Skocz do zawartości

Synchronizacja z systemem sprzedażowym i wysyłką zamówień.

Polecane posty

Witam, jestem nowym użytkowanie Sello NX i dopiero wdrażam się w jego możliwości i zastosowanie w związku z tym mam kilka pytań technicznych. 

Sello jest na tej samej bazie co Subiekt Nexo, wybrałem z asortymentu przykładowy produkt i wysłałem na allegro - działa bez zarzutu. 

Natomiast mam problem po zakupie (chcę wydrukować etykietę, otrzymuje komunikat jak na zrzucie 1), w integracji aktywowałem wysyłkę i dodałem wszystkie możliwe opcje z allegro a i tak nie puszcza mnie dalej, pytanie jak to zrobić? i czy jest taka opcja aby on sobie sam zaciągnał z allegro wszystkie opcje wysyłki (będę korzystał ze smarta)

Drugi temat wystawianie FV na to w subiekcie (zrzut 2), i tutaj też w panelu integracja mam uruchomione powiązanie z systemem sprzedażowym (subiekt) a otrzymuje taki komunikat. 

Proszę o pomoc 

1.PNG

2.PNG

Jeden sposób dostawy odpowiada jednemu sposobowi dostawy w allegro.

Dla kazdego konta allegro trzeba dodac osobne formy wysylki, nie da sie tego zrobic inaczej.

"w integracji aktywowałem wysyłkę i dodałem wszystkie możliwe opcje z allegro" - tak sie nie da, jedna forma wysylki musi byc dopasowana tylko do konkretnego pola.

dla przykladu ktos DPD pobranie musi byc przypisane do Allegro DPD pobranie itd

Edytowane przez Szef 01
55 minut temu, Jakub Lewandowski napisał:

ScreenShot06-17-24at01_28PM.PNG.b5e5e94c8b2509308c2ddc80c2e624ac.PNG

Ten sposób dostawy dla jakiej integracji jest dodany?

3 godziny temu, Jakub Lewandowski napisał:

Drugi temat wystawianie FV na to w subiekcie (zrzut 2), i tutaj też w panelu integracja mam uruchomione powiązanie z systemem sprzedażowym (subiekt) a otrzymuje taki komunikat. 

Proszę wykonać restart programu. Czy wtedy również taki komunikat się pojawia?

46 minut temu, Jakub Lewandowski napisał:

Czyli mam stworzyć tyle sposobów dostawy ile mam opcji allegro 1:1 ?

Przykładowo 

(Sposób) Allegro inpost przedpałata 

(Sposób) Allegro inpost pobranie 

itd... tyle pozycji muszę utworzyć osobnych? 

Obecnie tak, ale planujemy niedługo ten temat uprościć.

Wszystko się wystawia, aktualizuje, zamówienia przechodzą na subiekta elegancko 😉 ale nadal mam problem z generowaniem etykiet, komunikat (z tym sello, jak to wyłączyć) i jeszcze pytanko czy dobrze zrozumiałem jak ustawić sposoby dostawy

Robie 2 kategorie własne i w jednym robię przedpłate (tak jak na zrzucie)

a druga kategoria własne i tam ustawiam wszystkie opcje wysyłek za pobraniem?

Screen Shot 06-19-24 at 11.01 PM.PNG

Screen Shot 06-20-24 at 10.25 AM.PNG

Bo ta konfiguracja jest nieprawidłowa. Aby Sello było w stanie generować etykiety należy dodać odpowiednie konto integracji z kurierem (np InPost, DPD, WzA).

image.png

W kontach tych podaje się dane do logowania do danego serwisu kurierskiego. Są tutaj również wbudowane konta dla integracji:

• Odbiór osobisty
  • Własne
  • Wysyłka elektroniczna

Te integracje są techniczne i nie umożliwiają żadnych synchronizacji - no bo z czym :).

Następnie mając już dodane konta integracji w Sposobach dostawy paczek należy dodać tyle sposobów ile jest używanych, wybierając odpowiednią integrację:

image.png

Jeśli zostaną wybrane te wbudowane szare to one nie wykonują żadnych synchronizacji. Natomiast jeśli dodałem wcześniej konto integracji z Wysyłam z Allegro to teraz w sposobie wysyłki wybieram tego dostawcę właśnie, dzięki czemu ten sposób dostawy będzie komunikował się z serwisem Wysyłam z Allegro.

Następnie z listy usług danej integracji wybrać należy konkretną usługę. WzA ma tego dużo, bo jest brokerem i jako usługi widnieją tutaj różni kurierzy. W przypadku wyboru integracji dedykowanej np dla DPD będą tutaj tylko usługi świadczone przez DPD.

image.png

Trzeba tutaj jeszcze uzupełnić parametry tej dostawy i po zapisaniu dostawa taka będzie do wyboru w zamówieniu wysyłkowym. 

