Skocz do zawartości

Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów

Polecane posty

9 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Nie zdarzyło mi się to. A korzystam z likwidacji żółtych pasków... Chociaż w zasadzie każda blokada w jakiejś części będzie niosła ze sobą ryzyk/fizyk...

Zgłaszaj do ST przypadki jakie wpisy generują błędy - aktualnie gromadzą informacje i przygotowują się do rozwiązania większości z takim problemów systemowo.

Skoro Sello1 odchodzi (i ja już dawno odszedłem) to trzeba korzystać z tego co jest. Mnie pomaga wejście na listę zamówień WSZYSTKIE i wyfiltrowanie historii klienta przy pomocy F8.

Ale czy w zamówieniach WSZYSTKIE i włączeniu interesujących filtrów widząc danego klienta (przyznam że nie wiem jak) widzisz także wszystkie informacje z nim związane?? Np ile razy kupował, co kupował, kiedy kupował, jakie e-maile CI wysłał, czy i co pytał. U nas wszystkie te sprawy robią inne osoby i dlategfo zależy mi na tym, by był na to wglą, to znaczy sprawdzając te informacje widzisz, czy odpowiedziałeś na e-maila, zrealizowałeś zamówienie, kiedy itp.

Teraz, Tomasz Czajkowski napisał:

Ale czy w zamówieniach WSZYSTKIE i włączeniu interesujących filtrów widząc danego klienta (przyznam że nie wiem jak) widzisz także wszystkie informacje z nim związane?? Np ile razy kupował, co kupował, kiedy kupował, jakie e-maile CI wysłał, czy i co pytał. U nas wszystkie te sprawy robią inne osoby i dlategfo zależy mi na tym, by był na to wglą, to znaczy sprawdzając te informacje widzisz, czy odpowiedziałeś na e-maila, zrealizowałeś zamówienie, kiedy itp.

Widzę historię transakcji i (jeśli masz podpięte maile do zamówień) maile allegro automatyczne. Na chwilę obecną Sello nie umie podłączyć do zamówień całej historii mailowej. Przynajmniej takie jest moje spostrzeżenie jak to testowałem, a i tak wszystko mam w gmail'u, gdzie jest wyłożone na tacy do wglądu po wyszukaniu np. nicku klienta). Ale w Sello 1 korzystałem tak jak Ty.

4 minuty temu, Tomasz Czajkowski napisał:

sprawdzając te informacje widzisz, czy odpowiedziałeś na e-maila, zrealizowałeś zamówienie, kiedy itp.

W tej zakładce widać dokładnie wszystko co dotyczy zamówienia, identycznie jak w zakładce NOWE, jedynie bez historii korespondencji.

W kliencie poczty trzeba by wyszukiwać osobno (akurat tutaj wyfiltrowało 2 (hmm... powinny być trzy, jeszcze o sprzedaży chyba...) gdzie wyświetli się cała historia otrzymanych wiadomości:

image.png.afa6dd99d3b2ab941fd6bc2f026278c6.png

No ale ręczna robota... Tak jak piszę maile sprawdzam gdzie indziej, ale dla pakowacza, który nie musi wszystkiego mieć do wglądu przydało by się tak jak było.

36 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Widzę historię transakcji i (jeśli masz podpięte maile do zamówień) maile allegro automatyczne. Na chwilę obecną Sello nie umie podłączyć do zamówień całej historii mailowej. Przynajmniej takie jest moje spostrzeżenie jak to testowałem, a i tak wszystko mam w gmail'u, gdzie jest wyłożone na tacy do wglądu po wyszukaniu np. nicku klienta). Ale w Sello 1 korzystałem tak jak Ty.

W tej zakładce widać dokładnie wszystko co dotyczy zamówienia, identycznie jak w zakładce NOWE, jedynie bez historii korespondencji.

