Skocz do zawartości

odbiorcy na dokumentach końcowych

Polecane posty

4 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Jeśli jest taka potrzeba to oczywiście zgłoszenie przyjmuję i zapisuję :). A możesz podać choć przybliżony scenariusz w którym taki odbiorca na dokumencie jest niepożądany?

Przypadek wystawienia fv na firmę

klient kupuje na fv na firmę a odbiorca paczki jest osoba fizyczna o innym adresie i w momęcie kiedy pojawia się taki obdiorca na fv to jest  e-mail żeby usunąć to z fv , a takich dokuentów jest kilka dziennie i trzeba ręcznie poprawiać.

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...

Potwierdzam, często się zdarza, że jak wystawiam fakturę to trzeba pilnować aby wykasować odbiorcę bo Sello umieszcza innego nabywcę a innego odbiorcę. Jeśli chodzi o mnie a mało sprzedaje na allegro, to nigdy nie miałem przypadku, aby odbiorca i nabywca , musieli być różni. Takie faktury wystawiam tylko jednostkom publicznym szkołom, urzędom.

Edytowane przez Krzysztof Górnik
  • Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...

Również podbijam temat. Podam również przykład:

Kupujący kupuje telewizor z fakturą na swoją firmę. Adres dostawy ustawia na adres domowy - telewizor będzie używany w domu, faktura jest w wiadomym celu - wrzucić telewizor w koszta, jakoby telewizor jest używany na firmie. Na fakturze nie może być więc w polu odbiorca, podanego adresu domowego właściciela firmy. Takiej faktury księgowa nie przyjmie

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
22 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Czy zatem odbiorca z FS powinien zniknąć całkowicie? Czy są przypadki zakupów z serwisów internetowych, że odbiorca jest jednak na FS potrzebny?

Są przypadki, gdzie odbiorca na fakturze jest potrzebny. Przykładowo, gdy zakupu dokonuje gmina (nabywca) a odbiorcą jest jakiś zespół szkół - wtedy musi to być na fakturze

tzn. powinno być jak w Sello 1. W polu odbiorca nie powinno się nic umieszczać. Kto będzie chciał to uzupełnić (na wniosek kupującego) to zrobi to ręcznie

Edytowane przez centrumstali com
1 godzinę temu, centrumstali com napisał:

Są przypadki, gdzie odbiorca na fakturze jest potrzebny. Przykładowo, gdy zakupu dokonuje gmina (nabywca) a odbiorcą jest jakiś zespół szkół - wtedy musi to być na fakturze

Czy w takim wypadku wprowadzanie tego odbiorcy już na samej FS będzie problemem?

1 godzinę temu, centrumstali com napisał:

tzn. powinno być jak w Sello 1. W polu odbiorca nie powinno się nic umieszczać. Kto będzie chciał to uzupełnić (na wniosek kupującego) to zrobi to ręcznie

W wersji v56 planujemy usunięcie z EZ powiązania z odbiorcą, będzie tylko powiązanie z nabywcą. Zamiast odbiorcy będzie adres wysyłkowy. Oznacza to też, że odbiorca zniknie z wystawianych dokumentów i aby się tam pojawił trzeba w jakiś sposób zaingerować. I pytanie jest takie, czy wystarczy, że będzie pole odbiorca w FS czy również w EZ w Sello powinno dać się jednak wybrać tego odbiorcę, który by był potem ustawiany na dokumencie?

W dniu 19.03.2025 o 11:24, Bartosz Rosa napisał:

Czy w takim wypadku wprowadzanie tego odbiorcy już na samej FS będzie problemem?

W wersji v56 planujemy usunięcie z EZ powiązania z odbiorcą, będzie tylko powiązanie z nabywcą. Zamiast odbiorcy będzie adres wysyłkowy. Oznacza to też, że odbiorca zniknie z wystawianych dokumentów i aby się tam pojawił trzeba w jakiś sposób zaingerować. I pytanie jest takie, czy wystarczy, że będzie pole odbiorca w FS czy również w EZ w Sello powinno dać się jednak wybrać tego odbiorcę, który by był potem ustawiany na dokumencie?

W moim przypadku jeżeli klient chce aby był odbiorca na dokumencie sprzedaży to i tak zazwyczaj podaje mi dane odbiorcy w uwagach zakupu na Allegro lub pisze wiadomość.  Ja wtedy zawsze robię to już na samej fakturze ręcznie więc w Sello nie jest mi to potrzebne. Ale nie wiem jak u innych. 

• Lubię to 1
12 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

I jeszcze jedno pytanie. Czy w takim razie na dokumencie w Subiekcie powinien się ustawiać adres dostawy jako wpisany na dokumencie?

image.png

Myślę że dobrze by było jak w ustawieniach Sello była możliwość zadecydowania o tym czy adres dostawy ma się dodawać do dokumentu sprzedaży. Pewnie nie jednej osobie się to przyda. Ja z tego nie będę korzystał. 

• Lubię to 1