MARIUSZ BARTNIK 0 Napisano 22 Lipca 2025 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT Panie Rafale, w jaki sposób mogę rozłączyć/usunąć system handlowo-magazynowy Subiekt Nexo z Sello NX. Właściwym systemem jaki ma być podpięty jest Subiekt GT. Oczekuję na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie Mariusz. Cytuj Link to postu
Rafał Stępień 236 Napisano 22 Lipca 2025 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT Nie można rozłączyć/usunąć dodanego już systemu handlowo-magazynowego. Trzeba założyć nową bazę Sello NX (przy uruchamianiu Sello NX proszę zamiast istniejącej bazy danych z listy wybrać opcję Nowy podmiot, w ten sposób założy się nowa baza dla SelloNX). Po założeniu nie uruchamiać na tej bazie Subiekta nexo, tylko dodać integrację z Subiektem GT. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano 24 Lipca 2025 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT Dodam tutaj, by było tematycznie: 1. Zauważyłam, że nie pobiera adresu e-mail klientów z zamówień z Subiekta. 2. Nie widzę też różnicy między formą płatności przedpłata a pobranie, w sumie nigdzie nie widzę takiej informacji (mam tylko zamówienia z Subiekta i Empik) 3. Jak zmienić status wysyłki na poprzedni, taki zaraz po pobraniu zamówienia? Pobawiłam się kilkoma pierwszymi zamówieniami i teraz mimo zmiany tagów na te zamówienia już nic nie działa podczas ponownego pobierania danych, mają status "Pakowanie" i to chyba jest powód, dla którego mimo zmian tagów w koncie integracji Subiekt, one są jakby z tego wyłączone. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 7 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT W dniu 24.07.2025 o 12:12, Anna Smolarska napisał: 1. Zauważyłam, że nie pobiera adresu e-mail klientów z zamówień z Subiekta. Z Subiekta nexo czy GT? W dniu 24.07.2025 o 12:12, Anna Smolarska napisał: 2. Nie widzę też różnicy między formą płatności przedpłata a pobranie, w sumie nigdzie nie widzę takiej informacji (mam tylko zamówienia z Subiekta i Empik) Prosiłbym o doprecyzowanie. Jakiej różnicy i gdzie? Czy chodzi o to, że na EZ nie ma informacji o typie płatności? Jeśli tak to czeka na realiację. W dniu 24.07.2025 o 12:12, Anna Smolarska napisał: 3. Jak zmienić status wysyłki na poprzedni, taki zaraz po pobraniu zamówienia? Pobawiłam się kilkoma pierwszymi zamówieniami i teraz mimo zmiany tagów na te zamówienia już nic nie działa podczas ponownego pobierania danych, mają status "Pakowanie" i to chyba jest powód, dla którego mimo zmian tagów w koncie integracji Subiekt, one są jakby z tego wyłączone. Którego statusu to dotyczy? Nie widać nazwy kolumny na zrzucie ekranu. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano 7 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT 7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Z Subiekta nexo czy GT? Subiekt GT, jak tytuł wątku 7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Prosiłbym o doprecyzowanie. Jakiej różnicy i gdzie? Czy chodzi o to, że na EZ nie ma informacji o typie płatności? Jeśli tak to czeka na realiację. Zamówienia za pobraniem nie są w żaden sposób oznaczone. Skąd mam wiedzieć, że to nieopłacone zamówienie czy zamówienie za pobraniem? Nawet nie ma żadnej opcji, okienka, znacznika by to zmienić po zaimportowaniu zamówienia. Jest to widoczne w uwagach do zamówienia i tylko tam. 7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał: Którego statusu to dotyczy? Nie widać nazwy kolumny na zrzucie ekranu. Status wysyłki. Gdy zamówienie pobrane