Natomiast, aby Sello samoczynnie ustawiało tę dostawę należy dodać mapowania dostaw Allegro na dostawę Sello i tego dokonuje się na zakładce POWIĄZANIA. Wybór taki jak pokazano powyżej i poniżej jest błędny:

image.png

bo oznacza, że jeśli kupujący w allegro wybierze jeden ze sposobów dostawy wymieniony na tej liście, to Sello ustawi w zamówieniu aktualnie edytowany sposób dostawy paczki - który przed chwilą ustawiliśmy jako konkretna usługa, np Allegro Paczkomaty InPost. 

Skutek takiego ustawienia będzie taki, że jeśli ktoś wybierze Allegro Kurier DPD albo UPS to w Sello ustawi się Allegro Paczkomaty InPost.

Trzeba dodać osobne sposoby dostawy dla każdego kuriera wybierająć odpowiednią usługę a w powiązaniach przypisać tylko 1 konkretny sposób dostawy z serwisu Allegro.

Inna możliwość jest też taka, że jeśli pobrane zostanie zamówienie, którego dostawa nie widnieje jako powiązanie na żadnym sposobie dostawy paczki to będzie ono zapisane w takiej postaci:

image.png

Po edycji zamówienia i ustawieniu własnego (synchronizowalnego) sposobu dostawy, np tutaj dla dostawy ?? Allegro kurier DPD wybieram [Wysyłam z Allegro] Kurier DPD, 

image.png

Sello zapyta czy zapamiętać takie mapowanie

image.png

Potwierdzenie spowoduje dodanie odpowiedniego mapowania w Sposobie dostawy paczki na zakładce POWIĄZANIA i kolejna dostawa ?? Allegro kurier DPD zostanie automatycznie ustawiona jako ta synchronizowalna z WzA.

20 godzin temu, Jakub Lewandowski napisał:

A czy jest opcja taka aby 

1. Wystawiać z Sello

2. Przyjmować zamówienia z Sello

3. Generować PA 

ale wysyłkę (czyli ustalanie kuriera, drukowanie listu robić już z pozycji allegro), czy wtedy integracja zgłupieje i będzie z tym problem?

Nie ma przymusu generowania przesyłek z Sello :). Można poprzestać na generowaniu dokumentów w Subiekcie. Natomiast informacje o paczkach nie trafią do Sello, więc pewne możliwości nie będą dostępne.

A co w przypadku jeśli klient kupi bez Smarta (czyli płatność inpost bez allegro) czy muszę dodać dodatkowo integracje z INPOSTEM? czy to co jest wystarczy.

Drugie pytanko, czy jest opcja aby stany aktualizowały się automatycznie tzn. wystawiam produkt na allegro 10 sztuk (tyle mam na magazynie, ale jak sprzeda się stacjonarnie np. 2 sztuki to aby na allegro automatycznie zmieniała się dostępność na 8.

A co w przypadku jeśli klient kupi bez Smarta (czyli płatność inpost bez allegro) czy muszę dodać dodatkowo integracje z INPOSTEM?

Nie. InPost sam weryfikuje czy przesyłka jest SMART czy nie patrząc na adres mailowy klienta. Jest on unikalny w obrębie sprzedawca+kupujący+zamówienie.

Drugie pytanko, czy jest opcja aby stany aktualizowały się automatycznie tzn. wystawiam produkt na allegro 10 sztuk (tyle mam na magazynie, ale jak sprzeda się stacjonarnie np. 2 sztuki to aby na allegro automatycznie zmieniała się dostępność na 8.

Tak, w parametrach ofert internetowych można włączyć automat systemowy, który realizuje taką funkcję jak przeliczanie stanów i dodatkowo drugi, który wysyła te wyliczone zmiany do serwisu.

I tak jest ustawione, rozumiem że jeśli towar sprzedam stacjonarnie i zniknie z magazynu (automatycznie aukcja się zamknie), natomiast jeśli wprowadze nowa FV i będzie na stanie to się otworzy. Pytanko w takim wypadku jaki stan ustawić podczas dodawania aukcji? zgodny z aktualna iloscia na magazynie? 

i drugie pytanie, czy jeśli stworzę drugi magazyn (tylko na aukcje allegro) program będzie w stanie tylko z tego magazynu pobierać sobie stany (mimo że na pierwszym głównym również ten produkt będzie) 

Screen Shot 06-26-24 at 12.20 AM.PNG

Screen Shot 06-26-24 at 12.20 AM 001.PNG

9 godzin temu, Jakub Lewandowski napisał:

rozumiem że jeśli towar sprzedam stacjonarnie i zniknie z magazynu (automatycznie aukcja się zamknie), natomiast jeśli wprowadze nowa FV i będzie na stanie to się otworzy.

