Skocz do zawartości

Automatyczne wyliczanie rabatu podczas zmiany ceny

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Dariusz Nowak,

Polecane posty

Dzień dobry!

Czy istnieje możliwość automatycznego wyliczania rabatu dla zmienianej ceny na paragonie/fakturze ?

Przykład rzeczywistej sytuacji:
Towar w opakowaniu 1kg kosztuje 124,80
Towar w opakowaniu 5kg kosztuje 615,90
Wynegocjowana cena jednostki 111,54

W tej sytuacji albo biorę kalkulator do ręki (co w tej sytuacji jest dość komiczne i różnie odbierane przez klientów skoro cyfryzujemy się a program sprzedażowy nie potrafi sam sobie wyliczyć rabatu) albo wiem, że mogę wpisać równanie w pole rabatu kwotowego i to ogarnąć w ten sposób. Z mojej perspektywy wiem, że nie każdy z pracowników na tyle ogarnia (i pamięta) o tej opcji.
Wtedy jest to bardzo proste bo dla op. 1kg wyliczam sobie 124,80-111,54 a dla op. 5kg wyliczam sobie 615,90 - 5*111,54 i po kłopocie.
Jednakże ze względu na prośby moich sprzedawców szukam rozwiązania tego błahego problemu...

Czy można w jakiś sposób skonfigurować subiekta tak aby zmieniając cenę na dokumencie sprzedażowym był wyliczany z automatu rabat jaki został udzielony?

9 minut temu, Jakub Wawrzeńczak napisał:

Czy można w jakiś sposób skonfigurować subiekta tak aby zmieniając cenę na dokumencie sprzedażowym był wyliczany z automatu rabat jaki został udzielony?

Proszę wynegocjowaną cenę wpisać w kolumnie zawierającą cenę z rabatem (Cena netto (R) / Cena brutto (R)), a Subiekt sam wyliczy rabat.

21 godzin temu, Andrzej Kubik napisał:

Proszę wynegocjowaną cenę wpisać w kolumnie zawierającą cenę z rabatem (Cena netto (R) / Cena brutto (R)), a Subiekt sam wyliczy rabat.

Dzięki! Ominąłem to pole w konfiguracji widoku, miałem widoczną tylko wartość brutto z rabatem i tam się zmieniała tylko cena i rabat nie był widoczny.

• Dodaj nową pozycję...