Skocz do zawartości

Spis inwentaryzacyjny - nie liczy wartości netto/brutto- są 0.00

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Daniel Kozłowski,

Polecane posty

Chciałem zgłosić że ani obecna wersja, ani na pewno poprzednia nie wyliczają w spisie inwentaryzacyjnym wartości ani wartości brutto, pomimo że cena jest prawidłowo w tabeli pobierana jak i prawidłowo jest pobrana liczba sztuk.
Dodam, że działało to OK w latach 2019-2023 gdy robiłem spisy inwentaryzacyjne dla księgowego, a kiedy się zepsuło dokładnie nie powiem, zapewne podczas 2024r.
Korzystamy z cen ewidencyjnych (nie wprowadzamy zakupów tylko towar przyjmujemy a podstawie przychodu wewnętrznego) - mała firma produkcyjno-handlowa.
Jeśli czyta to ktoś z Insert, proszę o sprawdzenie i po potwierdzeniu błędu poprawienie tego, gdyż zbliża się koniec roku i potrzebne będą prawidłowe inwentaryzacje wielu osobom.
Załączam screenshot z programu.

PS.Dodam że próbowałem zgłosić problem Insert-owi, ale widać nie chcą przyjmować od użytkowników którzy zaprzestali opłacać Pomoc Konsultanta...(a przestałem bo miałem powód - 3 lata temu jedyny problem jaki miałem totalne mulenie się subiekta po ileś nawet minut nie mógł pokazać widoku np faktur (np jak wyświetlało się ponad bieżący rok), mimo niewielkiej firmy i bazy danych produktów/pojedynczych sprzedaży) nie potrafili mi pomóc i twierdzili że wszystko jest OK to uznałem taką pomoc płatną za zbędną).

Subiekt.jpg

22 minuty temu, Leszek Posłuszny napisał:

zbliża się koniec roku i potrzebne będą prawidłowe inwentaryzacje wielu osobom.

Ale przecież to co Pan pokazuje nie ma większego (a w zasadzie żadnego) związku z tym co będzie potrzebne na koniec roku!

Na koniec roku do celów księgowych potrzebny jest remanentem (i ew. dokumentami PW i RW powstającymi przy zatwierdzaniu Inwentaryzacji), a nie wycena poszczególnych spisów inwentaryzacyjnych.

• Dziękuję 1
58 minut temu, Dariusz Nowak napisał:

Proszę na tej liście wyciągnąć kolumnę Ilość (Prawy przycisk myszy na liście -> Konfiguracja listy) i pokazać zrzut ekranu raz jeszcze.

Proszę pierwszy załącznik, ilość pokazuje 0. Co najlepsze jak otworzę spis inwentaryzacyjny np z 31.12.2023 z któregokolwiek magazynu to pokazuje prawidłowo wszystko załącznik kolejny

44 minuty temu, Andrzej Kubik napisał:

Ale przecież to co Pan pokazuje nie ma większego (a w zasadzie żadnego) związku z tym co będzie potrzebne na koniec roku!

Na koniec roku do celów księgowych potrzebny jest remanentem (i ew. dokumentami PW i RW powstającymi przy zatwierdzaniu Inwentaryzacji), a nie wycena poszczególnych spisów inwentaryzacyjnych.

Jestem inżynierem i szczerze to pojęcie o tym mam żadne i nie bardzo mam ochotę zagłębiać się:) Nie mam też ludzi ani czasu niestety. Robiłem tak parę lat i księgowy był happy zawsze, na spisie inwentaryzacyjnym wychodziły poprawne stany i poprawnie liczona była kwota na każdej pozycji i cały magazyn (drugi załącznik), więc wszystko w rozliczeniu firmy się zgadzało (firma mała, bez pełnej księgowości, US też kontrolował i był happy) - przestało działać to w Subiekcie w tym roku stąd mój post.

