Skocz do zawartości

Cena zakupu jako podstawa kalkulacji/cena ewidencyjna?

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Dariusz Nowak,

Polecane posty

Czy da się zaimportować do istniejących już towarów w asortymencie i ich podstaw kalkulacyjnych kwoty z faktur zakupowych? Czy zawsze to trzeba uzupełniać manualnie? Chcę po prostu by ceny, które wpisuję podczas wprowadzania faktury zakupowej automatycznie wskakiwały w ceny które znajdują się w miejscu, które definiuje później cenę po ustawieniu już narzutów.

• 1 miesiąc temu...

Wystawiam fv usługową.. Ale w te usługę robię RW i w RW wskazuje że tyczy się to własnie danej fv usługowej, czy system nie powinien wtedy zaktualizować ceny ewidencyjnej? Jak dobrze zrozumiałem definicję to cena ewidencyjna jest to cena zakupu (tok nazywa się to w poprzednim programie z jakiego korzystaliśmy) w przypadku usługi cena zakupu (ewidencyjna) to materiały z RW, czy dobrze rozumuję? 

Tak wystawiam dokument sprzedaży, w owym dokumencie mamy usługę.. Nie znam kosztów jej wytworzenia dokładnie od razu wiec jak tworzę usługę to cenę ewidencyjna wpisuję orientacyjną kwotę (np. ewidencyjna: 5000zł , sprzedaży 7000).. Faktura leci do klienta. Teraz do tej sprzedaży muszę zrobić RW, czyli wszystkie materiały jakie wykorzystałem do zrealizowania usługi.. W RW wskazuję tę usługę, i tu się rodzi pytanie, czy RW nie powinien zaktualizować ceny ewidencyjnej owej usługi?   

Edytowane przez Daniel H

W cenniku jest możliwość ustawienia podstawy kalkulacji ceny jako ostatnia cena sprzedaży, ponadto należałoby ustawić ten cennik jako dynamiczny. Jeśli zależy Panu faktycznie na cenie ewidencyjnej, to można to ustawić w module Asortyment, gdzie jest dostępna operacja zbiorcza Zmiana ceny ewidencyjnej. Zmiana ta może dotyczyć również usług, gdzie może Pan określić cenę jako ostatnia cena sprzedaży. Dla pojedynczego towaru/usługi, podczas edycji kartoteki w menu przy cenie można wyświetlić informacje o cenach i tam wskazać cenę ostatniej sprzedaży jako ewidencyjną. 

Dodatkowo może Pan skorzystać z usług materiałowych zamiast RW.

20 godzin temu, Daniel H napisał:

W RW wskazuję tę usługę, i tu się rodzi pytanie, czy RW nie powinien zaktualizować ceny ewidencyjnej owej usługi?   

Nie przewidujemy takich rozwiązań.

Poniżej podsyłam listę przydatnych tematów e-Pomocy technicznej:

Proszę jeszcze zerknąć do wątku:

14 godzin temu, Dariusz Nowak napisał:

W cenniku jest możliwość ustawienia podstawy kalkulacji ceny jako ostatnia cena sprzedaży, ponadto należałoby ustawić ten cennik jako dynamiczny. Jeśli zależy Panu faktycznie na cenie ewidencyjnej, to można to ustawić w module Asortyment, gdzie jest dostępna operacja zbiorcza Zmiana ceny ewidencyjnej. Zmiana ta może dotyczyć również usług, gdzie może Pan określić cenę jako ostatnia cena sprzedaży. Dla pojedynczego towaru/usługi, podczas edycji kartoteki w menu przy cenie można wyświetlić informacje o cenach i tam wskazać cenę ostatniej sprzedaży jako ewidencyjną. 

Dziękuję linki się przydadzą będę się nadal edukował. Nexo mnie jednak przeraża poziomem skomplikowania :). Bardzo doceniam pomoc, ale wydaje mi się że nie rozumiemy się do końca. Jedno szybkie proste pytanie, jeśli tworzę usługę. Usługa to koszt 1000zł brutto dla klienta. Co mam wpisać jako cenę ewidencyjną? mój koszt wytworzenia tej usługi? 

Cena ewidencyjna ma swoje źródło w pełnej księgowości. Zasadniczo jest to cena przyjęta w celu dokonania wyceny firmowych przychodów i rozchodów określonych dóbr, która w ciągu założonego okresu nie uległa zmianie/znacznym odchyłom.
Można powiedzieć, że to cena planowana, przewidywana, lub też kalkulacyjna. W Subiekcie nexo jest dowolność jej określania, zasadniczo służy do określania podstawy kalkulacji.
W przedstawianym scenariuszu zapewne najlogiczniejszym będzie wpisanie w nią sumy wszelkich kosztów, jakie są wymagane do wykonania danej usługi.

• 2 tygodnie później...
W dniu 8.10.2024 o 08:11, Dariusz Nowak napisał:

Cena ewidencyjna ma swoje źródło w pełnej księgowości. Zasadniczo jest to cena przyjęta w celu dokonania wyceny firmowych przychodów i rozchodów określonych dóbr, która w ciągu założonego okresu nie uległa zmianie/znacznym odchyłom.
Można powiedzieć, że to cena planowana, przewidywana, lub też kalkulacyjna. W Subiekcie nexo jest dowolność jej określania, zasadniczo służy do określania podstawy kalkulacji.
W przedstawianym scenariuszu zapewne najlogiczniejszym będzie wpisanie w nią sumy wszelkich kosztów, jakie są wymagane do wykonania danej usługi.

I o to chodziło.. Dziękuję

• Dodaj nową pozycję...