Skocz do zawartości

Allegro DELIVERY (ORLEN) - musi pasować do wyrażenia [A-Za-z0-9-_]+

Polecane posty

No i mamy. Stary ORLEN w Allegro dziala tylko do 10.10.2024 potem znika z cenników.

Na dzisiaj nowy ORLEN (tzn. ORLEN w usludze Allegro DELIVERY) zgłasza nam następujące błędy przy próbe wygenerowania etykiety "po staremu":

image.png.b30ba503fc7a1949457550d870fd4189.png

Warto już teraz przeprogramować Sello do usługi Allegro DELIVERY, bo zmian trochę jest:

1. Pobieramy aktualne dostawy do SELLO: (SELLO --- > NARZĘDZIA --- > SYNCHRONIZUJ PARAMETRY SERWISU --- > OK)

2. Najpierw edytujemy cenniki w Allegro i dodajemy wybrane uslugi Allegro DELIVERY do cenników, po czym importujemy je do cenników SELLO. U mnie wyszło to tak:

• cenniki w Allegro:

image.thumb.png.fe6277530fa3e37755018b9b6a6ded22.png

• po imporcie do Sello:

image.thumb.png.68ad61ccd362e5bdd9a59c54dffed57a.png

3.  Następnie (opcjonalnie) ustawiamy czas podjazdu dla wybranego kuriera (tutaj ORLEN w usłudze DELIVERY):

image.png.a7cbc0ee0af5b97a5ee86881a382d227.png

4. Następnym krokiem jest skonfigurowanie kolejnej (u mnie dochodzi już pod 140stą) usługę dostawy w SELLO:

a)

image.png.ea2ebf9a411c45fae7c25cc1a047423c.png

b) oraz ustawienie szczegółów po WzA - istotne zmiany zamarkowałem na czerwono:

image.png.0e96e6b73d412552a371fab76b411908.png

gdzie Punkt odbioru (id) - to następujący modyfikator:

Cytat

[Paczka::PunktOdbioru::Id|default=`[Paczka::AdresWysylkowy::Nazwa|substr_between=`(--)`]`]

Etykiety kurierów w usłudze Allegro DELIVERY są inne i mają następujące oznaczenie (przynajmniej co do ORLENu):

image.png.4cb1b1ef09489e00120a2208b68fedd8.png

Edytowane przez HotKey .
  • Dziękuję 2
  • 4 tygodnie później...

Cześć, właśnie zaczynamy konfigurację, bo dostaliśmy maila, że 7,08 Allegro samo doda Orlen do naszych cenników.

Takie pytanie nam się nasunęło, kto jest operatorem przesyłki?

Wydaje nam się, że Allegro, czyli dla tego sposobu dostawy, wybieramy dostawcę Allegro, tam gdzie mamy podpięte Allegro ONE.

Link do śledzenia przesyłki jest również taki sam jak w Allegro ONE, czy jak w Orlen Paczce?

Nie wiem, może dla kogoś te informacje, wydadzą się mało istotne, natomiast dla nas są istotne ;D

• Lubię to 1

Struktura numeracji punktów się zmieniła, stąd u mnie wymagany był nowy modyfikator.

Z kolegą @MARCIN e-kupowanie.pl dopracowaliśmy się konfiguracji, gdzie "stary ORLEN" jest usunięty z cenników, zostaje tylko nowy czyli ten "DELIVERY".

ONE leci tak jak był bez zmian.

