Karol Oleksiak 2 Napisano 8 Sierpnia 2024 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2024 w Przenoszenie bazy danych na nowy serwer + instalacja oprogramowania klienta na nowej stacji roboczej Cześć! Z uwagi na zmianę sprzętu w firmie, powoli szykuję się do przeniesienia oprogramowania Insert na nowe urządzenia. Obecnie cały pakiet oprogramowania Insert Nexo + baza SQL (2 firmy) stoi na jednej stacji roboczej. Docelowo chcę przenieść bazę SQL na serwer firmowy i zainstalować klienta Insert Nexo na stacji roboczej. Pytania: 1. Domyślam się, że aby przenieść bazę danych, trzeba wykonać archiwizację baz firm oprogramowaniem serwisowym na obecnej stacji roboczej (starej). Na serwerze postawić bazę SQL w wersji odpowiadającej wersji aktualnie zainstalowanej i wykonać dearchiwizację również oprogramowaniem serwisowym - dobry kierunek? 2. Chciałbym przenieść całą konfigurację, tj. klientów, ustawienia programu, szablony, wzorce wydruków, ustawienia interfejsu itd. - jak to zrobić? Domyślam się, że archiwizacja przenosi dane ale nie przenosi ustawień. 3. Wykrycie serwera SQL po VPN na nowej stacji roboczej raczej nie powinno być problemem? Dzięki z góry za każdą poradę - nie chciałbym zostać bez oprogramowania księgowego na dwóch firmach, dlatego wolę dopytać Link to postu
Daniel Kozłowski 1 460 Napisano 8 Sierpnia 2024 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2024 w Przenoszenie bazy danych na nowy serwer + instalacja oprogramowania klienta na nowej stacji roboczej 15 minut temu, Karol Oleksiak napisał: 1. Domyślam się, że aby przenieść bazę danych, trzeba wykonać archiwizację baz firm oprogramowaniem serwisowym na obecnej stacji roboczej (starej). Tak. 16 minut temu, Karol Oleksiak napisał: Na serwerze postawić bazę SQL w wersji odpowiadającej wersji aktualnie zainstalowanej Ogólnie nie... Nie bazę tylko serwer, nie musi być taka sama wersja, może być nowsza. 16 minut temu, Karol Oleksiak napisał: i wykonać dearchiwizację również oprogramowaniem serwisowym - dobry kierunek? Tak. 16 minut temu, Karol Oleksiak napisał: 2. Chciałbym przenieść całą konfigurację, tj. klientów, ustawienia programu, szablony, wzorce wydruków, ustawienia interfejsu itd. - jak to zrobić? Jak w punkcie 1. 17 minut temu, Karol Oleksiak napisał: Domyślam się, że archiwizacja przenosi dane ale nie przenosi ustawień. Jak wyżej, źle się Pan domyśla, naturalnie ustawienia też są zapisywane w bazie danych. 18 minut temu, Karol Oleksiak napisał: 3. Wykrycie serwera SQL po VPN na nowej stacji roboczej raczej nie powinno być problemem? Raczej będzie, samo nie zadziała, wyszukiwanie nie zadziała, należy ręcznie podać parametry połączenia, wcześniej należy zapewnić to połączenia. 19 minut temu, Karol Oleksiak napisał: Dzięki z góry za każdą poradę - nie chciałbym zostać bez oprogramowania księgowego na dwóch firmach, dlatego wolę dopytać Polecam nie robić rzeczy, których się Pan domyśla zamiast być pewnym, wybór sprzętu oraz przeniesienie danych polecam zlecić komuś z wiedzą i doświadczeniem w tym obszarze... Tylko dobrze radzę, nie zmuszam. Link to postu
Karol Oleksiak 2 Napisano 9 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2024 w Przenoszenie bazy danych na nowy serwer + instalacja oprogramowania klienta na nowej stacji roboczej Ogólnie przenosiłem już bazy Optimy i innych programów stojących na serwerach SQL. W każdym wypadku wygląda to trochę inaczej, każdy producent ma swoje rozwiązania, które tylko częściowo się pokrywają - stąd domysl, który chce potwierdzić. Nexo nie przenosiłem, dlatego pytam. Niemniej dzięki za wskazówki, na pewno ułatwią cały proces Link to postu
Karol Oleksiak 2 Napisano 8 Września Autor Udostępnij Napisano 8 Września w Przenoszenie bazy danych na nowy serwer + instalacja oprogramowania klienta na nowej stacji roboczej W dniu 9.08.2024 o 00:48, Daniel Kozłowski napisał: W dniu 9.08.2024 o 00:26, Karol Oleksiak napisał: 2. Chciałbym przenieść całą konfigurację, tj. klientów, ustawienia programu, szablony, wzorce wydruków, ustawienia interfejsu itd. - jak to zrobić? Jak w punkcie 1. Przeniosłem bazę za pomocą programu serwisowego. Dane zostały przeniesione łącznie z wzorcami, szablonami - jedyne co się nie przeniosło to tło ekranu logowania - ale to nie problem. Problem jest przy próbie podglądu faktury ze wzorcem niestandardowym (stworzonym przeze mnie na starym serwerze), bo dostaje błąd 26 - brak połączenia z serwerem. Wzorce mogę edytować, są w systemie, ale nie mogę z nich skorzystać. Wyjątki programów oraz portów dodane do zapory, zgodnie z poradnikami ze strony Insert Nexo. Można podpowiedzieć gdzie jeszcze szukać problemu? Link to postu
Michał Szymoniak 47 Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września w Przenoszenie bazy danych na nowy serwer + instalacja oprogramowania klienta na nowej stacji roboczej pewnie stary serwer nazywal sie inaczej...trzeba we wzorcach poprawic linki do nowego Link to postu
Jacek Izydorczyk 1 926 Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września w Przenoszenie bazy danych na nowy serwer + instalacja oprogramowania klienta na nowej stacji roboczej Proszę wyeksportować do pliku wzorzec wraz z konfiguracją i zaimportować ponownie. Jest spora szansa, ze nexo zaproponuje wtedy automatyczną aktualizację połączenia. Link to postu
Karol Oleksiak 2 Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września w Przenoszenie bazy danych na nowy serwer + instalacja oprogramowania klienta na nowej stacji roboczej Ok, poprawiłem data source dla każdego wzorca z osobna - działa 👍Dziękuję za informacje Link to postu
Polecane posty