Daniel Lewandowski 4 Napisano 24 Listopada Udostępnij Napisano 24 Listopada w Dodatkowy list przewozowy do zamówienia Mam pytanie, sprzedajemy towar który jest zestawem 2-3 produktów, w subiekcie tworzymy pod nie komplety w wyniku czego jest to jeden indeks. I teraz powstał taki problem, że sello w module pakowania widzi to jako jedna sztuka a faktycznie my wysyłamy to zamówienie w 2-3 paczkach z racji gabarytu. Pytanie czy da się dodać kolejną paczkę do zamówienia kiedy system "nie widzi" większej ilości asortymentu z racji stworzenia kompletu. W sello1 robiliśmy ręcznie dodatkowy list albo poprzez stronę allegro (odnośnie WZA), inpost poprzez stronę itp. A może jest jakiś inny wygodniejszy sposób na takie sytuacje. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 1 924 Napisano 26 Listopada Udostępnij Napisano 26 Listopada w Dodatkowy list przewozowy do zamówienia Sprawdzimy czy da się to obejść, jeśli nie to opracujemy rozwiązanie tego przypadku. Cytuj Link to postu
Daniel Lewandowski 4 Napisano 26 Listopada Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada w Dodatkowy list przewozowy do zamówienia W sello1 robię tak: Dodaję w formularzu wszystkie elementy zestawu aby mieć co spakować, tworzę dokument ale już w subiekcie wywalam znowu wszystkie elementy i podpinam komplet. W selloNX też niby ta metoda działa, tyle, że zasysa mi co chwila produkt pierwotny który jest powiązany jako główny i rozjeżdża się płatność. Myśl mam taką: 1. Czy dałoby się wykorzystać z subiekta moduł Asortyment powiązany, lub aby sello widziało elementy kompletu (czysta spekulacja) 2. Jeżeli tworzę zestaw tak allegro przykazało czyli produkt główny plus produkty powiązane jako jedna oferta, to czy API allegro nie wywala danych o produktach powiązanych? To też byłoby jakieś rozwiązanie. 3. Obejście jest wskazane ponieważ są przypadki, że produkt składa się z więcej jak jednego opakowania i wymaga listu nr 1,2,3. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 1 924 Napisano 26 Listopada Udostępnij Napisano 26 Listopada w Dodatkowy list przewozowy do zamówienia 1 godzinę temu, Daniel Lewandowski napisał: 1. Czy dałoby się wykorzystać z subiekta moduł Asortyment powiązany, lub aby sello widziało elementy kompletu (czysta spekulacja) Na pewno da radę, natomiast muszę zgłębić temat asortymentu powiązanego, bo nie wszystkie wynalazki Subiekta nadają się do e-commerce. Już się przekonaliśmy o tym kilka razy . Samo rozbijanie kompletu na pozycje do spakowania też wydaje się osiągalne. Pytanie czy tak powinno być na zamówieniu czy w oknie pakowania. 1 godzinę temu, Daniel Lewandowski napisał: 2. Jeżeli tworzę zestaw tak allegro przykazało czyli produkt główny plus produkty powiązane jako jedna oferta, to czy API allegro nie wywala danych o produktach powiązanych? To też byłoby jakieś rozwiązanie. Taki zestaw przylatuje do Sello zdaje się jako kilka osobnych towarów w zamówieniu, ale musiałbym zweryfikować. 3 godziny temu, Daniel Lewandowski napisał: Obejście jest wskazane ponieważ są przypadki, że produkt składa się z więcej jak jednego opakowania i wymaga listu nr 1,2,3. Jak najbardziej, zapisuję do realizacji obsłużenie takiego scenariusza. Cytuj Link to postu
Daniel Lewandowski 4 Napisano 26 Listopada Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada w Dodatkowy list przewozowy do zamówienia Jeszcze dwie sugestie mi się urodziły odnośnie listów przewozowych, może są a nie mogę znaleźć nie wiem. 1. Czasami jest sytuacja, że muszę wysłać swój list przewozowy gdzieś dalej (brak na magazynie, uszkodzone czy inne) i w sello1 nie było z tym problemu ponieważ przed wydrukiem wyskakiwało okienko z potwierdzeniem. W SelloNX go nie ma i super, tyle że jak potrzebuję plik z wydrukiem to muszę wejść w konfigurację i zmienić sobie domyślną drukarkę na drukarkę pdf. Jest na to prostsze rozwiązanie ? 2. Identyfikacja list -> zamówienie -> dokument. Teraz mam to rozwiązane tak, że identyfikuję po loginie kupującego, jest dodany w uwagach do dokumentu, jest na liście przewozowym i jakoś to działa. Pomyślałem jednak, że w selloNX wygodniejszy jest numer zamówienia ten EZ nr/SYMBOL/ROK ponieważ nie ma z nim problemu na listach DHL i ORLEN a z loginami to już różnie. Nie mogę znaleźć niestety odpowiedniego TAGU dla wprowadzenia na dokumencie sprzedaży. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 1 924 Napisano 27 Listopada Udostępnij Napisano 27 Listopada w Dodatkowy list przewozowy do zamówienia 23 godziny temu, Daniel Lewandowski napisał: 1. Czasami jest sytuacja, że muszę wysłać swój list przewozowy gdzieś dalej (brak na magazynie, uszkodzone czy inne) i w sello1 nie było z tym problemu ponieważ przed wydrukiem wyskakiwało okienko z potwierdzeniem. W SelloNX go nie ma i super, tyle że jak potrzebuję plik z wydrukiem to muszę wejść w konfigurację i zmienić sobie domyślną drukarkę na drukarkę pdf. Jest na to prostsze rozwiązanie ? Obecnie nie, ale taka sugestia będzie realizowana. Podbiłem jej priorytet. 23 godziny temu, Daniel Lewandowski napisał: Nie mogę znaleźć niestety odpowiedniego TAGU dla wprowadzenia na dokumencie sprzedaży. Numer zamówienia jest pod tagiem [ZamowienieWysylkowe.Numer], ale można też wpisać po prostu [ZamowienieWysylkowe]. Tagi w Sello NX maję tę dodatkową cechę w stosunku do tych z Sello 1, że te nadrzędne elementy bez sprecyzowania o jakąś wartość chodzi zwracają jakąś wartość domyślną. W tym przypadku zwracają akurat numer zamówienia, jako ten podstawowy identyfikator. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 1 924 Napisano 29 Listopada Udostępnij Napisano 29 Listopada w Dodatkowy list przewozowy do zamówienia W dniu 24.11.2024 o 21:36, Daniel Lewandowski napisał: Mam pytanie, sprzedajemy towar który jest zestawem 2-3 produktów, w subiekcie tworzymy pod nie komplety w wyniku czego jest to jeden indeks. I teraz powstał taki problem, że sello w module pakowania widzi to jako jedna sztuka a faktycznie my wysyłamy to zamówienie w 2-3 paczkach z racji gabarytu. Na tę chwilę można to obejść dodając usługę jednorazową. Można ją wtedy zapakować do osobnej paczki Cytuj Link to postu
Polecane posty