Skocz do zawartości

Błąd ze zmianą stawki VAT w Subiekt GT dla VAT OSS - Słowacja

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Daniel Kozłowski,

Polecane posty

Szukałem tematu po forum, nie znalazłem.
Subiekt GT nie ustawia nam prawidłowej stawki VAT dla transakcji w ramach VAT OSS. Wszystkie dokumenty nadal próbuje wystawiać na stawce VAT = 20%

Od 1 stycznia w Słowacji zmieniła się stawka VAT z 20% na 23%.

W Subiekt GT dodałem w Słowniki > Stawki VAT, stawkę:

StawkaVAT23Sowacja-1.thumb.jpg.776a122375bf4eaa9d3f95534b29beaf.jpg

jednocześnie wyłączyłem opcję Aktywna dla wcześniejszej stawki VAT 20%.

Dodając dokument PA/PAi/FS ustawiam transakcję w ramach VAT OSS oraz kraj konsumpcji Słowację. Po dodaniu towaru do dokumentu, SGT ustawia mi cały czas stawkę VAT 20%.

StawkaVAT23Sowacja-2.thumb.jpg.41f7e4b2bc783ce6dfbed36bb1625224.jpg

StawkaVAT23Sowacja-3.thumb.jpg.931520a1c918cafd201335fe7ae0a10a.jpg

Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje i nie umiem tego samodzielnie rozwiązać. Sprawdziłem również instrukcje postępowania przy VAT OSS i wg mnie wszystko wykonałem prawidłowo.

Gdy rozwijam dostępne stawki VAT na dokumencie mam:

1. 20%
  2. 19%
  3. 5%
  4. 23%

Wszystkie te stawki były lub są używane w Słowacji. Stawka 20% jest ustawiona nieaktywna, więc tu już mi się nie zgadza, że nadal mogę ją ręcznie wybrać przy wystawianiu dokumentu. Ważniejsze jednak jest to, że skoro 23% jest stawką domyślną dla danego kraju w ustawieniach SGT, to program właśnie tą stawkę powinien wstawić do dokumentu.

Aktualnie korzystam z SGT w wersji 1.82 HF1

Sprawdzałem kolejne aktualizacje i nie ma wzmianki, żeby tego typu błąd został naprawiony, dlatego jeszcze nie zaktualizowałem programu do najnowszej wersji.

Ktoś pomoże z tym tematem?

8 minut temu, Andrzej Kubik napisał:

I ma Pan dwie stawki o tym samym symbolu "23", o ile dobrze widzę

Symbol musi być unikalny w obrębie stawek VAT danego kraju. Dla Słowacji symbole nie powielają się, bo i SGT na to nie pozwala. Wyrzuca wtedy komunikat "Stawka o podanym symbolu istnieje dla wybranego państwa"

• Rozwiązanie
4 godziny temu, Dominik Lachowski napisał:

Szukałem tematu po forum, nie znalazłem.

Kiedy powstał program i obsługa stawek VAT to tego forum jeszcze nie było, a stawki zagraniczne konfiguruje się analogicznie jak stawki krajowe, czyli tą domyślną jest pierwsza na liście...

Subiekt GT nie ustawia nam prawidłowej stawki VAT dla transakcji w ramach VAT OSS. Wszystkie dokumenty nadal próbuje wystawiać na stawce VAT = 20%

To nie błąd programu tylko błąd użytkownika programu...

To nie wystarczy, aby ukryć stawkę VAT na dokumencie, odpowiada za to dodatkowy parametr Subiekta:

image.png.6c37e08353258789109ea95a9163ddc0.png

--

Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje i nie umiem tego samodzielnie rozwiązać.

To już zostało wyjaśnione:

3 godziny temu, Daniel Lenarczuk napisał:

image.png.24a4b49edeffb900f8babf52cc2cdad9.png

Ustaw sobie na słowacji strzałkami po prawej stronie w słowniku stawek vat, aby na samej górze była stawka 23%, będzie "domyślnie" ;)

@Daniel Kozłowski Dzięki za pomoc. Działa.

5 godzin temu, Daniel Kozłowski napisał:
10 godzin temu, Dominik Lachowski napisał:

To nie wystarczy, aby ukryć stawkę VAT na dokumencie, odpowiada za to dodatkowy parametr Subiekta:

Aktywny/Nieaktywny jest określeniem jednoznacznym. Określenie to, nie pozostawia przestrzeni na dodatkowy warunek, że stawka jest nieaktywna jeśli włączę dodatkową opcję.

Moje przeoczenie, to komentarz na dole okna dodawania stawek VAT, że wystarczy odpowiednio ustawić kolejność.

• Dodaj nową pozycję...