Skocz do zawartości

Skróty klawiszowe w oknie pakowania

Polecane posty

Wydzieliłem temat z poprzedniego wątku bo tam mamy już ze 20 zgłoszeń w jednym temacie podpiętych. Co do zasady najlepiej 1 zgłoszenie = 1 temat na forum :).

Okno paczki jest dość specyficzne więc tam nie działa generyczny mechanizm skrótów klawiszowych. Zapisuję do realizacji.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
17 godzin temu, Rafał B. napisał:

Jak przypisać kod kreskowy do gabarytu paczki?

Nie trzeba przypisywać. Wystarczy, że kod kreskowy będzie zawierał nazwę gabarytu. Ale uwaga, kod CODE128 lub UCC/EAN-128, które dopuszczają wpisywanie liter nie obsługują polskich znaków. Więc trzeba zmienić ewentualnie nazwy gabarytów w Sello NX tak, aby nie było polskich znaków.

Wtedy wystarczy wydrukować kody z nazwami gabarytów i ustawić odpowiednią czynność, np tak jak poniżej.

image.png

Aby je wydrukować można skorzystać z jakiegoś onlinowego generatora na tę chwilę.

15 godzin temu, Rafał B. napisał:

Kody działają i uruchamiają automatyzację (spakuj, zamknij okno, drukuj etykietę), ale pojawiają się takie błędy: 

image.thumb.png.f8276ba9baaea33efb294a152c4ebd36.png

Aby się tak nie działo, należy zmienić kolejność automatów tak, aby skanowanie kodu towaru było na samym końcu. Wtedy jeśli okno pakowania złapie jakąś inną czynność (np. drukuj etykietę, spakuj itp) to anuluje dalszą weryfikację kodu jako kod towaru. Dlatego automat do pakowania towaru powinien być uruchamiany na samym końcu. Kolejność można ustawić w module Automatyzacja za pomocą Ctrl+O i Ctrl+L (przesuń w górę/w dół).

Więcej informacji jak to skonfigurować w poniższym temacie pomocy.

https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/14166,sello-nx-–-jak-pakowac-paczki-przy-pomocy-czytnika-kodow-kreskowych.html

5 godzin temu, Rafał B. napisał:

Przydałby się automat, który zamykałby okno po wydrukowaniu etykiety z tego automatu, który drukuje etykietę.

Okno można zamknąć w trakcie gdy zlecone jest tworzenie i drukowanie etykiety, więc można dodać czynność zamknięcia okna po prostu.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1

Czy moge prosić o jeszcze pomoc w skonfigurowaniu automatyzacji z tworzeniem dokumentu końcowego z takiego kodu kreskowego?

Najlepiej, żeby to tworzyło dok. końcowy po oznaczeniu paczki jako spakowanej, bo zależy mi na dodaniu dokumentu końcowego na etykietę.

Czekamy aż te numery  FS i PAi będą przenoszone z Subiekta do Sello, ale to pewnie nie takie proste. Wolelibyśmy wystawiać w Su, po oznaczeniu flagą jako "skompletowane" przez nasz kolektor.

Tu jest drukuj dokument końcowy, ale nie chcę drukować, bo wysyłamy elektronicznie.

image.thumb.png.5bdd4e9bf115f0616e5e1c4174e65d0d.png

Edytowane przez Rafał B.

Dzisiaj mieliśmy taką sytuację, że automatyzacje się zacięły. W zaplanowanych było bardzo dużo także tych automatów wywoływanych tymi kodami. 

Przestało nam pobierać zamówienia i tworzyć dokumenty wstępne. Ręcznie usuwałem zaplanowane zadania, albo je uruchamiałem. Nie wiem, który automat to spowodował.

Niektóre automaty systemowe uruchamiają się chyba jednocześnie na każdym stanowisku. Najbardziej wymagające chyba jest pobieranie ofert i wiadomości, ale to mamy już ograniczone chyba do kilku wykonań na godzinę.

image.thumb.png.eddc5177f97b2b780114f3475a49a2f4.png

W dniu 30.10.2025 o 10:10, Rafał B. napisał:

Czy moge prosić o jeszcze pomoc w skonfigurowaniu automatyzacji z tworzeniem dokumentu końcowego z takiego kodu kreskowego?

Wystarczy jakikolwiek kod wydrukować i wpisać go w warunkach nie jako (dowolny) tylko go tam zeskanować/wpisać ręcznie. Wtedy dany automat będzie reagował tylko na ten kod.

W dniu 30.10.2025 o 10:10, Rafał B. napisał:

Tu jest drukuj dokument końcowy, ale nie chcę drukować, bo wysyłamy elektronicznie.

W najbliższym hotfixie automaty będą brały pod uwagę ustawienia w Subiekcie dotyczące drukowania po utworzeniu dokumentu.