W kliencie poczty trzeba by wyszukiwać osobno (akurat tutaj wyfiltrowało 2 (hmm... powinny być trzy, jeszcze o sprzedaży chyba...) gdzie wyświetli się cała historia otrzymanych wiadomości:

image.png.afa6dd99d3b2ab941fd6bc2f026278c6.png

No ale ręczna robota... Tak jak piszę maile sprawdzam gdzie indziej, ale dla pakowacza, który nie musi wszystkiego mieć do wglądu przydało by się tak jak było.

Bardzo dziękuję Ci Marcinie - rzeczowo wyjaśniłeś temat (bez zbędnej filozofii). Stare SELLO obsługiwałem od ponad 10 lat i wiele rzeczy było może "drewniane" ale "stary użytkownik wbił sobie to do łba" i nic nie poradzisz. Ciebie też pamiętam od lat w dyskusjach na forum. 
Czy kwestię podpięcia tych e-maili możesz mi jeszcze zlinkować? Pewnie jest to gdzieś, ale szukam i nie mogę odnaleźć. Z góry dziękuję. Będę szukał w filmikach InsERT - pewnie chodzi o reguły wiadomości.

Edytowane przez Tomasz Czajkowski
  • Lubię to 1
9 minut temu, Tomasz Czajkowski napisał:

Bardzo dziękuję Ci Marcinie - rzeczowo wyjaśniłeś temat (bez zbędnej filozofii). Stare SELLO obsługiwałem od ponad 10 lat i wiele rzeczy było może "drewniane" ale "stary użytkownik wbił sobie to do łba" i nic nie poradzisz. Ciebie też pamiętam od lat w dyskusjach na forum. 
Czy kwestię podpięcia tych e-maili możesz mi jeszcze zlinkować? Pewnie jest to gdzieś, ale szukam i nie mogę odnaleźć. Z góry dziękuję. 

Na pewno ustawia się tutaj:

image.png.3a7d4c85d090b2448ca5c7da48845057.png

Ale ja tę konfigurację u siebie usunąłem po testowaniu i nie pamiętam dokładnie parametrów (na zrzucie to coś tam losowo jest ustawione...). Ale wtedy pomagał mi @Rafał Stępień, może usłyszy? 😱

• Lubię to 1
W dniu 2.09.2025 o 10:44, Daniel Salamucha napisał:

To jest trop, faktycznie te maile co przychodzą mają prefixy z guidem zamówienia, a testowałeś to może?

@MARCIN e-kupowanie.pl ciekawie zasugerował. Właśnie przed chwilką pisaliśmy o tym. Załączam Wam e-maile od jednego klienta, w których widoczne są jedne elementy (przed +) w początku e-maila które są stałe, a druga część (za +) jest zmienna w zależności od transakcji. Tym można było by je spinać - zerknijcie na załącznik, e-maile i daty. To było by pewnie idealne do tego by e-maile były bezbłędnie identfikowane. Przykład właśnie pokazuje że to działa. Stąd moje pytania, by właśnie tak to funkcjonowało - jak w starym Sello 1 (wchodisz na klienta i wszystko widzisz (emaile, transakcje itp).
@Rafał Stępień 

allegro_emaile.jpg

Edytowane przez Tomasz Czajkowski
9 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał:

Myślałem by w takim przypadku wyłączyć to wyjątkowo ręcznie na tej i tylko tej konkretnej przesyłce i tyle

Ja zrozumiałem, że chcesz tą super funkcję usunąć z systemu ?

image.thumb.png.280b7069e7e93e3e99fcc022f1d7051f.png

image.png.909b9c8d8a5fa2d04e374c6d25a5eaf7.png

Tutaj z jednej strony każdy Użytkownik ma inną specyfikę swojego biznesu i innego software potrzebuje, z drugiej strony SELLO musi być programem uniwersalnym. (Te dwa rozbieżne wektory trzeba jakoś pogodzić. Mówimy o optymalnym wykorzystaniu aplikacji, a nie dobrym wykorzystaniu aplikacji. Można coś celowo używać niedobrze, aby było to bardziej optymalne w pewnym sensie).

