Piotr Bielesz 0 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" Podłączyliśmy kasę fiskalną do nowego komputera przez USB, zrobiliśmy identyczną konfigurację w Kasiarzu (w tym poprawne mapowanie matrycy stawek VAT), jednak mimo to przy próbie fiskalizacji wyświetla się komunikat błędu "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków". Po przepięciu z powrotem do starego komputera ten sam paragon fiskalny drukuje się od razu, bez żadnych błędów. Nie pomogło - restartowanie stacji roboczej, serwera, instalacja najnowszych sterowników kasy, instalacja wersji sterownika która jest na starej stacji roboczej, na której drukowanie paragonów działa, ani każdorazowe dodawanie na nowo kasy w Kasiarzu po tych operacjach. Kasa fiskalna jest połączona poprawnie - "Połączenie OK" przy teście. Baza danych Subiekt GT na serwerze, kasa na stacji roboczej. Wersja Subiekta 1.82 SP1 HF2. Windows 10. W załączniku kilka screenów. Proszę o pomoc, wyczerpały się nam pomysły :( Link to postu
Przemysław Werner 404 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" Dzień dobry, poza zrzutami ekranu, które Pan udostępnił, proszę jeszcze o zrzut z pozycjami na dokumencie z komunikatu o numerze PA 1168/MAG/02/2025. Link to postu
Daniel Kozłowski 1 316 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" 3 godziny temu, Piotr Bielesz napisał: Podłączyliśmy kasę fiskalną do nowego komputera przez USB Nie kasę fiskalną tylko drukarkę fiskalną... 3 godziny temu, Piotr Bielesz napisał: zrobiliśmy identyczną konfigurację w Kasiarzu (w tym poprawne mapowanie matrycy stawek VAT), jednak mimo to przy próbie fiskalizacji wyświetla się komunikat błędu "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków". No nie, konfiguracja nie jest zapewne identyczna, zgodnie z komunikatem programu... 3 godziny temu, Piotr Bielesz napisał: W załączniku kilka screenów. Proszę o pomoc, wyczerpały się nam pomysły Najczęściej popełniany błąd to mapowanie stawki z innego państwa zamiast stawki krajowej. Link to postu
Daniel Kozłowski 1 316 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" 3 godziny temu, Piotr Bielesz napisał: W załączniku kilka screenów. ps. Proszę też nie udostępniać drukarek w Kasiarzu, to nie działa od kilkunastu lat, do udostępniania należy korzystać z SUZ'a. Link to postu
Piotr Bielesz 0 Napisano 8 Lutego Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" Dziękuję za podjęcie tematu. Dokument to sprzedaż krajowa, VAT 23%. Nie drukuje się żaden z kilkuset dokumentów. Na drukarce fiskalnej na innej stacji roboczej - wszystkie, bez żadnego problemu. Drukarkę udostępniłem teraz, na potrzeby kolejnych prób, żeby mieć "pod ręką" konfigurację z poprzedniej stacji roboczej. Nie używamy tego w żaden sposób. W załączniku zrzut dokumentu. Jest już zafiskalizowany (na tej starej stacji) + ma wystawioną fakturę imienną. 22 godziny temu, Daniel Kozłowski napisał: No nie, konfiguracja nie jest zapewne identyczna, zgodnie z komunikatem programu... Wszystkie pozycje w Kasiarzu po podłączeniu drukarki - poza nazwą urządzenia - są identyczne 1:1. Wszystkie ustawienia w Subiekcie są identyczne, bo to ta sama baza danych. Na drukarce nie robiliśmy żadnych zmian w ustawieniach. Gdzie mogę jeszcze zmienić konfigurację? Link to postu
Daniel Kozłowski 1 316 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" 2 minuty temu, Piotr Bielesz napisał: Wszystkie pozycje w Kasiarzu po podłączeniu drukarki - poza nazwą urządzenia - są identyczne 1:1. Ja tego NIE widzę, gdyż Pan NIE pokazał informacji, które pozwoliłyby to zweryfikować - nie pokazał Pan wszystkich informacji o wykorzystywanych w mapowaniu stawkach VAT, a można przecież posiadać wiele stawek VAT o tym samym symbolu (przypisanych do innych państw), więc symbol stawki jej nie identyfikuje... 3 minuty temu, Piotr Bielesz napisał: Gdzie mogę jeszcze zmienić konfigurację? Opisałem jedno, jedyne podejrzenie, którego Pan nie zweryfikował, do którego się Pan nie odniósł: 22 godziny temu, Daniel Kozłowski napisał: W dniu 7.02.2025 o 07:54, Piotr Bielesz napisał: W załączniku kilka screenów. Proszę o pomoc, wyczerpały się nam pomysły Najczęściej popełniany błąd to mapowanie stawki z innego państwa zamiast stawki krajowej. Link to postu
