Skocz do zawartości

Jak działa automatyczna korekta stanu asortymentu dla aukcji w Allegro?

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Infobot nexo,

Polecane posty

Może po prostu coś pomijam, ale wolę się upewnić tak czy owak. 51.0.1.

Chcę, aby stany ofert Allegro automatycznie aktualizowały stan, jeśli jest różnica pomiędzy stanem w Subiekcie, a stanem na Allegro.

Mam utworzoną cechę...

image.png.aaa7624e9e36dbabee6b4512abdf1030.png

...która jest przypisana do większości ofert:

image.png.fb8df93441de82db64400b6814e11fe1.png

Oferty są powiązane z asortymentem nexo.

W parametrach ofert internetowych w automatyzacji mam włączone generowanie i wysyłanie zmian w ofertach:

image.png.80e617f837dacec1a403fe3d9348a746.png

Jednak od wczoraj nie ma żadnej oczekującej zmiany dla ilości produktów:

image.thumb.png.0e5686e63c6e976e9a84570e4466de33.png

Czy ja coś pomijam?

Same ustawienia są ok. Stan powinien być przeliczony po zmianie stanu/dostępności w danym towarze, np poprzez wystawienie jakiegoś dokumentu w Subiekcie. Czy taka zmiana występuje?

Jeśli zakupy występują tylko na Allegro to mechanizm nie generuje żadnej zmiany, ponieważ Allegro zmniejsza liczbę dostępnych w ofercie sztuk więc tam zawsze jest stan poprawny.

• Lubię to 1
12 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Czy taka zmiana występuje?

Jeśli chodzi o zmianę stanu w magazynie to tak, na razie dwa produkty zmieniły stan poprzez sprzedaż w Subiekcie i nie ma zmian oczekujących w ofertach, ale były one dość blisko czasowo aktywacji automatyzacji, więc może jeszcze po prostu nie załapało zmian.

Dopytam tylko, jak jest liczony czas w automatyzacji? Jeśli zapiszę ustawienie o godzinie 10:13, a mam czas ustawiony co 30 minut, to następne czasy to 10:43, 11:13, 11:43 itd.?

12 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Jeśli zakupy występują tylko na Allegro to mechanizm nie generuje żadnej zmiany, ponieważ Allegro zmniejsza liczbę dostępnych w ofercie sztuk więc tam zawsze jest stan poprawny.

Zakupy występują w obu miejscach, i przez Subiekta, i przez Allegro.

Tak czy siak, będę obserwował. :)

Edytowane przez Błażej Szolak
Doprecyzowanie odpowiedzi.
5 minut temu, Błażej Szolak napisał:

ale były one dość blisko czasowo aktywacji automatyzacji, więc może jeszcze po prostu nie załapało zmian.

Zmiany powinny być generowane przy zmianie stanu dokumentem.

7 minut temu, Błażej Szolak napisał:

Dopytam tylko, jak jest liczony czas w automatyzacji? Jeśli zapiszę ustawienie o godzinie 10:13, a mam czas ustawiony co 30 minut, to następne czasy to 10:43, 11:13, 11:43 itd.?

Muszę skonsultować z zespołem, który zajmuje się automatami :), ale w samym automacie dostępnym przez moduł automatyzacja można podejrzeć zaplanowany czas uruchomienia automatu.

Czy do modułu automatyzacja możesz wejść i sprawdzić historię wykonania tego automatu czy coś tam jest? Czy nie wiszę np zaplanowane uruchomienia a niewykonane?

• Lubię to 1
1 minutę temu, Bartosz Rosa napisał:

Czy do modułu automatyzacja możesz wejść i sprawdzić historię wykonania tego automatu czy coś tam jest? Czy nie wiszę np zaplanowane uruchomienia a niewykonane?

Niestety, aż takiej mocy nie posiadam. :D

image.png.e5c90ac177c4c6085915ca73c0c61927.png
Co do parametrów automatyzacji ofert, to dodam przy okazji, że konfiguracja owych parametrów po aktualizacji do 51.0.x już nie wywala błędu o braku uprawnień dotyczących automatyzacji, tylko "udaje" że zapisuje i przywraca wizualnie poprzednie wartości po ponownym wejściu do parametrów. Przed aktualizacją, w wersji 50.x.x w momencie kliknięcia na "Zapisz" prawidłowo wyskakiwał błąd o braku uprawnień w dymku. Filmik poniżej:

50 minut temu, Błażej Szolak napisał:

Niestety, aż takiej mocy nie posiadam. :D

A możesz nawiązać kontakt z magiem, który może tam wejść i sprawdzić? :)

Najlepiej by było podesłać do nas listę uprawnień jakie posiadasz, albo jakie są odebrane to wtedy moglibyśmy sprawdzić działanie automatu + zapis tych parametrów.

• Lubię to 1
1 minutę temu, Bartosz Rosa napisał:

Możliwość jest, ale niestety w troszkę późniejszym terminie. Ale na pewno zapytam.

4 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Najlepiej by było podesłać do nas listę uprawnień jakie posiadasz, albo jakie są odebrane to wtedy moglibyśmy sprawdzić działanie automatu + zapis tych parametrów.

Co do moich uprawnień dotyczących automatyzacji... 😅
image.png.c37a02f0eb54f694dbfc465ad547b59e.png

• Dziękuję 1
2 godziny temu, Bartosz Rosa napisał:

Otrzymałem zaklęcie otwierające, więc mogę zajrzeć. :D

3 godziny temu, Bartosz Rosa napisał:

ale w samym automacie dostępnym przez moduł automatyzacja można podejrzeć zaplanowany czas uruchomienia automatu.

image.png.262f69f1baf3f234ab52c0746ed42284.png

Tu wygląda na to że jest czasówka normalna, czyli od pełnej godziny.

Co do mojego problemu z pobieraniem zamówień przez osoby bez uprawnień sprzedażowych, zgaduję, że przypisanie mnie jako jedynego wykonawcę w automacie rozwiązałoby mój problem?

image.png.42635173aca258db243bd5c8fffb3398.png

Jedynym zdziwieniem jest fakt, że automat próbuje synchronizować asortyment z ofertami, które... nie istnieją dla danego asortymentu. Chyba, że to celowe działanie.

image.png.3a29003748d0c77df6d6a8f09bff10b9.png

image.png.dfb83d72872c5b6ba5bf49cdbe405bc4.png

image.png

• 5 miesięcy temu...