Natomiast remanent to widzę że otwieramy kolejną "puszkę pandory" - tam się jakieś cuda dzieją z cenami - choćby 2 pierwsze pozycje - produkt kosztowo (cena ewidencyjna) 4,96zł, rozbił na dwa przyjęcia jedno za 300zł/szt drugie za 300,08zł/szt i mi jakieś chore wartości magazynowe wylicza subiekt. za dwie pozycje łącznie (20 i 80szt przyjętych) powinno być 496zł całość a mi podwyższył magazyn na 30006zł!!! BTW, ja temu programowi totalnie już nie ufam - w tym roku cuda się dzieją na cenie polskiej sprzedażowej w produktach gotowych - sądzę że jak drukujemy paragon z drukarki fiskalnej i sprzedaż jest w EUR (nasz główny cennik), to zaczyna coś aktualizować/kręcić i zmienia nam przy przeliczeniu na PLN (fiskalizacja musi być w PLN, ale rachunek/paragon niefiskalny wystawiamy klientowi w EUR razem z tym bo by nie skumał co my mu tam w jakiejś egzotycznej walucie wystawiamy), to ciut nam zmienia cenę w PLN w Asortymencie!!! To się dzieje od może paru miesięcy - 5 wcześniejszych lat było OK, nic się nie psuło. Wiecznie poprawiamy ręcznie ceny w PLN przy sprzedażach lokalnie. Nie chcemy zmieniać cen sprzedażowych - mamy ustawione inne na rynek PLN jak i poza i nie kierujemy się aktualnym kursem. Ot taki przykład szalejącego Subiekta...

Będę wdzięczny za pomysły jak doprowadzić spisy inwentaryzacyjne do tego jak ot działało w poprzednich latach.

Subiekt2.jpg

Subiekt3.jpg

Subiekt4.jpg

5 minut temu, Leszek Posłuszny napisał:

Proszę pierwszy załącznik, ilość pokazuje 0.

Według prostej matematyki zero raz cokolwiek daje dalej zero, więc wszystko się zgadza, program prezentuje poprawne wartości, takie jakie Pan wprowadził do programu.

6 minut temu, Leszek Posłuszny napisał:

Co najlepsze jak otworzę spis inwentaryzacyjny np z 31.12.2023 z któregokolwiek magazynu to pokazuje prawidłowo wszystko załącznik kolejny

Proszę utworzyć spis poprawnie, podając ilości różne od zera to otrzyma Pan oczekiwany efekt, a to Pan jako użytkownik programu decyduje o tym jakie dane wprowadza do programu, czy będzie to ilości zerowa, czy ilość na stanie magazynowym:

image.png.c551f69389a49c394e21a2117897b492.png

• Rozwiązanie
33 minuty temu, Leszek Posłuszny napisał:

Jestem inżynierem i szczerze to pojęcie o tym mam żadne i nie bardzo mam ochotę zagłębiać się:) Nie mam też ludzi ani czasu niestety. Robiłem tak parę lat i księgowy był happy zawsze, na spisie inwentaryzacyjnym wychodziły poprawne stany i poprawnie liczona była kwota na każdej pozycji i cały magazyn (drugi załącznik), więc wszystko w rozliczeniu firmy się zgadzało (firma mała, bez pełnej księgowości, US też kontrolował i był happy)

W tym roku poznałem dwie firmy, który żyły w takiej niewiedzy przez około 10 lat, nie twierdzę, że tak samo jest u Pana tyko, że informacje, które Pan przytacza niczego nie potwierdzają.

przestało działać to w Subiekcie w tym roku stąd mój post.

Jak wyżej, nie widzę problemu po stronie programów InsERT, widzę jedynie błędy użytkownika programu.