Piotr Bielesz 0 Napisano 8 Lutego Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" Nie robię tego złośliwie, zwyczajnie nie mam tak szerokiej wiedzy i nie wiem co jest istotne. Wzywałem do tematu serwisanta drukarki fiskalnej, ale on też poległ. Czy chodzi o stawki VAT w słowniku w Subiekcie? W Kasiarzu nie znalazłem więcej opcji. Zrzut stawek z Subiekta poniżej. Link to postu
Daniel Kozłowski 1 316 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" (edytowane) W dniu 8.02.2025 o 10:44, Piotr Bielesz napisał: Nie robię tego złośliwie, zwyczajnie nie mam tak szerokiej wiedzy i nie wiem co jest istotne. Wskazałem co jest istotne, jeśli coś nie zostało zrozumiane to należało po prostu dopytać, a nie ignorować jedyną poradę... W dniu 8.02.2025 o 10:44, Piotr Bielesz napisał: Wzywałem do tematu serwisanta drukarki fiskalnej, ale on też poległ. Nie rozumiem dlaczego wzywał Pan kogoś od drukarki fiskalnej, skoro problem jest z programem - dlaczego nie skontaktował się Pan z wybranym przez siebie dostawcą programów, abonamentów ? Poza tym od zawsze zwracam uwagę, aby wybierać dostawców, którzy dostarczą jak najwięcej usług, w tym przypadku, aby jedna firma dostarczyła programy i drukarkę fiskalna, jeśli coś nie będzie działać to nie będzie musiał się Pan zastanawiać do kogo się zgłosić, a firma ta nie będzie mogła przesunąć odpowiedzialności na kogoś innego... Wydaje się proste i logiczne... W dniu 8.02.2025 o 10:44, Piotr Bielesz napisał: Czy chodzi o stawki VAT w słowniku w Subiekcie? W Kasiarzu nie znalazłem więcej opcji. Zrzut stawek z Subiekta poniżej. Jak widać na Pana zrzucie ekranu posiada Pan dwie stawki VAT o symbolu 23, więc Kasiarzu wybrał Pan zapewne stawkę VAT Słowacką, a nie krajową... Proszę zmienić symbole stawek VAT na unikalne i wybrać właściwą stawkę VAT w Kasiarzu. Edytowane 18 Lutego przez Daniel Kozłowski Link to postu
Piotr Bielesz 0 Napisano 8 Lutego Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" Rozumiem. Dziękuję za informacje. Zmieniłem symbol stawki słowackiej na S23, jest unikalny. W poniedziałek przeprowadzę test. Teraz nie mam jak, bo połączenie mam jedynie zdalne, a drukarkę muszę przepiąć fizycznie kablem. Link to postu
Daniel Kozłowski 1 316 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" 9 minut temu, Piotr Bielesz napisał: W poniedziałek przeprowadzę test. Teraz nie mam jak, bo połączenie mam jedynie zdalne, a drukarkę muszę przepiąć fizycznie kablem. Może Pan wykonać test już teraz, jak wspomniałem wyżej problem jest po stronie programu, więc nie jest potrzebna do tego fizyczna drukarka fiskalna, fiskalizacja zakończy się po prostu błędem, ale komunikacji z drukarką, a nie mapowaniem stawek vat... Link to postu
Daniel Kozłowski 1 316 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" 20 minut temu, Piotr Bielesz napisał: a drukarkę muszę przepiąć fizycznie kablem. ps. Skoro posiada Pan urządzenie online to dlaczego komunikacja nie odbywa się po sieci tylko po kablu ? Link to postu
Piotr Bielesz 0 Napisano 18 Lutego Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego w "Nie można wydrukować dokumentu (paragon), którego pozycje mają podatki nie uwzględnione w mapowaniu podatków" Byłem na urlopie, więc odpisuję po czasie. Rada pomogła, ustawiona była faktycznie niewłaściwa stawka VAT, przez powielony symbol "23" w Subiekcie GT. Dziękuję za pomoc! Urządzenie podpinał i konfigurował mi serwisant z lokalnej firmy, w której kupiłem drukarkę. Czemu po kablu, zamiast po sieci - tego nie wiem. Paragony fiskalizujemy i tak zawsze z jednej stacji, więc nie było to nigdy problemem. Link to postu
Polecane posty