Skocz do zawartości

Ciekawostka - TAGI, Listy Przewozowe i Uwagi do dokumentów.

Polecane posty

Hej.

Tagi powinny być generowane dynamicznie czyli w chwili tworzenia się danego dokumentu, bez różnicy czy to list przewozowy czy też dokument końcowy, w sytuacji gdy TAGI w ustawieniach czy to Konta Integracji (tutaj ustawisz co ma być wyświetlane w uwagach na dokumencie) czy też Sposoby dostawy paczek (tutaj ustawisz co ma być wydrukowane na listach przewozowych) zostaną zmienione to przy dynamicznym nanoszeniu treści powinna pojawić się treść która jes aktualna na chwilę wygenerowania danego dokumentu.

ALE ....

Co z dokumentami koncowymi, u mnie jest klops, zaczeło się od tego, że sello przestało nanosić na zaplanowane dokumenty końcowe komentarze które dodajemy do zamówień w chwili ich pakowania, początkowo myślałem, że jest to wina ustawień, bo coś tam wcześniej grzebałem przy tych komentarzach, jednak po ponownym sprawdzeniu ustawień nadal sello nie nanosi treści, po zmienie ustawień TAGÓW sello drukowało w dokumencie koncowym uwagi ktore były wcześniej skonfigurowane TAGAMI (czyli niezgodnie z obecnymi ustawieniami), hmmm w konta integracji w subiekcie zmieniłem tagi i wywalilem wszystkie a mimo tego w dokumencie koncowym uwagi byly takie jak w chwili pobrania zamowienia, po usunieciu zamowienia i ponownym pobraniu w dokumencie koncowym nie bylo treści, czyli zgodnie z ustawieniami systemu.

Patrząc na to ja się zachowuje system to dochodzę do wniosku, że TAGI działają dynamicznie w chwili gdy nie tworzysz dokumentów wstępnych, jeżeli ustawisz system na to by wystawiał dokumenty wstępne przykładowo na ZK, to przy tworzeniu dokumentu koncowego TAGI nie zadziałają dynamicznie, ponieważ uwagi do dokumentu system pobiera z ZK i w chwili gdy coś zostało zmienione w między dokumentem początkowym a końcowym, przykładowo zostały dodane komentarze to nie zostaną one ujęte na dokumencie końcowym.

Pytanie do supportu, czy moje założenia są słuszne i tak faktycznie system działa?
Czy można jakoś ustawić system tak by tworzył ZK a na dokumencie koncowym generował treści aktualne w danej chwili a nie w chwili tworzenia ZK?

Chciałem tylko dodać, że jeżeli ustawimy w typy dokumentów "przepisz uwagi automatycznie" na NIE - to i tak zaplanowany dokument końcowy bierze uwagi z ZK a nie z sello, po testach jedyną opcja jest wyłączenie tworzenia dokumentu wstępnego, wtedy tracimy kontrolę nad stanami magazynowymi, i nie wiemy co pobrać z magazynu przy pakowaniu obecnie używamy rezerwacje asortymentu zamiast listy produktów na którą tak czekamy. 
Brak ZK to brak kontroli nad stanami, brak listy produktów, natomiast jeżeli ustawimy ZK to mamy brak możliwości wpisaniu na dokumencie końcowym numeru przesyłki czy też komentarza, - prosze o porady.

Pozdrawiam

Edytowane przez Rafał F.
W dniu 24.01.2025 o 12:19, Rafał F. napisał:

Tagi powinny być generowane dynamicznie czyli w chwili tworzenia się danego dokumentu

I tak właśnie jest

w konta integracji w subiekcie zmieniłem tagi i wywalilem wszystkie a mimo tego w dokumencie koncowym uwagi byly takie jak w chwili pobrania zamowienia, po usunieciu zamowienia i ponownym pobraniu w dokumencie koncowym nie bylo treści, czyli zgodnie z ustawieniami systemu.

Problem może być taki, że dokument końcowy realizuje zamówienie a sam Subiekt w tym momencie przenosi do dokumentu końcowego wiele ustawień z realizowanego ZK. Prawdopodobnie dotyczy to też uwag na dokumencie. Zobaczymy czy można z tym coś zrobić.

TAGI działają dynamicznie w chwili gdy nie tworzysz dokumentów wstępnych, jeżeli ustawisz system na to by wystawiał dokumenty wstępne przykładowo na ZK, to przy tworzeniu dokumentu koncowego TAGI nie zadziałają dynamicznie, ponieważ uwagi do dokumentu system pobiera z ZK i w chwili gdy coś zostało zmienione w między dokumentem początkowym a końcowym, przykładowo zostały dodane komentarze to nie zostaną one ujęte na dokumencie końcowym.

Dokładnie tak. Sęk w tym, że tagi nadal działają tak samo dynamicznie, czyli rozwijają się w momencie użycia - generowania dokumentu, ale realizacja ZK w Subiekcie powoduje przeniesienie jego uwag i nadpisanie tych, które Sello właśnie wygenerowało z nowymi poprawkami.

Czy można jakoś ustawić system tak by tworzył ZK a na dokumencie koncowym generował treści aktualne w danej chwili a nie w chwili tworzenia ZK?

Zbadamy temat i podejmiemy odpowiednie kroki, żeby dało się to zrobić. Niestety nie wiem w chwili obecnej, czy to będzie poprawka z rodzaju łatwych i przyjemnych, czy wchodzimy tutaj w jakieś ciężkie tematy związane z wystawianiem dokumentów w Subiekcie.

• 1 miesiąc temu...