Natomiast remanent to widzę że otwieramy kolejną "puszkę pandory" - tam się jakieś cuda dzieją z cenami

Jakie dane wprowadził Pan do programu, takie widzi - wprowadził Pan cuda, to widzi te cuda.

choćby 2 pierwsze pozycje - produkt kosztowo (cena ewidencyjna) 4,96zł, rozbił na dwa przyjęcia jedno za 300zł/szt drugie za 300,08zł/szt i mi jakieś chore wartości magazynowe wylicza subiekt. za dwie pozycje łącznie (20 i 80szt przyjętych) powinno być 496zł całość a mi podwyższył magazyn na 30006zł!!!

Nie, tak nie jest, musi Pan zmienić myślenie - Subiekt niczego nie wylicza, prezentuje dane, które wprowadził Pan do programu, zostały wprowadzone chore wartości to program wyświetla te chore wartości.

BTW, ja temu programowi totalnie już nie ufam

To dlatego, że nigdy nie zrobił Pan tego co należało, czyli nie dowiedział się jak działa przed rozpoczęciem korzystania z niego. Z programów korzysta wielu użytkowników, z zaawansowanych funkcjonalności, z pełną księgowością w której są kontrolowane wartości z handlu i magazynu, i wszystko się zgadza jeśli patrzy się i porównuje poprawne wartości.

w tym roku cuda się dzieją na cenie polskiej sprzedażowej w produktach gotowych - sądzę że jak drukujemy paragon z drukarki fiskalnej i sprzedaż jest w EUR (nasz główny cennik), to zaczyna coś aktualizować/kręcić i zmienia nam przy przeliczeniu na PLN (fiskalizacja musi być w PLN, ale rachunek/paragon niefiskalny wystawiamy klientowi w EUR razem z tym bo by nie skumał co my mu tam w jakiejś egzotycznej walucie wystawiamy), to ciut nam zmienia cenę w PLN w Asortymencie!!! To się dzieje od może paru miesięcy - 5 wcześniejszych lat było OK, nic się nie psuło. Wiecznie poprawiamy ręcznie ceny w PLN przy sprzedażach lokalnie. Nie chcemy zmieniać cen sprzedażowych - mamy ustawione inne na rynek PLN jak i poza i nie kierujemy się aktualnym kursem.

Nie widzę żadnego związku między fiskalizacją dokumentu, a edycją cen sprzedaży w cenniku (asortymencie)... Proszę podać kroki do powtórzenia problemu, może być na podmiocie demo.

Ot taki przykład szalejącego Subiekta...

Jak zawsze proponuję wstrzymać się z takimi wnioskami do czasu wyjaśnienia problemu, gdyż jak w przypadku spisu może okazać się, że problem wynika z nieznajmości obsługi programu, a nie błędu programu. 

Będę wdzięczny za pomysły jak doprowadzić spisy inwentaryzacyjne do tego jak ot działało w poprzednich latach.

Jak wyżej, proszę wprowadzić do spisu ilości różne od zera:

image.png.ac7623169ef9c68339b29f157f9437e2.png

Edytowane przez Daniel Kozłowski
45 minut temu, Daniel Kozłowski napisał:

Według prostej matematyki zero raz cokolwiek daje dalej zero, więc wszystko się zgadza, program prezentuje poprawne wartości, takie jakie Pan wprowadził do programu.

Proszę bez złośliwości.

45 minut temu, Daniel Kozłowski napisał:

