Krzysztof Szyper 6 Napisano 20 Listopada Udostępnij Napisano 20 Listopada w FD do paragonu zamiast oczekiwanego FS (edytowane) Jak w temacie... Co jakiś czas mamy sytuację FD do paragonu podczas gdy nabywcą jest firma - kupujący wybiera fakturę niemniej jak zauważyliśmy jakby nie korzysta z konta firmowego a prywatnego. To tylko domniemanie przyczyny - nie można wprost na podstawie nazwy konta tego określić (konta użytkownika Allegro). Oczywiście problem jest do wyłapania ale przy wielu operacjach niestety zdarza się u nas niezauważyć - i generujemy FD do paragonu (paragonu bez NIP - żeby było jasne - bo system myśli że to klient detaliczny). Edytowane 20 Listopada przez Krzysztof Szyper Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 1 924 Napisano 21 Listopada Udostępnij Napisano 21 Listopada w FD do paragonu zamiast oczekiwanego FS Jaki widnieje typ klienta wtedy w EZ przy nabywcy? FI czy OF? Możliwe, że właśnie EZ znalazł klienta typu OF i wtedy automat ustawił typ dokumentu na PA+FD. Cytuj Link to postu
Krzysztof Szyper 6 Napisano 21 Listopada Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada w FD do paragonu zamiast oczekiwanego FS (edytowane) 19 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Jaki widnieje typ klienta wtedy w EZ przy nabywcy? FI czy OF? Możliwe, że właśnie EZ znalazł klienta typu OF i wtedy automat ustawił typ dokumentu na PA+FD. Tak właśnie napisałem. (nie zauważyłem tylko gdzie sprawdzić typ klienta na EZ - teraz zauważyłem ten znacznik :)) Dokładnie taka właśnie sytuacja, losowo - bo nie we wszystkich przypadkach, powoduje wystawienie w konsekwencji niewłaściwego dokumentu. Nie mogę teraz odtworzyć bo wyłapano w większości przypadków - została nam jeden który przeoczyliśmy i skłonił do Kupujący OF wskazuje nabywcę a nabywca ma już oznaczenie FI - automat przypisuje Pi+FD - a jest to nieprawidłowe. (uwaga Pi a nie PA) Nie potrafię znaleźć logiki działania automatu. Nie dzieje się tak w każdym przypadku ale relatywnie często (bywa że kilka w ciągu dnia) Wyłapujemy i ręcznie zmieniamy. czasami jednak się nie uda. Wzmożony ruch przed świętami może jednak zrobić sporo bałaganu. Stąd pilne zgłoszenie. Edytowane 22 Listopada przez Krzysztof Szyper Cytuj Link to postu
Daniel Lewandowski 4 Napisano 24 Listopada Udostępnij Napisano 24 Listopada w FD do paragonu zamiast oczekiwanego FS Też mam takie sytuacje, kontrahent wybiera Fakturę z NIP na firmę a system wystawia PA+FD, myślałem że sytuacja powstaje gdy wpada zamówienie a formularz wchodzi kompletny po stworzeniu zamówienia z rezerwacją. Wyłączyłem tworzenie zamówień ale nic to nie zmieniło. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 1 924 Napisano 25 Listopada Udostępnij Napisano 25 Listopada w FD do paragonu zamiast oczekiwanego FS Dziękuję za zgłoszenie będziemy badać temat przy pracach nad zmianami w wiązaniu klientów z zamówieniami, którymi będziemy się niebawem zajmować. Cytuj Link to postu
Polecane posty