Tomasz Czajkowski 8 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów 9 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: Nie zdarzyło mi się to. A korzystam z likwidacji żółtych pasków... Chociaż w zasadzie każda blokada w jakiejś części będzie niosła ze sobą ryzyk/fizyk... Zgłaszaj do ST przypadki jakie wpisy generują błędy - aktualnie gromadzą informacje i przygotowują się do rozwiązania większości z takim problemów systemowo. Skoro Sello1 odchodzi (i ja już dawno odszedłem) to trzeba korzystać z tego co jest. Mnie pomaga wejście na listę zamówień WSZYSTKIE i wyfiltrowanie historii klienta przy pomocy F8. Ale czy w zamówieniach WSZYSTKIE i włączeniu interesujących filtrów widząc danego klienta (przyznam że nie wiem jak) widzisz także wszystkie informacje z nim związane?? Np ile razy kupował, co kupował, kiedy kupował, jakie e-maile CI wysłał, czy i co pytał. U nas wszystkie te sprawy robią inne osoby i dlategfo zależy mi na tym, by był na to wglą, to znaczy sprawdzając te informacje widzisz, czy odpowiedziałeś na e-maila, zrealizowałeś zamówienie, kiedy itp. Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów Teraz, Tomasz Czajkowski napisał: Ale czy w zamówieniach WSZYSTKIE i włączeniu interesujących filtrów widząc danego klienta (przyznam że nie wiem jak) widzisz także wszystkie informacje z nim związane?? Np ile razy kupował, co kupował, kiedy kupował, jakie e-maile CI wysłał, czy i co pytał. U nas wszystkie te sprawy robią inne osoby i dlategfo zależy mi na tym, by był na to wglą, to znaczy sprawdzając te informacje widzisz, czy odpowiedziałeś na e-maila, zrealizowałeś zamówienie, kiedy itp. Widzę historię transakcji i (jeśli masz podpięte maile do zamówień) maile allegro automatyczne. Na chwilę obecną Sello nie umie podłączyć do zamówień całej historii mailowej. Przynajmniej takie jest moje spostrzeżenie jak to testowałem, a i tak wszystko mam w gmail'u, gdzie jest wyłożone na tacy do wglądu po wyszukaniu np. nicku klienta). Ale w Sello 1 korzystałem tak jak Ty. 4 minuty temu, Tomasz Czajkowski napisał: sprawdzając te informacje widzisz, czy odpowiedziałeś na e-maila, zrealizowałeś zamówienie, kiedy itp. W tej zakładce widać dokładnie wszystko co dotyczy zamówienia, identycznie jak w zakładce NOWE, jedynie bez historii korespondencji. W kliencie poczty trzeba by wyszukiwać osobno (akurat tutaj wyfiltrowało 2 (hmm... powinny być trzy, jeszcze o sprzedaży chyba...) gdzie wyświetli się cała historia otrzymanych wiadomości: No ale ręczna robota... Tak jak piszę maile sprawdzam gdzie indziej, ale dla pakowacza, który nie musi wszystkiego mieć do wglądu przydało by się tak jak było. Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów PS może być jeszcze trudniej, jeśli allegro dopuści "mailowanie" tylko z poziomu www... wtedy pewnie nie będzie tego na poczcie ani w API... czas pokaże... Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów (edytowane) 36 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: Widzę historię transakcji i (jeśli masz podpięte maile do zamówień) maile allegro automatyczne. Na chwilę obecną Sello nie umie podłączyć do zamówień całej historii mailowej. Przynajmniej takie jest moje spostrzeżenie jak to testowałem, a i tak wszystko mam w gmail'u, gdzie jest wyłożone na tacy do wglądu po wyszukaniu np. nicku klienta). Ale w Sello 1 korzystałem tak jak Ty. W tej zakładce widać dokładnie wszystko co dotyczy zamówienia, identycznie jak w zakładce NOWE, jedynie bez historii korespondencji. W kliencie poczty trzeba by wyszukiwać osobno (akurat tutaj wyfiltrowało 2 (hmm... powinny być trzy, jeszcze o sprzedaży chyba...) gdzie wyświetli się cała historia otrzymanych wiadomości: No ale ręczna