Skocz do zawartości

Wysyłanie dokumentów do serwisu

Polecane posty

Cześć,

od jakiegoś czasu zaczęliśmy korzystać również z Sello NX :)

Sello NX wysyła do serwisu Allegro dokumenty końcowe i to jest super.

Niestety wysyłanie odbywa się zaraz po utworzeniu dokumentu w Subiekcie.

Czasami zdarzają się sytuacje, że po wystawieniu dokumentu musimy coś poprawić, np. kupujący chce zmienić kolor lub rozmiar i wtedy jest mały kłopot, ponieważ dokument jest już w Allegro i nie mamy możliwości poprawy.

W porównaniu SNX z S1, widać informację, że "Wysyłanie dokumentów do serwisu I ✔ I ✔+ I Automat systemowy, możliwości rozbudowy"

Na jakiej zasadzie jest i gdzie można znaleźć możliwość rozbudowy?

Bardzo potrzebujemy takiej konfiguracji jak to ma miejsce w S1, czyli wysyłki dokumentów końcowych do serwisu, po oznaczeniu paczek jak wysłanych.

Czy jest albo będzie możliwość wysyłki dokumentów końcowych do serwisu Allegro po oznaczeniu paczek jako wysłanych?

InsERT nexo 51.0.3 (7563)

Edytowane przez Aga Zgaga
  • Lubię to 1

Może Pani spróbować szerszej konfiguracji automatu wysyłającego w konfiguracji Automatyzacji wysyłania dokumentów:

image.thumb.png.2c7a52077446dbcacf86a8bd4089d6e4.png

...ale powiem szczerze, że InsERT na pewno jaśniej wyjaśni jego działanie. :D
Niestety osobiście tutaj już nie pomogę bo sam nie mam dostępu do poprawy automatów.

Edytowane przez Błażej Szolak
1 minutę temu, Aga Zgaga napisał:

Mamy to zaznaczone :)
Rozumiemy, ze po odznaczeniu dokumenty końcowe NIE będą się w ogóle wysyłały do Allegro, a chodzi o to, żeby się wysyłały, ale na koniec dnia, tak jak ma to miejsce w Sello1, czyli po oznaczeniu paczek jako wysłane :)

Popieram. Już chyba to gdzieś kiedyś zgłaszałem, ale nie pamiętam, jaka była odpowiedź co z tym będzie zrobione...

Mnie brakuje też nadania nr paczki i jej nie wysyłania na Zebrę od razu, tak żeby dało się utworzyć paczkę i mieć nr w Sello ale wydrukować etykietę w późniejszym czasie.

• Lubię to 1
11 minut temu, Błażej Szolak napisał:

Może Pani spróbować szerszej konfiguracji automatu wysyłającego w konfiguracji Automatyzacji wysyłania dokumentów:

image.thumb.png.2c7a52077446dbcacf86a8bd4089d6e4.png

Niestety osobiście tutaj już nie pomogę bo sam nie mam dostępu do poprawy automatów.

No właśnie "Nie można modyfikować systemowego Automatu" :)

12 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Mnie brakuje też nadania nr paczki i jej nie wysyłania na Zebrę od razu, tak żeby dało się utworzyć paczkę i mieć nr w Sello ale wydrukować etykietę w późniejszym czasie.

Na razie jeszcze nie generujemy etykiet w SNX, bo brakuje nam własnych tagów na etykietach z numerem dokumentu końcowego, a jest nam to potrzebne do sparowania etykiety z paragonem lub fakturą :)

Oczywiście, że wydruk etykiet również powinno się odbywać w późniejszym czasie, przy najmniej u nas wygląda to w ten sposób, że obrabiamy zamówienia i drukujemy dokumenty końcowe, następnie przechodzimy do paczek i zbiorczo drukujemy etykiety :)

Dzisiaj mieliśmy rozmowę w zespole i doszliśmy do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem przy przejściu z Sello1 na SNX będzie jak najmniej zmian, żeby nie trzeba było się za dużo uczyć ponownie :)

Może @Bartosz Rosa pomożesz i podpowiesz czy można skonfigurować wysyłanie dokumentów końcowych do serwisu w późniejszym czasie?

