają się automatycznie przy pobieraniu zamówień, ale można to zrobić ręcznie.

Czy może nie podpinają się w ogóle i nie da się zrobić tego ręcznie?

Czy Listy wysyłkowe to nie to samo co Wydruk listy magazynowej?

Chyba tylko tego nam brakuje, żeby przejść na NX.

Edytowane przez Piotr Sokołowski
  • Lubię to 1

No ja potrzebuję jeszcze import zamówień z SGT plus to o co mój poprzednik pytał:

- podpinanie wiadomości do zamówień

- generowanie/wydruk list wysyłkowych

Na kiedy powyższe opcje są zaplanowane?

PS.

Na czym polega brak grupowania zamówień? Kiedyś każdy kupiony produkt (z danej aukcji) był oddzielnym bytem a Sello to łączyło, nadal tak to działa a funkcja grupowania tego nie działa w obecnym NX?

Edytowane przez Tomek Mazur
W dniu 23.12.2024 o 07:33, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Chodzi o scenariusz:

pierwsza paczka - nadawca to ja - odbiór z mojego magazynu 1 w Miasto1

druga paczka - nadawca to ja (na etykiecie) - odbiór z magazynu 2 w Miasto2

W Allegro jest tak jak poniżej. Czyli pytanie brzmi czy można z Nexo realizować taką wysyłkę:image.png.ca4dcbbd39ed42061d73d8854d7c933d.png

PACZKA 1 z zamówienia XXX

DOSTAWA - adres klienta

DANE PODJAZDU - dane miejsca odbioru, inne miasto/miejsce niż adres nadawcy na etykiecie

PACZKA 2 z zamówienia XXX

DOSTAWA - adres klienta

DANE PODJAZDU - nasz adres (nie drukuje się na etykiecie)

Na moje "oko" wymagało by to dwóch konfiguracji WzA w programie, dla tego samego kuriera ale z różnymi danymi do podjazdu...

Obie paczki są doręczane do tego samego miejsca do klienta, ale nadawane z różnych miejsc geograficznych.

Wydaje się, że dodanie dwóch konfiguracji sposobu wysyłki powinno to obsłużyć. Ale jeśli to są 2 paczki do tego samego zamówienia to niestety nie zadziała, bo sposób dostawy jest definiowany na zamówieniu a nie w paczce.

czy ZMIANAMI ZBIORCZYMI (brak skrótu Ctrl+B, a tak się do niego przyzwyczaiłem...) nie da się zmienić cennika? Jest jakaś inna metoda?

Nie jest obsłużona jeszcze modyfikacja cenników w istniejących ofertach, ale póki co przewidziane do realizacji w wersji wiosennej.

EDIT: gdzieś już chyba widziałem  możliwość ustawienia swojego skrótu bodajże, ale na razie nie pamiętam gdzie ta opcja była... 😑

też mi tego skrótu brakuje, ale nie dodaliśmy go oficjalnie ze względu na to, że mechanizm zmian zbiorczych zastosowany w Sello NX będzie być może wprowadzony kiedyś szerzej w nexo a tam skrót Ctrl+B jest już zajęty w wielu modułach. Musiałby powstać zatem jakiś inny skrót, ale ciężko o tej porze znaleźć jakiś dobry niekonfliktowy skrót :). 

Skróty klawiszowe jak i domyślne akcje dla modułów można zmieniać w definicji widoków - za pomocą wyszukiwarki poleceń po lewej na górze znajdziesz.

w jaki sposób SELLO N oznacza ilość zmian oczekujących do wysłania? na razie nie znalazłem takiej opcji, a robię to wiele razy w ciągu dnia - musiałbym stale wchodzić do TRWAJĄCYCH by to sprawdzić.... W S1 mam info. Nie widzę tego w SeN, czy nie ma ale będzie? ;)

Nie oznacza w żaden sposób. Plany były aby działało to podobnie jak w Sello 1 ale wymaga to prac UXowych i zespołu platformy nexo aby dało się takie plakietki przyklejać na liście modułów, zakładek itp.

EDIT: tu znalazłem rozwiązanie pod siebie, jak poniżej - czy istnieje inna możliwość?

image.png.1650160ae1dbb24b8f87a9345ee3e0ce.png

Możesz też dodać nową zakładkę w module ofert, w której wyfiltrujesz sobie oferty posiadające status wymagający aktualizacji.

W dniu 2.01.2025 o 08:07, Rafał B. napisał:

Jak wspomniał Daniel, nie ma jeszcze decyzji ile to będzie, ale raczej rozmowy idą w kierunku tego aby był to ułamek InsPunkta. Zdajemy sobie sprawę, że 1 InsPunkt za EZ to zdecydowanie za dużo, przy "obecnym kursie" InsPunkta. Natomiast to nie jest nasza decyzja więc obiecać nic w tej chwili nie mogę. Dziękuję jednak za informację, przekażę ją gdzie trzeba.

