Skocz do zawartości

Zamawianie kuriera

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Bartosz Rosa,

Polecane posty

Teraz, Bartosz Rosa napisał:

Innego wyjścia niż zalogowanie się na stronę kuriera/brokera raczej nie ma - jeśli ktoś nie ma podpisanej umowy na stałe podjazdy.

Ale obecnie większość podjazdów zamawia się przez WzA, bez stałej umowy. Jednak to wygodne dla opcji, gdzie nie codziennie dany dostawca ma paczki do odbioru.

Taka opcja była by udogodnieniem...

Częściowym wyjściem była by opcja przejścia do listy:

https://salescenter.allegro.com/ship-with-allegro/shipments?hasPickup=false

Ale to dla każdego konta allegro i tak osobno...

• Lubię to 1
3 godziny temu, Michał Pyrek napisał:

Tutaj przykład DPD. Generowałem etykiety w programie, wydrukowało itd. wszystko OK. Brak możliwości zamówienia podjazdu. Co robię źle? To samo jest w przypadku wszystkich innych kurierów co do jednego.

image.png.68cc8f0aed23b3a5e8847bac7eea00a8.pngimage.thumb.png.84b440a894e4e6395a83779e26bb6c7b.png

Skoro wybrałeś "NADANIE" w punkcie, to oznacza, że idziesz z paczkami do punktu. Nie zamówisz kuriera, ponieważ zdecydowałeś, że dasz radę sam nadać.

image.png.ca7bfd4ae32fdd261adbbcb115549bff.png

2 godziny temu, Bartosz Rosa napisał:

Proszę sprawdzić w konfiguracji sposobu dostawy paczki w Sello czy jest coś wpisane w polu Identyfikator punktu nadania. W wersji obecnej (51) nie jest to wprost powiedziane, dlatego w wersji 52 pojawi się tam mała podpowiedź:

image.png

Miałem to wpisane ponieważ nie chciało mnie nieraz puścić tworzenie etykiety. Sprawdzę to w takim razie.

Mały offtopic w tym temacie ale już nie chcę chyba tworzyć kolejnego - kilka razy dziennie program wchodzi w brak odpowiedzi i muszę go wyłączać po kilka razy co skutkuje błędami typu nie pobierania niektórych zamówień w allegro - dzieje się to w momencie z zrzutu ekranu a ja na przykład wtedy wprowadzam fakturę na 40 pozycji i muszę to robić od nowa....

image.png.adbf7d5cf87f24dc50ef73d0a2528c60.png

PS. Teraz chciałem edytować tę opcję dla:

image.png.064d4aeb3efa69aeb404d502e45ab16c.png

Efekt (który trwa już 5 minut):

image.png.8d1eac363f6608ba026559069a804560.png

PS2. Gdy spróbowałem zamknąć program ponieważ nie mam czasu aż on zacznie cokolwiek robić otrzymałem:

image.png.8790e66ddfe8512ee15e24d92a554f46.png

PS3. Musiałem "zabić proces" po prostu. 

Edytowane przez Michał Pyrek
2 godziny temu, Michał Pyrek napisał:

Mały offtopic w tym temacie ale już nie chcę chyba tworzyć kolejnego

Raczej zachęcam do tworzenia nowych wątków na każdy nowy temat, bo wtedy lepiej działa nasz system śledzenia i powiadamiania o poprawkach :).

kilka razy dziennie program wchodzi w brak odpowiedzi i muszę go wyłączać po kilka razy

dzieje się to w momencie z zrzutu ekranu

Czyli podczas pobierania statusów przesyłek od kuriera? Tylko wtedy? Czy przy innych operacjach też się to zdarza?

Samo pobieranie statusów od kurierów można w parametrach zamówień wysyłkowych wyłączyć. Sello dostaje powiadomienia typu push od naszego serwisu chmurowego, gdy status zamówienia się zmienia więc nie ma potrzeby robić tego cyklicznie.

Efekt (który trwa już 5 minut):

W momencie wchodzenia w konfigurację dostaw Sello kontaktuje się naszymi usługami chmurowymi, żeby pobrać najświeższą konfigurację, ale nawet gdyby one chwilowo nie działały, to nie powinno się kończyć w taki sposób. Wygląda to trochę jakby występowały jakieś problemy sieciowe. W jaki sposób komputer łączy się z Internetem? czy ma tylko jedną sieć czy dwie (np. kablową + Wifi)?

W dniu 24.09.2024 o 08:06, Bartosz Rosa napisał:

Proszę sprawdzić w konfiguracji sposobu dostawy paczki w Sello czy jest coś wpisane w polu Identyfikator punktu nadania. W wersji obecnej (51) nie jest to wprost powiedziane, dlatego w wersji 52 pojawi się tam mała podpowiedź:

image.png

Ok dziękuje, to pomogło faktycznie. Ale rękę dałbym sobie uciąć że miałem to wypełnione ponieważ jedna z firm kurierskich nie chciała mi tworzyć bez tego listów przewozowych.

W dniu 24.09.2024 o 11:24, Bartosz Rosa napisał:

Czyli podczas pobierania statusów przesyłek od kuriera? Tylko wtedy? Czy przy innych operacjach też się to zdarza?

Właśnie teraz program się zawiesił (właściwie 15 minut temu i daje mu szansę na powrót) podczas zapisywania faktury zakupu a dokładnie :

image.png.754506fd3d97ec3345590e3eeb48a5ab.png

Domyślam się że powodem jest to że zbiegły się dwie czynności po raz kolejny:

image.png.790c35e83499340d56bb31e0f718224f.png

W dniu 24.09.2024 o 11:24, Bartosz Rosa napisał:

W jaki sposób komputer łączy się z Internetem? czy ma tylko jedną sieć czy dwie (np. kablową + Wifi)?

Tylko jedną jest połączony czyli przewodem z routerem podobnie jak wszystkie urządzenia, które pracują z Subiektem/Sello u mnie. Jest sieć Wi-Fi ale komputer nie jest z nią połączony.

Ok dziękuje, to pomogło faktycznie. Ale rękę dałbym sobie uciąć że miałem to wypełnione ponieważ jedna z firm kurierskich nie chciała mi tworzyć bez tego listów przewozowych.

Konfiguracja różnych kurierów w WzA ma różne wymagania, które na dodatek potrafią się znienacka zmienić :). Więc możliwe, że coś co działało tydzień temu, nagle przestało, bo tutaj są zależności od działania serwisu pośredniczącego (Allegro) oraz samego kuriera.

Właśnie teraz program się zawiesił (właściwie 15 minut temu i daje mu szansę na powrót) podczas zapisywania faktury zakupu a dokładnie :

image.png.754506fd3d97ec3345590e3eeb48a5ab.png

Domyślam się że powodem jest to że zbiegły się dwie czynności po raz kolejny:

image.png.790c35e83499340d56bb31e0f718224f.png

Pobadamy ten temat dokładniej. Ile komputerów jest w sieci?