Tak to powinno zadziałać :). Dzięki temu, że mechanizm bazuje na cechach ofert, można w razie potrzeby zróżnicować jego działanie i np osobno mieć synchronizację stany i zamykanie ofert a osobno wznawianie - jeśli tego akurat będą wymagały niektóre oferty.

Warto jednak mieć świadomość, że oferty można wznowić tylko jeśli nie zostały przez Allegro przeniesione do archiwum - co następuje po 60 albo 90 dniach nieaktywności takiej oferty. Wtedy trzeba już ręcznie wystawić takie oferty ponownie, bo mechanizm wznawiania odbije się błędem od Allegro.

Pytanko w takim wypadku jaki stan ustawić podczas dodawania aukcji? zgodny z aktualna iloscia na magazynie? 

Może być jakikolwiek. Ale rozsądne wydaje się ustawienie aktualnego stanu. Istotne jest, aby trzymać się stanu albo dostępności w oby przypadkach. Stan nie uwzględnia rezerwacji, więc jeśli do systemu wpadnie jakieś ZK rezerwujące towar, to w przypadku synchronizacji stanu nie zmieni się nic na Allegro. Zmieni się dopiero po wystawieniu paragonu/faktury i zdjęciu towaru ze stanu. Natomiast gdy rezerwacje ZK mają już zdejmować z Allegro zarezerwowany towar, to należy synchronizować dostępne sztuki.

czy jeśli stworzę drugi magazyn (tylko na aukcje allegro) program będzie w stanie tylko z tego magazynu pobierać sobie stany (mimo że na pierwszym głównym również ten produkt będzie) 

W wersji 51 program sumuje stany ze wszystkich magazynów. Funkcja powiązywania magazynu z kontami mamy w planach.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie, jestem już po kilkudniowych testach i muszę przyznać że program ogólnie bardzo dobry (miałem już styczność z innymi które miały współpracować z Subiektem jednak nie umywają się do Sello) Poza tym bardzo dziękuje za dokładne opisanie i wyjaśnienie funkcji WZA i jej konfiguracji. 

Mam natomiast kilka pytań i problemów : 

1. Stworzyłem WZA Inpost Paczkomat (Umowa Własna) ale wiadomo że Inpost sam rozpoznaje czy smart czy nie. Natomiast z pozycji Sello spakowałem paczkę, wygenerowałem list przewozowy i okazało się ze w systemie (sprawdzałem w menadzerze paczek inpost) wygenerował się taki który wymaga podjazdu kuriera, a ja chciałem zwykły do paczkomatu, musiałem tamten anulować i ręcznie z pozycji allegro zrobić nowy, ale pytanie co zrobiłem źle lub gdzie te ustawienia się zmienia? i nie wiem czy ten sam problem będzie dotyczył również kurierów dpd, dhl 

2. Opcja automatycznej zmiany statusu zamówienia czyli z nowe, w realizacji, wysłane, zakończone - da się to ustawić tak aby wysyłało takowe dane do serwisu allegro?

3. Wracając do tematów stanu w którym momencie (lub po wykonaniu jakiej operacji), program sobie synchronizuje faktyczną ilość asortymentu w magazynie i wysyła do serwisu? (wystawiłem produkt 3szt bo tyle miałem na magazynie , jeden poszedł na allegro, jeden fizycznie na sklepie, na allegro powinienem więc mieć 1 sztuke a sa 2) 

4. Rozumiem że w aktualnej wersji 51 sumuje stany ze wszystkich magazynów ale czy jest jakaś ukryta opcja abym mógł z pozycji programu przy wystawianu produktu podejrzeć ten drugi magazyn żeby tylko sprawdzić ile tam jest sztuk i ręcznie wpisać?

5. Opcja aby przy wystawianiu aukcji z automatu zaznaczało FV, wysyłke podstawowa (tak jak z automatu wrzuca, zwroty, gwarancje) 

2. image.png.05116ff16eafa816796101c6e9905b55.png

3. Zmiana w liczbie asortymentu na Allegro jest tworzona w momencie utworzenia dokumentu w Subiekcie.
Oczywiście, automatyzacja musi być włączona w parametrach, a oferty muszą mieć przypisaną cechę.
Moje ustawienia dla przykładu:

image.png.23db58574749413924b9d5ce0a2b4bb3.png

4. W konfiguracji widoku ofert internetowych można pokazać kolumnę ze stanem z dowolnego posiadanego magazynu.

image.png.731a2739e08b37c497a37d3632c5be60.png

• Dziękuję 1
7 godzin temu, Jakub Lewandowski napisał:

jestem już po kilkudniowych testach i muszę przyznać że program ogólnie bardzo dobry (miałem już styczność z innymi które miały współpracować z Subiektem jednak nie umywają się do Sello)