W dniu 2.01.2025 o 13:19, Mariusz Kownacki napisał:

Grupowanie/scalanie zamówień

Możesz opisać przypadki, w których potrzebne jest grupowanie/scalanie? Oczywiście się domyślamy ale dobrze jest też jeśli daną funkcję projektujemy pod konkretne przypadki. 

W dniu 5.01.2025 o 21:49, Rafał B. napisał:

Jak wygląda współpraca Sello NX z Vendero?

Bezpośrednio połączenia z Sello NX do sklepu vendero zrobić się nie da, bo jest to skrojone pod współpracę z Subiektem i działa na zupełnie innej zasadzie niż zakłada Sello NX w swojej pluginowości. Mamy kilka pomysłów jak ten temat ogarnąć "udając" komunikację z vendero, ale w zasadzie wystarczy do tego importowanie ZK z ZK z Subiekta.

Czy paczki można tworzyć i wybrane przez klientów formy dostawy są przepisywane?

W mechanizmie obecnym tworzenia zamówienia dane nie są przepisywane z pola uwag - taki mechanizm mamy w planach dopiero. W zasadzie możliwości tutaj są takie jak w Sello 1 - tam również dane z uwag z zamówienia vendero nie były w żaden sposób przetwarzane i mapowane na ustawienia w zamówieniu.

W Vendero jest integracja z Apaczka. Czy w Sello NX będzie taka możliwość? 

Mamy to na liście, ale nie na najbliższych kilka wersji raczej. Może się to zmienić, bo szanse na to pewne są, ale za dużo niewiadomych obecnie aby to jasno potwierdzić.

Czy w Sello NX można tworzyć przesyłki z wieloma paczkami, bo takie są często tańsze? Czasem wysyłamy jedno zamówienie w kilku paczkach.

Wiele paczek można dodać, natomiast nie są to wielopaki, czyli 1 przesyłka składająca się z kilku paczek. Jest w planach.

Czy Sello NX nie pobiera punktów odbioru z Vendero do Subiekta Nexo, a poźniej do Sello NX?

Sposób działania obecnie można zobrazować następująco vendero <==> Subiekt nexo -> Sello NX

Dane z uwag są zaciągnięte do uwag od kupującego w zamówieniu w Sello NX ale nie są  automatycznie przetwarzane - trzeba ręcznie ustawić dostawę, punkt odbioru.

W jaki sposób jest rozwiązane rozliczenie zamówień opłaconych przez Przelewy24 lub pobranie, bo z tego co widzę, nie przepisuje i zamówienia takie na EZ oznacza jako nieopłacone i trzeba ręcznie wybrać płatność.

Tutaj jest duży postęp w stosunku do Sello 1, jeśli chodzi o same płatności

• mapować można konkretne płatności z konkretnych serwisów a nawet i różnych kont z tego serwisu, np jeśli są potrzebne osobne konta rozliczeniowe.
  • W nexo pod szybkie płatności z Allegro, Przelewów24, PayU itp. oraz płatności pobraniowe jest dedykowana płatność o nazwie płatność cesyjna / pobranie / kredyt, która dokonuje cesji rozrachunków z kupującego na serwis
  • cesje mogą być natychmiastowe lub odroczone (np dla pobrań)
  • cesje te można rozliczać w Subiekcie w dedykowanym module rozliczania cesji np poprzez import plików CSV z Allegro czy od kurierów po otrzymaniu przelewu bankowego od cesjonariusza
  • jest możliwość także bezpośredniego połączenia się z Allegro, Przelewy24 i PayU aby weryfikować status danej płatności. W przypadku zakupów przez Allegro nie rozliczamy się z P24 ani PayU, tylko z Allegro, no i tu w zasadzie już samo Sello weryfikuje czy płatność jest zakończona czy nie, więc nie ma potrzeby weryfikować tego niezależnie przez moduł finansowy. Ale np dla sprzedaży pozaallegrowej, np własny sklep internetowy i własne konto na P24/PayU tu już można to wykorzystać jak najbardziej.
  • prócz szybkich płatności można też mapować pobrania, wtedy cesjonariusz zależy od wybranego sposobu dostawy w zamówieniu. Natomiast w tej chwili zamówienia pobraniowe nie są jeszcze w Sello automatycznie oznaczane jako opłacone po rozliczeniu należności cesyjnej - ale będzie niedługo.
  • również w planach jest dodanie automatu umożliwiającego dokonywanie cesji odroczonej w momencie gdy kupujący odbierze przesyłkę od kuriera i opłaci pobranie. Tutaj trwają pewne prace przygotowawcze aby stworzenie takiego automatu było możliwe.
  • mapowanie płatności można obecnie dodawać
    • ręcznie na zakładce POWIĄZANIA w konfiguracji sposobów płatności
    • ręcznie od strony zamówienia wysyłkowego - funkcja mapuj
    • półautomatycznie, po wybraniu płatności na zamówieniu Sello zapyta czy zapamiętać to mapowanie (w v53 jest tam mały bug, będzie poprawiony)