i zacznę wchodzić to nagle zmieniają status na "Pakowanie" i już tego nie da się cofnąć. Przykładowo wszystkie zamówienia z tego zrzutu zostały wysłane. Jest to losowe, nieprzewidywalne i nie rozumiem tego mechanizmu. W innym wątku dotyczących identyfikacji wysyłek w zamówieniach z GT wrzuciłam dużo zrzutów ekranu Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 12 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT W dniu 7.08.2025 o 22:11, Anna Smolarska napisał: Zamówienia za pobraniem nie są w żaden sposób oznaczone. Skąd mam wiedzieć, że to nieopłacone zamówienie czy zamówienie za pobraniem? Nawet nie ma żadnej opcji, okienka, znacznika by to zmienić po zaimportowaniu zamówienia. Jest to widoczne w uwagach do zamówienia i tylko tam. To czy zamówienie jest pobraniowe czy nie zapisane jest w samej dostawie. Trzeba mieć dodaną w Sello NX dostawę pobraniową i wtedy w EZ można ją wybrać ręcznie. Natomiast, w momencie gdy skonfiguruje się automatyczne rozpoznawanie dostaw z ZK to w EZ ustawi się odpowiednio dostawa zwykła lub pobraniowa. Jak wygląda teraz informacja po pobraniu w ZK? W dniu 7.08.2025 o 22:11, Anna Smolarska napisał: Status wysyłki. Gdy zamówienie pobrane i zacznę wchodzić to nagle zmieniają status na "Pakowanie" i już tego nie da się cofnąć. Przykładowo wszystkie zamówienia z tego zrzutu zostały wysłane. Jest to losowe, nieprzewidywalne i nie rozumiem tego mechanizmu. Czy to wchodzenie w EZ oznacza podgląd czy edycję? I co jest edytowane w takim EZ? Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano 12 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT 34 minuty temu, Bartosz Rosa napisał: Jak wygląda teraz informacja po pobraniu w ZK? Przenieśmy tą korespondencję na temat dostaw do wątku, gdzie czekam na odpowiedź od prawie 3 tygodni, od 24 lipca... Tam wklejam screeny i opisuję cały proces oraz efekty. Chodziło mi w tym wątku o oznaczenie innym symbolem pobrania i przedpłaty, jak to ma miejsce w Sello1 W NX nie widzę żadnej różnicy na liście zamówień między przedpłatą i pobraniem. 40 minut temu, Bartosz Rosa napisał: Czy to wchodzenie w EZ oznacza podgląd czy edycję? I co jest edytowane w takim EZ? Bez edycji, wejście i obejrzenie tylko. Losowo zmienia te statusy, nie łapię reguły. Wszystko jest w powyższym wątku. Proszę tam zajrzeć. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 19 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT W dniu 12.08.2025 o 14:13, Anna Smolarska napisał: Chodziło mi w tym wątku o oznaczenie innym symbolem pobrania i przedpłaty, jak to ma miejsce w Sello1 W NX nie widzę żadnej różnicy na liście zamówień między przedpłatą i pobraniem. No jak nie . Jest i to w dwóch miejscach. W statusie płatności oryginału zamiast dolarka (płatności ONLINE) jest rączka "dej money" oraz przy dostawie jest kolumna Pobranie , która wręcz świeci etykietką Pobranie , aby było to lepiej widoczne. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano 22 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT W dniu 19.08.2025 o 12:50, Bartosz Rosa napisał: No jak nie . Jest i to w dwóch miejscach. W statusie płatności oryginału zamiast dolarka (płatności ONLINE) jest rączka "dej money" oraz przy dostawie jest kolumna Pobranie , która wręcz świeci etykietką Pobranie , aby było to lepiej widoczne. Ja widać mam wysyłać za darmo, bo "dej money" 😀u mnie się nie pojawia. Oba zamówienia są pobraniowe: Na żółto to OF, o które pytałam gdzieś Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 254 Napisano 22 