Skocz do zawartości

Brak możliwości zmiany adresu odbiorcy

Polecane posty

Kontynuacja tematu. Na fakturze adres wysyłki wygląda tak:

1.jpg

Adres do EZ jest przenoszony 1:1

2.jpg

nie można jednak stworzyć etykiety, ponieważ występuje następujący błąd:

3.jpg

ok, mogę ręcznie poprawić adres, ale mogę tylko uzupełnić ulicę i miasto. Nie ma możliwości wpisania imienia i nazwiska odbiorcy i wstawia domyślnie nazwę firmy

Edytowane przez centrumstali com
1 godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

Na fakturze też de facto nie ma imienia i nazwiska w tym adresie dostawy - skąd te dane się biorą jeśli jest to klient typu FI?

Na fakturze po prawej stronie jest wybrany sposób dostawy i ustawiony inny niż dane kupującego/firmy.  Często są praktyki, że kupujący bierze fakturę na firmę, ale dostawę chce zrealizować bezpośrednio do swojego klienta, wtedy należałoby podać na etykiecie imię i nazwisko odbiorcy

1.jpg

2 minuty temu, centrumstali com napisał:

Często są praktyki, że kupujący bierze fakturę na firmę, ale dostawę chce zrealizować bezpośrednio do swojego klienta, wtedy należałoby podać na etykiecie imię i nazwisko odbiorcy

Czyli te dane powinny zostać podane w polu odbiorcy na fakturze pod nadawcą, aby EZ prawidłowo te dane zaimportowało i zrobiło list przewozowy.

1 godzinę temu, Błażej Szolak napisał:

image.png.200ded21898b0840e35e3e1a1d195f2c.png

Tutaj powodem moim zdaniem może być przedrostek "ul.", który nie powinien być w adresach w nexo. Niech Pan spróbuje poprawić ten adres i spróbować ponownie.

Nie pokazał Pan całej treści błędu, a niestety się nie domyślę co tam może być.

image.png.e60e247e0e0861aebddc6554387e7793.png

Nie pomogło.

2.jpg

29 minut temu, Błażej Szolak napisał:

Czyli te dane powinny zostać podane w polu odbiorcy na fakturze pod nadawcą, aby EZ prawidłowo te dane zaimportowało i zrobiło list przewozowy.

Nie do końca - nie będzie to zgodne z prawem. Dane 'Odbiorca' na fakturze służą do czegoś całkowicie innego. Przykładowo

Materiał zamawia Gmina (nabywca), ale odbiorcą jest Szkoła podstawowa. - wtedy tak to wypełniamy

Adres dostawy a odbiorca faktury to są dwie oddzielne kwestie pod względem księgowym

No to podam podstawowy przykład z Allegro: Sello NX importuje zamówienie zrobione przez konto firmowe z danymi odbiorcy osoby fizycznej.

Jeśli robimy fakturę z poziomu EZ, to ona automatycznie wpisuję zamawiającą firmę do pola Nadawcy, a dane osoby zamawiającej do pola Odbiorcy.

EZ generuje list przewozowy na podstawie danych odbiorcy.

14 minut temu, Błażej Szolak napisał:

No to podam podstawowy przykład z Allegro: Sello NX importuje zamówienie zrobione przez konto firmowe z danymi odbiorcy osoby fizycznej.

Jeśli robimy fakturę z poziomu EZ, to ona automatycznie wpisuję zamawiającą firmę do pola Nadawcy, a dane osoby zamawiającej do pola Odbiorcy.

EZ generuje list przewozowy na podstawie danych odbiorcy.

Nie używałem jeszcze NX do zamówień Allegro, więc tego nie zauważyłem, ale nie jest to dobre rozwiązanie pod względem księgowo-skarbowym i za pewno dużo kupujących zgłosi się do sprzedających w celu poprawienia faktury. Podam przykład:

Kupujący kupuje telewizor z fakturą na swoją firmę. Adres dostawy ustawia na adres domowy - telewizor będzie używany w domu, faktura jest w wiadomym celu - wrzucić telewizor w koszta, jakoby telewizor jest używany na firmie. Na fakturze nie może być więc w polu odbiorca, podanego adresu domowego właściciela firmy. Takiej faktury księgowa nie przyjmie

Sello 1 nie wstawiało danych dostawy na fakturze w polu Odbiorca.

10 minut temu, centrumstali com napisał:

Nie używałem jeszcze NX do zamówień Allegro, więc tego nie zauważyłem, ale nie jest to dobre rozwiązanie pod względem księgowo-skarbowym i za pewno dużo kupujących zgłosi się do sprzedających w celu poprawienia faktury.

Od listopada 2023 wystawiam faktury w ten sposób jak Sello NX przykazało, nie miałem ani jednej prośby ani problemu z tego powodu.

Ale trochę odbiegamy od tematu. Faktem jest to, że EZ bierze adres dostawy z danych odbiorcy, które są przenoszone potem na fakturze do pola Odbiorcy.

13 minut temu, Błażej Szolak napisał:

Od listopada 2023 wystawiam faktury w ten sposób jak Sello NX przykazało, nie miałem ani jednej prośby ani problemu z tego powodu.

Ale trochę odbiegamy od tematu. Faktem jest to, że EZ bierze adres dostawy z danych odbiorcy, które są przenoszone potem na fakturze do pola Odbiorcy.

My osobiście mieliśmy kilkukrotnie informację od kupujących w stylu:

Proszę nie umieszczać adresu dostawy na fakturze. Proszę również nie umieszczać faktury w przesyłce.

Ale co branża/dziedzina to inne kwestie 

• 3 tygodnie później...