Skocz do zawartości

Jak wyrzucić pole odbiorca na fakturze?

Polecane posty

W jaki sposób pozbyć się tego pola? Wystarczy mi pole nabywca, klienci mają problem że w jedno pole wskakują dane firmy a w drugie dane zamawiającego.

Plus jeszcze czasem jak chcę utworzyć dokument do zamówienia, gdzie klient wybrał FV to program mi tworzyć chce domyślnie paragon imienny i fakturę detaliczną. Czasem tylko tak wykrywa, dlaczego?

No to napisał Pan w złym dziale.
Chciałem odpisać już wcześniej, ale patrzę dział "Sello", no to myślę "A to pewnie chodzi o Subiekta GT, a tego nie znam.". :P

19 godzin temu, Michał Pyrek napisał:

W jaki sposób pozbyć się tego pola?

Może Pan edytować widoczność pól podczas dodawania/edycji dokumentów w tym miejscu:

image.png.1110d69f749b4807b50e4aa934536565.png

...a następnie ukryć pole "Odbiorca", odznaczając je:

image.thumb.png.5105cb827f38e9cc00b9ae1a6c424331.png

19 godzin temu, Michał Pyrek napisał:

Plus jeszcze czasem jak chcę utworzyć dokument do zamówienia, gdzie klient wybrał FV to program mi tworzyć chce domyślnie paragon imienny i fakturę detaliczną. Czasem tylko tak wykrywa, dlaczego?

Proszę sprawdzić parametry zamówień wysyłkowych, może ma Pan włączoną automatyzację dokumentów końcowych?

image.png.fba7dc54997d2142f9b297570a09e043.png

Następnym razem proszę dopilnować zakładanie wątków w odpowiednim dziale w celu uzyskania szybszej odpowiedzi. ;)

• Lubię to 1
6 godzin temu, Daniel Salamucha napisał:

Da się wystawić w takim scenariuszu mając subiekta nexo na tej samej bazie:

No tak ale czasem klient jednak woła o fakturę a nie ma firmy tylko detaliczną, imienną. Program tego nie rozróżnia, powinno być że gdy poda nip to faktura vat sprzedaży z automatu a jak nie poda nipu to PI+FD.

W zasadzie tak to działa, jeśli zaznaczone są oba checkbox-y w automatyzacji dokumentów końcowych (Parametry zamówień wysyłkowych):
image.png.069911faca5b07258d98ff674188ef37.png
Jeśli klient podczas zakupu na allegro wybiera "Chcę otrzymać fakturę" musi podać "Dane do faktury", jeśli wybiera dane firmowe (wymagany jest NIP), wtedy SelloNX automatycznie wybierze dokument końcowy ustawiony dla nabywcy, który jest firmą.

@Michał Pyrek czy temat został rozwiązany?

Chyba trochę inaczej rozumiemy, to co chcesz osiągnąć :)

Usunięcie pola odbiorca, na FV, można osiągnąć z poziomu wzorca wydruku - wiesz gdzie to się robi?

U nas nie mogliśmy w standardowy sposób tego zmienić, czyli poprzez standardowe poprawienie wzorca i odznaczenie zaptaszakowanego pola "Odbiorca", więc wchodziła tylko w grę edycja wzorca poprzez PPM -> "popraw wzorzec", wtedy mamy bardziej ekspercką edycje wzorców :)

W dniu 1.08.2024 o 12:53, Błażej Szolak napisał:

Może Pan edytować widoczność pól podczas dodawania/edycji dokumentów w tym miejscu:

image.png.1110d69f749b4807b50e4aa934536565.png

...a następnie ukryć pole "Odbiorca", odznaczając je:

image.thumb.png.5105cb827f38e9cc00b9ae1a6c424331.png

Niestety powyższy zabieg nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, ponieważ wtedy ukrywamy pola na formatce, gdzie wprowadzamy dane.

4 godziny temu, Rafał Stępień napisał:

W zasadzie tak to działa, jeśli zaznaczone są oba checkbox-y w automatyzacji dokumentów końcowych (Parametry zamówień wysyłkowych):
image.png.069911faca5b07258d98ff674188ef37.png
Jeśli klient podczas zakupu na allegro wybiera "Chcę otrzymać fakturę" musi podać "Dane do faktury", jeśli wybiera dane firmowe (wymagany jest NIP), wtedy SelloNX automatycznie wybierze dokument końcowy ustawiony dla nabywcy, który jest firmą.

Dokładnie tak mam ustawione i niestety no albo ja coś nadal źle robię albo nie wykrywa NIPu program - czasem program chce domyślnie mi robić PI a potem FD zamiast od razu FS.

3 godziny temu, Aga Zgaga napisał:

więc wchodziła tylko w grę edycja wzorca poprzez PPM -> "popraw wzorzec"

Znalazłem wcześniej te opcje ale tam nie bardzo wiem co zrobić skoro mogę tylko zmienić nazwę tego okienka, edytować zawartość ale i tak zostaje samo jakby "pole" odbiorcy a nie pusta przestrzeń na fakturze.