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT 13 minut temu, Anna Smolarska napisał: Ja widać mam wysyłać za darmo, bo "dej money" 😀u mnie się nie pojawia. Oba zamówienia są pobraniowe W kolumnie: Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 22 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT 32 minuty temu, Anna Smolarska napisał: Ja widać mam wysyłać za darmo, bo "dej money" 😀u mnie się nie pojawia. Oba zamówienia są pobraniowe: Bo tutaj problem wyniknął na etapie wyciągania nazwy dostawy. Do EZ trafiła nazwa Kurier, w której nie ma ani słowa o tym, że jest to pobranie. W przypadku zamówień pobieranych z serwisu np Allegro, prócz nazwy dostawy dostajemy też jasną informację, że to jest pobranie. Natomiast tutaj w ZK nie ma takiego pola, które by pozwoliło stwierdzić, że to jest zamówienie za pobraniem. Widać to tylko w nazwie dostawy zapisanej w uwagach i aby Sello zareagowało i ustawiło EZ jako pobranie, to konwersja Uwagi z ZK -> sposób dostawy Sello NX musi wrzucić do EZ tę informację. Wtedy mechanizm mapowania dostaw sam wyłapie, że jest to pobranie i odpowiednio oznaczy dostawę. Poprawienie formuły tagowej tak, aby zwracała całą nazwę Kurier (za pobraniem, InPost) do EZ jako ?? Kurier (za pobraniem, InPost) powinno pomóc. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano 22 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT Mam i ja, ale to nic nie zmienia: Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano 22 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT 3 minuty temu, Bartosz Rosa napisał: Poprawienie formuły tagowej tak, aby zwracała całą nazwę Kurier (za pobraniem, InPost) do EZ jako ?? Kurier (za pobraniem, InPost) powinno pomóc. Tylko ja użyłam celowo nawiasu, by łatwiej wyciągać nazwę dostawy. Specjalnie sklep pod to przerobiłam. Nie da się tego wyciągać z uwag i podstawiać pod Typ płatności? BTW co robi Typ Płatności? Myślałam, że to już wystarczy: Ech.... czyli musi być osobno zdefiniowania dostawa Własna aPaczka-Kurier Inpost pobranie? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 26 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2025 w Importowanie zamówień z Subiekta GT Typ płatności i sposób dostawy są ze sobą powiązane, ale jest tutaj spory bałagan w różnych integracjach. Raz informacja o pobraniu jest zwracana w danych dostawy, raz w rodzaju płatności, raz i tu i tu co może prowadzić do dziwnych zjawisk jak serwis zwróci dane, których normalnie byśmy się nie spodziewali. W przypadku importu z Subiekta GT typ płatności (pobranie/z góry) rozpoznajemy na podstawie nazwy dostawy z serwisu - dlatego musi tam być zawarta informacja o pobraniu. W dniu 22.08.2025 o 14:26, Anna Smolarska napisał: Ech.... czyli musi być osobno zdefiniowania dostawa Własna aPaczka-Kurier Inpost pobranie? Tak. Jeśli jakaś dostawa ma swój odpowiednik pobraniowy to w Sello NX jest to osobna dostawa z zaznaczonym pstryczkiem Pobranie. Jest tak z kilku powodów, m.in.: dostawy pobraniowe miewają dodatkowe parametry jak numer konta do przelewu nie każda dostawa płatna z góry ma odpowiednik pobraniowy, więc założenie, że każda ma i można zaznaczyć pobranie na takiej dostawie jest z założenia błędne oznaczenie dostawy jako pobraniowej pociąga za sobą wiele różnych następstw w przetwarzaniu EZ, działaniu mapowania dostaw, płatności i musi to być jednoznacznie ustalone wraz z wyborem dostawy na początku przetwarzania EZ. Tak samo było zresztą w Sello 1, choć tam dostawy działały na nieco innej zasadzie. Tam wszystkie dostawy były typu "Własne" z możliwości włączenia synchronizacji z jednym z wybranych kurierów. Tutaj wychodzimy od drugiej strony, że dostawa na dzień dobry jest pod jakiegoś konkretnego kuriera z którym jest synchronizacja, a cała reszta (nieobsługiwana) wpada jako Własna. 1 Cytuj Link to postu
