Skocz do zawartości

Skróty klawiszowe w oknie pakowania

Polecane posty

1 godzinę temu, Bartosz F. napisał:

1. Automat kompletujący produkty działa tylko wtedy, gdy ma najwyższy priorytet. Jeśli zdegradujemy go niżej, to działają inne automaty, ale skanowanie produktów nie powoduje kompletowania zamówienia.

Tak, to jest to o czym pisałem wyżej i jest to też odnotowane w instrukcji konfiguracji czytników. Póki nie mamy fajnych bajerów ułatwiających konfigurację i obsługę to niestety poruszamy się po gruncie, który wyznaczają mechanizmy działające pod spodem w nexo. 

1 godzinę temu, Bartosz F. napisał:

2. Wpisywanie kodu z klawiatury nie działa. Można ustawić np. kod składający się z kilku tych samych znaków w celu szybkiego wpisania. Tak samo dzieje się dla klawiatury programowalnej - mogę ustawić dowolny odstęp czasowy między kolejnymi wpisywanymi znakami, ale żadna konfiguracja nie działa z Sello.

A w urządzeniach jest skonfigurowany klawiaturowy czytnik kodów? Jeśli tak to w jaki sposób?

19 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Tak, to jest to o czym pisałem wyżej i jest to też odnotowane w instrukcji konfiguracji czytników. Póki nie mamy fajnych bajerów ułatwiających konfigurację i obsługę to niestety poruszamy się po gruncie, który wyznaczają mechanizmy działające pod spodem w nexo. 

Jeśli jest ustawione w ten sposób: 

image.png.d703fc1b78f16fbb9c3364e6f7ef588b.png

, to działa skanowanie produktów i ustawianie gabarytu, ale wyskakuje komunikat o błędnym kodzie, jak kolegom powyżej.

Jeśli zmienię priorytety, to gabaryt się ustawia bez komunikatu, ale skanowanie produktów nie działa wcale. 

Czy można coś z tym zrobić?

Skanowanie produktów z najniższym priorytetem: 

image.thumb.png.5c9c9c613d1e4cee37c07338ed32767c.png

Automaty wyglądają następująco:

image.png.1e5723a8ee5578e8514d8488ec112660.png

image.thumb.png.2fcbab692dc7178e0f292efebf5bb9c8.png

Po otwarciu okna pakowania: 

image.thumb.png.37262ab82c119a29ca1e514d9e75f26c.png

Skanowanie produktu nie powoduje żadnej reakcji, skanowanie gabarytu powoduje jego zmianę: 

image.png.92368b03fdb7e1133ec7b19f7a841295.png

Zamiana priorytetów automatów: 

image.png.36f1a5d4a3ecf724a74d37b0c219c479.png

Skanowanie produktów wtedy działa: 

image.thumb.png.e0ca2aa658806034c0f428a29f843521.png

oraz działa zmiana gabarytu, ale wyskakuje błąd kodu kreskowego: 

image.thumb.png.fd9304734d2bf14307ed83457fdf9e98.png

Kod kreskowy gabarytu: 

image.png.9f40822a53572cc1c02c81fdb5e390a6.png

Zestawienie gabarytów: 

image.png.63142dffb6b8614eadce07788355a296.png

W automacie ustawienia gabarytu wpisałem na sztywno nazwę gabarytu "Foliopak" i teraz działa poprawnie: 

image.thumb.png.0b73a33b8b6a94c05b8f60f396d34ac3.png

Na próbę dodałem kolejny automat dedykowany dla innego gabarytu: 

image.thumb.png.df49188a621cdd73fbbe56077b0379ff.png

i nadal wszystko działa wraz ze skanowaniem produktów. Automat od produktów ustawiony na najniższym priorytecie. Błąd kodu kreskowego podczas skanowania gabarytu nie wyświetla się.

Czy tak to miało być ustawione? Z wszelkich opisów wnioskowałem, że w warunku automatu należy pozostawić "dowolny" kod kreskowy dla gabarytu.

BTW. Czy dałoby się, żeby w oknie pakowania można było Tabulatorem przeskoczyć między polami/przyciskami? W tej chwili po uruchomieniu okna pakowania nie da się tego zrobić. No chyba, że klikniemy myszką któreś z pól i wtedy można przeskakiwać Tabem. 

Co by taka opcja dała? Można w programowalnej klawiaturze zapisać sekwencję przycisków, która wywoływałaby np. przejście do kolejnego zamówienia, zmianę masy, zamknięcie okna itp. 

Edytowane przez Bartosz F.
  • Dziękuję 1
W dniu 9.01.2026 o 15:57, Bartosz F. napisał:

Czy tak to miało być ustawione? Z wszelkich opisów wnioskowałem, że w warunku automatu należy pozostawić "dowolny" kod kreskowy dla gabarytu.

Mój stan wiedzy mówi, że tak jest dobrze jak jest :). Ale zweryfikujemy to jeszcze na podanym przykładzie.

W dniu 9.01.2026 o 15:57, Bartosz F. napisał:

BTW. Czy dałoby się, żeby w oknie pakowania można było Tabulatorem przeskoczyć między polami/przyciskami? W tej chwili po uruchomieniu okna pakowania nie da się tego zrobić. No chyba, że klikniemy myszką któreś z pól i wtedy można przeskakiwać Tabem. 

Co by taka opcja dała? Można w programowalnej klawiaturze zapisać sekwencję przycisków, która wywoływałaby np. przejście do kolejnego zamówienia, zmianę masy, zamknięcie okna itp. 

Można spróbować, ale działanie tabulatora jest też trochę z góry narzucone. W połączeniu z czytnikiem i zmianą zaznaczenia może to dać słabe efekty. Lepiej jeśli dodamy skróty klawiszowe pod każdy element na tym oknie, to będzie jednoznaczne i łatwiejsze w oprogramowaniu zewnętrznymi narzędziami.

2 minuty temu, Bartosz Rosa napisał:

Można spróbować, ale działanie tabulatora jest też trochę z góry narzucone. W połączeniu z czytnikiem i zmianą zaznaczenia może to dać słabe efekty. Lepiej jeśli dodamy skróty klawiszowe pod każdy element na tym oknie, to będzie jednoznaczne i łatwiejsze w oprogramowaniu zewnętrznymi narzędziami.

Skróty klawiszowe to oczywiście najlepsze rozwiązanie. Kombinuję tylko, jak ominąć ich brak. 😉

• 2 tygodnie później...