Można je dezaktywować globalnie:

image.png.19f49d4cdec0ae25a857bac3b3775305.png

lub w lokalnie w zleceniu:

image.thumb.png.2ebd2e9f3d133f5f146a16bbe1d5a641.png

Po odhaczeniu checkboxa j.w. ostrzeżenie już mi się nie wyświetla. Spróbuj na pierwszym rekordzie. Faktury możesz dosłać, statusy też, było to też w SELLO GT i czasami było potrzebne.

9 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał:

Klikałem z danego e-maila na odnośnik KLIENTA i wiedziałem wszystko, co kupił, kiedy i w jakiej ilości

Zatem INFORMATOR w oknie kartoteki kontrahentów.

6 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał:

Załączam Wam e-maile od jednego klienta, w których widoczne są jedne elementy (przed +) w początku e-maila które są stałe, a druga część (za +) jest zmienna w zależności od transakcji

To są hash-maile. Znasz je z facebooka. Część przed plusem to mail do Klienta. Część po plusie to id zamówienia. Usuwasz plus i id zamówienia i zostaje Ci mail bezpośrednio do Klienta, pownien być niefilotrowany tak, że każdy może tam napisać do niego bezpośrendio z domeny @ALLEGROMAIL.PL. Stąd pamiętaj o ich anonimizowaniu i RODO.

Edytowane przez HotKey .
  • Lubię to 1
W dniu 22.01.2026 o 13:41, Tomasz Czajkowski napisał:

Wiesz, jeżeli z czegoś nie korzystałeś to nie oznacza, że robiłeś dobrze. Dla nas po otrzymaniu e-maila od klienta "bo chce dodatkową informację na temat produktu który kupił" było dość proste w odnalezieniu. Klikałem z danego e-maila na odnośnik KLIENTA i wiedziałem wszystko, co kupił, kiedy i w jakiej ilości, co pisał wcześniej itp. Nie pytam o ASORTYMENT dlatego dziękuję CI za tą odpowiedź. Pytałem o coś co było wcześniej i z czego od 10 lat korzystałem.

Robi się - dokładnie w tej chwili ;). Oczywiście mechanizm będzie nieco inaczej wyglądał, bo poruszamy się w środowisku wyznaczonym przez nexo. Ale w miarę możliwości dodamy kilka usprawnień, których obecnie w nexo nie ma, aby zbliżyć się do tego, do czego co było w Sello 1.

W dniu 22.01.2026 o 13:41, Tomasz Czajkowski napisał:

Co do OSTRZEŻEŃ to uważam podobnie jak Ty, że są potrzebne, ale do czasu zapoznania się z nim i ewentualnego odznaczenia go że o nim wiesz.

Jak kupujący zaznaczy w adresie np. "ulicę i jakiś numer z dopiskiem A (budowa)" to notorycznie wywala CI żółty alert. Super że wywala, ale nie chcę go poprawić bo to ważna informacja dla kuriera, a to że gryzie się to systemowo to jak w życiu. Myślałem by w takim przypadku wyłączyć to wyjątkowo ręcznie na tej i tylko tej konkretnej przesyłce i tyle.

Mamy w planach dodać akcje naprawcze do błędów oraz ostrzeżeń, jedną z nich mogła by być akcja pt. Zignoruj.

W zasadzie, to żółte paski można sobie samemu zmienić - one bazują na kolorowaniu warunkowym na liście. Można dodać np jakąś cechę, która nadana do EZ spowoduje, że ostrzeżenie nie będzie wyświetlane. Nadal będzie jednak raportowane.

W dniu 21.01.2026 o 18:25, Tomasz Czajkowski napisał:

Dodam, że nie ma możliwości kopiowania tych ostrzeżeń by można je było np. wkleić

W nexo można kopiować praktycznie wszystko przytrzymując przez sekundę lewy klawisz myszy na dowolnym napisie, nawet na interfejsie programu a nie na danych.