Dariusz Bachurski 97 Napisano 28 Stycznia Udostępnij Napisano 28 Stycznia w Importowanie zamówień z Subiekta GT (edytowane) W dniu 7.08.2025 o 22:11, Anna Smolarska napisał: W dniu 7.08.2025 o 14:37, Bartosz Rosa napisał: Z Subiekta nexo czy GT? Subiekt GT, jak tytuł wątku Dopinam się do tego - też zauważyłem że adres email nie jest zaczytywany z ZK w GT do sello NX. Pominięcie czy jakiś parametr za to odpowiada? telefon przechodzi. Dodatkowo mam pytanie jak np. wykorzystać dane np. z Uwag z ZK do odczytania informacji np. o punkcie dostawy np. w formie zapisu jak poniżej: DPD PickUp (m.in. automaty paczkowe, sklepy Żabka, stacje Shell) Punkt odbioru: PL89611 [PL89611] Znajdę gdzieś jaką dokumentację jak najlepiej konfigurować w koncie integracji dla Subiekt GT przykładowo skonfigurować sekcję SPOSÓB WYPEŁNIANIA ZAMÓWIEŃ WYSYŁKOWYCH. Jest gdzieś też jakaś szersza instrukcja z przykładami korzystania z modyfikatorów? I jeszcze jedno pytanie: - rozumiem że pola własne z ZK nie można obecnie wykorzystać przy imporcie jakichś informacji do sello NX? Mam dostępne pola własne w których niektóre informacje są zapisywane, ale mogę je w razie potrzeby rozbudować, jeśli ich import do sello jest/będzie możliwy... Edytowane 28 Stycznia przez Dariusz Bachurski 2 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 28 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia w Importowanie zamówień z Subiekta GT Instrukcja, przykłady itp do korzystania z tagów są na liście do zrobienia, ale parę słów jak z tego korzystać mogę napisać . Natomiast w samych polach tagowych, po postawieniu znaku | pojawi się opis modyfikatora wraz z kilkoma przykładami użycia. Jeśli się nie pojawia, trzeba lupkę kliknąć. Wybranie z listy jakiegoś modyfikatora spowoduje wstawienie przykładowego zapisu, np AA--BB, aby podmienić sobie wyrazy odpowiednio. Ogólnie idea jest taka, że mechanizmy w okolicach tagów działają w dwóch etapach, które są od siebie niezależne: Przetwarzanie tagów generuje jakąś wartość wynikową, czyli tutaj uwagi z dokumentu (całość) -> jakaś konkretna wartość (np. identyfikator punktu odbioru, nazwa dostawy, typ dokumentu). jakaś konkretna wartość pozyskana w wyniku przetwarzania tagów jest interpretowana na różne sposoby w zależności od tego, w którym jest użyta. Przetwarzanie tagów pobiera jakąś wybraną wartość z różnych danych i w wyniku powinno dać coś konkretnego, co następnie można będzie przekazać do mechanizmu interpretacji tych danych. I tak, najczęściej używanym modyfikatorem w przypadku korzystania z danych znajdujących się w uwagach do dokumentu będzie zapewne: substr_between - który jest tak zaprojektowany, aby ułatwić wycinanie jakiegoś ciągu znaków spomiędzy wskazanych ciągów, czyli np z napisu AAABBBCCCDDD aby wyciągnąć BBB należy posłużyć się składnią: [ZamowienieOdKlienta.Uwagi | substr_between=`AAA--CCC`] Czyli wyszukany zostanie ciąg AAA i od niego aż do CCC zostanie wyciągnięty cały środek, czyli "BBB", bez AAA i CCC. A więc dokładnie to co potrzeba. Warto tutaj zwrócić uwagę, na spacje. Jeśli ciąg znaków to AAA BBB CCC DDD to powyższa formuła zwróci " BBB " ze spacjami z przodu i z tyłu, no bo wycina AAA i CCC. Spacji tych można się pozbyć