Skocz do zawartości

[Narzędzia VS] Changelog

Polecane posty

Gdzie znajdę jakiś changelog narzędzi VS, załączonych do SDK. Akurat zmieniałem komputer, i po zainstalowaniu najnowszych, nie budowało mi pakietów - tworzył folder Pakiet, poziom niżej, a potem próbował skopiować z innego folderu pliki. Po za tym, nawet w VS wyglądał inaczej, bo nie było Odwołań, tylko w innym drzewie były umieszczone biblioteki. Odinstalowałem i wrzuciłem z wersji 49 i wszystko działa bez problemu, więc to nie wina VS.

No to strzelam, że to jest to:

Cytat

[PRO] Zaktualizowano szablony projektów sferycznych dla Visual Studio, tak aby tworzyły projekty w formacie zgodnym z .NET SDK

Czy to oznacza, że powinienem teraz w VS wybrać inną wersję niż 4.7.2? Ogólnie to pierw miałem problem, że niby nie widziało pliku, bo tworzył się podfolder net4.7.2, co zmieniłem w parametrach, ale dalej szablon z uporem tworzył folder Pakiet, poniżej folderu z plikami wynikowymi kompilatora, więc pewnie powinienem to ustawić jakoś inaczej.

image.png.425225cc44a2988dfb39c5bf4e0007f2.png

Edytowane przez Radomił Ząbik
2 godziny temu, Radomił Ząbik napisał:

Czy to oznacza, że powinienem teraz w VS wybrać inną wersję niż 4.7.2?

Nie, dalej korzystamy z 4.7.2

2 godziny temu, Radomił Ząbik napisał:

Ogólnie to pierw miałem problem, że niby nie widziało pliku, bo tworzył się podfolder net4.7.2, co zmieniłem w parametrach, ale dalej szablon z uporem tworzył folder Pakiet, poniżej folderu z plikami wynikowymi kompilatora, więc pewnie powinienem to ustawić jakoś inaczej.

Proszę zamieścić treść błędu, który pojawił się przy budowaniu projektu. Co Pan konkretnie zmienił?
Proszę jeszcze o informacje, z której wersji SDK pochodziły szablony, które nie działały?

Edytowane przez Paweł Kubacki

Trochę podam z głowy, bo musiałbym odtworzyć sytuacje, na innym kompie, do którego będę miał dostęp później.

Nowy system, Windows 11, świeża instalacja Visual Studio Comunity, z dodatkowych zawsze dołączam 4.7.2 SDK. Nic praktycznie nie zmieniane, poza wskazaniem folderu na repozytoria - synchronizuje je Sobie w chmurze między stanowiskami.

Zainstalowałem narzędzie z najnowszej wersji 53.0.1.

Utworzyłem program jak zawsze, z szablonu, praktycznie jak na screenie. Pierwsze zaskoczenie, że w menu po prawej, nie ma drzewka Odwołania - kapkę zgłupiałem, ale w tutaj mówię z pamięci, było chyba zasoby i tam niżej były biblioteki NEXO. Trochę zgłupiałem, bo stare programy miały odwołania, gdzie zawsze.

Proces kompilacji i odpalania programu z katalogu debug, przebiega bez zastrzeń - biblioteki się kopiują, program działa.

Natomiast kompilato zwraca błąd, że brak dostępu, aby utworzyć folder Pakiet. Czasem się tak zdażyło, wystarczyło wejść w folder debug, skasować Pakiet i Instalator i działało, ale tych folderów było. Folder Pakiet, był, ale dwa poziomy niżej, czyli:

[REPOS]NazwaRozwiazania\NazwaRoziwazania\Debug\net472 - tutaj miałem rozwiązanie z wszystkimi plikami

[REPOS]NazwaRozwiazania\ - tutaj utworzył się plik pakiet

Ok, zerknąłem, że to net472 się dokleiło, poszukałem, że można dodać parametry:

<PropertyGroup>
  <AppendTargetFrameworkToOutputPath>false</AppendTargetFrameworkToOutputPath>
  <AppendRuntimeIdentifierToOutputPath>false</AppendRuntimeIdentifierToOutputPath>
</PropertyGroup>
<PropertyGroup>
  <AppendRuntimeIdentifierToOutputPath>false</AppendRuntimeIdentifierToOutputPath>
</PropertyGroup>

No i przestało w Debug tworzyć podfolder, ale Pakiet, nadal ląduje poziom niżej, po czym mam błąd kompilatora, że nie może skopiować EXE, z ścieszki

[REPOS]NazwaRozwiazania\NazwaRozwiazania

Odinstalowałem narzędzie. Zainstalowałem narzędzie z wersji 49 (w ciemno się cofałem). Rozwiązanie tworzy się dobrze, kompiluje się dobrze, ma normalnie odwołania, tworzy pakiety instalacyjne.

