Bartosz Rosa 2 658 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia w Skróty klawiszowe w oknie pakowania 1 godzinę temu, Bartosz F. napisał: 1. Automat kompletujący produkty działa tylko wtedy, gdy ma najwyższy priorytet. Jeśli zdegradujemy go niżej, to działają inne automaty, ale skanowanie produktów nie powoduje kompletowania zamówienia. Tak, to jest to o czym pisałem wyżej i jest to też odnotowane w instrukcji konfiguracji czytników. Póki nie mamy fajnych bajerów ułatwiających konfigurację i obsługę to niestety poruszamy się po gruncie, który wyznaczają mechanizmy działające pod spodem w nexo. 1 godzinę temu, Bartosz F. napisał: 2. Wpisywanie kodu z klawiatury nie działa. Można ustawić np. kod składający się z kilku tych samych znaków w celu szybkiego wpisania. Tak samo dzieje się dla klawiatury programowalnej - mogę ustawić dowolny odstęp czasowy między kolejnymi wpisywanymi znakami, ale żadna konfiguracja nie działa z Sello. A w urządzeniach jest skonfigurowany klawiaturowy czytnik kodów? Jeśli tak to w jaki sposób? Cytuj Link to postu
Bartosz F. 54 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia w Skróty klawiszowe w oknie pakowania 19 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Tak, to jest to o czym pisałem wyżej i jest to też odnotowane w instrukcji konfiguracji czytników. Póki nie mamy fajnych bajerów ułatwiających konfigurację i obsługę to niestety poruszamy się po gruncie, który wyznaczają mechanizmy działające pod spodem w nexo. Jeśli jest ustawione w ten sposób: , to działa skanowanie produktów i ustawianie gabarytu, ale wyskakuje komunikat o błędnym kodzie, jak kolegom powyżej. Jeśli zmienię priorytety, to gabaryt się ustawia bez komunikatu, ale skanowanie produktów nie działa wcale. Czy można coś z tym zrobić? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 658 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia w Skróty klawiszowe w oknie pakowania No to tak nie powinno być na pewno. Ale potrzebujemy więcej szczegółów, tj. widok okna pakowania przed skanowaniem i po skanowaniu, skanowany kod + zeskanowany ten kod tutaj na forum (postać tekstowa przesyłana z czytnika -> pola tekstowego). Cytuj Link to postu
Bartosz F. 54 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia w Skróty klawiszowe w oknie pakowania Skanowanie produktów z najniższym priorytetem: Automaty wyglądają następująco: Po otwarciu okna pakowania: Skanowanie produktu nie powoduje żadnej reakcji, skanowanie gabarytu powoduje jego zmianę: Zamiana priorytetów automatów: Skanowanie produktów wtedy działa: oraz działa zmiana gabarytu, ale wyskakuje błąd kodu kreskowego: Kod kreskowy gabarytu: Zestawienie gabarytów: Cytuj Link to postu
Bartosz F. 54 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia w Skróty klawiszowe w oknie pakowania (edytowane) W automacie ustawienia gabarytu wpisałem na sztywno nazwę gabarytu "Foliopak" i teraz działa poprawnie: Na próbę dodałem kolejny automat dedykowany dla innego gabarytu: i nadal wszystko działa wraz ze skanowaniem produktów. Automat od produktów ustawiony na najniższym priorytecie. Błąd kodu kreskowego podczas skanowania gabarytu nie wyświetla się. Czy tak to miało być ustawione? Z wszelkich opisów wnioskowałem, że w warunku automatu należy pozostawić "dowolny" kod kreskowy dla gabarytu. BTW. Czy dałoby się, żeby w oknie pakowania można było Tabulatorem przeskoczyć między polami/przyciskami? W tej chwili po uruchomieniu okna pakowania nie da się tego zrobić. No chyba, że klikniemy myszką któreś z pól i wtedy można przeskakiwać Tabem. Co by taka opcja dała? Można w programowalnej klawiaturze zapisać sekwencję przycisków, która wywoływałaby np. przejście do kolejnego zamówienia, zmianę masy, zamknięcie okna itp. Edytowane 9 Stycznia przez Bartosz F. 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 658 Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia w Skróty klawiszowe w oknie pakowania W dniu 9.01.2026 o 15:57, Bartosz F. napisał: Czy tak to miało być ustawione? Z wszelkich opisów wnioskowałem, że w warunku automatu należy pozostawić "dowolny" kod kreskowy dla gabarytu. Mój stan wiedzy mówi, że tak jest dobrze jak jest . Ale zweryfikujemy to jeszcze na podanym przykładzie. W dniu 9.01.2026 o 15:57, Bartosz F. napisał: BTW. Czy dałoby się, żeby w oknie pakowania można było Tabulatorem przeskoczyć między polami/przyciskami? W tej chwili po uruchomieniu okna pakowania nie da się tego zrobić. No chyba, że klikniemy myszką któreś z pól i wtedy można przeskakiwać Tabem. Co by taka opcja dała? Można w programowalnej klawiaturze zapisać sekwencję przycisków, która wywoływałaby np. przejście do kolejnego zamówienia, zmianę masy, zamknięcie okna itp. Można spróbować, ale działanie tabulatora jest też trochę z góry narzucone. W połączeniu z czytnikiem i zmianą zaznaczenia może to dać słabe efekty. Lepiej jeśli dodamy skróty klawiszowe pod każdy element na tym oknie, to będzie jednoznaczne i łatwiejsze w oprogramowaniu zewnętrznymi narzędziami. Cytuj Link to postu
Bartosz F. 54 Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia w Skróty klawiszowe w oknie pakowania 2 minuty temu, Bartosz Rosa napisał: Można spróbować, ale działanie tabulatora jest też trochę z góry narzucone. W połączeniu z czytnikiem i zmianą zaznaczenia może to dać słabe efekty. Lepiej jeśli dodamy skróty klawiszowe pod każdy element na tym oknie, to będzie jednoznaczne i łatwiejsze w oprogramowaniu zewnętrznymi narzędziami. Skróty klawiszowe to oczywiście najlepsze rozwiązanie. Kombinuję tylko, jak ominąć ich brak. 😉 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 658 Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia w Skróty klawiszowe w oknie pakowania Na tę chwilę to widzę opcję taką, aby skorzystać z jakiegoś oprogramowania do automatyzacji UI i za jego pomocą ustawiać focus na wybranym polu czy klikać w okna i przyciski. Cytuj Link to postu
Infobot nexo 358 Napisano 26 Stycznia Udostępnij Napisano 26 Stycznia w Skróty klawiszowe w oknie pakowania Zgłoszenie zostało zrealizowane w wersji 59.0.0. Fragment listy zmian: Poprawiono działanie pakowania z użyciem czytnika kodów kreskowych w zakresie kolejności wykonywanych automatów. Cytuj Link to postu
Polecane posty