A jeszcze wracając do procedury PI+FD, dzisiaj miałem taki przykład, fajnie bo klient chciał FD i po wystawieniu PI gdzie chyba potem powinno automatycznie się otworzyć okno do utworzenia FD wywaliło błąd, zawsze przy takiej procedurze u mnie on występuje. Tak to wygląda jak na zrzucie.

Zawartość tekstową tą poniżej również mam w razie potrzeby zapisaną. Wysyłałem te raporty o błędach ale jak widać bez skutku.

Zrzut ekranu 2024-08-12 162051.png

18 godzin temu, Michał Pyrek napisał:

A jeszcze wracając do procedury PI+FD, dzisiaj miałem taki przykład, fajnie bo klient chciał FD i po wystawieniu PI gdzie chyba potem powinno automatycznie się otworzyć okno do utworzenia FD wywaliło błąd, zawsze przy takiej procedurze u mnie on występuje. Tak to wygląda jak na zrzucie.

Zawartość tekstową tą poniżej również mam w razie potrzeby zapisaną. Wysyłałem te raporty o błędach ale jak widać bez skutku.

Zrzut ekranu 2024-08-12 162051.png

Poproszę o zawartość tekstową, na priv może być. 

Jesteśmy po wstępnej analizie i do kompletnego rozwiązania problemu potrzebujemy więcej danych. Błąd występuje w specyficznej konfiguracji parametrów i zależności od konkretnych danych. Czy jak wystąpi ten błąd to po wejściu w okno zamówienia możliwe jest ręczne dotworzenie FD multiprzyciskiem?

21 godzin temu, Michał Pyrek napisał:

Wysyłałem te raporty o błędach ale jak widać bez skutku.

Oj tutaj nie do końca tak jest. Wszystkie zgłaszane przez program błędy trafiają do odpowiedniego zespołu i są one w miarę na bieżąco analizowane (na pewno te, które trafiają do naszego zespołu). Ten problem, został już przez nas odebrany w zeszłym tygodniu i odpowiednie poprawki trafiły już do kodu programu. Natomiast naturalnie nie spowoduje to nagłej poprawy działania programów zainstalowanych u użytkowników - trzeba poczekać do najbliższej aktualizacji.

21 minut temu, Daniel Salamucha napisał:

Czy jak wystąpi ten błąd to po wejściu w okno zamówienia możliwe jest ręczne dotworzenie FD multiprzyciskiem?

Mogę utworzyć FD po prostu tak jak paragon czy jakikolwiek inny dokument, robię to PP myszy i utwórz dokument.

5 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Oj tutaj nie do końca tak jest.

Mam tu na myśli że bez skutku bo ten błąd u mnie występuje nadal :)

49 minut temu, Michał Pyrek napisał:

Mogę utworzyć FD po prostu tak jak paragon czy jakikolwiek inny dokument, robię to PP myszy i utwórz dokument.

Mam tu na myśli że bez skutku bo ten błąd u mnie występuje nadal :)

Bez weryfikacji bazy danych się nie obejdzie. Prosimy o przesłanie do weryfikacji bazy danych, używając tego formularza -> Formularz kontaktowy - Dla użytkowników - InsERT

W dniu 13.08.2024 o 15:10, Daniel Salamucha napisał:

Bez weryfikacji bazy danych się nie obejdzie. Prosimy o przesłanie do weryfikacji bazy danych, używając tego formularza -> Formularz kontaktowy - Dla użytkowników - InsERT

Ok, przygotuję bazę, prześlę. 

Żeby nie tworzyć nowego tematu - czy z poziomu programu gdy Tworzę listy w sellonx mogę jakoś potem zamówić podjazd kuriera po paczki? Chodzi głównie o kurier one oraz InPost. 

• 3 tygodnie później...
8 godzin temu, Michał Pyrek napisał:

A i nadal nie wiem jak usunąć to pole odbiorca? Tzn. wiem że w momencie gdy wpiszę z ręki Odbiorcę takiego samego jak Nabywcę to nagle nie ma tego pola na fakturze gdy się wydrukuje. Dla mnie to pole jest totalnie niepotrzebne, jak to wyrzucić? Nie chcę tego mieć na fakturze.

image.png.86ac98bae0e3f4a1d27a3d6b74cd3943.png

Jeśli jesteśmy w widoku FSki (a nie na wydruku), to można skorzystać z ustawiania widoczności pól (Ctrl+Shift+W) - tylko trzeba być w edycji dokumentu (nie w podglądzie).

15 godzin temu, Daniel Salamucha napisał:

Jeśli jesteśmy w widoku FSki (a nie na wydruku), to można skorzystać z ustawiania widoczności pól (Ctrl+Shift+W) - tylko trzeba być w edycji dokumentu (nie w podglądzie).

Ale w edycji konkretnego dokumentu? Czyli jakiejkolwiek faktury? I te ustawienia się zapisują? Ale to zmieni tylko widok w wystawianiu a nie w wydruku, tak?