Skocz do zawartości

Formatowanie paragonu [kolor+działanie] i sprzedaż niedostępnych towarów.

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Dariusz Nowak,

Polecane posty

Gdzie ustawia się formatowanie ostrzeżeń, które pokazują się podczas nabijania paragonu?

Np. że nabijam towar niedostępny w magazynie lub, że sprzedajemy towar po cenie 0?

Gdzie można taką wartość zmieniać i edytować? Nie mogę nigdzie znaleźć...

image.png.11ba8060ed83d5c472bccb295bbaa59d.png

image.png.5dc3d862ecd70998869fe15ac9fdcd33.png

Gdzie ustawia się ostrzeżenia/kolory i działania, że np. paragon, mimo ostrzeżenia,  można zapisać lub nie?

szukałam w konfiguracji, w parametrach asortymentu i paragonu.

18 godzin temu, Szef Szef napisał:

Gdzie ustawia się formatowanie ostrzeżeń, które pokazują się podczas nabijania paragonu?

Nie ma takiego miejsca. Konfigurację ostrzeżeń pojawiających się w programie mamy w planach na przyszłość. Wybrane, nieliczne ostrzeżenia można podnieść do rangi błędu za pomocą skojarzonych z nimi uprawnień, ale takich ostrzeżeń jest dosłownie kilka. A co konkretnie chce Pan zrobić?

Asortyment ma ceny netto/brutto z ustawionym 23%vatem, jednak w tej chwili nie jesteśmy vatowcami i przy każdym paragonie na kazdej pozycji ręcznie zmieniamy 23->"zw" przy czym pojawia się błąd i ostrzeżenie, do którego się przyzwyczajamy i jak pokaże się inne ostrzeżenie, np. sprzedaż poniżej marży to boję się, że zostanie przeoczone.

2 problem to ostrzeżenie o braku towaru. Wystawiamy paragon i pojawia się ostrzeżenie, że nie ma towaru na stanie, ale nie podświetla się na czerwono ta konkretna pozycja (wcześniej była taka funkcja). Dopiero po zmianie statusu z C na W widać która to jest.

Edytowane przez Szef Szef
W dniu 25.06.2024 o 14:07, Szef Szef napisał:

przy każdym paragonie na kazdej pozycji ręcznie zmieniamy 23->"zw" przy czym pojawia się błąd i ostrzeżenie

Zalecamy ustawienie tej stawki jako domyślną przy sprzedaży w kartotece bądź też w parametrach transakcji handlowej sprzedaż krajowa. Nie trzeba by było za każdym razem ręcznie zmieniać tej stawki.

ale nie podświetla się na czerwono ta konkretna pozycja (wcześniej była taka funkcja)

Kliknięcie w błąd na dole nie przenosi do odpowiedniej pozycji? Proszę przesłać zrzut ekranu z takim błędem.

Dopiero po zmianie statusu z C na W widać która to jest.

Przy statusie C w ogóle nie powinien Pan otrzymywać błędu braku możliwości zadysponowania towaru, ponieważ przy statusie C to, czego się nie da zarezerwować, dostawowo jest rezerwowane ilościowo.

Dodatkowo proszę opisać dokładny scenariusz sytuacji, w której wyświetla się ten błąd.

Sprzedaż robiona jest w opcji "W"

1. Podczas wprowadzenia towaru (brak na stanie) nie widać, że go nie ma (kiedyś podświetlało mi się od razu na czerwono w pozycji "ilość")2.JPG.17f469013c749b212d7d54c96c5c4bdf.JPG

2. Zapisuję paragon i pojawia się błąd:

1.JPG.62bdc4ed84edfa8401ca399716719116.JPG

tutaj nie ma informacji, która pozycja jest brakująca, nawet po kliknięciu nie przenosi nigdzie.

3. Zmieniam na "C" aby wydrukować paragon, bo ten towar mam na stanie, ale nie w systemie (błąd podczas inwentaryzacji lub przyjęcia). 

3.jpg.9055879d7717dd67e47c1bd691c48c38.jpg

4. Po wejściu w edycję dokumentu sprzedaży, zmieniam ręcznie status z C na W, wtedy zaznacza się dana pozycja automatycznie:

image.png.7f6a3158c4a591c457391576b91cadca.png

Po uzupełnieniu braków oczywiście mogę zamknąć dokument sprzedaży ze statusem W.

CHCIAŁABYM, aby podczas wprowadzania towaru do dokumentu sprzedaży było widać od razu, że danego towaru nie ma, by zaoszczędzić pracy kasjerom.

Podczas wykonywania WYDANIA międzymagazynowego od razu pozycja ilość podświetla się na czerwono, gdy nie ma wystarczającej ilości, jednak w paragonach nie.

Edytowane przez Magda M
  • Lubię to 1
Godzinę temu, Magda M napisał:

Dziwne... dziś sprawdzam robiąc to samo i pokazuje się czerwona ramka. Możliwe, że jakiś błąd był?

Potwierdzam analogiczny efekt (brak oznaczania niedostępnych pozycji) u siebie na 48.2.1 - występuje okazjonalnie w czasie dnia pracy na paragonach (tryb seryjny) i na tę chwilę celowo nie mogę go powielić / wywołać.

Edytowane przez Łukasz Czarnowski

Udało nam się znaleźć przyczynę, poprawka wyjdzie w jednej z najbliższych aktualizacji.

19 godzin temu, Magda M napisał:

Dziwne... dziś sprawdzam robiąc to samo i pokazuje się czerwona ramka. Możliwe, że jakiś błąd był?

Proszę jeszcze o informacje, czy korzysta Pani z trybu seryjnego?

10 godzin temu, Dariusz Nowak napisał:

Udało nam się znaleźć przyczynę, poprawka wyjdzie w jednej z najbliższych aktualizacji.

Tak- tryb seryjny.

Mogę przy okazji zapytać czy jest opcja kumulowania pozycji w spisie inwentaryzacyjnym, gdy dodajemy czytnikiem towary i dodajemy ilość produktów ręcznie? Kumulowanie pozycji byłoby idealne a nie widzę możliwości zmiany trybu dodawania produktu.

13 godzin temu, Magda M napisał:

Tak- tryb seryjny.

W takim razie proszę oczekiwać poprawki, dziękujemy za zgłoszenie i informacje.

13 godzin temu, Magda M napisał:

Mogę przy okazji zapytać czy jest opcja kumulowania pozycji w spisie inwentaryzacyjnym, gdy dodajemy czytnikiem towary i dodajemy ilość produktów ręcznie? Kumulowanie pozycji byłoby idealne a nie widzę możliwości zmiany trybu dodawania produktu.

Planujemy w przyszłości udostępnić tryb szybkiego dodawania towarów na spisach, w tym m.in. kumulowanie pozycji, jednak nie jestem w stanie stwierdzić, kiedy.

Chciałbym również prosić o tworzenie nowych wątków dla różnych zagadnień, aby zachować porządek i umożliwić innym użytkownikom łatwe znalezienie odpowiedzi na podobne pytania.

• Dziękuję 1

Jasne, rozumiem. Dziękuję za pomoc.

W dniu 2.07.2024 o 07:48, Dariusz Nowak napisał:

Tak- tryb seryjny.

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 52.0.0.7783. Fragment listy zmian:

• W trybie seryjnym wystawiania dokumentów poprawiono brak podświetlania pozycji z błędem braku wystarczającej ilości na stanie. Problem pojawiał, gdy brak stanu występował na drugim lub kolejnym wystawianym dokumencie.

• Dodaj nową pozycję...