image.png.c551f69389a49c394e21a2117897b492.png

ooo, dziękuję, taka odpowiedź to jest to - przegapiłem - no cóż - z doskoku raz w roku spisy z magazynu produkcyjnego, produktów gotowych i podwykonawcy, jakoś przez 5 lat widać nie doszedłem do wprawy :) Natomiast niestety nie mam zaufania do Subiekta - przykład tego Remanentu o którym post wyżej wspomniałem: dwóch pierwszych pozycji ze screenshota - totalnie nie rozumiem skąd wzięły się jakieś wyimaginowane, ok 60x większe kwoty dla tego półproduktu i do tego jeszcze oba z ciut inną ceną...No chyba że pracownik coś gdzieś namotał o czym nie wiem - to on głównie na nim działa kiedy wystawia paragony/faktury, robi kompletacje, przyjęcia towaru, przeniesienia do magazynu podwykonawcy itp.  Natomiast też ta  druga sprawa, że przy fiskalizacji kiedy musimy przeliczyć na PLN, coś dziwnego zaczęło się dziać i zmienia nam trochę ceny PLN w asortymencie/poszczególnych produktach. To sie samo zaczęło dziać w ostatnich miesiącach jakoś i wystąpiło nie raz - stąd ograniczone zaufanie do bieżących wersji Subiekta. A czy znów jest błąd ludzki po naszej stronie, nie wiem, ale nie widzę gdzie to mogło nastąpić. Może był błąd że daliśmy się namówić na Subiekta Nexo Pro, bo nasze potrzeby są skromne a tu za dużo opcji i wypadałoby cały kurs najpierw przejść żeby to dobrze poznać? Może tu jakąś pomoc od Pana też dostanę bo jest to co się dzieje z cenami jest mega uciążliwe? Albo założę lepiej nowy wątek - odtworzę ściężkę powstawania zmiany krok po kroku ze screenshotami przy następnej sprzedaży na paragon w walucie i wrzucę? Pomoże Pan? 

Edytowane przez Leszek Posłuszny
6 godzin temu, Leszek Posłuszny napisał:

Jestem inżynierem i szczerze to pojęcie o tym mam żadne i nie bardzo mam ochotę zagłębiać się:)

Rozumiem że nie ma Pan na to ochoty, ale czego Pan oczekuje?

Że wpisze Pan cokolwiek, nie bardzo widząc co robi, a program da na wyjściu poprawne wyniki?

Niestety, tak nie będzie.

6 godzin temu, Leszek Posłuszny napisał:

niestety nie mam zaufania do Subiekta - przykład tego Remanentu o którym post wyżej wspomniałem: dwóch pierwszych pozycji ze screenshota - totalnie nie rozumiem skąd wzięły się jakieś wyimaginowane, ok 60x większe kwoty dla tego półproduktu i do tego jeszcze oba z ciut inną ceną...

Proszę na liście towarów, zaznaczyć towar, uruchomić Informator (można przez Ctrl-i) i zobaczyć ruch towaru. Na pewno znajdzie Pan dokument na którym ten towar przyjęty jest z takimi cenami.

W dniu 18.12.2024 o 23:40, Andrzej Kubik napisał:

...

Proszę na liście towarów, zaznaczyć towar, uruchomić Informator (można przez Ctrl-i) i zobaczyć ruch towaru. Na pewno znajdzie Pan dokument na którym ten towar przyjęty jest z takimi cenami.

Dziękuję. Załączam screenshoty. W skrócie kiedyś (ponad rok temu) stworzony został komplet z nowych części (6 składników), wszystko wydaje się dobrze (ceny ewidencyjne składników). Zostały potem wykonane dwa montaże/kompletacje zrobione 20 i 80 szt. Na remanencie pokazuje Wartość magazynowa (sztuki) 300,8 lub 300zł w zależności od kompletacji półproduktu CBB0004 - nie mam pojęcia skąd to się bierze ta cena. To wewnętrzny półprodukt, ceny sprzedaży mamy jakieś też niskie ustawione ale trochę losowe bo nie sprzedajemy półproduktów/składników - w każdym razie to dalej pojedyncze PLN(ot to co ustawi sam z siebie subiekt). Załóżmy że powinienem robić remanent zamiast spisu. No ale mam jakąś enigmatyczną wartość magazynową, chciałem tam korzystać z ceny ewidencyjnej - próbowałem taką wybrać dla remanentu w edycji kolumn, ale Subiekt Nexo Pro ma teraz jakieś Raportowanie PRO+ które musiałbym dokupić aby wybrać cenę ewidencyjną. Dobrze, powiedzmy  wartość magazynowa to jest to co powinienem raportować do US, tylko skąd taka się wzięła? Chciałbym ją mieć 4.96 jak ewidencyjną. Będę wdzięczny za podpowiedź.