20 godzin temu, Rafał B. napisał:

Niektóre automaty systemowe uruchamiają się chyba jednocześnie na każdym stanowisku. Najbardziej wymagające chyba jest pobieranie ofert i wiadomości, ale to mamy już ograniczone chyba do kilku wykonań na godzinę.

Systemowe uruchamiają się na każdym stanowisku, natomiast, jeśli dotyczą one synchronizacji danych to tylko jedno ze stanowisk (pierwsze, które się wyzwoliło z harmonogramu) powinno kontynuować pobieranie, pozostałe powinny zaniechać synchronizacji. Jeśli tak się nie dzieje i widać, że jakieś dwa stanowiska w tym samym czasie synchronizują te same dane z tych samych serwisów to proszę dać znać, bo na pewno nie jest to tak jak być powinno.

Co zo zawieszenia automatów, to zasięgnę informacji u zespołu od automatów czy da radę to jakoś zweryfikować.

W dniu 30.10.2025 o 16:18, Rafał B. napisał:

Dzisiaj mieliśmy taką sytuację, że automatyzacje się zacięły. W zaplanowanych było bardzo dużo także tych automatów wywoływanych tymi kodami. 

Przestało nam pobierać zamówienia i tworzyć dokumenty wstępne. Ręcznie usuwałem zaplanowane zadania, albo je uruchamiałem. Nie wiem, który automat to spowodował.

Czy po restarcie te automaty nadal były zablokowane? Proszę również sprawdzić czy problem się będzie powtarzał na wersji 57.0.1

Mamy wersję 57.0.1. 

Jak mi zgłosili ten problem, to nie próbowałem restartować Subiekta, ale od razu odpaliłem ręcznie zalegające automatyzacje, a niektóre musiałem usuwać. Było bardzo dużo tych odpalanych skanowaniem, bo naciskali klawiaturę wielokrotnie, jak im nie działała.

Koleżanka, która to próbowała naprawić, mówi, że restartowała Subiekta, ale to nie pomagało.

Dzisiaj też zaczęły się trochę zacinać te automaty skanowania. Został taki automat i trzeba go było usunąć. Wisiał już od kilkudziesięciu minut.

image.png.04524409ee134a8e4290ffbd68841ab6.png

Edytowane przez Rafał B.
  • 2 miesiące temu...
W dniu 27.10.2025 o 13:54, Bartosz Rosa napisał:

Nie trzeba przypisywać. Wystarczy, że kod kreskowy będzie zawierał nazwę gabarytu. Ale uwaga, kod CODE128 lub UCC/EAN-128, które dopuszczają wpisywanie liter nie obsługują polskich znaków. Więc trzeba zmienić ewentualnie nazwy gabarytów w Sello NX tak, aby nie było polskich znaków.

Wtedy wystarczy wydrukować kody z nazwami gabarytów i ustawić odpowiednią czynność, np tak jak poniżej.

Po ustawieniu automatu i zeskanowaniu odpowiedniego kodu ustawia się gabaryt w paczce lecz wyskakuje błąd. Czym to może być spowodowane?

Ta sama sytuacja jest na kodach numerycznych

Zrzut ekranu 2026-01-06 174445.png

W automatyzacji można ustawić priorytet wykonywania się automatów. Automat skanujący towary musi być wykonywany na samym końcu, po automacie do ustawiania gabarytu.

Technicznie automaty i skanowanie kodu są wykonywane gdzieś daleko od okna pakowania a okno pakowania jest powiadamiane przez nie o zaistnieniu zdarzenia. Jeśli najpierw wykona się automat który np. ustawia gabaryt w paczce, to okno pakowania zapamiętuje sobie, że obsłużyło już ten kod. Za chwilę jak wykona się automat z czynnością pakującą towar to okno pakowania anuluje wyszukiwanie towaru. Jeśli ta kolejność będzie odwrócona to najpierw do okna wpada zdarzenie wyszukiwania towaru po kodzie, którego nie ma i stąd ten błąd.

W instrukcji konfiguracji jest ostrzeżenie o tym wspominające.

https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/14166,sello-nx-–-jak-pakowac-paczki-przy-pomocy-czytnika-kodow-kreskowych.html?token=IjIwMjYvMDEvMDgsIDEyOjU3OjU0LS0-Y3p5dG5paywgIg.r89nO0v9QMwBAd1cZNgptCLfZtA

Dwie uwagi ode mnie: 

1. Automat kompletujący produkty działa tylko wtedy, gdy ma najwyższy priorytet. Jeśli zdegradujemy go niżej, to działają inne automaty, ale skanowanie produktów nie powoduje kompletowania zamówienia.

2. Wpisywanie kodu z klawiatury nie działa. Można ustawić np. kod składający się z kilku tych samych znaków w celu szybkiego wpisania. Tak samo dzieje się dla klawiatury programowalnej - mogę ustawić dowolny odstęp czasowy między kolejnymi wpisywanymi znakami, ale żadna konfiguracja nie działa z Sello.