Skocz do zawartości

Konfiguracja WzA i tworzenie listów w Sello

Polecane posty

Dzień dobry

Do tej pory tworzyłem paczki w sello, a listy przewozowe w innym programie, natomiast teraz chciałbym to wszystko robić za pomocą sello.

Przeczytałem poprzednie posty o konfiguracji i listach ekonomicznych, ale dalej mam problem, żeby to ustawić.

Bo gdy robię wysyłka towarów->sposoby wysyłki-> wybieram allegro i chcę ustawić np. allegro kuriera dhl to wybierając go i ustawiając Serwis kurierski jako wysyłam z WzA i naciskam konfigurację. I gdy rozwijam pasek Usługa to nic mi się nie wyświetla. Jak mam to zrobić, bo nie wiem co jest problemem? Jakoś trzeba pobrać dodatkowo dane z Allegro?

Screenshot_5.jpg

Screenshot_4.jpg

Edytowane przez Adam Bogucki
  • 2 tygodnie później...

Dzięki, to udało mi się zrobić.

Teraz mam problem z tworzeniem listów przewozowych, bo w większości wywala mi błędy. W sumie tylko dhl działa normalnie. Inpost pokazuje, że nie jest podany numer telefonu. W poczcie, że z wagą problem, że ma być >0.

Po zaktualizowaniu sello i po usunięciu tagu z numerem telefonu, teraz mam błąd  Punkt odbioru jest wymagany dla tej metody

Edytowane przez Adam Bogucki

Domyślnie dane przekazywane do WzA są pobierane za pomocą tagów np. z danych Mojej firmy. Jeśli tam nie ma wprowadzonego telefonu to tag [Podmiot::Telefon] zwróci wartość pustą, która jest następnie przesyłana do WzA i generuje to błędy. Można to rozwiązać dwojako:

• zadbać o to, że dane pobierane przez tagi były wypełnione np w danych mojej firmy
  • bezpośrednio w konfiguracji dostawy WzA zamiast tagów podać konkretne dane - ale tutaj wymaga to wpisywania tych danych w każdej dostawie
12 godzin temu, Adam Bogucki napisał:

W poczcie, że z wagą problem, że ma być >0.

Waga przesyłana do WzA jest również pobierana tagiem [Paczka::Waga]. Jeśli w paczce waga nie jest określona to również zostanie tutaj przesłane po prostu 0.

W zależności od potrzeb, można w konfiguracji wpisać stałą wagę (część kurierów i umów dopuszcza takie dane). Waga w paczce natomiast jest wyliczana z wagi towarów transakcji. Jeśli nie mają one podanych wag, to trzeba podać taką wagę ręcznie w transakcji/paczce, lub odpowiednie skonfigurować sposób dostawy, aby ustawiał np 1kg, albo w inny sposób wyliczał wagę (tutaj duże możliwości dają tagi Sello wraz z modyfikatorami). Pomożemy stworzyć właściwy zapis takich tagów i dobrać odpowiednie rozwiązanie, jeśli zostanie ono sprecyzowane.

12 godzin temu, Adam Bogucki napisał:

Punkt odbioru jest wymagany dla tej metody

W konfiguracji WzA należy wskazać identyfikator punktu w którym paczka jest nadawana - np. jeśli paczki są nadawane w paczkomacie, to należy podać w konfiguracji jego identyfikator (pobrany z mapki punktów danego dostawcy).