robota... Tak jak piszę maile sprawdzam gdzie indziej, ale dla pakowacza, który nie musi wszystkiego mieć do wglądu przydało by się tak jak było. Bardzo dziękuję Ci Marcinie - rzeczowo wyjaśniłeś temat (bez zbędnej filozofii). Stare SELLO obsługiwałem od ponad 10 lat i wiele rzeczy było może "drewniane" ale "stary użytkownik wbił sobie to do łba" i nic nie poradzisz. Ciebie też pamiętam od lat w dyskusjach na forum. Czy kwestię podpięcia tych e-maili możesz mi jeszcze zlinkować? Pewnie jest to gdzieś, ale szukam i nie mogę odnaleźć. Z góry dziękuję. Będę szukał w filmikach InsERT - pewnie chodzi o reguły wiadomości. Edytowane 22 Stycznia przez Tomasz Czajkowski 1 Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów 9 minut temu, Tomasz Czajkowski napisał: Bardzo dziękuję Ci Marcinie - rzeczowo wyjaśniłeś temat (bez zbędnej filozofii). Stare SELLO obsługiwałem od ponad 10 lat i wiele rzeczy było może "drewniane" ale "stary użytkownik wbił sobie to do łba" i nic nie poradzisz. Ciebie też pamiętam od lat w dyskusjach na forum. Czy kwestię podpięcia tych e-maili możesz mi jeszcze zlinkować? Pewnie jest to gdzieś, ale szukam i nie mogę odnaleźć. Z góry dziękuję. Na pewno ustawia się tutaj: Ale ja tę konfigurację u siebie usunąłem po testowaniu i nie pamiętam dokładnie parametrów (na zrzucie to coś tam losowo jest ustawione...). Ale wtedy pomagał mi @Rafał Stępień, może usłyszy? 😱 1 Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów 50 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: (akurat tutaj wyfiltrowało 2 (hmm... powinny być trzy, jeszcze o sprzedaży chyba...) Po zmianie sposobu filtrowania pokazuje wszystkie: Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów (edytowane) W dniu 2.09.2025 o 10:44, Daniel Salamucha napisał: To jest trop, faktycznie te maile co przychodzą mają prefixy z guidem zamówienia, a testowałeś to może? @MARCIN e-kupowanie.pl ciekawie zasugerował. Właśnie przed chwilką pisaliśmy o tym. Załączam Wam e-maile od jednego klienta, w których widoczne są jedne elementy (przed +) w początku e-maila które są stałe, a druga część (za +) jest zmienna w zależności od transakcji. Tym można było by je spinać - zerknijcie na załącznik, e-maile i daty. To było by pewnie idealne do tego by e-maile były bezbłędnie identfikowane. Przykład właśnie pokazuje że to działa. Stąd moje pytania, by właśnie tak to funkcjonowało - jak w starym Sello 1 (wchodisz na klienta i wszystko widzisz (emaile, transakcje itp). @Rafał Stępień Edytowane 22 Stycznia przez Tomasz Czajkowski Link to postu
HotKey . 415 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów (edytowane) 9 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał: Myślałem by w takim przypadku wyłączyć to wyjątkowo ręcznie na tej i tylko tej konkretnej przesyłce i tyle Ja zrozumiałem, że chcesz tą super funkcję usunąć z systemu ? Tutaj z jednej strony każdy Użytkownik ma inną specyfikę swojego biznesu i innego software potrzebuje, z drugiej strony SELLO musi być programem uniwersalnym. (Te dwa rozbieżne wektory trzeba jakoś pogodzić. Mówimy o optymalnym wykorzystaniu aplikacji, a nie dobrym wykorzystaniu aplikacji. Można coś celowo używać niedobrze, aby było to bardziej optymalne w pewnym sensie). Można je dezaktywować globalnie: lub w lokalnie w zleceniu: Po odhaczeniu checkboxa j.w. ostrzeżenie już mi się nie wyświetla. Spróbuj na pierwszym rekordzie. Faktury możesz dosłać, statusy też, było to też w SELLO GT i czasami było potrzebne. 9 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał: Klikałem z danego e-maila na odnośnik KLIENTA i wiedziałem wszystko, co kupił, kiedy i w jakiej ilości Zatem INFORMATOR w oknie kartoteki kontrahentów. 