Szymon Małek 1 Napisano 16 Października 2024 Udostępnij Napisano 16 Października 2024 w Faktury w formie pliku Mam Subiekta Nexo Pro, mój kontrahent też ma Subiekta Nexo Pro i mam pytanie czy można przekazać fakturę w formie pliku tak żeby automatycznie się wczytała bez ręcznego wpisywania ? Jeżeli tak to jak to zrobić ? W sensie wyeksportować i jak zaimportować i w jakim formacie ? Jeżeli tak się da, to jak to wygląda w przypadku towaru którego mój kontrahent nie ma w bazie czy on się automatycznie również doda ? Link to postu
Daniel Kozłowski 1 790 Napisano 16 Października 2024 Udostępnij Napisano 16 Października 2024 w Faktury w formie pliku 20 minut temu, Szymon Małek napisał: Mam Subiekta Nexo Pro, mój kontrahent też ma Subiekta Nexo Pro i mam pytanie czy można przekazać fakturę w formie pliku tak żeby automatycznie się wczytała bez ręcznego wpisywania ? Jeżeli tak to jak to zrobić ? Wymaga to zastosowania rozwiązań dodatkowych typu EDI. 21 minut temu, Szymon Małek napisał: W sensie wyeksportować i jak zaimportować i w jakim formacie ? Jeśli jednak eksport, przekazanie pliku i import miałby się odbywać ręcznie, a nie automatycznie to można wykorzystać format epp / EDI++, więcej informacji w e-pomocy do programu: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/3584,subiekt-nexo-–-jak-wyslac-faktury-do-pliku-komunikacji-epp-edi++.html 24 minuty temu, Szymon Małek napisał: Jeżeli tak się da, to jak to wygląda w przypadku towaru którego mój kontrahent nie ma w bazie czy on się automatycznie również doda ? To zależy od parametrów z jakimi będzie wczytywany dokument, o tym również więcej w e-pomocy: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/3463%2cjak-wczytac-fakture-zapisana-w-pliku-edi++-epp-do-programu-subiekt-nexo.html Link to postu
Kacper Panek 454 Napisano 18 Października 2024 Udostępnij Napisano 18 Października 2024 w Faktury w formie pliku Dzień dobry, alternatywnym rozwiązaniem jest zapisanie się do KSeF (obu stron transakcji). Wówczas sprzedawca ma możliwość wysłania faktury do KSeF, dzięki czemu nabywca będzie w stanie ją pobrać. Więcej informacji na temat obsługi KSeF w Subiekcie nexo można uzyskać poniżej: Obsługa KSeF (Krajowy System e-Faktur) w programie Subiekt nexo 1 Link to postu
Szymon Małek 1 Napisano 4 Listopada 2024 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 w Faktury w formie pliku Próbowałem eksportować i importować faktury plikami edi++ wg. instrukcji na stronie Insertu. Jeżeli chodzi o export to nie było problemu jeżeli chodzi o import to mimo tego że robię Dodawanie + Aktualizacja i wg. kodu kreskowego to się wykrzacza dodawanie faktury. Ma ktoś jakiś inny pomysł oprócz KSeF ? Może być to rozwiązanie partnerskie, płatne byle dobrze działało. Tak wygląda faktura jak ją exportuje A tak wygląda po imporcie. Link to postu
Andrzej Kubik 2 041 Napisano 4 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 w Faktury w formie pliku 32 minuty temu, Szymon Małek napisał: mimo tego że robię Dodawanie + Aktualizacja i wg. kodu kreskowego to się wykrzacza dodawanie faktury. Cz może Pan rozwinąć tę myśl? Co to konkretnie znaczy że "się wykrzacza"? Link to postu
Szymon Małek 1 Napisano 4 Listopada 2024 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 w Faktury w formie pliku 24 minuty temu, Andrzej Kubik napisał: Cz może Pan rozwinąć tę myśl? Co to konkretnie znaczy że "się wykrzacza"? Masz na powyższym screenie export faktury pozycje 1 -11 (ten screen z pomarańczową czcionką) poniżej ta sama faktura zaimportowana w subiekcie nexo pro u partnera i zupełnie inny towar tak jak by nie dodawało pełnej Nazwy przy tworzeniu kartotek i nie synchronizowało po kodzie kreskowym. Link to postu
