Skocz do zawartości

FD do paragonu zamiast oczekiwanego FS

Polecane posty

Jak w temacie...

Co jakiś czas mamy sytuację FD do paragonu podczas gdy nabywcą jest firma - kupujący wybiera fakturę niemniej jak zauważyliśmy jakby nie korzysta z  konta firmowego a prywatnego. To tylko domniemanie przyczyny - nie można wprost na podstawie nazwy konta tego określić (konta użytkownika Allegro).

Oczywiście problem jest do wyłapania ale przy wielu operacjach niestety zdarza się u nas niezauważyć - i generujemy FD do paragonu (paragonu bez NIP - żeby było jasne - bo system myśli że to klient detaliczny).

Edytowane przez Krzysztof Szyper
19 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Jaki widnieje typ klienta wtedy w EZ przy nabywcy? FI czy OF? Możliwe, że właśnie EZ znalazł klienta typu OF i wtedy automat ustawił typ dokumentu na PA+FD.

Tak właśnie napisałem. (nie zauważyłem tylko gdzie sprawdzić typ klienta na EZ - teraz zauważyłem ten znacznik :))

Dokładnie taka właśnie sytuacja, losowo - bo nie we wszystkich przypadkach, powoduje wystawienie w konsekwencji niewłaściwego dokumentu. Nie mogę teraz odtworzyć bo wyłapano w większości przypadków - została nam jeden który przeoczyliśmy i skłonił do 

Kupujący OF wskazuje nabywcę a nabywca ma już oznaczenie FI - automat przypisuje Pi+FD - a jest to nieprawidłowe. (uwaga Pi a nie PA)

Nie potrafię znaleźć logiki działania automatu. Nie dzieje się tak w każdym przypadku ale relatywnie często (bywa że kilka w ciągu dnia) Wyłapujemy i ręcznie zmieniamy. czasami jednak się nie uda. Wzmożony ruch przed świętami może jednak zrobić sporo bałaganu. Stąd pilne zgłoszenie.

PIFD.png.5c0bfc6d68861bfec3d3d24c51094618.png

Edytowane przez Krzysztof Szyper