Skocz do zawartości

problem z mapowaniem form płatności - wszystkie jako gotówka

Polecane posty

• 2 tygodnie później...

Wracam z informacjami, problem wystepuję przez wyłączony skutek finansowy w konfiguracji dokumentu wstępnego ( Typy dokumentów -> Zamówienie od klienta -> Ceny i przeliczanie dokumentu):
image.png.0089898c0d6047efce7b2ed8912dbf64.png
Przy wystawianiu dokumentów końcowych płatność jest przenoszona z dokumentu wstępnego (jeśli istnieje), w tym przypadku ZK istnieje, ale nie ma określonej płatności i dlatego na dokument końcowy wskakuje płatność domyślna, czyli gotówka.

Zaadresowałem problem do odpowiedniego zespołu, lecz przez to, że prace nad wersją 53 są już zakończone, będzie realizowany w wersji kolejnej.

• Dziękuję 2
5 minut temu, Rafał Stępień napisał:

Wracam z informacjami, problem wystepuję przez wyłączony skutek finansowy w konfiguracji dokumentu wstępnego ( Typy dokumentów -> Zamówienie od klienta -> Ceny i przeliczanie dokumentu):
image.png.0089898c0d6047efce7b2ed8912dbf64.png
Przy wystawianiu dokumentów końcowych płatność jest przenoszona z dokumentu wstępnego (jeśli istnieje), w tym przypadku ZK istnieje, ale nie ma określonej płatności i dlatego na dokument końcowy wskakuje płatność domyślna, czyli gotówka.

Zaadresowałem problem do odpowiedniego zespołu, lecz przez to, że prace nad wersją 53 są już zakończone, będzie realizowany w wersji kolejnej.

Nooo OK :) ... ale problemem jest chyba to że ZK nie "zaciąga" informacji o płatności na etapie tworzenia się z zamówienia internetowego :)

Rozumiem (bo już przetestowałem), że zmiana tego parametru nic nie da. (rzeczywiście Skutek finansowy ustawiony był na "Nie obsługuj" - zmieniłem, pobraliśmy nowe zamówienia - utworzyło ZK nadal bez formy płatności)

Tak się zastanawiam - czy problem dotyczy tylko dwóch instalacji :) czy inni nie zauważyli.

22 godziny temu, Krzysztof Szyper napisał:

Rozumiem (bo już przetestowałem), że zmiana tego parametru nic nie da.

😅 To musi być jeszcze jakiś haczyk, bo w momencie kiedy skutek finansowy na ZK jest obsługiwany, to płatność powinna poprawnie się przenosić z EZ na ZK do sekcji Płatne teraz i wtedy z ZK na dokument końcowy do sekcji Przedpłaty. 

Jeszcze dopytam, czy na takim nowo pobranym zamówieniu EZ, na pewno jest automatycznie zmapowana płatność, bo problem o którym piszesz może wystąpić w momencie kiedy nie zmapowało płatności, wtedy z EZ-a nie ma czego pobrać i w momencie automatycznego tworzenia się ZK dla tego EZ-a on nie będzie miał określonej płatności.

Edytowane przez Rafał Stępień
  • 3 miesiące temu...