Daniel Kozłowski 1 790 Napisano 4 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 w Faktury w formie pliku 3 minuty temu, Szymon Małek napisał: Masz na powyższym screenie export faktury pozycje 1 -11 (ten screen z pomarańczową czcionką) poniżej ta sama faktura zaimportowana w subiekcie nexo pro u partnera i zupełnie inny towar tak jak by nie dodawało pełnej Nazwy GT i format epp mają ograniczenie nazwy towaru do 50 znaków: https://forum.insert.com.pl/index.php?/topic/73318-komunikacja-edi-111/ 3 minuty temu, Szymon Małek napisał: i nie synchronizowało po kodzie kreskowym. Nie pokazał Pan kodów kreskowych, nie pokazał Pan wykonywanych kroków, ale w sumie chyba nie ważne skoro problemem jest długość nazwy. Godzinę temu, Szymon Małek napisał: Może być to rozwiązanie partnerskie, płatne byle dobrze działało. Jak już wskazywałem proszę szukać rozwiązań pod hasłem "EDI". Link to postu
Szymon Małek 1 Napisano 4 Listopada 2024 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 w Faktury w formie pliku 6 minut temu, Daniel Kozłowski napisał: GT i format epp mają ograniczenie nazwy towaru do 50 znaków: https://forum.insert.com.pl/index.php?/topic/73318-komunikacja-edi-111/ Nie pokazał Pan kodów kreskowych, nie pokazał Pan wykonywanych kroków, ale w sumie chyba nie ważne skoro problemem jest długość nazwy. Jak już wskazywałem proszę szukać rozwiązań pod hasłem "EDI". Subiekt Nexo Pro też ma ograniczenie do 50 znaków w nazwie ? Link to postu
Daniel Kozłowski 1 790 Napisano 4 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 w Faktury w formie pliku 41 minut temu, Szymon Małek napisał: Subiekt Nexo Pro też ma ograniczenie do 50 znaków w nazwie ? Nie ma i właśnie z tego wynika problem - w nexo są wprowadzane dłuższe nazwy, przy zapisie do epp są skracane do 50 znaków, wiec po wczytaniu do nexo/GT/dowolnego programu trafią już skrócone. Link to postu
Andrzej Kubik 2 041 Napisano 4 Listopada 2024 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 w Faktury w formie pliku 1 godzinę temu, Szymon Małek napisał: zupełnie inny towar tak jak by nie dodawało pełnej Nazwy przy tworzeniu kartotek i nie synchronizowało po kodzie kreskowym. Nie wiem czy to jest zupełnie inny towar, bo widać tylko nazwę, więc równie dobrze może to być właściwy towar, tylko z obcięta nazwą, jak i zupełnie inny towar. Podobnie jak może to być 3 razy wpisany ten sam towar albo 3 różne towary. Link to postu
Szymon Małek 1 Napisano 6 Listopada 2024 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2024 w Faktury w formie pliku Generalnie problem jest taki że import / export faktur z subiekta do subiekta nie działa poprawnie co wg. mnie jest słabe ponieważ rozumiem import export między różnymi systemami, ale miedzy tym samym systemem żeby to nie działało poprawnie to jest skandal. Najprawdopodobniej znalazłem rozwiązanie dla tego problemu poprzez zewnętrzne oprogramowanie, do końca tygodnia mam mieć to ogarnięte. Jeżeli wszystko będzie działało to napiszę w tym wątku kontakt do osoby która mi to ogarneła żeby inne osoby mające ten sam problem też mogły rozwiązać problem. Link to postu
Rozwiązanie Szymon Małek 1 Napisano 8 Listopada 2024 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2024 w Faktury w formie pliku Tak jak pisałem powyżej problem został rozwiązany i zautomatyzowany. Rozwiązanie jest zrobione w ten sposób że Subiekt Nexo Pro generuje XML automatycznie i wysła na serwer FTP, na drugim komputerze pobiera plik z FTP i dodaje fakturę, jeżeli nie ma asortymentu w bazie towarów (rozpoznaje je po kodach ean) to dodaje index. Wszystko działa sprawnie i automatycznie. Polecam tego magika od subiekta wszystko załatwione w ekspersowym tempie. Link to postu
Polecane posty