6 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał: Załączam Wam e-maile od jednego klienta, w których widoczne są jedne elementy (przed +) w początku e-maila które są stałe, a druga część (za +) jest zmienna w zależności od transakcji To są hash-maile. Znasz je z facebooka. Część przed plusem to mail do Klienta. Część po plusie to id zamówienia. Usuwasz plus i id zamówienia i zostaje Ci mail bezpośrednio do Klienta, pownien być niefilotrowany tak, że każdy może tam napisać do niego bezpośrendio z domeny @ALLEGROMAIL.PL. Stąd pamiętaj o ich anonimizowaniu i RODO. Edytowane 22 Stycznia przez HotKey . 1 Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 23 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów W dniu 22.01.2026 o 13:41, Tomasz Czajkowski napisał: Wiesz, jeżeli z czegoś nie korzystałeś to nie oznacza, że robiłeś dobrze. Dla nas po otrzymaniu e-maila od klienta "bo chce dodatkową informację na temat produktu który kupił" było dość proste w odnalezieniu. Klikałem z danego e-maila na odnośnik KLIENTA i wiedziałem wszystko, co kupił, kiedy i w jakiej ilości, co pisał wcześniej itp. Nie pytam o ASORTYMENT dlatego dziękuję CI za tą odpowiedź. Pytałem o coś co było wcześniej i z czego od 10 lat korzystałem. Robi się - dokładnie w tej chwili . Oczywiście mechanizm będzie nieco inaczej wyglądał, bo poruszamy się w środowisku wyznaczonym przez nexo. Ale w miarę możliwości dodamy kilka usprawnień, których obecnie w nexo nie ma, aby zbliżyć się do tego, do czego co było w Sello 1. W dniu 22.01.2026 o 13:41, Tomasz Czajkowski napisał: Co do OSTRZEŻEŃ to uważam podobnie jak Ty, że są potrzebne, ale do czasu zapoznania się z nim i ewentualnego odznaczenia go że o nim wiesz. Jak kupujący zaznaczy w adresie np. "ulicę i jakiś numer z dopiskiem A (budowa)" to notorycznie wywala CI żółty alert. Super że wywala, ale nie chcę go poprawić bo to ważna informacja dla kuriera, a to że gryzie się to systemowo to jak w życiu. Myślałem by w takim przypadku wyłączyć to wyjątkowo ręcznie na tej i tylko tej konkretnej przesyłce i tyle. Mamy w planach dodać akcje naprawcze do błędów oraz ostrzeżeń, jedną z nich mogła by być akcja pt. Zignoruj. W zasadzie, to żółte paski można sobie samemu zmienić - one bazują na kolorowaniu warunkowym na liście. Można dodać np jakąś cechę, która nadana do EZ spowoduje, że ostrzeżenie nie będzie wyświetlane. Nadal będzie jednak raportowane. W dniu 21.01.2026 o 18:25, Tomasz Czajkowski napisał: Dodam, że nie ma możliwości kopiowania tych ostrzeżeń by można je było np. wkleić W nexo można kopiować praktycznie wszystko przytrzymując przez sekundę lewy klawisz myszy na dowolnym napisie, nawet na interfejsie programu a nie na danych. W dniu 21.01.2026 o 18:25, Tomasz Czajkowski napisał: - brak możliwości odnalezienia kupującego z wiadomości poczty e-mail (podobnie jak było w Sello 1) - była opcja PRZEŁĄCZ NA KLIENTA. Dawało to możliwość sprawdzenia sobie jego zamówień, emaili i innych często potrzebnych danych. Dzisiaj tej opcji nie jestem w stanie rozszyfrować i odnaleźć. Jak wspomniałem wyżej, robi się . W dniu 21.01.2026 o 18:25, Tomasz Czajkowski napisał: Brak też w zakładce KLIENCI opcji kolumny "NICK" , "LOGIN" lub nazwa kupującego czy jak kto woli po "NICK-u użytkownika". Jest ona dopiero w kolejnej PodZakładce - Serwis Internetowy, czy nie może być ona widoczna na kolumnie głównej? A jeśli klient jest powiązany z Allegro, Erli, Empikiem, 3 sklepami na preście i jeszcze kilkoma innymi serwisami w przyszłości, to który login/mail/id mamy pokazać w tej kolumnie? W Sello 1 było tylko Allegro więc nie było takich dylematów. Tutaj klient może być związany z wieloma serwisami więc sprawa wyświetlania danych się komplikuje. Nie tylko tych, ale wielu innych także. W dniu 21.01.2026 o 18:25, Tomasz Czajkowski napisał: - brak mojej wiedzy, jak w zakładce KLIENCI odszukać korespondencje z klientem (wszystkie e-maile, czy jego wszystkie zamówienia). Uważam, że znajdując go po NICKU warto mieć wgląd w jego wszystkie dane właśnie z tego miejsca - tak było w starym Sello 1 Dodamy również uwzględnienie nicków/loginów w wyszukiwarce F8 wg InsTYNKtu - bo obecnie nie są te dane brane pod uwagę. 