Nawet jeśli płatność nie jest zmapowana, to nadal ją w zamówieniu widać (jako płatność pobrana z serwisu) i jeśli kwota wpłaty zgadza się z wartością zamówienia to oznaczane jest ono jako opłacone. Jeśli tak nie jest w jakimś przypadku prośba o założenie nowego tematu i zgłoszenie tego problemu wraz ze szczegółami.

Wyjątkiem tutaj jest importowanie ZK (czyli de facto obecna możliwość obsłużenia zamówień z vendero), ponieważ tutaj płatność na EZ się nie pojawi i nie można jej zmienić - bo powoduje to konflikt z ZK oraz późniejszym dokumentem PA/FS. Na szybko schowaliśmy w takim przypadku podsumowanie płatności i faktycznie tego nie widać na EZ, ale poprawka obsługująca to w ładniejszy sposób oczekuje już na realizację. Wychodzimy z założenia, że EZ tworzy się dopiero w momencie, gdy ZK jest opłacone funkcją Przygotuj do wysłania, więc nie powinno być EZtów nieopłaconych - które są tak oznaczone ze względu na tą szybką poprawkę poprzez ukrycie sekcji płatności.

Jednak chyba Vendero potrzebuje nowego wątku, bo widzę, że to dramat jak ten produkt Insertu jest zaniedbywany

Na samo vendero wpływu nie mamy ale jak najbardziej, z naszej strony planujemy dodać obsługę na tyle na ile będzie to możliwe, ale kiedy się za to zabierzemy, na pewno zależy od ilości zgłoszeń - no bo są zgłoszenia mające więcej poparcia wśród zgłoszeń od użytkowników. Więc jak najbardziej polecam założyć, opisać braki.

W dniu 7.01.2025 o 12:39, Piotr Sokołowski napisał:

Na czym dokładnie polega brak funkcji podpinania wiadomości e-mail?

Sello 1 po pobraniu wiadomości e-mail wykonywał wyszukiwanie (dość proste) np oferty, transakcji czy paczki, do której można tego maila podłączyć. Takie maile były wtedy widoczne na dolnej liście WIADOMOŚCI w danych modułach po wybraniu jakiejś oferty czy transakcji. W nexo ogólnie jest mechanizm podpinania wiadomości pod różne dokumenty ale nie ma automatu, który by takie maile automatycznie podpinał. Czyli wiadomości pobierać można, ale nie będą one przypisane do żadnego zamówienia czy oferty.

Wiadomości nie podpinają się automatycznie przy pobieraniu zamówień, ale można to zrobić ręcznie.

Czy może nie podpinają się w ogóle i nie da się zrobić tego ręcznie?

Ani tak ani tak. Automatyczne podpięcie będziemy realizować w późniejszym terminie, jeśli oczywiście będzie na to zapotrzebowanie, bo mamy wiele innych, może i ciekawszych funkcji do zrealizowania, więc tutaj też pytanie otwarte, czy taki mechanizm jest szczególnie potrzebny w Sello NX.

Co do ręcznego podpinania to obawiam się, że tego w Sello może nie będzie nigdy. Sam moduł wiadomości jest w nexo de facto modułem Gestora, w którym stanowi on w zasadzie podstawę działania tego programu i to i tak sukces, że udało nam się wynegocjować dodanie tego modułu do Sello NX. Ma on trochę ograniczeń w stosunku do pełnego modułu w Gestorze ale podstawowe potrzeby Sello zapewni. Oczywiście po zakupie Gestora możliwość podpinania ręcznego będzie dostępna, natomiast nie robiliśmy tutaj jeszcze nic w tym zakresie, więc może nie być jeszcze możliwości podpięcia dokumetów sellowych, czyli zamówień wysyłkowych i ofert internetowych.

Czy Listy wysyłkowe to nie to samo co Wydruk listy magazynowej?

W Sello 1 to było dość mocno powiązane, w Sello NX wydruk listy magazynowej to jest w zasadzie wydruk zamówień wysyłkowych. Można je drukować zbiorczo, wtedy wygląda to jak lista magazynowa w Sello 1.