Dlatego zastanawia mnie, co mogę mieć dziwnego w VS, i to pewnie najnowszej świeżej wersji, że mi robi fikołka. A może pozostaje zainstalować wszystko od nowa...

Będę wdzięczny za jakieś sugestie.

W dniu 10.02.2025 o 13:17, Radomił Ząbik napisał:

Pierwsze zaskoczenie, że w menu po prawej, nie ma drzewka Odwołania - kapkę zgłupiałem, ale w tutaj mówię z pamięci, było chyba zasoby i tam niżej były biblioteki NEXO. Trochę zgłupiałem, bo stare programy miały odwołania, gdzie zawsze.

Są, tylko w nowym formacie projektów trochę inaczej się nazywają.
image.png

Natomiast kompilato zwraca błąd, że brak dostępu, aby utworzyć folder Pakiet.

Najlepiej jakby przekopiował Pan tekst znajdujący się w oknie Output po kompilacji projektu. To pozwoli nam lepiej namierzyć źródło problemu.

[REPOS]NazwaRozwiazania\NazwaRoziwazania\Debug\net472 - tutaj miałem rozwiązanie z wszystkimi plikami

[REPOS]NazwaRozwiazania\ - tutaj utworzył się plik pakiet

Pakiet dalej powinien tworzyć się w podkatalogu folderu, do którego jest budowany projekt, czyli
image.png

Czy po utworzeniu projektu coś było w nim zmieniane, np. katalog do którego jest budowane rozwiązanie?

Ok, zerknąłem, że to net472 się dokleiło, poszukałem, że można dodać parametry:

<PropertyGroup>
</PropertyGroup>

Identyczną zmianę planujemy wprowadzić w przyszłych wersjach szablonów, aby pozbyć się tego dodatkowego zagnieżdżenia. Po tej zmianie dalej projekt powinien się prawidłowo zbudować. Jedynie gdyby korzystał Pan z parametrów automatycznej instalacji podczas builda, to trzeba by wówczas zmienić namiary na ten plik z parametrami w Konfiguracja.xml.

Znalazłem chwilę i przygotowałem dane.

Odinstalowałem obecne narzędzie - tutaj sugestia, może by mu zacząć dawać numery wersji, takie jakie jest NEXO SDK ;)

Zainstalowałem szablony z wersji 53.0.1

Tworzę nowe rozwiązanie własne, jak niżej.

image.png.2f88b41b25cb913a25c130bcc3549b5b.png

Wybieram SDK, stworzyło się, tak potwierdzam, teraz to jest Zależności, zamiast odwołań, a tam są Zestawy, no mówiłem, że jakoś tak inaczej ;)

No i oczywiście teraz mi wszystko zadziałało prawidłowo, no chyba oszaleje...

Dobra, znam przyczynę i zapewne mi odpowiecie, że tutaj lipa, nic nie poradzicie. Otóż często pracuje na bazach klienta, czy nawet na jakimś Demo, co męczę do oporu 45 dni. W takich przypadkach, wybieram Sobie takie biblioteki, jakie są w danej bazie. Wybrałem biblioteki do wersji 51.0.3 i o ile kompilują się prawidłowo, Pakiet buduje się tak jak mówiłem:

image.png.ad4a582b47e51ba30967fd706667e1d1.png

Co ciekawe, starsze rozwiązania, które edytuję i są już na starszych bazach i bibliotekach się kompilują.

W wiadomości prywatnej dosyłam log z kompilacji, aczkolwiek, znam już przyczynę i domyślam się odpowiedzi.

Zgadza się, ten problem wynika z użycia nowych szablonów w połączeniu ze starszą wersją SDK. Tutaj niestety czasami mogą zdarzać się takie problemy. Gdyby Pan chciał bardzo pracować w takiej konfiguracji, to jest pewien sposób. Należy wówczas zmienić ścieżkę do narzędzi wykorzystywanych w trakcie budowania projektu, tak aby wskazywała na nowsze SDK. Trzeba to zrobić w dwóch miejscach, pierwsza zmiana wymagana jest w pliku Konfiguracja.xml
image.png

Druga zmiana - w pliku projektu

image.png

• Dziękuję 1

Czyli rozumiem, że jak odpalam program, z szablonu i wskazuję starszą bibliotekę, to szablon w tych liniach, wstawia odnośnik do starszego narzędzia, zgodne z wybraną biblioteką, przez co pojawia się problem, tak? Jak będę zmieniał wersję SDK, za pomocą opcji Menu, te dwa parametry także zostaną ponownie nadpisane?

Edytowane przez Radomił Ząbik
  • Dodaj nową pozycję...