Skocz do zawartości

Faktura wystawiona pomimo stanu zero

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Dariusz Nowak,

Polecane posty

Dzień dobry, 

Mam taką sytuację, że Faktura została wystawiona ze statusem dokumentu: CZĘŚCIOWA REZERWACJA DOSTAW. 

Problemem jest fakt, że nie ściągnęło mi towaru z magazynu na dokumencie. Fizycznie towar wydany do Klienta. 

Wchodząc na Informator nie widzę w ogóle ruchu, natomiast chcąc zmienić Status dokumentu na: "TOWARY WYDANY i USŁUGA ZREALIZOWANA" to pokazuje mi się błąd, że nie można wystawić takiej faktury. 

Pytania: 

1. Jak poprawić ten błąd?

2. Jak ustawić kategoryczny zakaz wystawiania faktur ze statusem każdym innym niż "TOWAR WYDANY..." 

Zrzuty ekranu faktury (z zakrytymi danymi wrażliwymi), informatora oraz błędu by się przydały...

12 minut temu, Maciej Ignatowicz napisał:

2. Jak ustawić kategoryczny zakaz wystawiania faktur ze statusem każdym innym niż "TOWAR WYDANY..." 

Odbierając uprawnienie o nazwie "Zmiana statusu dodawanego dokumentu FS".

Tak dla 4 pozycji pojawia się to samo. Pomimo, że towaru nie miałem na magazynie - faktura została wystawiona. Chciałbym uniknąć takich sytuacji. 

Obecnie rozwiązałem to w ten sposób, że usunąłem poz. 4 i wystawiłem prawidłowo fakturę z datą dzisiejszą tylko na poz. 4. Suma wówczas się zgadza. 

image.thumb.png.f903501e8e7d715fcde2c933cbe11592.png

• Rozwiązanie
6 minut temu, Maciej Ignatowicz napisał:

Sprawa dotyczy obecnie tego jak zablokować sobie możliwość wystawiania faktur z "częściową rezerwacją"

Tak jak pisał Pan Błażej:

Godzinę temu, Błażej Szolak napisał:

Odbierając uprawnienie o nazwie "Zmiana statusu dodawanego dokumentu FS".

Można to zrobić w konfiguracji Użytkownicy, na zakładce Uprawnienia

image.thumb.png.01f79671fe1479c8e461a1859c2424b1.png

O statusach dokumentów pisaliśmy w temacie e-Pomocy technicznej: Subiekt nexo – Opis statusów dokumentu faktury sprzedaży

• Lubię to 1
  • Dodaj nową pozycję...