Skocz do zawartości

Schemat importu - WNT - stawka VAT - Rewizor GT

Polecane posty

Godzinę temu, Kacper Panek napisał:

Dzień dobry,

jaka stawka VAT widnieje na księgowanym dokumencie? Czy dokumenty są księgowane jednocześnie na konta i do ewidencji VAT?

Na dokumencie jest wskazana stawka 0%

Tak są jednocześnie księgowane na konta i do VAT.

Generalnie chodzi mi o to żeby od razu rozliczyć VAT od WNT a nie generować dodatkowe zapisy w ewidencjach. Tj. pobieram fakturę z portalu biura i chcę żeby schematem do ksiąg zaksięgowało mi kwote netto i odpowiedni VAT (to już mam ustawione w schemacie), ale w zakładce VAT pojawia się tylko kwota netto raz w pozycji "ex" raz w innych miejscach a chcę żeby kwota netto wskakiwała wraz z VAT do stawki 23%

Edytowane przez Maria C
  • 3 miesiące temu...

Szanowni Państwo,

po aktualizacji do najnowszej wersji 1.81 program nie odczytuje w ogóle wartości z faktur.

Do tej pory program prawidłowo odczytywał kwoty z faktur WNT jako kwoty brutto i wstawiał je poprawnie w dekret księgowy. Od aktualizacji wszędzie mam same 0.

Schematy etc. nie były zmieniane.

Proszę o informację co jest tego przyczyną?

Dzień dobry,

w module Dokumenty pobrane, w jaki sposób wybierany jest schemat dekretacji? Jeżeli automatycznie, proszę ręcznie wskazać pokazany powyżej i zweryfikować czy przenoszone są odpowiednie wartości.

Jeżeli przy ręcznym wskazaniu schematu problem nadal występuje, proszę o zrzut ekranu podglądu dekretowanego dokumentu. Dane dotyczące kontrahenta należy w takim wypadku ukryć.

• 2 tygodnie później...
W dniu 5.11.2024 o 10:33, Kacper Panek napisał:

Dzień dobry,

w module Dokumenty pobrane, w jaki sposób wybierany jest schemat dekretacji? Jeżeli automatycznie, proszę ręcznie wskazać pokazany powyżej i zweryfikować czy przenoszone są odpowiednie wartości.

Jeżeli przy ręcznym wskazaniu schematu problem nadal występuje, proszę o zrzut ekranu podglądu dekretowanego dokumentu. Dane dotyczące kontrahenta należy w takim wypadku ukryć.

Przy ręcznym wyborze schematu działa poprawnie, ale chyba nie o to chodzi abym wchodziła w każdy dokument i ręcznie schemat przypisywała... To się mija z celem, tym bardziej że wcześniej wszystko działało jak należy.

1 godzinę temu, Kacper Panek napisał:

Dzień dobry,

jeżeli przy ręcznym wyborze schematu wartości są poprawne, a automatyczny skutkuje zerowymi kwotami, podejrzewam, że program wybiera inny schemat dekretacji niż przedstawiony na zrzutach ekranu. Proszę zweryfikować listę schematów w programie.

Automat wybiera dokładnie ten sam schemat co wybieram ręcznie. Nigdy automat nie przypisał mi błędnego schematu.

W dniu 19.11.2024 o 09:33, Kacper Panek napisał:

Dzień dobry,

jeżeli przy ręcznym wyborze schematu wartości są poprawne, a automatyczny skutkuje zerowymi kwotami, podejrzewam, że program wybiera inny schemat dekretacji niż przedstawiony na zrzutach ekranu. Proszę zweryfikować listę schematów w programie.

Jednak program raz odczytuje dobrze raz nie (w 99% przypadków nie odczytuje) nawet jak ustawiam schemat ręcznie. Poniżej zrzut przykładowej faktury. Zaznaczam, że przed aktualizacją do 1.81 wszystko śmigało jak należy.

W dniu 5.11.2024 o 10:33, Kacper Panek napisał:

Dzień dobry,

image.thumb.jpeg.b9ad143d36077a2b1806be591104d18c.jpeg

1 godzinę temu, Kacper Panek napisał:

Dzień dobry,

czy problem dotyczy wszystkich dokumentów księgowanych tym schematem?

Proszę o zrzut ekranu dokumentu z poziomu modułu Dokumenty pobrane. Czy wartości są prawidłowo odczytywane przez program (podświetlają się na zielono)?

Problem dotyczy od aktualizacji wszystkich dokumentów księgowanych tym schematem. Obecnie, czasem 1 na 30 faktur zostanie dobrze odczytana.

Jedyne co się podświetla to na zielono daty oraz numer faktury. Natomiast na pomarańczowo NIP dostawcy. Zrzut poniżej ↓

image.thumb.jpeg.145b18f801e44143b53cb1fcc39ff99d.jpeg

25 minut temu, Kacper Panek napisał:

Dzień dobry,

przesłałem wiadomość prywatną.

Dodatkowo chciałbym się upewnić – zrzut ekranu pochodzi z widoku głównego Dokumentów pobranych, tzn.:

image.png

Nie pochodzi np. z okna wprowadzania dokumentu?

Tak, pochodzi z widoku głównego dokumentów pobranych.

PS

Gdy dokument jest już zadekretowany, to w tym miejscu nie podświetla się już nic na żadnej fakturze. Podświetlenia pojawiają się tylko na etapie wgrania nowych dokumentów przed ich dekretacją.

Edytowane przez Maria C
2 godziny temu, Kacper Panek napisał:

Dzień dobry,

dzięki przesłanym danym udało nam się powtórzyć i namierzyć błąd. Postaramy się o jego poprawę najszybciej jak to możliwe.

Dziękuję za informację. Kiedy można spodziewać się naprawy błędu? Dopytuję gdyż nie wiem czy wstrzymywać się z wgrywaniem i księgowaniem tego typu faktur poprzez OCR, czy może nie czekać i robić to manualnie?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

• Dodaj nową pozycję...