- brak możliwości odnalezienia kupującego z wiadomości poczty e-mail (podobnie jak było w Sello 1) - była opcja PRZEŁĄCZ NA KLIENTA. Dawało to możliwość sprawdzenia sobie jego zamówień, emaili i innych często potrzebnych danych. Dzisiaj tej opcji nie jestem w stanie rozszyfrować i odnaleźć.

Jak wspomniałem wyżej, robi się :).

Brak też w zakładce KLIENCI opcji kolumny "NICK" , "LOGIN" lub nazwa kupującego czy jak kto woli po "NICK-u użytkownika". Jest ona dopiero w kolejnej PodZakładce - Serwis Internetowy, czy nie może być ona widoczna na kolumnie głównej? 

A jeśli klient jest powiązany z Allegro, Erli, Empikiem, 3 sklepami na preście i jeszcze kilkoma innymi serwisami w przyszłości, to który login/mail/id mamy pokazać w tej kolumnie? W Sello 1 było tylko Allegro więc nie było takich dylematów. Tutaj klient może być związany z wieloma serwisami więc sprawa wyświetlania danych się komplikuje. Nie tylko tych, ale wielu innych także.

- brak mojej wiedzy, jak w zakładce KLIENCI odszukać korespondencje z klientem (wszystkie e-maile, czy jego wszystkie zamówienia). Uważam, że znajdując go po NICKU warto mieć wgląd w jego wszystkie dane właśnie z tego miejsca - tak było w starym Sello 1

Dodamy również uwzględnienie nicków/loginów w wyszukiwarce F8 wg InsTYNKtu - bo obecnie nie są te dane brane pod uwagę.

• Lubię to 1

Dzięki @Bartosz Rosa i jeszcze dość ważne pytanie dotyczące nowego SelloNX i integracji Vendero. Przy pobraniu danych do Paczek nie pobiera adresu e-mail, a to niesamowicie utrudnia pracę. Samo Vendero jest dość drewniane i automatyzacja tam nie działa. By adresować przesyłki z Vendero nie możemy wysyłać powiadomień klientom o wysyłce bo nie pobiera e-maili. Chyba, że coś źle robię. Dzięki za podpowiedź.

19 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał:

Dzięki @Bartosz Rosa i jeszcze dość ważne pytanie dotyczące nowego SelloNX i integracji Vendero. Przy pobraniu danych do Paczek nie pobiera adresu e-mail, a to niesamowicie utrudnia pracę. Samo Vendero jest dość drewniane i automatyzacja tam nie działa. By adresować przesyłki z Vendero nie możemy wysyłać powiadomień klientom o wysyłce bo nie pobiera e-maili. Chyba, że coś źle robię. Dzięki za podpowiedź.

Po aktualizacji sprawa jest już "nieaktualna" bo e-mail jest już dodawany z VENDERO do SELLO NX  - dziękuję i przepraszam za SPAM

• 2 tygodnie później...

W związku z tym, że ten jeden temat porusza obecnie kilkadziesiąt wątków i jest bardzo trudny do opiekowania się nim ten temat zostaje zamknięty. Infobot będzie informował w tym wątku o realizcji zgłoszonych w nim tematów. Nowe tematy prosimy dodawać w nowych wątkach na forum - ułatwia to znacznie zapanowanie nad nimi i skraca czas odpowiedzi.

• Lubię to 1
  • Bartosz Rosa zablokował ten temat
  • 1 miesiąc temu...

Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.0.0. Fragment listy zmian:

• Dostosowywanie okna pakowania

Przebudowaliśmy wygląd okna pakowania tak, aby było więcej miejsca dla pakowanych towarów. Dodatkowo okno to zyskało nowe możliwości konfiguracji.

• W oknie pakowania dodano możliwość wyświetlenia lokalizacji na magazynie, zapisanej w polu własnych asortymentu.

Dodatkowe uwagi:

Aby pole było widoczne należy je wybrać z menu > Konfiguracja widoku > Pokazuj pola własne > wybór odpowiedniego pola.

Użytkownik forum
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Dodaj nową pozycję...