3 minuty temu, Błażej Szolak napisał:

Ale można powielić. ;)

Oczywiście... ale @Błażej Szolak poprosimy o dalsze instrukcje w jaki sposób uruchomić taki automat? Niestety jeszcze nie jesteśmy biegli w obsłudze SNX, dopiero się uczymy :) Tak automat to jest twór Subiekta, ale... instrukcje mile widziane :)

Próbowaliśmy "według harmonogramu" - nie można wybrać czynności do wykonania "Wyślij dokument do serwisu internetowego" :(

Próbowaliśmy również "po zadanym czasie" - nie możemy wybrać odpowiednich warunków, a może nie rozumiemy jeszcze jak to funkcjonuje i coś źle robimy :(

5 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Ponownie spróbowałem (nie mam abonamentu na automatyzację) i nie udaje się. Sporo kombinacji wcześniej już przetestowałem...

image.thumb.png.c1f10f2c7712f2f77fd5eecadf43f2e6.png

My dzisiaj też się trochę bawiliśmy :)

Typowo amatorsko, wydaje nam się, że w sekcji "Warunki wykonania" -> "Nazwa: Warunek 1", tu powinno być "Nazwa: Zmiana statusu", bo tak masz w sekcji "Wyrażenia logiczne", ale możemy się mylić :)

Na samym dole oryginalnego automatu jest "moment wykonania" i tak sobie pomyśleliśmy, że gdyby udało się tu edytować, to można ustawić np. "O wybranej godzinie z opóźnieniem" -> Czynność wykonaj 1 dzień później, o godzinie 15:00 ✔️ Wykonuj tylko w dni robocze - wtedy dokumenty polecą do Allegro na drugi dzień o 15:00 - gorzej jak ktoś paczkę odbierze szybciej i zaraz będzie mail: "Nie otrzymałem paragonu" :D

Natomiast jeszcze jedno nam się po drodze urodziło :)

Ten automat jest w konfiguracji "Parametry zamówień wysyłkowych" i teraz, żeby utworzyć nowy, należy ten wbudowany wyłączyć... a co będzie za 10 lat... zapomnisz, że masz własny i zobaczysz, że oryginalny jest wyłączony... no to cyk trzeba włączyć i zonk :D

albo ktoś inny zobaczy i będzie chciał włączyć, bo przecież dokumenty powinny się wysyłać :)

Naszym zdaniem pluginy, automaty, które były w Sello1 powinny również być w SNX i powinny być konfigurowalne w samej "Konfiguracji", czyli tak jak tu w tym przypadku "Parametry zamówień wysyłkowych", a nie w innym miejscu.

Rozumiemy, gdybyśmy potrzebowali jakiś niestandardowy automat, który sami sobie przygotowujemy, to ok, ale w tej sytuacji j.w. :)

15 godzin temu, Aga Zgaga napisał:

Oczywiście... ale @Błażej Szolak poprosimy o dalsze instrukcje w jaki sposób uruchomić taki automat?

Tutaj już moja widza użytkownika forum niestety się kończy, dlatego napisałem, że najlepiej jak ktoś z InsERTu się odezwie tutaj. :(

16 godzin temu, Błażej Szolak napisał:

18 godzin temu, Aga Zgaga napisał:

Próbowaliśmy "według harmonogramu" - nie można wybrać czynności do wykonania "Wyślij dokument do serwisu internetowego" :(

Bo ma to raczej wątpliwą przydatność, aby co 5 minut ponownie wysyłać dokumenty :). Czynność automatu wykonuje operację nie bacząc na to czy została już wcześniej wykonana. Do tego służą warunki w automatach.

17 godzin temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Ponownie spróbowałem (nie mam abonamentu na automatyzację) i nie udaje się. Sporo kombinacji wcześniej już przetestowałem...

Ten automat to powieliłeś istniejący? Bo tam masz odwołania do warunków, których nie ma w automacie zdefiniowanych.

16 godzin temu, Aga Zgaga napisał:

Ten automat jest w konfiguracji "Parametry zamówień wysyłkowych" i teraz, żeby utworzyć nowy, należy ten wbudowany wyłączyć... a co będzie za 10 lat... zapomnisz, że masz własny i zobaczysz, że oryginalny jest wyłączony... no to cyk trzeba włączyć i zonk :D

Tutaj chyba nie ma idealnego rozwiązania :).

albo ktoś inny zobaczy i będzie chciał włączyć, bo przecież dokumenty powinny się wysyłać :)

chyba tylko odpowiednie uprawnienia do edycji automatów :) 

Naszym zdaniem pluginy, automaty, które były w Sello1 powinny również być w SNX i powinny być konfigurowalne w samej "Konfiguracji", czyli tak jak tu w tym przypadku "Parametry zamówień wysyłkowych", a nie w innym miejscu.

Tak do tego podchodzimy, ale w niektórych przypadkach, gdy użycie jakiejś funkcji z Sello 1 jest znikome to takich wyjątków nie chcemy implementować w samym programie, pozostawiając je właśnie do implementacji za pomocą automatyzacji. Jak będzie z tym opóźnieniem to sprawa się jeszcze nie wyklarowała. Na pewno taka możliwość będzie, ale w jakiej formie dostępna - tego jeszcze nie wiem. 

Na szybko spróbowałem czegoś takiego, nie wiem czy zadziała.

image.png

• Lubię to 1