na dwa sposoby: Uwzględnić je w modyfikatorze substr_between (spacje wstawione za AAA i przed CCC): [ZamowienieOdKlienta.Uwagi | substr_between=`AAA -- CCC`] usunąć je w późniejszym etapie za pomocą trim: [ZamowienieOdKlienta.Uwagi | substr_between=`AAA--CCC` | trim] trim - usuwa białe znaki, spacje, tabulacje z przodu i z tyłu, jest bezpieczniejszy w użyciu niż pierwsze rozwiązanie, bo 1 zadziała tylko jeśli te spacje tam będą, a drugie w obu przypadkach. Takie też zestawienie polecam używać. Po co w ogóle zwracać uwagę na trimowanie (przycinanie) tych spacji? Jest to związane z działaniem mechanizmu interpretacji wartości z początku posta, o czym dalej. W przykładu powyższego, aby wyciągnąć numer punktu odbioru należało by napisać: [ZamowienieOdKlienta.Uwagi | substr_between=`Punkt odbioru:--[`| trim], co spowoduje wycięcie numeru po dwukropku za nazwą punkt odbioru, oraz przed pierwszym nawiasem [, następnie wyrzucenie spacji zbędnych. Warto też zwrócić uwagę na modyfikatory substr_before_first/last, substr_after_first/last, które pozwalają wycinać tekst przed pierwszy/ostatnim oraz za pierwszym/ostatnim wystąpienie jakiegoś słowa. Niezależność kroku pierwszego od drugiego polega na tym, że w pole tagowe można wpisać jakąś wartość normalnie na sztywno i ona też zadziała. Nie jest istotne czy wartość jest podana na stałe czy wygenerowana tagami. Przykładowo wpisanie w pole Dotyczy treści stałej, np. spowoduje, wpisanie tej wartości stałej Zamówienie z Subiekta w każde zamówienie zaimportowane z Subiekta do pola Dotyczy. Z kolei taki zapis: Wygeneruje Zamówienie z Subiekta nr 12345, Zamówienie z Subiekta nr 56789 itp. bazując na zmiennej wartości jaką zwraca tag NumerOryginalu. Czyli jak widać, przełączenie pola na tryb tagowy nie wymusza konieczności korzystania z tagów. Umożliwia natomiast podawanie wartości jako stringi (napisy). Oczywiście użycie samego tagu, też jest naturalne i prawidłowe, ale efekt będzie inny: i pojawią się w polach dotyczy same numery: 12345, 56789 itp. Wszelkie kombinacje kilku tagów, modyfikatorów w tych tagach są też oczywiście możliwe i można sobie to ułożyć jak się komu podoba i jak mu potrzebne. Ale... Interpretacja wartości polega na przekształceniu tego, co zwróciły tagi do wartości jaką oczekuje dane pole. Wynikiem działania etapu pierwszego (przetwarzania tagów) jest jakiś wynik, napis, liczba, identyfikator, które w zależności od rodzaju pola zostaną różnie zinterpretowane. I tutaj dochodzimy do kwestii interpretacji wartości. Pole Dotyczy jest w EZ polem tekstowym i można w nie wpisać cokolwiek. Dlatego konwersja wartości z pola tagowego do pola dotyczy polega w zasadzie na przepisaniu wartości. Jest tu pełna dowolność kreowania tych napisów. Podobnie jest z polem Punkt odbioru, to również jest w EZ pole tekstowe i czy tam wpiszemy numer, GUID, "blabla" to EZ to przyjmie. Czy tak zapisany identyfikator zostanie potem zrozumiany przez serwis kurierski to już jest kwestia integracji z kurierem. Inaczej to wygląda, gdy w EZ jakieś pole jest listą wyboru, np. Dokumenty, gdzie mamy jakieś sztywno określone opcje do wyboru Interpretacja/konwersja w takim przypadku polega na tym, że wartość wygenerowana/dostarczona przez kontrolkę tagową musi co do znaku odpowiadać nazwie w polu wyboru. Czyli jeśli wpiszemy w polu tagowym: "Faktura sprzedaży" -> w EZ wybierze się FS - Faktura sprzedaży "Faktura sprzedaży " -> w EZ nic się nie zmieni, bo nie ma takiej wartości (co do znaku, tutaj spacja na końcu) "FS" -> w EZ nic się