Pod pojęciem Listy wysyłkowej rozumiem tutaj dedykowany moduł, w którym można agregować paczki dla zamówień wysyłkowych. Część użytkowników Sello1 korzysta z tego modułu, przygotowując wydanie towaru dla kuriera w danym dniu. W Sello NX takiego modułu jeszcze nie ma, ale szanse są, że pojawi się szybciej niż miał się pojawić, ze względu na to, że chcemy za ich pomocą zrealizować także obsługę zamawiania podjazdu kurierów. Prócz roli stricte grupującej paczki będzie ona miała za zadanie również prezentowanie danych związanych z podjazdem.

20 godzin temu, Tomek Mazur napisał:

No ja potrzebuję jeszcze import zamówień z SGT plus to o co mój poprzednik pytał:

- podpinanie wiadomości do zamówień

- generowanie/wydruk list wysyłkowych

Na kiedy powyższe opcje są zaplanowane?

Rozłożone są na 3 najbliższe wersje. Nie obiecuję co pojawi się w której, bo tutaj często stosujemy różne roszady w zależności od możliwości.

20 godzin temu, Tomek Mazur napisał:

Na czym polega brak grupowania zamówień? Kiedyś każdy kupiony produkt (z danej aukcji) był oddzielnym bytem a Sello to łączyło, nadal tak to działa a funkcja grupowania tego nie działa w obecnym NX?

Obecnie Allegro zakup z wielu ofert zwraca jako jedno zamówienie. Sello 1 aby wykorzystać stare istniejące mechanizmy rozbijało to na sztuczne osobne transakcje po czym je grupowało. Nowe Sello NX nic nie rozbija, nic nie grupuje, tylko pobiera tak jak zwraca Allegro. Czyli jeśli wpadną 2 zamówienia bo klient kupił 2 razy, pobierze 2. Jeśli kupujący kupi na 2 ofertach i opłaci to jedną transakcją płatniczą, do Sello wpadnie jedno zamówienie z 2 towarami. Problematyczne są obecnie sytuacje, gdzie klient kupił na kilku niezależnie, Sello to pobrało jako niezależne zamówienia i następuje zgrupowanie tych osobnych zamówień po stronie Allegro poprzez jedną płatność za oba zamówienia. Wtedy Allegro usuwa te stare zamówienia i tworzy nowe zamówienie a Sello... utworzy to nowe zamówienie i będą 3. Niestety tutaj każde rozwiązanie takiej sytuacji ma swoje konsekwencje więc póki co nie zajmowaliśmy się tym tematem. Oczywiście przy próbie interakcji z tymi usuniętymi zamówieniami np. poprzez wysłanie numeru dokumentu, numeru nadania, pobrania danych w Sello pojawi się na czerwono błąd, więc takie sytuacje można wykryć. Nie są one natomiast jeszcze ładnie obsłużone. 

• Lubię to 2

Wiem, że na skanowanie produktów trzeba poczekać, ale w jaki sposób można by rozwiązać rozpoczęcie realizacji zamówienia po zeskanowaniu kodu kreskowego z ZK?

Pakowacz dostaje pojemnik ze skompletowanymi produktami i z wydrukowanym ZK, na którym jest ten numer ZK w formacie kodu kreskowego. 

Używamy X Mag z kolektorem i tam, gdy mamy otwartą listę z ZK i strzelimy w ten kod kreskowy, to otwiera się właściwe zamówienie.

Czy tutaj też można jakimiś skrótami tak zrobić, żeby nie trzeba było szukać pakowanego zamówienia i ręcznie otwierać okna?

Później już wystarczyłoby wybrać rozmiar paczki, oznaczać jako spakowane i drukować etykietę.

Zastanawiam się, jak można by takie stanowisko zorganizować, bo teraz w Sello 1 najpierw drukujemy etykiety i pakowacz dostaje je razem z ZK. To jednak w Sello 1 nie działa najlepiej, bo przy Sello drukuje te etykiety w nie po kolej i przy większej ilości paczek, to dużo ręcznego sortowania wychodzi. Na to nie raz z godzina dziennie schodzi i dlatego chcemy spróbować Sello NX.

9 godzin temu, Rafał B. napisał:

Wiem, że na skanowanie produktów trzeba poczekać, ale w jaki sposób można by rozwiązać rozpoczęcie realizacji zamówienia po zeskanowaniu kodu kreskowego z ZK?

W Sello1 były opisywane na forum takie rozwiązania, które polegały na odpowiedniej konfiguracji czytników kodów, tak aby przed i po wczytaniu kodu wysyłały najpierw odpowiednie inne znaki, które w programie były skrótami klawiszowymi np. F8 - pokaż okno wyszukiwania, poczekaj 200ms, wklej kod z czytnika, wyślij enter, poczekaj 200ms, naciśnij F4 (wejdź w edycję zamówienia).

Może w ten sposób coś popróbować. Oczywiście trzeba mieć skaner, który umożliwia takie fikołki.

• Dziękuję 1