Monika Kucharska 10 Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Firma jednoosobowa - miesiac z wakacjami składkowymi. Program generuje DRA + RCA. Na obu dokumentach sa różne dane nagłówkowe: W rca nie ma nazwy skróconej i regonu a w DRA jest - stąd błedny zestaw. Link to postu
Mateusz Makowski 43 Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Dzień dobry, na jakiej wersji programu powstał plik wymiany? Link to postu
Monika Kucharska 10 Napisano 4 Lutego Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Na najnowszej SP1 HF2 Link to postu
Mateusz Makowski 43 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy (edytowane) Rozumiem, że chodzi o wersję 1.82 SP1 HF2. Nie powtórzyłem wygenerowania deklaracji RCA bez regonu na podanej wersji w przypadku wakacji składkowych. Proszę o załączenie zrzutów ekranu z: Okno Rachmistrz GT - informacje, górne menu Pomoc – Informacje Okno Edycja naliczenia po otworzeniu naliczenia składek w miesiącu, w którym występuje problem, Dane podmiotu, zakładka Podstawowe (dane adresowe i inne można ukryć, interesuje mnie tylko fakt wypełnienia REGON-u [może być widoczna tylko jego część ]) Dane podmiotu zakładka Rejestracja (tutaj pole nazwa skrócona) Okno Parametry ubezpieczeń i funduszy ZUS, zakładka Pozostałe Podgląd deklaracji w Rachmistrzu sekcja I oraz II Z zawartości wygenerowanego pliku XML całą sekcję <naglowek.KEDU> oraz znaczniki <I>,<II> w znaczniku <ZUSRCA> Edytowane 4 Lutego przez Mateusz Makowski Link to postu
Monika Kucharska 10 Napisano 4 Lutego Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Link to postu
Tomasz Szwajca 10 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy (edytowane) Potwierdzam. Zainstalowałem najnowszą poprawkę HF3, ale błąd nadal jest. Przy wakacjach składkowych nie przenosi do RCA nazwy skróconej Płatnika składek. W DRA jest wszystko w porządku przenoszone. Sprawdzone na kilku Klientach. Edytowane 7 Lutego przez Tomasz Szwajca Link to postu
Przemysław Werner 404 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Proszę dodatkowo o sprawdzenie, co mają Państwo wpisane we wspólniku, który jest wybrany jako osoba do deklaracji, tzn. czy REGON jest poprawnie uzupełniony. Ponadto proszę zerknąć, jakie deklaracje dla tego wspólnika mają być generowane w kartotece na zakładce "Deklaracje ZUS" Link to postu
Tomasz Szwajca 10 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy 19 godzin temu, Przemysław Werner napisał: Proszę dodatkowo o sprawdzenie, co mają Państwo wpisane we wspólniku, który jest wybrany jako osoba do deklaracji, tzn. czy REGON jest poprawnie uzupełniony. Ponadto proszę zerknąć, jakie deklaracje dla tego wspólnika mają być generowane w kartotece na zakładce "Deklaracje ZUS" Wszystkie dane są wpisane. Sytuacja dotyczy tylko wakacji składkowych i tylko deklaracji RCA. Deklaracja DRA jest uzupełniana prawidłowo - włącznie z nazwą skróconą i wszystkimi danymi identyfikacyjnymi. Kwoty składek się zgadzają. Jedyny mankament to brak nazwy skróconej w RCA. Link to postu
Krzysztof Pikula 30 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Potwierdzam, u mnie ta sama sytuacja - brak nazwy skróconej i REGONu. Link to postu
Małgorzata Ogorzały 2 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Dzień dobry. Metodą prób i błędów : na kartotece wspólnika w zakładce "Deklaracje ZUS" zaznaczyłam RCA i w wersji HF2 utworzyło prawidłowe DRA i RCA i udało mi się wyeksportować i wysłać przez płatnika. A za miesiąc znów będę się "bujać" z zaznaczaniem DRA. Brak mi słów - po prostu ręce opadają, płacimy za abonamenty a dostajemy nieprzetestowany program i niesprawdzone aktualizacje co chwila. Pozdrawiam wszystkich delikatnie mówiąc "zdenerwowanych" aktualną sytuacją. Link to postu
Krzysztof Pikula 30 Napisano 9 Lutego Udostępnij Napisano 9 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy W dniu 8.02.2025 o 17:03, Małgorzata Ogorzały napisał: Dzień dobry. Metodą prób i błędów : na kartotece wspólnika w zakładce "Deklaracje ZUS" zaznaczyłam RCA i w wersji HF2 utworzyło prawidłowe DRA i RCA i udało mi się wyeksportować i wysłać przez płatnika. A za miesiąc znów będę się "bujać" z zaznaczaniem DRA. Twoja już chyba wolę aktualizować dane płatnika bezpośrednio w programie Płatnik. Link to postu
Krzysztof Pikula 30 Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Pytanie do kogoś z InsERTu, bo wątek jakoś "zamarł", czy InsERT zdiagnozował problem i czy są wdrożone jakieś środki zaradcze? Link to postu
Mateusz Makowski 43 Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Przedstawiony przypadek jest wciąż w trakcie analizy. O jej wynikach postaram się Państwa bezzwłocznie poinformować w tym wątku. Na tę chwilę środki zaradcze przedstawione przez Państwa tj. zmiana w kartotece generowanego raportu na RCA, lub dopisanie tych danych w Płatniku, powinny umożliwić wysłanie prawidłowych deklaracji. Link to postu
Monika Kucharska 10 Napisano 13 Lutego Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Problem pojawia się , gdy ma się 100 takich klientow... stąd to takie ważne Link to postu
Mateusz Makowski 43 Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego w Rachmistrz źle generuje raport RCA do Płatnika - wakacje składkowe dla jednoosobowej firmy Oczywiście rozumiem, dlatego sprawa otrzymała wysoki priorytet. Postaramy się poprawić generowanie RCA w najbliższej aktualizacji (1.83), są na to całkiem duże szanse. W przypadku niepowodzenia postaramy się możliwie jak najszybciej wypuścić poprawkę w formie HF-a do wspomnianej wcześniej wersji. Link to postu
Polecane posty