PS.Odnośnie szaleństw na cenach sprzedaży które czasem nam się zmieniają, uczuliłem pracownika, kiedy wystąpi ta zmiana ma mi dać znać będę przepytywał go dokładnie co zrobił ostatnio, spróbuję poklikać po dokumentach jakie wystawił czy samemu zrobić podone ruchy testowo, jak potwierdzę scenariusz odtworzenia problemu, założę nowy wątek.

Subiekt6.thumb.jpg.aebb2665b1f872d8793d60df3c728e11.jpgSubiekt7.thumb.jpg.2159baa42afcb1fbb10494da0345bcf5.jpgSubiekt8.thumb.jpg.9c2b25e9a869c10ca5823c6b7cf713a6.jpg

Edytowane przez Leszek Posłuszny

Dzień dobry,

W dniu 20.12.2024 o 14:48, Leszek P napisał:

W skrócie kiedyś (ponad rok temu) stworzony został komplet z nowych części (6 składników), wszystko wydaje się dobrze (ceny ewidencyjne składników). Zostały potem wykonane dwa montaże/kompletacje zrobione 20 i 80 szt. Na remanencie pokazuje Wartość magazynowa (sztuki) 300,8 lub 300zł w zależności od kompletacji półproduktu CBB0004 - nie mam pojęcia skąd to się bierze ta cena.

proszę pokazać dokumenty ZPM z włączoną kolumną Cena magazynowa.

Tak, na ZPM jest ta duża cena. Prześledziłem składniki i znalazłem - pracownik robiąc jedno z kilku przyjęć wewnętrznych od podwykonawcy 300szt każdego składnika, wpisał przy jednym 300szt  ale i cenę netto 300zł - pewnie kursor miał w złym miejscu i nie usunął wpisując kolejno 300szt w każdy składnik. No to mamy wyjaśnione, tylko my działamy prosto, nie przejmujemy się wpisywaniem cen nigdzie a dostawy wprowadzamy przychodem wewnętrznym (a nie fakturą zakupu) - na nasze potrzeby cena ewidencyjna jest OK, jakby się zmieniła to ją zmieniamy i wg obecnej c.ewidencyjnej robimy spisy inwentaryzacyjne (różnic nie ma, lub są nieznacznie zawyżone jeśli stock obejmuje np coś ze starszej a tańszej dostawy). Pytanie zatem czy też remanenty tak możemy robić wg ceny ewidencyjnej zamiast magazynowej? Bynajmniej nie chce nam się wpisywać przy każdym przyjęciu od nowa cen zakupu (z resztą wtedy to dopiero będą błędy - czynnik ludzki zawsze jest omylny). Obecnie 99.9% przyjęć było z wartością magazynową 0.00, tylko pewnie ten jeden składnik omyłkowo 300.00, więc pod cenę magazynową to już tego nie jesteśmy w stanie nigdy wyprostować (5.5 roku działalności firmy).

Dzień dobry,

w takiej sytuacji, biorąc również pod uwagę zbliżający się koniec roku, najlepszym rozwiązaniem wydaje się być rozchodowanie całego asortymentu np. poprzez dodanie RW, a następnie przeprowadzenie inwentaryzacji ze wskazaniem cen ewidencyjnych. Opcja dostępna jest zarówno na spisach, jak i samym dokumencie inwentaryzacji:

image.png

Wykonanie tak wyliczonej inwentaryzacji spowoduje przyjęcie asortymentu na magazyn w cenie ewidencyjnej, dzięki czemu cena magazynowa będzie z nią spójna. Oczywiście przeprowadzenie takiej operacji zalecamy skonsultować z księgowością, a w przyszłości należałoby zadbać o wprowadzanie prawidłowych wartości na dokumenty.

• Dodaj nową pozycję...