1 Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów Dzięki @Bartosz Rosa i jeszcze dość ważne pytanie dotyczące nowego SelloNX i integracji Vendero. Przy pobraniu danych do Paczek nie pobiera adresu e-mail, a to niesamowicie utrudnia pracę. Samo Vendero jest dość drewniane i automatyzacja tam nie działa. By adresować przesyłki z Vendero nie możemy wysyłać powiadomień klientom o wysyłce bo nie pobiera e-maili. Chyba, że coś źle robię. Dzięki za podpowiedź. Link to postu
HotKey . 415 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów W dniu 21.01.2026 o 18:25, Tomasz Czajkowski napisał: Dodam, że nie ma możliwości kopiowania tych ostrzeżeń by można je było np. wkleić Zobacz, faktycznie można je wykopiować: Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów 4 godziny temu, HotKey . napisał: Zobacz, faktycznie można je wykopiować: Chodziło mi o same błędy (czyli tekst za wyrazem BŁĄD:) Link to postu
HotKey . 415 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów To zaraz zobaczymy. Sprawdzałeś ? Link to postu
HotKey . 415 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów (edytowane) 10 minut temu, Tomasz Czajkowski napisał: Chodziło mi o same błędy (czyli tekst za wyrazem BŁĄD:) W moim SELLO nie ma żadnych błędów, ale sprawdzałem na OSTRZEŻENIACH i mi kopiuje. Edytowane 24 Stycznia przez HotKey . Link to postu
Tomasz Czajkowski 8 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów 19 godzin temu, Tomasz Czajkowski napisał: Dzięki @Bartosz Rosa i jeszcze dość ważne pytanie dotyczące nowego SelloNX i integracji Vendero. Przy pobraniu danych do Paczek nie pobiera adresu e-mail, a to niesamowicie utrudnia pracę. Samo Vendero jest dość drewniane i automatyzacja tam nie działa. By adresować przesyłki z Vendero nie możemy wysyłać powiadomień klientom o wysyłce bo nie pobiera e-maili. Chyba, że coś źle robię. Dzięki za podpowiedź. Po aktualizacji sprawa jest już "nieaktualna" bo e-mail jest już dodawany z VENDERO do SELLO NX - dziękuję i przepraszam za SPAM Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 3 Lutego Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów W związku z tym, że ten jeden temat porusza obecnie kilkadziesiąt wątków i jest bardzo trudny do opiekowania się nim ten temat zostaje zamknięty. Infobot będzie informował w tym wątku o realizcji zgłoszonych w nim tematów. Nowe tematy prosimy dodawać w nowych wątkach na forum - ułatwia to znacznie zapanowanie nad nimi i skraca czas odpowiedzi. 1 Link to postu
Infobot nexo 323 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca w Sello NX vs Sello 1 - porównanie aktualnych możliwości programów Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 60.0.0. Fragment listy zmian: Dostosowywanie okna pakowaniaPrzebudowaliśmy wygląd okna pakowania tak, aby było więcej miejsca dla pakowanych towarów. Dodatkowo okno to zyskało nowe możliwości konfiguracji. W oknie pakowania dodano możliwość wyświetlenia lokalizacji na magazynie, zapisanej w polu własnych asortymentu. Dodatkowe uwagi: Aby pole było widoczne należy je wybrać z menu > Konfiguracja widoku > Pokazuj pola własne > wybór odpowiedniego pola. Link to postu
Polecane posty
Dodane przez Bartosz Rosa,
3 reakcje
Pokaż post