ORLEN numery przesyłek otrzymuje w formacie ONE czyli jest inaczej taki no: AEOO00098 . Do tego link do śledzenia jest inny:

https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=

Oraz ciekawy podcast uzmysławiający o co dokładnie kaman z tym DELIVERY - generalnie tylu kurierów to było za trudne w obsłudze dla sprzedawców jak i dla Klientów. Każdy kurier miał swoje zasady, więc Allegro zdecydowało się zunifikować wszystkich kurierów pod parasolem swoim no i pewnie jako oficjalny monopolista będzie wyrywał płuca nie tylko kioskarzom na Allegro ale oberwie się teraz także i kurierom.

https://www.spreaker.com/episode/056-o-budowaniu-nowej-rzeczywistosci-logistycznej-z-allegro-delivery-jakub-kloczewiak--60513146

Docelowo:

• za opóźnienie wypłacają odszkodowania. Ja już mam pierwsze na koncie :) Do tej pory Przewoźnicy odrzucali reklamacje z tytułu opóźnienia.
  • Za jakiś czas dodatkowo wszystkie paczki różnych kurierów bedzie zbierał jeden kurier który w danym regionie może podjechać jako ostatni (np u mnie ORLEN ok 15:00 obecnie)
  • Zredukują liczbę aplikacji typu apka ORLEN, apka INPOST, appka DPD, etc wszystkie kody do otwierania Automatów każdego operatora będą przychodziły JEDYNIE przez apkę ALLEGRO - to już działa sprawdzałem dla ORLENu i ONE
  • etykiety nie przez zewntrzne aplikacje kurierów tylko przez API WzA czyli np. Sello
  • w głowie klienta będzie, że zamawia do automatu Allegro a nie do Paczkomatu, Żabki czy SmartBoxa Poczty Polskiej
  • ceny w cenniku mają się same aktualizować, nie tak jak teraz, gdzie w każdym cenniku mam ok 140 wpisów x 20 cenników i weź się nie pomyl. Delivery ma samo aktualizować ceny do ostatniej znanej.
  • od strony prawnej w regulaminie Allegro Delivery masz odpowiedzialność cywilną, co z normalnymi kurierami jest wykluczone, stąd roszczeń mogłeś dochodzić tylko na prawie przewozowym, czyli bez protokołu uszkodzenia przesyłki spisanmego w dniu dostawy odszkodowania nie dostawałeś. w Delivery ma byc inaczej, ale szczegóły to zobaczymy
  • punkty odbioru paczek z problemami jakościowymi będą ... banowane przez ALLEGRO

Powodzenia :D

Edytowane przez HotKey .
  • Lubię to 2
2 godziny temu, Aga Zgaga napisał:

kto jest operatorem przesyłki?

Orlena wozi ORLEN, ONE wozi ONE, ONE by DPD wozi DPD, ONE by UPS wozi UPS. Za jakiś czas ma wszystko zbierać jeden kurier który będzie podjeżdżał jako ostatni to Twojej lokalizacji. Przesłuchaj podcast.

Obecnie ja mam 7 kurierów i 7 umów z nimi. Każda inna, w każdej umowie inaczej reklamacje rozpatrywane itd. Jak nie lubisz DPD to zrywasz z nimi umowę. W DELIVERY nie będzie można zrezygnować z kuriera którego nie lubisz, bo prawo do banowania kuriera będzie miało tylko Allegro. Za parę lat będziesz miał jedną umowę z Allegro Delivery i jednakowe warunki u każdego kuriera zagwarantowane jedną umową Allegro DELIVERY. Ale to jest zaplanowane na lata do przodu. Ciekawe.

Kurierom się na pewno oberwie, już im współczuję.

Edytowane przez HotKey .
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

Jak rozwiązać ten problem?

musi pasować do wyrażenia [A-Za-z0-9-_]+

Allegro Wysyłka z Polski do Czech - Odbiór w Punkcie Packeta, ORLEN Paczka

Tworzenie przesyłki w serwisie Wysyłam z Allegro dla paczki "14046/2025" na koncie "sklep" (43252396): musi pasować do wyrażenia [A-Za-z0-9-_]+

Kod błędu: 400 Bad Request

[VALIDATION_ERROR]: musi pasować do wyrażenia [A-Za-z0-9-_]+
ścieżka: input.receiver.point
detale: Invalid value: Vocelova 9

1.jpg

Edytowane przez Kamil Śmiałowski
fff