Skocz do zawartości

aktualizacja cen w ofertach

Polecane posty

W wersji 52 widzę fajną funkcjonalność jeśli chodzi o zbiorcze operacje na ofertach.

Przygotowałem prosty raport własny SQL w którym prezentuję oferty które powinny mieć zmienioną cenę ustaloną w systemie sprzedaży (w moim przypadku cennik z Subiekta GT), który pokazuje tylko te oferty gdzie cena w ofercie jest różna od ceny synchronizowanej z Subiekta GT. Poniżej to widać na 1 produkcie który aktualnie ma cenę w ofercie allegro 57,95, a nowa powinna być 53,95.

cena_1.thumb.png.84baf342d44655f6469b198ca953d9c4.png

Wydawało mi się że korzystając z operacji zbiorczych jak widać w menu i dalej w ustawieniu zbiorczym

cena_2.png.b9d4a2eb7ac68d4b7d3eca77042e14ae.png

uda się uzyskać aktualizację ceny w wybranych ofertach wg skazanego cennika, a tak się nie dzieje. Czy to błąd czy tylko 'zachęta' dla funkcji która dopiero się pojawi?

Automatyczna zmiana ceny, a to co opisałem to 2 różne zagadnienia. Sam też czekam na automatyzację, która samodzielnie ma realizować wysyłanie zmian do serwisu (jak obecnie realizowane są zmiany stanów magazynowych).

Obecnie czekając na wdrożenie tego w Sello NX 'potrafię' sam wygenerować odpowiednie zmiany przy pomoc własnego rozwiązania, ale to rozwiązanie niestety muszę dostosowywać pod kolejne wersje - coś co działało w wersji 51, przestało działać w wersji 52, dostosowałem do wersji 52, ale przy kolejnych wersjach pewnie historia się powtórzy 😉

• 3 tygodnie później...

Tutaj dodam taką ciekawostkę jaka się od czasu do czasu pojawia na niektórych ofertach przy wywoływaniu zbiorczej zmiany ceny kup teraz jak pokazane we wcześniejszym poście i nie wiem jak ja zdiagnozować. Pojawia się komunikat Cena kup teraz. Nie udało się zamienić tagu na wartość. Tag jest wyklikany w okienku dialogowym. @Bartosz Rosa @Daniel Salamucha

tag.png.17a8cf49285165e6f88aff87346f5e9d.png

Tag jest taki jak wspomniany wyżej - [Asortyment.Cena.ZCennikaOferty.Wartosc]? Czy oferta, przy której komunikat się pojawia, ma podpięty asortyment kartotekowy? Wygląda jakby mechanizm, który wylicza wartość tagów nie potrafił przetworzyć otrzymanej wartości na cenę. W najbliższej wersji zostaną wprowadzone zmiany w okolicy zmian zbiorczych i cen, jeśli problem będzie nadal występować, proszę o zgłoszenie. 

23 minuty temu, Agnieszka Bodalska-Sznurowska napisał:

Tag jest taki jak wspomniany wyżej - [Asortyment.Cena.ZCennikaOferty.Wartosc]? Czy oferta, przy której komunikat się pojawia, ma podpięty asortyment kartotekowy? Wygląda jakby mechanizm, który wylicza wartość tagów nie potrafił przetworzyć otrzymanej wartości na cenę. W najbliższej wersji zostaną wprowadzone zmiany w okolicy zmian zbiorczych i cen, jeśli problem będzie nadal występować, proszę o zgłoszenie. 

Tag jest dokładnie taki sam - tutaj operacja jest robiona na pojedynczej ofercie, ale to pozostałość po nieprzetworzonym wcześniej zestawie ofert dla których w większości operacja się udała - został rodzynek. Nie znajduję reguły od czego to zależy (coś raczej z asortymentem) bo chyba jestem w stanie powtórzyć operację. Zawsze jest podpięty asortyment.

23 godziny temu, Agnieszka Bodalska-Sznurowska napisał:

Nie udało się powtórzyć błędu na przesłanej bazie w wersji programu 53, więc problem powinien rozwiązać się po aktualizacji. 

Tutaj dodam jeszcze jedną rzecz do poprawienia / usprawnienia. W momencie kiedy mamy krótszą lub dłuższą 'litanię' nieudanych operacji, to generowany raport w PDF czy innym formacie (np. CSV) zawiera z tych 'użytecznych informacji' tylko nazwę oferty, a to trochę mało do ew. późniejszego ręcznego działania z poprawkami na ofertach.

Przydałoby się do tego raportu dodać choćby sygnaturę z oferty / symbol asortymentu, numer oferty.

A już szczytem byłoby korzystanie z tych SUPER linków do obiektów (ofert w tym wypadku) w celu ułatwienia procesowania ręcznych zmian.

raport-bledow.png.ed91fd72238f7f0177b73ca519b6f050.png