nie zmieni bo uwzględniane są pełne nazwy a nie skróty umieszczone gdzieś z boku Jeśli informacja o typie dokumentu pozyskiwana jest z pola uwagi na dokumencie, na którym pojawia się np tylko napis FS, albo Faktura, albo FV to należy zadbać o to, aby po wyłuskaniu z uwag tego słowa, zmodyfikować je na wartość taką, jakiej spodziewa się EZ. Przykład. w polu uwagi na dokumencie mamy informację o dokumencie jako FS: Cytat DPD PickUp (m.in. automaty paczkowe, sklepy Żabka, stacje Shell) Punkt odbioru: PL89611 [PL89611] Dokument: FS Wyciągamy tę informację np. tak: [ZamowienieOdKlienta.Uwagi | substr_after_last=`Dokument:` | trim] i to dostarczy nam wszystko co znajduje się za ostatnim słowem "Dokument:", czyli wartość "FV". Ale ta wartość nie zostanie znaleziona na liście dokumentów do wyboru w EZ, więc konwersja napis -> lista pozycji należy zmienić tę wartość na "Faktura sprzedaży". Pytanie, jak? Można np. skorzystać z modyfikatora replace, który pozwala zamienić AAA na BBBBBB np, tak: [ZamowienieOdKlienta.Uwagi | substr_after_last=`Dokument:` | trim | replace=`FS==Faktura sprzedaży`] Czyli mamy tutaj taki łańcuch: (całe uwagi) -> substr_after_last (" FS") -> trim ("FS") -> replace("Faktura sprzedaży") i teraz konwersja napisu końcowego "Faktura sprzedaży" się już powiedzie, bo Sello NX znajdzie taką wartość na liście dokumentów w EZ i tę wartość ustawi. Oczywiście sposoby są różne i można je dobrać inaczej. Zamiast wycinać konkretne słowo, można sprawdzić czy ono występuje w całym opisie: [ZamowienieOdKlienta.Uwagi | contains=`Faktura` | then=`Faktura sprzedaży`] Co my tu mamy kolejno: modyfikator contains sprawdza, czy w uwagach występuje słowo Faktura (inny przykład) i wynik tego sprawdzenia jest zapamiętany i przekazywany do kolejnych modyfikatorów. Ważna uwaga, operator warunkowy nie modyfikuje wartości tagu, więc zadziała on inaczej niż klasyczny modyfikator, który coś zmienia. Jest to opisane w podpowiedzi do modyfikatora. Dalej występuje modyfikator then, który bada wynik operatora warunkowego (który może występować dowolnie wcześniej, niekoniecznie bezpośrednio przed, ale w obrębie jednego tagu [ ] ) i jeśli warunek był spełniony to zmieni wartość aktualną (czyli całe uwagi) na wartość wskazaną jako parametr, czyli "Faktura sprzedaży". W zasadzie tutaj można by postawić kropkę, bo zadziała to tak: (całe uwagi ze słowem faktura) -> contains (całe uwagi + warunek spełniony) -> then ("Faktura sprzedaży") ==> EZ przyjmie wartość (całe uwagi bez słowa faktura) -> contains (całe uwagi + warunek niespełniony) -> then (nadal całe uwagi, bo then nie wykona żadnej modyfikacji) ==> EZ nie przyjmie wartości, bo będzie szukał całej zawartości pola uwagi na liście dokumentów. W pewnych sytuacjach przesłanie całej zawartości pola uwagi do interpretacji może przynieść nieoczekiwane rezultaty, jeśli np w polu uwagi będzie akurat coś co zostanie znalezione na liście dokumentów i nie było naszym celem. Tu akurat sytuacja mało prawdopodobna, ale w innych przypadkach możliwa i niepożądana. Dlatego po modyfikatorze then warto użyć jeszcze modyfikator show, który zadziała tak, że jeśli warunek był spełniony to przepuszcza aktualną wartość, a jeśli nie był to ją usuwa całkowicie (show - pokaż, ale tylko jeśli warunek spełniony). I wtedy sytuacja wygladała by tak: (całe uwagi ze słowem faktura) -> contains (całe uwagi + warunek spełniony) -> then (nowa wartość poprawna) -> show (nowa wartość poprawna) ==> w wyniku mamy nową wartość (całe uwagi bez słowa faktura) -> contains (całe uwagi + warunek niespełniony) -> then (nadal całe uwagi) -> show ("" pusta wartość, bo warunek niespełniony) ==> w wyniku mamy pustą wartość. W przypadku wyboru dokumentów modyfikator show nie został użyty, ponieważ pusta wartość zostanie przez pole Dokumenty w EZ zintepretowana jako nie wystawiaj dokumentu - no chyba, że jest to pożądane. Podobnie sprawa ma się przy interpretacji liczb, tutaj akurat nie występują, ale interpretacja liczb działa tak, że jeśli kontrolka oczekuje podanie liczby to trzeba w kontrolce tagowej dostarczyć tekst, który daje się skonwertować na liczbę. "5" - zostanie skonwertowane na 5 "blabla" - zostanie skonwertowane na 0 Innym jeszcze przypadkiem, o którym warto wspomnieć tutaj jest Sposób dostawy. W EZ sposób dostawy jest co do zasady stringiem, więc to co dostarczy pole tagowe, to zostanie wpisane do EZ w pole Dostawa jako niezmapowana nazwa dostawy z serwisu, czyli np: ?? DPD PickUp (m.in. automaty paczkowe, sklepy Żabka, stacje Shell) Tutaj mechanizmy wspomniane kończą pracę, czyli tagi sparsowane, wartość skonwertowana poprzez przepisanie do EZ. Natomiast do gry wchodzi tutaj mechanizm już inny zupełnie, czyli mapowania sposobów dostawy. Jeśli w tych mapowaniach jest dodane mapowanie ?? DPD PickUp (m.in. automaty paczkowe, sklepy Żabka, stacje Shell) -> [DPD] Pickup to EZ połączy to z integracją DPD. Należy mieć to na uwadze aby poprawnie zidentyfikować miejsce i etap, na których wystąpił ewentualny problem z przypisywaniem dostaw. Uff . 2 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 28 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia w Importowanie zamówień z Subiekta GT 2 godziny temu, Dariusz Bachurski napisał: I jeszcze jedno pytanie: - rozumiem że pola własne z ZK nie można obecnie wykorzystać przy imporcie jakichś informacji do sello NX? Mam dostępne pola własne w których niektóre informacje są zapisywane, ale mogę je w razie potrzeby rozbudować, jeśli ich import do sello jest/będzie możliwy... Zapiszę zgłoszenie aby dodać też pola własne z ZK w tym miejscu. 1 Cytuj Link to postu
Dariusz Bachurski 97 Napisano 28 Stycznia Udostępnij Napisano 28 Stycznia w Importowanie zamówień z Subiekta GT 2 godziny temu, Bartosz Rosa napisał: Uff . Zobaczę czy u mnie też będzie ulga jak przeczytam i zastosuję choć część 😉 1 Cytuj Link to postu
Dariusz Bachurski 97 Napisano 28 Stycznia Udostępnij Napisano 28 Stycznia w Importowanie zamówień z Subiekta GT 4 godziny temu, Dariusz Bachurski napisał: Dopinam się do tego - też zauważyłem że adres email nie jest zaczytywany z ZK w GT do sello NX. Pominięcie czy jakiś parametr za to odpowiada? telefon przechodzi. Nie widzę odpowiedzi na temat brakującego maila po imporcie ZK do sello NX. To błąd czy coś trzeba skonfigurować?? Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano 28 Stycznia Udostępnij Napisano 28 Stycznia w Importowanie zamówień z Subiekta GT 10 godzin temu, Dariusz Bachurski napisał: Dodatkowo mam pytanie jak np. wykorzystać dane np. z Uwag z ZK do odczytania informacji np. o punkcie dostawy np. w formie zapisu jak poniżej: To ja, jako użytkownik integratora od P. Dariusza, przycupnę tutaj w kąciku i poczekam, do jakich wniosków dojdziecie i wtedy poproszę o poprawkę integratora zgodnego z wymogami SelloNX 😉 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 29 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia w Importowanie zamówień z Subiekta GT 17 godzin temu, Dariusz Bachurski napisał: Nie widzę odpowiedzi na temat brakującego maila po imporcie ZK do sello NX. To błąd czy coś trzeba skonfigurować?? To jest zapisane do weryfikacji i poprawienia. Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 561 Napisano 19 Marca Autor Udostępnij Napisano 19 Marca w Importowanie zamówień z Subiekta GT W dniu 28.01.2026 o 10:05, Dariusz Bachurski napisał: Dopinam się do tego - też zauważyłem że adres email nie jest zaczytywany z ZK w GT do sello NX. Pominięcie czy jakiś parametr za to odpowiada? telefon przechodzi. Proszę sprawdzić na wersji 60 czy problem nadal będzie występował, bo w testach już go nie powtarzamy. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano Wtorek o 20:51 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:51 w Importowanie zamówień z Subiekta GT Nie wiem, czy to tylko ja mam takie szczęście, ale od wersji 60 skopało się pobieranie zamówień, a raczej klientów tych zamówień. W Subiekcie tak wygląda ZK: Tak wygląda klient: W Sello tak to zamowienie się importuje: Proszę zwrocić uwagę na symbol klienta. W Subiekcie zamówienie ma klient_15723, natomiast w bazie juz przerobione na KLIENT_15723, Sello zaś widzi klient_15723. Wcześniej tego nie było. Subiekt bez wchodzenia i ponownego zapisu klienta nie zamieniał małych liter na duże. Teraz robi to jakby z automatu. To samo dotyczy zamówień z Allegro, więc to nie wina integratora. Cytuj Link to postu
HotKey . 415 Napisano Środa o 12:07 Udostępnij Napisano Środa o 12:07 w Importowanie zamówień z Subiekta GT 15 godzin temu, Anna Smolarska napisał: Proszę zwrocić uwagę na symbol klienta. W Subiekcie zamówienie ma klient_15723, natomiast w bazie juz przerobione na KLIENT_15723, Sello zaś widzi klient_15723. Wcześniej tego nie było. Subiekt bez wchodzenia i ponownego zapisu klienta nie zamieniał małych liter na duże. Teraz robi to jakby z automatu. To samo dotyczy zamówień z Allegro, więc to nie wina integratora. Ja nie wiem, czy to coś w SUBIEKTcie GT nie zostało zmienione. Od kilku ostatnich wersji można tylko wielkie litery wpisywać w pole SYMBOL w kartotece KONTRAHENCI, gdzie mamy w historii także SYMBOLe małymi literami historycznie wpisane. Obecnie nie można już po edycji takiego małymi literami SYMBOLu małymi literami pozostawić, GT konwertuje to na wielkie litery. Tak mi to wygląda. Cytuj Link to postu
Anna Smolarska 47 Napisano Środa o 13:41 Udostępnij Napisano Środa o 13:41 w Importowanie zamówień z Subiekta GT (edytowane) 1 godzinę temu, HotKey . napisał: Od kilku ostatnich wersji można tylko wielkie litery wpisywać w pole SYMBOL w kartotece KONTRAHENCI Od dawna każda edycja kontrahenta w GT wiązała się z podmianą małych liter na duże. Nowy symbol odkąd pamiętam zawsze był z dużych liter. Znalazłam połowiczne rozwiązanie, by móc pracować, ale to nie załatwia problemu. Wchodzę do Subiekta/zamówienie od klientów/ znajduję to zamówienie, klikam F4 na kliencie, otwiera się okno z symbolem z małych liter, zapisuję, przez co symbol zmienia się w duże litery. Potem z Sello pobieram ponownie zamówienie i zaciąga już z symbolem z dużych liter. Trzeba jeszcze poprawić nabywcę, bo nie chce drukować paragonów. Wchodzę w okienku Nabywca w menu i wybieram listę. Wyszukuję po nazwisku (kto wymyślił własną numerację klientów skoro są symbole z Subiekta???) i wybieram ponownie tego klienta. Wtedy uzupełniają się brakujące 2 pola. Dopiero wtedy udaje się wystawić paragon. ST no jak to ma być ulepszenie pracy, to ja dziękuję.............. Edytowane Środa o 13:43 przez Anna Smolarska Cytuj Link to postu
Polecane posty