Dziękujemy za opinię :)

1. Stworzyłem WZA Inpost Paczkomat (Umowa Własna) ale wiadomo że Inpost sam rozpoznaje czy smart czy nie. Natomiast z pozycji Sello spakowałem paczkę, wygenerowałem list przewozowy i okazało się ze w systemie (sprawdzałem w menadzerze paczek inpost) wygenerował się taki który wymaga podjazdu kuriera, a ja chciałem zwykły do paczkomatu, musiałem tamten anulować i ręcznie z pozycji allegro zrobić nowy, ale pytanie co zrobiłem źle lub gdzie te ustawienia się zmienia? i nie wiem czy ten sam problem będzie dotyczył również kurierów dpd, dhl 

W konfiguracji WzA należy wpisać identyfikator punktu nadania (paczkomat). To będzie oznaczało nadanie w punkcie. Brak tego numeru ustawia odbiór przez kuriera.

2. Opcja automatycznej zmiany statusu zamówienia czyli z nowe, w realizacji, wysłane, zakończone - da się to ustawić tak aby wysyłało takowe dane do serwisu allegro?

Trzeba aktywować automat tak jak Błażej powyżej podesłał. Automat jest niezależny od tego w jaki sposób ustawia się w zamówienia status i dodatkowo w parametrach statusów zamówień można określić mapowanie statusów zamówień w Sello na statusy w serwisach internetowych (Allegro póki co). 

8 godzin temu, Jakub Lewandowski napisał:

3. Wracając do tematów stanu w którym momencie (lub po wykonaniu jakiej operacji), program sobie synchronizuje faktyczną ilość asortymentu w magazynie i wysyła do serwisu? (wystawiłem produkt 3szt bo tyle miałem na magazynie , jeden poszedł na allegro, jeden fizycznie na sklepie, na allegro powinienem więc mieć 1 sztuke a sa 2) 

Ten automat generuje tylko zmianę w ofertach i ją przypisuje do oferty, inny automat musi ją wysłać do Allegro. Czy taka zmiana została wygenerowana na liście ZMIANY W SERWISIE w dolnej zakładce modułu Oferty internetowe?

8 godzin temu, Jakub Lewandowski napisał:

5. Opcja aby przy wystawianiu aukcji z automatu zaznaczało FV, wysyłke podstawowa (tak jak z automatu wrzuca, zwroty, gwarancje) 

Sugestia zapisana. W danych konta można ustawić domyślny sposób wysyłki. Planujemy dodać tutaj szablony, w których będzie można ustawić w zasadzie wszystkie opcje.

• Lubię to 1

Tak ustawiłem, myślę że jest ok? 

Mam jeszcze problem ze zmianami statusu, o ile po przyjęciu zamówienia w sello zmienia się na allegro status z nowe na realizacje o tyle później już nić, ręcznie zmieniam przygotowane do wysłania, wysłane i odebrane, co robię źle?

Zdarzyło mi się dzisiaj że nie pobrało mi też jednego zamówienia z serwisu allegro, mimo że wymusiłem ręcznie aktualizacje zamówienie (wczoraj zaktualizowałem Sello do najnowszej wersji) 111.thumb.PNG.b2c5323bf9dabfcd01ecdbfbd3ff5bf5.PNG222.thumb.PNG.f0e92344e21f72cce3f495ca1a7e639b.PNG5.PNG.e3184cd55d79a8389cd37da5b56fc8ce.PNG

image.png.cde3fea3a8d825c1089786453d68c498.png

Pokazałem na swoim zrzucie ekranu zaznaczone obie opcje, Pan ma wyłączone wysyłanie zmian, więc zmiany w stanach nie będą automatycznie się wysyłały do serwisu.

6 godzin temu, Jakub Lewandowski napisał:

Mam jeszcze problem ze zmianami statusu, o ile po przyjęciu zamówienia w sello zmienia się na allegro status z nowe na realizacje o tyle później już nić, ręcznie zmieniam przygotowane do wysłania, wysłane i odebrane, co robię źle?

Tutaj w sumie mam ten sam problem ale w sumie przyzwyczaiłem się, bo Allegro sam już zmienia status na "Wysłane" po wysyłce numeru przesyłki z Sello.

6 godzin temu, Jakub Lewandowski napisał:

Zdarzyło mi się dzisiaj że nie pobrało mi też jednego zamówienia z serwisu allegro, mimo że wymusiłem ręcznie aktualizacje zamówienie (wczoraj zaktualizowałem Sello do najnowszej wersji)

Jaki błąd pojawił się w Dzienniku błędów?

• Lubię to 1